'Amsterdamse coalitie: D66, SP, GroenLinks en VVD'

D66, SP, GroenLinks en VVD moeten om de tafel gaan zitten om een nieuw Amsterdams college te smeden. Dat adviseren de verkenners Roger van Boxtel (D66) en Arjan Vliegenthart (SP) maandag.

Deze vier partijen lijken de verkenners het meest logisch. D66 en VVD enerzijds willen een college van D66, VVD en SP. GroenLinks en SP anderzijds willen een bestuur van D66, SP en GroenLinks. "We stellen daarnaast vast dat geen van deze vier partijen blokkades hebben gelegd op deze coalitie", schrijven Van Boxtel en Vliegenthart.

D66 had eerder al met GroenLinks een zogenoemde hervormingsagenda opgesteld waarin de andere partijen voldoende aanknopingspunten zien voor verdere besprekingen, aldus de verkenners.

Amsterdam zou dan qua samenstelling een zelfde stadsbestuur krijgen als de gemeente Utrecht. Maar samenwerking tussen GroenLinks en de VVD in de hoofdstad ligt gevoelig. GroenLinks stapte vorige week uit de onderhandelingen omdat de partij niet meer wilde samenwerken met de VVD.

Informateur Thom de Graaf (D66) stelde vorige week nog voor dat D66 en VVD er samen met de PvdA en SP uit zouden kunnen komen. Maar deze variant stuitte alom op weerstand, waarna de vorming van een coalitie volledig op zijn gat lag.

De PvdA reageert kritisch op het advies. Deze partij heeft opnieuw haar voorkeur uitgesproken voor een coalitie van D66, PvdA en GroenLinks. "Die optie, zo blijkt ook vandaag weer uit cijfers van onderzoeksbureau O&S, kan op de breedste steun onder de kiezers rekenen, is een goede weerspiegeling van de bestuurscommissies en deze partijen liggen programmatisch dicht bij elkaar", meldt de partij op haar website.