FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 29 januari 2014

[vid] Congreslid VS: 'Ik breek je in tweeën'

Als je een congreslid bent en er loopt een federaal onderzoek naar je, wat doe je dan om vooral niet op te vallen? In elk geval is het onhandig om een vragenstellende journalist voor de camera met de dood te bedreigen.

Dat deed het republikeinse congreslid Michael Grimm, vertegenwoordiger van de New Yorkse county Staten Island, echter wel degelijk. Journalist Michael Scotto vroeg naar een lopend onderzoek naar de campagnegelden van de verkiezing in 2010. Daarop reageerde Grimm na het interview als volgt:

"Laat me duidelijk naar je zijn. Als je dat ooit opnieuw doet, flikker ik je van dit godverdomde balkon af."
"Maar ik wilde slechts vragen ..."
"Als je dat ooit opnieuw doet ..."
"Waarom? Het is een normale vraag."
[onduidelijk, waarschijnlijk dreigend] "Nee, nee, je bent niet mans genoeg. Ik breek je in tweeën. Als een jochie."

Het congreslid heeft de journalist inmiddels excuses aangeboden en zei overtrokken te hebben gereageerd. De journalist accepteerde die excuses.

[PL] Manchester City koploper na ruime zege bij Spurs

Manchester City is de nieuwe koploper in de Premier League. De club van trainer Manuel Pellegrini won in Londen met 5-1 van Tottenham Hotspur en stoot daardoor Arsenal, dat dinsdag punten verspeelde tegen Southampton (2-2), van de eerste plaats. In november had City in eigen huis al met 6-0 van Tottenham gewonnen.

Tottenham mocht als excuus aanvoeren dat het bijna de hele tweede helft met een man minder speelde. Danny Rose kreeg in de vijftigste minuut een omstreden rode kaart en een penalty tegen voor een vermeende overtreding op Edin Dzeko. Yaya Touré scoorde vanaf de stip 0-2. Sergio Agüero, die later geblesseerd naar de kant moest, had in de vijftiende minuut de score geopend.

Na de 0-3 van Dzeko wist trainer Tim Sherwood, de opvolger van de in december ontslagen André Villas-Boas, dat zijn eerste nederlaag als hoofdtrainer onafwendbaar was. Etienne Capoue deed nog wel iets terug, maar daarna maakten Steven Jovetic en Vincent Kompany de afstraffing voor Tottenham compleet.

Chelsea liet in de titelstrijd juist twee dure punten liggen. Thuis tegen West Ham United bleef de nummer drie van de Premier League steken op 0-0. Chelsea heeft drie punten minder dan Manchester City en twee minder dan Arsenal.

Leandro Bacuna was belangrijk voor Aston Villa. Mede door een goal van de Nederlandse middenvelder werd in een doelpuntrijk duel met 4-3 gewonnen van West Bromwich Albion. Sunderland boekte een 1-0 thuiszege op Stoke City.

Kelly nog steeds zwakbegaafd

Kelly is nog steeds niet al te snugger. Deze conclusie kan worden getrokken uit BNN's IQ-test van vanavond.

Deze editie van het jaarlijkse testfeestje stond in het teken van 'revenge'. Oud-deelnemers werden in staat gesteld hun oude score te verbeteren. Dat is in het geval van Kelly wel gelukt.

De omgebouwde Kelly, die enkele jaren geleden nog een IQ van 77 scoorde, heeft nu een IQ van maar liefst 79 gescoord! Twee puntjes erbij, hoewel ieder IQ tussen de 70 en 79 staat voor 'zwakbegaafd'.

Winnaar onder de BN'ers is Prem Radhakishun. Met een score van 116 scoort hij nu drie punten minder dan de vorige keer. Pornoster Bobbi Eden is met een IQ van 101 een ideale middenmoter.

Het allerbeste scoorden de studenten. Niet alleen scoorden zij gemiddeld een IQ van 116, ook de twee winnaars zijn student. Het duo, een jongen en een meisje, hebben maar liefst 137 punten gescoord.

