Patstelling coalitievorming Amsterdam houdt aan

Partijleider Jan Paternotte van D66 Amsterdam noemt het 'geweldig jammer' dat GroenLinks niet met zijn partij en de VVD wil onderhandelen over een nieuw college. Dat meldt Paternotte dinsdag op Twitter. Het gevolg is dat ook de SP afhaakt, laat partijleider Laurens Ivens desgevraagd weten.

De coalitievorming in Amsterdam ligt hiermee opnieuw compleet stil. Het werk van verkenners Roger van Boxtel en Arjan Vliegenhart lijkt voor niets te zijn geweest. Zij adviseerden maandag dat een coalitie van D66, VVD, GroenLinks en SP in hun ogen de beste optie was.

Paternotte sprak dinsdag met de verkenners over de nieuwe situatie, laat een woordvoerder weten. Ook is met de SP gesproken. "We beraden ons nog op mogelijke vervolgstappen", aldus de zegsman.

GroenLinks besloot maandagavond na een lange fractievergadering de coalitievariant van de verkenners af te schieten. "Geweldig jammer dat GroenLinks niet wil onderhandelen met D66, SP en VVD. Heeft in Utrecht een mooi college opgeleverd", twitterde D66-voorman Paternotte een dag later. GroenLinks-fractievoorzitter Rutger Groot Wassink was dinsdag niet meteen voor commentaar bereikbaar.

De SP wil niet alleen met D66 en VVD praten, aldus SP-partijleider Ivens. "Die combinatie staat onder aan ons wensenlijstje. We zijn bereid tot compromissen, maar het is niet zo dat de SP alles overboord zet." Ivens heeft de voorkeur voor een college van D66, GroenLinks en SP. Of een coalitie 'over links' waarin de PvdA, GroenLinks, SP en mogelijk een vierde partij zitting nemen.

Partijen moeten elkaars 'handje loslaten', stelt Ivens. D66 houdt vast aan VVD en GroenLinks wil het liefst de PvdA erbij. "De verkiezingsuitslag was niet moeilijk", aldus de SP'er. "Maar als partijen elkaar blijven vasthouden, komen we er niet uit."

Twee maanden na de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart heeft Amsterdam nog steeds geen college. Inmiddels zijn er al vijf oliemannetjes geweest die mogelijke samenwerkingsverbanden hebben verkend en adviezen hebben uitgebracht.

De verkenners Van Boxtel (D66) en Vliegenthart (SP) waren nummers vier en vijf. Eerder hebben Alexander Rinnooy Kan (D66), Thom de Graaf (ook D66) en Tom van der Lee (GroenLinks) geprobeerd om partijen bij elkaar te brengen.