Raad van toezicht zeehondencrèche stapt op

De raad van toezicht van de zeehondencrèche in Pieterburen stapt op. Aanleiding is een ruzie over het beleid tussen de toezichthouders en het personeel. Medewerkers weigerden weer gebruik te maken van de oude werkwijzen van oprichtster Lenie 't Hart en voeren sinds zaterdag actie.

Onder 't Hart werden zeehonden allemaal volgens dezelfde norm behandeld. De dieren mochten pas terug in zee als ze 35 kilo wogen. Toen 't Hart zich in 2012 terugtrok als directeur kwam opvolger Niek Kuizinga met een nieuw beleid. Daarbij worden dieren korter opgevangen, krijgen ze minder antibiotica en worden ze minder vetgemest.

't Hart had echter nog invloed op de raad van toezicht omdat haar vriend Wibo van der Linde daarin zat. Hij en de andere toezichthouders schaarden zich achter 't Hart. De medewerkers kozen partij voor Kuizinga, maar omdat die door de kwestie ziek thuis zit, schoof de raad Van der Linde naar voren als interim-manager. Die draaide het nieuwe beleid weer terug.

Er komt nu een nieuwe raad van toezicht onder leiding van oud-staatssecretaris Henk Bleker, meldt RTV Noord maandagavond. Kuizinga blijft waarschijnlijk directeur.