Laetitia Griffith wordt wethouder Amsterdam

Icoon politiek binnenland nieuwsVVD-Kamerlid Laetitia Griffith verlaat de Tweede Kamer om wethouder van Financiën te worden in Amsterdam. De politica volgt daarmee Frits Huffnagel op, die onlangs opstapte nadat bleek dat hij een ruime onkostenvergoeding die hij als fractievoorzitter van zijn partij kreeg niet bij de belastingen had opgegeven. Om 16.00 uur zal Griffith door haar partij worden gepresenteerd.

De 39-jarige Griffith kwam na de verkiezingen in januari 2003 in de Kamer en geldt bij de liberalen als groot talent. Ze hield zich in Den Haag bezig met justitie en medische ethiek. De Amsterdamse VVD-voorzitter Frank de Grave, zelf voormalig wethouder, Kamerlid en minister, was de belangrijke initiator van de komst van Griffith naar Amsterdam. VVD-aanvoerder Jozias van Aartsen stemde volgens ingewijden 'met bloedend hart' in met het vertrek van zijn justitie-woordvoerder.

Verwacht wordt dat de politica een grote kans maakt om bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2006 de eerste zwarte lijsttrekker van één van de grotere Amsterdamse partijen te worden. Griffith, geboren in Suriname, kwam in 1986 op twintigjarige leeftijd naar Nederland om rechten te studeren. Voordat ze in de Kamer kwam werkte ze op het ministerie van Justitie.

Laetitia Griffith
Laetitia Griffith