Zuid-Korea bouwt nieuwe kernreactoren
Zuid Korea is akkoord gegaan met de bouw van nieuwe kernreactoren. Het is de eerste goedkeuring sinds een veiligheidsschandaal dat leidde tot sluiting van diverse reactoren.
De bouw van de nieuwe reactoren gaat in totaal zeven miljard dollar kosten. De nieuwe kernreactoren Shin Kori Unit 5 en Unit 6 worden opgeleverd in 2020, aldus een persverklaring van het ministerie van handel, energie en industrie. De reactoren (beide een APR-1400) worden gebouwd bij de ‘Kori Nuclear Power Complex’ in de buurt van Busan, een 330 kilometer van Seoul. De reactoren hebben samen een capaciteit van 1,4 miljoen kilowatt.
Het akkoord van de overheid komt een paar weken nadat het energieministerie bekendgemaakt heeft dat zij hun beleid gaan wijzigen om minder afhankelijk te zijn van kernenergie. Het plan is om in 2035 nog 29% van de energie door kernreactoren op te wekken. Woensdagmorgen vroeg werd reactor Unit 5 bij de Hanul Nuclear Power Plant stopgezet vanwege een waarschuwingssignaal, dat veroorzaakt werd door een technische storing. Hierdoor zijn er nu vier reactoren gesloten met het gevolg dat er in de koude wintermaanden een tekort aan energie kan ontstaan.
Zuid-Korea staat als vijfde in de lijst van landen met de meeste nucleaire reactoren en heeft er 23, die beheerd worden door de Korea Electric Power Corporation (KEPCO). Seoul probeert nu om uit de schaduw te stappen na de nucleaire ramp in Japan bij Fukishima. Die centrale spuwt nog steeds nucleair materiaal uit. Enkele dagen gelden lekte de centrale nog radioactief water uit een van de beschadigde reactoren, aldus KEPCO's Japanse evenknie TEPCO.