Van Themsche mikte bewust op allochtonen

MisdaadDe 18-jarige Belgische schutter Hans van Themsche heeft in zijn eerste verhoor toegegeven dat hij doelbewust op allochtonen schoot. Dat melden de Belgische media vanmiddag. De reden van zijn daad ligt in gebeurtenissen uit zijn jeugd (''er zijn ooit zaken gebeurd die hem motiveerden om de moorden te plegen''). Welke gebeurtenissen dat zijn, wil de Belgische politie nog niet kwijt.

Dat Van Themsche ook een blanke peuter doodschoot, is een 'noodlottig ongeval'. De ruim 2-jarige fietste naast zijn zwarte 24-jarige au pair uit Mali, toen de dader het vuur op hen opende. Beiden overleden. Een 47-jarige Turkse vrouw die pardoes van een bankje werd afgeschoten, overleefde de aanslag. Het lijkt erop dat de verdachte alleen heeft gehandeld en geen hulp van derden kreeg. Er zijn ook geen concrete aanwijzingen dat de dader in een racistische en/of gewelddadige omgeving is opgegroeid.

Skinhead
Tijdens het eerste verhoor nam Van Themsche zelf het woord ''skinhead'' in de mond. Getuigen meldden eerder dat de verdachte zich net had laten kaalscheren maar nog wel een paardestaart droeg. Hoelang de jongen die beweging al aanhangt, kon het parket niet zeggen. De dader zou van plan zijn geweest om zelfmoord te plegen. Hij had nog twee kogels in zijn geweer en tien in zijn jaszak. Of hij daar ook nog meer allochtonen mee wilde neerschieten, is niet bekend, maar het vermoeden bestaat van wel.

Eerder vandaag bleek dat de dader donderdag was weggestuurd uit het internaat waar hij verbleef, omdat hij op zijn kamer gerookt had. Hij zou tegen mede bewoners hebben gezegd dat hij zelfmoord wilde plegen en daarbij een tiental allochtonen wilde 'meenemen'. Ook blijkt dat het wel degelijk bij de schoolleiding bekend was dat Van Themsche racistische denkbeelden koesterde. Zo bezocht hij geregeld extreem-rechtse en racistische websites.

Extreem-rechts moreel medeplichtig
Allochtone verenigingen in Antwerpen houden de leiders van extreem-rechtse partijen moreel medeplichtig aan de moorden. Ze eisen een nul-tolerantie voor racisme en discriminatie.

Gisteravond al gaf de veiligheidsadviseur van de Belgische premier Verhofstadt, Brice De Ruyver, de schuld mede aan het Vlaams Belang. ''Ik begrijp wat er gebeurt als ik op hun laatste congres de kopstukken van Vlaams Belang hoor tekeergaan over hoe zij de rechtstaat zien en over hoe zij menen dat het individu het recht in eigen handen moet nemen.'' Gedoeld wordt op een uitspraak van het Vlaams Belang dat ze kiest voor een gewapend bestuur dat terugslaat in plaats van terugkrabbelt.

Frank Vanhecke, de voorzitter van Vlaams Belang, ontkent dat zijn partij het klimaat heeft geschapen dat de moorden verklaart: ''Ik geloof niet dat wij ophitsend zijn. Wij pleiten voor een streng vreemdelingenbeleid, maar een rechtvaardig vreemdelingenbeleid. Ik geloof dat niemand in onze teksten en uitspraken ook maar de geringste rechtvaardiging zou kunnen vinden voor hetgeen er gebeurd is.''

De Arabisch Europese Liga (AEL) van Dyab Abou Jahjah heeft zich inmiddels ook met de affaire bemoeid. De organisatie bezint zich over mogelijke acties en initiatieven. ''Deze moord kadert binnen een campagne van haat en agressie tegen allochtonen in het algemeen en tegen gekleurde mensen en moslims in het bijzonder. Deze campagne is hoogstwaarschijnlijk georchestreerd en kadert in het brede racistische karakter van deze maatschappij. Een maatschappij die decennialang mensen discrimineert en uitsluit, begint op het einde altijd mensen te lynchen en af te slachten'', zo luidt de verklaring van de AEL.


Hans van Themsche, hier nog met al zijn haar

Met dank aan AntiChrist voor de submit.