Griffith (VVD) mogelijk terug in de Kamer

Laetitia GriffithHet Amsterdamse VVD-raadslid Laetitia Griffith keert wellicht terug in de Tweede Kamer. Dat is mogelijk nu Ayaan Hirsi Ali haar Kamerzetel heeft opgegeven. Griffith stapte zelf vorig jaar juni uit de Kamer om de gevallen VVD-wethouder Frits Huffnagel op te volgen. De politica van Surinaamse komaf, door veel VVD'ers een glanzende carrière toegedacht, werd ingezet als lijsttrekker bij de gemeenteraadsverkiezingen van maart; ze behaalde echter een teleurstellend resultaat.

Als gevolg van het verlies keerde de VVD niet terug in het Amsterdamse college. Hierdoor kon Griffith geen wethouder worden. Bovendien werd ze ook nog eens gepasseerd als fractieleider, waardoor ze nu min of meer vier jaar gedoemd is tot een 'raadslidschapje'.

De Amsterdamse VVD-fractievoorzitter Eric van der Burg heeft al laten weten geen bezwaar te hebben als Griffith de raad zal verlaten. Ze kan terugkeren in de Kamer omdat ze hoog op de lijst staat die gehanteerd werd bij de Kamerverkiezingen van 2003. Nu Hirsi Ali vertrokken is, moet de opvolger van zo hoog mogelijk op die lijst komen. Boven haar staan echter voornamelijk ministers, staatssecretarissen en mensen die al Kamerlid zijn. Verder stonden alleen Erica Terpstra en Frank de Grave in 2003 boven haar. Maar het is uitgesloten dat die in de Kamer willen terugkeren.

Griffith zelf wilde geen reactie geven.