'Kosovaarse kanoërs kunnen niet naar Spelen 2016'

Kosovaarse kanoërs en kayakkers zullen over twee jaar naar alle waarschijnlijk niet op de Olympische Spelen van Rio de Janeiro uit mogen komen. De internationale kanofederatie ICF heeft namelijk gezegd dat het te weinig tijd heeft om Kosovo toe te laten als lid.

Volgens secretaris-generaal van de ICF Simon Toulson kan een lidmaatschap alleen tijdens een tweejaarlijks congres toegekend worden. Dit jaar staat het congres van 3 tot en met 9 november gepland, maar dat is te kort dag. De voorlopige erkenning van Kosovo door het Internationaal Olympisch Comité is te snel gekomen om bij het komende congres hierover een besluit te nemen.

Kosovo heeft in zes olympische sporten nationale bonden die als volwaardig lid zijn aangesloten van de betreffende overkoepelende bonden: Boogschieten, judo, worstelen, zeilen, gewichtheffen en de moderne vijfkamp. Van nog eens zeven andere wereldwijde bonden is Kosovo aspirant-lid.

Volgens IOC-president Thomas Bach zijn bijna alle internationale sportbonden inmiddels geïnformeerd over de gang van zaken rond de erkenning van Kosovo. De meesten hebben al positief gereageerd, maar wachten nog even op het definitieve besluit van het IOC over het lidmaatschap van Kosovo. Dat besluit zal tijdens de IOC-sessie in Monte Carlo op 8 en 9 december genomen worden.