FC Twente staat voor flinke bezuinigingsslag

FC Twente moet flink bezuinigen. De eredivisionist heeft geen keus, nadat de KNVB de club woensdag bestrafte met het afnemen van drie winstpunten vanwege de financiële wanorde. Twente heeft te lang op te grote voet geleefd en gaat nu "terug naar de basis".

Over het afgelopen jaar leed de landskampioen van 2010 een miljoen euro verlies. Twente had een constructie bedacht waarin dat bedrag gecompenseerd zou worden met afschrijvingen op het stadion, maar daar kon de bond niet mee leven. De equipe uit Enschede kreeg al in januari een 'publieke waarschuwing', omdat afspraken in het plan van aanpak, noodzakelijk omdat de club onder curatele staat, niet werden nageleefd. Toen werd al gedreigd met aftrek van punten, iets dat woensdag waarheid werd. Twente zakte daardoor van de achtste naar de negende plaats waardoor deelname aan de play-offs om Europees voetbal ver weg is. Wel staan de Tukkers in de halve finale van de KNVB-beker.

Twente schaamt zich nu diep. Aldo van der Laan, vanaf volgend seizoen opvolger van Joop Munsterman als voorzitter van de club, noemt de puntenaftrek een "blamage". De nieuwe financiële man Gerald van den Belt vindt dat Twente te ambitieus was in het plan om weer gezond te worden. "Wat in een jaar moest worden bewerkstelligd, had ook over drie jaar kunnen worden uitgesmeerd. Dan hadden we het onszelf makkelijker gemaakt en waren we niet in deze positie terechtgekomen."

De eerste bezuinigingen zijn al aangekondigd. Zo gaat het spelersbudget voor het eerste elftal met zes miljoen omlaag en wordt het tweede elftal vanaf komend seizoen uit de Jupiler League gehaald. Welke ploeg daarin de plek van Jong Twente overneemt, weet de KNVB nog niet. Verder wordt het vrouwenelftal ondergebracht in een aparte stichting. "We moeten ons als club weer klein maken en beperken tot de basis", aldus Van den Belt. "De club staat er slecht voor. Het wordt een flinke bezuinigingsslag."