Sablikova klopt Wüst op WK afstanden

Martina Sablikova heeft de wereldtitel veroverd op de 3.000 meter. In Thialf schaatste de Tsjechische naar een tijd van 4.02,17 waarmee ze Ireen Wüst in een rechtstreeks gevecht ruim de baas was (4.03,46). Het brons ging naar Marije Joling (4.05,51).

De omstandigheden in Heerenveen waren zwaar, waardoor het lang duurde voordat er een goede tijd op de klokken kwam. Joling was in de zevende rit de eerste die een sterkte tijd neerzette. Jorien Voorhuis (4.05,75) en Claudia Pechstein (4.05,95) beten zich op die tijd stuk.

De slotrit ging tussen Wüst en Sablikova. Wüst vertrok als vanouds snel, maar liet in de tweede ronde veel liggen, waardoor Sablikova aan kon haken. Hierna ontstond een tactisch spel dat in de voorlaatste ronde door Sablikova beslecht werd. In de slotronde kon Wüst het gat niet meer dichten en moest achter haar rivale genoegen nemen met het zilver.

Na afloop overheerste de teleurstelling bij Wüst: "Dit is een kakgevoel. Ik heb veel gewonnen in mijn carrière, dus dan tellen alleen maar titels. Ik heb goud verloren. Ik ben te snel van start gegaan. Ik was niet in goeden doen."

Martina Sablikova viert haar titel op de 3.000 meter (Pro Shots/Erik Pasman)
Martina Sablikova viert haar titel op de 3.000 meter (Pro Shots/Erik Pasman)