Het domst zijn de vuilnismannen. Met een gemiddeld IQ van 102 slaan zij echter nog steeds geen pleefiguur. Verder is bewezen dat bierdrinkers veel intelligenter zijn dan wijndrinkers en hoeft uw schrijver zich met een IQ van 132 niet te schamen. Dit valt namelijk onder de categorie 'hoogbegaafd'.

Renault wil problemen voor morgen verhelpen

Renault wil voor de testdag van morgen de problemen met haar motoren de baas worden. In de eerste twee testdagen op Jerez kwamen de drie aanwezige Renault-teams gezamenlijk maar tot 38 ronden, terwijl de door Mercedes- en Ferrari-krachtbronnen aangedreven bolides veelvuldig op het asfalt te vinden waren.

Red Bull Racing en Toro Rosso worden getroffen door problemen met het opslaan van energie in de accu's van het Energy Recovery System. Caterham heeft vanwege een andere configuratie deze specifieke problemen niet, maar had gisteren te maken met problemen met het assembleren van de auto en heeft ook vandaag weinig kunnen rijden door problemen met de accu's die niet op tijd vervangen konden worden.

Renault F1-directeur Remi Taffin weigerde in zijn uitleg specifiek op de problemen in te gaan. Hij zei dat de integratie van de systemen beter kan en dat er een probleem bij het opslaan van de energie verholpen moest worden. Volgens Taffin zal er alles aan worden gedaan om Red Bull en Toro Rosso morgen bij het begin van de derde testdag weer de baan op te krijgen.

Ook Duitse Patriots langer in Turkije

In navolging van Nederland en de Verenigde Staten heeft ook Duitsland woensdag besloten een jaar langer Patrioteenheden in Turkije te houden. De afweerraketten in het oosten van Turkije moeten het land beschermen tegen eventuele aanvallen uit buurland Syrië.

Met een Patriot kan een vijandige raket uit de lucht worden geschoten. NAVO-lidstaat Turkije had verzocht om verlenging van de missie, die begin vorig jaar begon. Een grote meerderheid van het Duitse parlement honoreerde woensdag dat verzoek.

Ook Duitse Patriots langer in Turkije
Ook Duitse Patriots langer in Turkije (Foto: ANP)

Latijnse leiders verklaren regio tot 'vredeszone'

Latijns-Amerikaanse leiders hebben woensdag een resolutie ondertekend waarin ze de regio tot 'vredeszone' verklaren. Ze beloofden hun onderlinge geschillen op respectvolle wijze en zonder wapens te beslechten.

De gezamenlijke verklaring kwam aan het einde van de laatste dag van een top van de Gemeenschap van Latijns-Amerikaanse en Caribische Staten (CELAC) in Cuba. De leiders noemden de top een poging om eenheid in verscheidenheid te vinden.

De 33 landen verklaarden zich niet met geweld te zullen mengen in de aangelegenheden van andere landen, om samenwerking en vriendschap te bevorderen en om het 'onvervreemdbare recht te respecteren dat iedere staat zijn eigen politieke, economische, sociale en culturele systeem kan kiezen', aldus de Cubaanse president Raul Castro, die de tekst van de resolutie voorlas.

Gouden Kalf geveild voor tweeduizend euro

Een Gouden Kalf heeft dinsdagavond ruim tweeduizend euro opgebracht tijdens een veiling. De filmprijs werd aangeboden door een 'gerenommeerde kunsthandelaar' die het bronzen sculptuur in handen had kregen, laat Catawiki, een veilingwebsite voor verzamelaars, woensdag weten.

Het Gouden Kalf is de grote prijs van het Nederlands Film Festival. Het 33 centimeter hoge beeldje is ontworpen door kunstenaar Theo Mackaay en wordt sinds 1981 jaarlijks uitgereikt aan Nederlandse uitblinkers in de filmwereld. Het winnende bod kwam dinsdagavond van een bieder die anoniem wil blijven.


Gouden Kalf geveild voor tweeduizend euro (Foto: Novum)

[Bundesliga] Bayern klopt Stuttgart in blessuretijd

Bayern München loopt in de Bundesliga steeds verder weg bij de concurrentie. De koploper pakte woensdag opnieuw drie punten door uit bij VfB Stuttgart met 2-1 te winnen. Het winnende doelpunt van Thiago viel pas in de laatste minuut van de blessuretijd.

