Otterspeer en Oenema mogen dromen van titel

Hein Otterspeer en Thijsje Oenema kunnen gaan dromen van hun eerste titel bij de NK sprint. Het schaatsduo sloot zaterdag de eerste dag in Groningen af als toch wel verrassende leiders in het klassement. Otterspeer (26) maakte de meeste indruk op sportcomplex Kardinge. De snelle man van TeamLottoNL-Jumbo schreef zowel de 500 meter als de 1000 meter op zijn naam. Daardoor kan hij zondag met een aardige marge van 0,43 seconde op nummer twee Michel Mulder aan de tweede reeks wedstrijden beginnen, met Pim Schipper op 0,58 als derde in het klassement.

Otterspeer stond de afgelopen drie jaar steeds op het podium van de NK sprint. Hij greep echter steeds naast goud (twee keer zilver, een keer brons). In Groningen wil de geboren Gouwenaar de ban breken. Als hij opnieuw zon sterke 500 meter als op zaterdag rijdt, lijkt er voor Otterspeer weinig meer fout te kunnen gaan. Hij zegevierde in een tijd van 35,53. Daarmee was hij onder anderen Michel Mulder te snel af (35,56).

De start van Otterspeer was nog matig, maar daarna kwam hij ijzersterk op gang. "Na de eerste 50 of 60 meter ben ik opnieuw aan mijn race begonnen. Dat klinkt misschien gek, maar zo voelde het wel. Ik reed een formidabele ronde. Bijna elke slag was raak. In de tweede bocht kon ik mijn snelheid zelfs nog verhogen. Dat belooft veel voor de rest van het toernooi."

Ook op de 1000 meter (1:10,24) toonde Otterspeer zijn uitstekende vorm. Titelverdediger Michel Mulder (zevende in 1:11,03) moest behoorlijk veel op hem toegeven. "Ik ben toch wel tevreden na mijn eerste dag", liet de olympische sprintkampioen monter weten. "Mijn 500 meter was niet best. Ik leek shorttracker Sjinkie Knegt wel in die laatste bocht", zo doelde hij op de manier waarop hij met een hand op het ijs zichzelf in balans trachtte te houden. "De 1000 meter deed daarna gewoon zeer bij mij. Maar ik sta er toch redelijk goed voor, al heeft Hein een flinke voorsprong opgebouwd."

Oenema reed evenals Otterspeer een prima 500 meter (eerste in 38,78). Met de derde plaats op de 1000 meter (1:18,40) achter Marrit Leenstra (1:17,81) en Ireen Wüst (1:17,99) zette de 26-jarige Friezin titelverdedigster Margot Boer als nummer twee in het klassement op 0,51 seconde. "Het lijkt erop dat ik de druk hier goed aankan", concludeerde Oenema nog ietwat behoedzaam.