Tbs-kliniek deed te weinig om smokkel te voorkomen

Tbs-kliniek de Rooyse Wissel in Venray had meer kunnen doen om te voorkomen dat tbs'ers mobiele telefoons en drugs, wapens en geld in hun bezit hadden. Dat blijkt uit een onderzoek van de Inspectie Veiligheid en Justitie, schrijft staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) maandag aan de Kamer.

Het onderzoek werd ingesteld na een reportage van het EO-programma Dit is de Dag in april. Daarin was te zien dat tbs'ers verboden spullen hadden die ze op een of andere manier naar binnen hadden gesmokkeld. Sommigen hadden zelfs vlees- en slagersmessen. De tbs'ers gaven in de uitzending aan zich onveilig te voelen. Ze willen dat de instelling wordt gesloten.

Uit het onderzoek van de inspectie blijkt nu dat het beeld dat in de reportage is neergezet 'ten dele correct is', moet Teeven toegeven. Zo werd de post van patiënten en het bezoek dat ze kregen niet goed gecontroleerd. Ook tbs'ers die met begeleid verlof waren geweest werden niet gecontroleerd.

De conclusies hebben de Teeven 'verontrust', schrijft hij. Volgens de bewindsman heeft de kliniek inmiddels echter belangrijke maatregelen getroffen 'die de mogelijkheid tot invoer van contrabande significant beperken'.

Er zijn geen aanwijzingen gevonden voor misstanden bij de kliniek, schrijft Teeven verder. De inspectie deed daar onderzoek naar vanwege een artikel in Vrij Nederland in februari. Daarin werd beschreven hoe patiënten elkaar aftuigen en worden verwaarloosd. Ook zou sprake zijn van zelfmoord en gebrek aan medische behandeling.

De Inspectie Veiligheid en Justitie heeft echter geen aanknopingspunten gevonden waaruit blijkt dat de expertise van het personeel en de verzorging en bejegening van de patiënten niet in orde zijn of waren. De Inspectie voor de Gezondheidszorg concludeerde verder dat het behandelaanbod op orde is en de zorg 'voldoende laagdrempelig toegankelijk'.

Vorige week overleden nog drie tbs'ers in de Limburgse kliniek. Teeven heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg gevraagd onderzoek te doen naar de sterfgevallen. Voorlopig blijft de opnamestop die hij in april instelde gehandhaafd.