Door voorsprong van Bayern op naaste belager Bayer Leverkusen bedraagt al dertien punten. Nog nooit was het gat tussen de nummers een en twee na achttien speelronden zo groot. Bovendien is de Rekordmeister in competitieverband al 43 wedstrijden op rij ongeslagen.

Stuttgart, dat op de twaalfde plaats staat, leek de inhaalwedstrijd aan te grijpen om voor een verrassing te zorgen. Vedad Ibisevic zette de thuisploeg na een halfuur spelen op voorsprong. Pas een kwartier voor tijd maakte invaller Claudio Pizarro gelijk. Vlak voor het laatste fluitsignaal ging Bayern dankzij een fraaie uithaal van Thiago zelfs met de zege aan de haal.

Arjen Robben en Franck Ribéry kwamen woensdag niet in actie. Beide spelers kampen met een spierblessure.

[vid] Jaguar: 'Britten slechteriken'

Kia is niet de enige autofabrikant die Hollywoodacteurs inhuurt voor de Super Bowl-reclame van 2014. Ook Jaguar heeft wat rondgebeld en sloeg verschillende Britse acteurs aan de haak, die stuk voor stuk slechteriken hebben gespeeld in Hollywoodproducties.

Mark Strong (Sherlock Holmes, Kick-Ass) is van de partij, evenals Sir Ben Kingsley (bekend van 'villain'-rollen in o.a. Sexy Beast, Prince of Persia en Iron Man 3). Ook Tom Hiddleston, die de boze god Loki speelde in Thor en The Avengers, is in de reclame te zien: 

Jaguar is enkele weken geleden begonnen met de campagne 'Good to be bad' en in het verlengde daarvan stelt men de vraag: "Heb je ooit opgemerkt dat alle slechteriken in Hollywoodfilms door Britten worden gespeeld?" 

Het Jaguar-antwoord in de gisteren geüploade reclame, die inmiddels al ruim twee miljoen keer werd bekeken: "Misschien klínken we gewoon goed. Of zijn we meer gefocust. Of precies. We zijn altijd één stap voor op anderen. We hebben een bepaalde stijl. Oog voor detail. En we zijn geobsedeerd door 'power' [red.: in Engels beide 'macht' en 'kracht']."

En wellicht het belangrijkste van allemaal: "En we rijden allemaal in Jaguars. Het is goed om slecht te zijn."

Gezien uitzendtijd in reclameblokken tijdens de Super Bowl 133.000 dollar per seconde kost, mag Jaguar naast de productie- en personeelskosten een miljoen of acht neertellen voor dit spotje.

Fed bouwt stimuleringsprogramma verder af

De Federal Reserve vermindert zoals verwacht het maandelijkse bedrag waarvoor schuldpapier wordt opgekocht ter ondersteuning van de Amerikaanse economie van 75 naar 65 miljard dollar. Dat maakte de koepel van centrale banken in de Verenigde Staten woensdag bekend. De rente blijft op het historische lage niveau van 0 tot 0,25 procent.

Vorige maand begon de Fed met de afbouw van zijn stimuleringsprogramma, waarmee 85 miljard dollar per maand aan liquiditeit in de markt werd gebracht. Dat was volgens de centrale bank nodig om de kredietverlening en daarmee investeringen in groei aan te jagen, maar nu moet de economie geleidelijk weer op eigen benen komen te staan.

Ook sinds de laatste beleidsvergadering in december heeft de Fed signalen gekregen dat de economische activiteit aantrekt. Met name de consumentenuitgaven en bedrijfsinvesteringen stijgen de laatste maanden harder dan voorheen. Indicatoren over de arbeidsmarkt geven een gemengd beeld, maar laten in het algemeen een verbetering zien. De werkloosheid is gedaald maar blijft volgens de Fed op een hoog niveau.

