100%NL vervangt RTL FM in de ether

Icoon RadioRTL FM is vanaf nu niet meer te horen in de ether. De nieuwe zender 100%NL nam afgelopen nacht om 00:00 uur het stokje over. Met een speech van eigenaar Herbert Visser om 00:12 uur ging de zender van start. In de speech legde Visser uit waarom zijn zender nu pas mag starten en niet drie jaar geleden, na de frequentieverdeling.

Een speciaal frequentiepakket voor vooral Nederlandstalige muziek werd aan RTL FM gegeven, terwijl 100%NL beloofde meer muziek van Nederlandse bodem te draaien. Maar RTL wilde 23 miljoen euro betalen, en 100%NL maar 8000 euro. Toch had het geld nooit doorslaggevend mogen zijn volgen de regels. En dus oordeelde eerst de rechter en daarna ook de minister dat er een fout was gemaakt. "Door Cees van Leeuwen (staatssecretaris in 2003, red.) leken we even een bananenrepubliek te zijn, maar we blijken toch nog een rechtsstaat te zijn", zo zei Visser.

Presentatrice Julia Samuël nam een paar minuten voor twaalf afscheid van de luisteraars van RTL. "Bedankt voor het luisteren, ook namens mijn collega's. Ik hoop dat jullie trouw mee blijven luisteren via de kabel of het internet."

Om 00:30 uur werd er live uitgezonden vanaf een eigen hip-hop feest in Amsterdam. Alle dj's van de nieuwe zender vierden daar de start van het radiostation.