Ook op 1 april bestaat er geen Gronings gen

Groningen krijgt een opsteker van de universiteit in de provincie. Er is namelijk door hoogleraar genetica Cisca Wijmenga een gen ontdekt dat verantwoordelijk is voor 'typisch Groningse karaktereigenschappen' als hard werken, zelfstandigheid en ondernemingsgeest. Belangstellenden voor verder onderzoek kunnen zich vanaf dinsdag melden. Klinkt ongeloofwaardig, is het ook.

De universiteit is een van de vele bedrijven en instellingen die de afgelopen weken opmerkelijke persberichten verstuurden. Maar niet alle afzenders zijn even open over hun 1 aprilgrappen. Zo houdt de marketingafdeling van Thuisbezorgd.nl bij hoog en laag vol dat hun idee om vanaf dinsdag eten al te bezorgen voordat mensen honger krijgen en zelf bestellen geen grap is.

Internetprovider XS4ALL lanceert dinsdag een app waarmee dromen kunnen worden bestuurd. Hoe leuk het ook zou zijn, het gaat om een grap. "Ook intern zijn mensen erin getrapt", laat een woordvoerder van de internetprovider weten. "Overigens is de wetenschappelijk onderbouwing van de app wel echt."

In dezelfde categorie 'te mooi om waar te zijn' wil Specsavers vanaf 1 april drones inzetten om bij hoge nood lenzen te bezorgen. Via een app kunnen gebruikers met een druk op de knop een drone bestellen die het pakketje komt afleveren. "Of je nu op het strand, op het terras of op je werk bent, door de inzet van drones kunnen we overal komen."

Ook studenten houden wel van een grapje. De Landelijke Studenten Vakbond stelt voor om een 12 het hoogst haalbare tentamencijfer te maken. Dan heeft een student in het vervolg een 7 nodig voor een voldoende, waardoor er een einde komt aan de zesjescultuur. Op de website van de bond kunnen studenten vanaf 1 april hun cijfers omrekenen naar de nieuwe schaal.

Dan zijn er nog berichten die best plausibel klinken. 'Warm lenteweer zorgt voor record aantal verkopen erotische artikelen', kopt webshop Neckermann. Wie een stimulerend badeendje wil bestellen, kan dat het best dinsdag doen. Zon op de huid zorgt immers voor een verhoogd libido en het belooft een warme 1 april te worden.

Of grappig ogende berichten die redacties in aanloop naar 1 april ontvingen. Zo verving in Apeldoorn de gemeente het staatsieportret van koning Willem-Alexander door een blauwe handtekening van neonletters, gemaakt door een lokale kunstenaar. Het kunstwerk hangt al sinds vorige week, vertelt een verbaasde woordvoerder. "Wij wilden op onze eigen manier een eerbetoon aan de koning brengen."