Ook de economische vooruitzichten zijn verder verbeterd. Er blijven risico's op de loer liggen die de groei bedreigen, met name bezuinigingen op de overheidsuitgaven, maar de mate waarin die het herstel afremmen is volgens de Fed afgenomen. De centrale bank gaat ervan uit dat met het nieuwe stimuleringsniveau de economie gematigd zal blijven groeien, en de werkloosheid geleidelijk verder zal dalen.

Het was de laatste Fed-vergadering waarbij Ben Bernanke de voorzittershamer ter hand nam. Hij maakt eind deze maand plaats voor Janet Yellen.

Fed bouwt stimuleringsprogramma verder af
Fed bouwt stimuleringsprogramma verder af (Foto: ANP)

Nepagent biedt Castaignos aan bij Spurs

Tottenham Hotspur heeft zich bijna ingelaten met een vals tussenpersoon, die beweerde het recht te hebben om te onderhandelen over een transfer van FC Twente-spits Luc Castaignos. Tottenham kwam er volgens The Daily Telegraph vrij snel achter dat het om een nepagent ging.

Moussa Dembele, die nu onder contract staat bij The Spurs, heeft namelijk dezelfde belangenbehartiger als Castaignos. Toen de club contact opnam met Twente, kreeg het te horen dat er geen tussenpersoon was ingeschakeld voor de transfer. De Engelsen hebben direct contact opgenomen met de wereldvoetbalbond FIFA om het incident aan te kaarten. Over hoeveel geld er tijdens de eerste gesprekken werd gesproken, is niet bekend.

Castaignos is aan een goed seizoen bezig bij FC Twente. De 21-jarige aanvaller scoorde in de eerste seizoenshelft elf competitietreffers. Daarvoor had hij negentien wedstrijden nodig. De jongeling transfereerde eerder naar het buitenland, maar dat liep uit op een teleurstelling. In één seizoen maakte hij zes opwachtingen voor Internazionale. Eén van de zes keer mocht hij beginnen als basisspeler.

Castaignos verdiende zijn transfer naar Italië aan een uitstekend seizoen bij Feyenoord. Als 18-jarige nam hij de Rotterdammers op sleeptouw door aan de lopende band te scoren. In één seizoen trof hij vijftien keer doel.

Brits verbod op roken in auto's dichterbij

Groot-Brittannië legt mogelijk het roken in auto's aan banden. Het Hogerhuis ging woensdag akkoord met een wetswijziging die het verbiedt om in een auto te roken als er kinderen meerijden. Het Lagerhuis moet zich er nog over uitspreken.

Bij de stemmen waren 222 leden van het House of Lords voor en stemden 197 tegen aanpassing van de wet op Kinderen en Families. Bij een volledig fiat kan het Britse ministerie van Volksgezondheid de chauffeur strafbaar stellen als er in zijn voertuig wordt gerookt terwijl er kinderen meerijden.

Volgens een woordvoerster van Labour worden elke week een half miljoen kinderen in Groot-Brittannië in auto's blootgesteld aan potentieel giftige rook van anderen in auto's.

Duitsland: meer geld voor jacht op naziroofkunst

Duitsland wil het geldbedrag dat beschikbaar is voor de jacht op door de nazi's gestolen kunst verdubbelen. Monica Grütters, de hoogste Duitse ambtenaar voor cultuur, zei woensdag dat het 'ondraaglijk is dat er in Duitse musea nog altijd door de nazi's geroofde kunst hangt'.

Grütters zei dat ze een centraal contactpunt zal creëren voor nabestaanden van de voormalige eigenaars van kunstwerken om te voorkomen dat de indruk bestaat dat Duitsland zijn verantwoordelijkheid niet neemt.

Joodse groepen bekritiseerden de Duitse regering vorig jaar scherp, omdat die de ontdekking van een kunstschat in 2012 in een appartement in München anderhalf jaar onder de pet hield. Van de partij doeken, tekeningen en prenten zouden er ongeveer 590 zijn gestolen door de nazi's.

