Alleen golfer Sluiter naar finale Qualifying School

Van de zeven Nederlandse golfers die meededen aan de Second Stage van de Qualifying School heeft slechts één golfer een ticket gekregen voor de finale. Tim Sluiter werd gedeeld achtste in Valencia en mag doorreizen naar PGA Catalunya in Girona voor de finale. 

Na drie dagen was er nog hoop voor het merendeel van de Nederlanders dat meedeed aan de Second Stage van de Qualifying School. Sluiter en Taco Remkes stonden er het beste voor, maar ook voor Reinier Saxton, Maarten Lafeber, Fernand Osther en Floris de Haas waren er nog mogelijkheden.

Sluiter begon het toernooi matig met een ronde van 75 slagen, maar hij had zich met rondes 69 en 70 in goede positie gespeeld om door te mogen naar de laatste ronde. Op maandag liep hij een ronde van 69 slagen en dat bleek ruim voldoende. "Ik speelde subliem vandaag", zei een jubelende Sluiter na afloop. "Ik had de pech dat er echt geen enkele putt in ging, maar verder was het echt onwijs goed. De langste putt die ik op de putts op zestien en achttien na gemaakt heb was anderhalve meter."

Tim Sluiter eerder dit jaar in actie. (Foto: Getty)

Ook Remkes leek zich plaatsen voor Final Stage, maar dat bleek helaas valse hoop dankzij een rommelig leaderboard in Tarragonda. Remkes leek na zijn ronde de op de zestiende plaats te staan, maar wist zelf al dat hij met zijn totaal van -6 uitgeschakeld was. "De jongens die op -8 zijn geëindigt staan nu te oefenen met putten voor de play-off, de jongens die op -6 staan zitten hier met mij aan het bier." De beste zeventien spelers per baan plaatsen zich voor de finale. 

De overige Nederlandse golfers op de Lumine Beach & Golf Club in Tarragonda haalden het niet. Saxton, Osther en De Haas speelden de laatste ronde allemala onder par, maar het was niet voldoende om in de buurt te komen van de -8 kwalificatiescore.

Op de baan van Panoramica Golf Resort in Castilië deed Maarten Lafeber er alles aan om zich alsnog bij de beste zeventien spelers te voegen. De Eindhovenaar had een slotronde van 67 slagen, dat bracht zijn totaal 277 slagen (elf onder par). Het totaal bleek twee slagen te veel om de volgende ronde te halen.

Wil Besseling was al zo goed als uitgeschakeld met een score van +2. Zijn laatste ronde was één slag boven par (73 slagen) en had in totaal elf slagen teveel nodig voor de finale. 

Op 15 november begint de finale van de Qualifying School. Er liggen 25 tourkaarten klaar voor het nieuwe seizoen voor de Europese Tour. Naast Sluiter zal ook Daan Huizing deelnemen in Girona, waar de finale plaats heeft. Huizing verloor aan het eind van dit seizoen zijn toerkaart omdat hij buiten de top 110 eindigde in de Race To Dubai.