'Andy Schleck beëindigt wielerloopbaan'

Andy Schleck zal donderdag in een persconferentie zijn afscheid als wielrenner aankondigen. Dat meldt het Luxemburgse L'Essentiel woensdag. Eerder werd al bekend dat de door problemen geteisterde Luxemburger een persconferentie zou houden over zijn toekomst.

De 29-jarige Schleck kwam in de afgelopen Tour de France zwaar ten val en liep daarbij een zware knieblessure op. Sindsdien heeft hij geen koers meer gereden en dat gaat dus ook niet meer gebeuren. Schleck is de winnaar van de Tour de France in 2010, nadat Alberto Contador uit de uitslag geschrapt werd. In 2009 en 2011 werd hij tweede in La Grande Boucle. De andere grote zege op zijn palmares is Luik-Bastenaken-Luik, de klassieker die hij in 2009 op zijn naam schreef.

Na zijn tweede plaats in de Tour van 2011 reed Schleck geen deuk in een pakje boter meer. Zijn vaak kansloze optreden resulteerde in Nederland onder meer in bijnamen als Mandy en - nadat hij koers na koers niet uitreed - Abandy Schleck. Eerder dit jaar haalde hij nog een jubileum, door liefst 1000 dagen op rij niet bij de beste tien van een UCI-koers te eindigen.