Frijns: "Niemand gaat voor snelle tijden"

Robin Frijns maakt op donderdag zijn officiële debuut voor de Formule 1-renstal van Caterham. De Limburgse autocoureur mag als de reserverijder van het team op de derde testdag in het Spaanse Jerez achter het stuur kruipen van de nieuwe bolide: "Ik heb er ontzettend veel zin in. Het team heeft de laatste weken dag en nacht gewerkt aan de auto en het was mooi om hem voor het eerst de pitbox uit te zien rijden."

De teams testen in Jerez uitgebreid hun auto's, die voorzien zijn van turbomotoren en een geavanceerd systeem voor hergebruik van energie. "Niemand gaat voor snelle tijden, geen enkel team", weet Frijns. "Er is zoveel te controleren: de motor, systemen, elektronica. Ik ga de gevraagde opdrachten zo goed mogelijk uitvoeren zodat ik een bijdrage kan leveren aan de ontwikkeling van de auto. Maar ik ga er ook zeker van genieten, want het is en blijft de Formule 1."

Weekers zegt onderzoek Belastingdienst toe

Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) laat een onderzoek instellen naar 'massale processen' bij de Belastingdienst. Dat heeft Weekers woensdagavond gezegd, kort na de hervatting van het Kamerdebat over de problemen met het uitbetalen van toeslagen.

Weekers vraagt de directeur-generaal van de Belastingdienst om met een onderzoeksopzet te komen. "Ik begrijp het dat Kamerleden zeggen: nu is de maat vol. Dit is de enige manier om structureel verbetering te krijgen", zei Weekers.

Weekers ligt zwaar onder vuur omdat de Belastingdienst de huur- en zorgtoeslag van een groot aantal mensen heeft stopgezet vanwege problemen bij de invoering van de maatregel dat toeslagen nog maar op één rekening mogen worden gestort. Dat is bedoeld om fraude tegen te gaan.

Vorig jaar hing het politieke leven van Weekers aan een zijden draadje omdat Bulgaren straffeloos fraude bleken te kunnen plegen met Nederlandse toeslagen. Naar aanleiding daarvan is meer controle op de uitbetaling van toeslagen ingevoerd.

Kamer: zijn er kernwapens of niet?

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat het kabinet nu eens openlijk zegt of er kernwapens in Nederland liggen. Volgens regeringspartij PvdA en de oppositiepartijen CDA, SP, D66 en GroenLinks is het de hoogste tijd te stoppen met de geheimzinnigheid rond de aan- of afwezigheid van atoombommen op ons grondgebied.

Dat maakten ze woensdagavond duidelijk in een overleg met PvdA-minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken en zijn VVD-collega Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie. De regering zwijgt tot nu toe over de vraag of hier kernwapens liggen. Maar de oud-premiers Ruud Lubbers en Dries van Agt bevestigden vorig jaar de aanwezigheid van Amerikaanse kernwapens op vliegbasis Volkel.

Kamer wil snel weten of hier kernwapens zijn
Kamer: zijn er kernwapens of niet? (Foto: ANP)

Buit: koelwagen met eieren

In Puerto Rico werd afgelopen vrijdag een koelwagen gevuld met kippeneieren gestolen uit een distributiecentrum in de noordelijke kuststad Hatillo.

Waar de dief exact op uit was, de koelwagen of de lading eieren, is onduidelijk. De lading eieren vertegenwoordigt een waarde van 22.000 dollar, en de koelwagen is 35.000 dollar waard. Een ding is zeker: de dief kan een heel grote omelet bakken van zijn eierbuit.

De lokale politie was er als de kippen bij. Toch zijn ze de brutale rover nog niet op het spoor.

'Turkse straaljagers vallen jihadisten aan'

Gevechtsvliegtuigen van de Turkse luchtmacht hebben een konvooi van de extremistische Islamist State of Iraq and the Levant (ISIS) aangevallen in het noorden van Syrië. Dat blijkt volgens de Turkse krant Today's Zaman woensdag uit een verklaring van de Turkse strijdkrachten.

De Turkse militairen zouden een aantal voertuigen van de aan het terreurnetwerk Al-Qaida gelieerde Syrische groepering hebben aangevallen. Aanleiding voor de actie was een vuurgevecht bij een Turkse grenspost op de Turks-Syrische grens eerder woensdag. Onbekend is of er slachtoffers zijn gevallen.

