Weer gifbrief voor Tsjechische minister

Ook de Tsjechische minister van financiën Andrej Babis heeft een envelop met een 'dodelijke hoeveelheid van een gevaarlijk gif' ontvangen. Vorige week was zijn collega van binnenlandse zaken de geadresseerde.

De gifpost voor Babis kwam donderdag binnen, liet een woordvoerder van het Tsjechische Nationaal Instituut voor Nucleaire, Chemische en Biologische Bescherming maandag weten. Minister van binnenlandse zaken Milan Chovanec ontving dinsdag een envelop met daarin een levensgevaarlijke hoeveelheid van een cyanideachtige stof.

Beide enveloppen zijn tijdig onderschept. Niemand is met het gif in aanraking gekomen.

Een derde verdachte envelop, die naar het kantoor van de president was gestuurd, bevatte geen gif. In september kwamen er ook al verdachte brieven poststukken binnen bij enkele overheidsdiensten, maar die bevatten volgens ingewijden geen gif.

Naar de motieven van de afzender is het nog gissen. Chovanec opperde dat de Tsjechische regering misschien vijanden heeft gemaakt met haar strijd tegen de drugshandel en steun aan de Koerdische troepen die het opnemen tegen terreurbeweging Islamitische Staat in Irak en Syrië.