Koningspaar aangekomen in Polen voor staatsbezoek

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn dinsdagochtend geland op het vliegveld van Warschau voor hun eerste officiële staatsbezoek. Het koningspaar is uitgenodigd door de Poolse president Bronislaw Komorowski en krijgt tijdens het bezoek onder meer een presentatie over de vernieuwing van de gedenkplaats van vernietigingskamp Sobibor, waar in de Tweede Wereldoorlog ruim 170.000 mensen om het leven kwamen.

Het bezoek duurt tot en met woensdag. Het koningspaar wordt dinsdag vergezeld door minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA). Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (PvdA) sluit een dag later aan.

Het koningspaar wordt bij het presidentieel paleis officieel verwelkomd door president Komorowski en zijn echtgenote Anna Komorowska. Na de welkomstceremonie en inspectie van de erewacht volgt een audiëntie in het presidentieel paleis. Vervolgens leggen Willem-Alexander en Máxima een krans bij het Graf van de Onbekende Soldaat.

In de loop van dinsdagmiddag bezoekt het gezelschap het museum van de opstand in de Poolse hoofdstad. Daar krijgt het koningspaar ook een presentatie over de vernieuwing van de gedenkplaats van Sobibor, die wordt gerealiseerd dankzij een Pools, Israëlisch, Nederlands en Slowaaks samenwerkingsverband.

Het koningspaar bezoekt woensdag een Nederlands-Poolse zakenbijeenkomst over innovatie. Ook hebben ze een ontmoeting met de Nederlandse gemeenschap in de residentie van de Nederlandse ambassadeur.

De Poolse ambassadeur in Nederland Jan Borkowski denkt dat het bezoek het imago van Polen goed zal doen, zei hij vorige week. Het land wordt volgens hem vooral geassocieerd met bouwvakkers en andere arbeiders, maar Polen heeft meer te bieden, stelt hij.

De ambassadeur hoopt dat het staatsbezoek andere kanten van Polen naar voren brengt. Zo is economie een centraal thema tijdens het bezoek. In het kielzog van de koning reizen enkele tientallen bedrijven naar Polen voor een handelsmissie.