Verdonk verliest vertrouwen oppositie

PolitiekEen motie van wantrouwen van de SP tegen minister Rita Verdonk van Vreemdelingenzaken, krijgt waarschijnlijk de steun van de volledige oppositie minus de LPF. Het gaat om een kwestie met Syrische asielzoekers, die door de IND onnodig in gevaar zouden zijn gebracht en waarover Verdonk de Kamer niet volledig heeft ingelicht.

Syrische asielzoekers die het land uitmoesten, hebben in Nederland gesproken met Syrische ambtenaren. Daarbij waren geen mensen van de IND aanwezig. Anders dan Verdonk beweerde, is daarbij ook naar hun asielachtergrond gevraagd.

Na GroenLinks en de PvdA hebben nu ook de ChristenUnie en de SGP toegezegd de motie van wantrouwen te zullen steunen. Dat laatste is opvallend want de SGP steunt maar heel zelden een motie van afkeuring. De Staatkundig Gereformeerden houden nog wel een slag om de arm, maar ze lieten vandaag weten dat voor hun de maat nu wel erg vol begint te raken.

Toch zal de SP-motie gaan stranden omdat de regeringspartijen VVD, CDA en D66, Verdonk steunen. En zelfs al zou D66 afhaken, wat niet verwacht wordt, dan nog is er een meerderheid omdat ook de LPF Verdonk steunt.