'Turkse straaljagers vallen jihadisten aan'
'Turkse straaljagers vallen jihadisten aan' (Foto: ANP)

Willem Bos (D66): participeren doe je zo

Het Zoetermeerse D66-raadslid Willem Bos ziet zichzelf graag en steekt dat niet onder stoelen of banken. In lokale berichtgeving van zijn hand photoshopt hij zijn hoofd prominent in beeld.

Willem voelt zich erg betrokken maar kan niet overal aanwezig zijn. Moderne digitale technieken helpen het raadslid uit de brand. Bos die onder de naam 'bosvariant' stukjes bijdraagt aan dichtbij.nl, photoshopt gewoon zijn hoofd in de foto's bij het artikel. Zo toont hij zijn betrokkenheid.

Willem begint al een ware internetlegende te worden nu Dichtbij.nl-lezer en Veronica-DJ Mark van der Molen hier aandacht aan besteedde en een Facebookcollage aan de ijverige participant wijde.

Bos zelf zegt dat hij het misschien wel wat overdreven heeft en dat het wat eentonig begint te worden. Hij beloofde Dichtbij.nl wat meer variatie in het photoshoppen te gaan hanteren. Binnen kort kan de lezer Willem dus zowel links als rechts in beeld verwachten.

Ook op het forum is Willem Bos inmiddels een bekendheid. Wie behoefte heeft om zelf voor 'Willempie' te spelen, volg de link van Ouwesok onder dit bericht.

Olympische droom Contin in gevaar

De Olympische droom van de schaatser Alexis Contin staat op de tocht. De Fransman sukkelt met zijn gezondheid, wat veroorzaakt wordt door een teveel aan schildklierhormoon in zijn bloed. Contin heeft zich op advies van zijn doktoren al afgemeld voor de 1500 en 5000 meter in Sochi.

Hyperthyreoïdie, zoals de aandoening heet, veroorzaakt extreme vermoeidheid en verhoogt het risico op hartklachten. De 27-jarige (marathon)schaatser hoopt dat zijn lichaam voldoende hersteld is zodat deelname aan de 10000 meter en de ploegenachtervolging niet in gevaar komt. Beide onderdelen vinden plaats tijdens de laatste dagen van de Spelen.


Olympische droom Contin in gevaar. (Foto: Pro Shots)

Schultz wil ook alcoholslot in vrachtwagen en bus

Minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) wil dat vrachtwagens en bussen ook worden opgenomen in het alcoholslotprogramma. Chauffeurs die zo'n maatregel opgelegd krijgen, hoeven zo niet hun baan te verliezen. Dat schrijft de minister woensdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Het plan van Schultz vloeit voort uit een uitspraak van de Raad van State in oktober, die oordeelde dat vrachtwagenchauffeurs die betrapt worden op rijden onder invloed mogen worden veroordeeld tot een alcoholslotprogramma. Truckers zouden daardoor twee jaar hun vak niet kunnen uitoefenen omdat ook hun groot rijbewijs ongeldig wordt verklaard.

Om die chauffeurs tegemoet te komen, heeft Schultz in overleg met het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) en de transportsector besloten dat er ook voor vrachtwagens en bussen een alcoholslot moet komen. De minister vindt het belangrijk dat de chauffeurs hun werk kunnen behouden en dat ze tegelijkertijd toch veilig kunnen deelnemen aan het verkeer.

Taarabt wordt derde winteraanwinst Milan

Adel Taarabt maakt hoogstwaarschijnlijk de overstap van Queens Park Rangers naar AC Milan. De middenvelder ondergaat donderdag de medische keuring in Italië.

De transfer wordt aangekondigd op het officiële televisiekanaal van Milan. De bedoeling is dat Taarabt eerst een half jaar op huurbasis uitkomt voor de ploeg van kersverse hoofdtrainer Clarence Seedorf.

In de zomer sloot Fulham met Queens Park Rangers een huurdeal tot het einde van het seizoen. Milan werd daarom gedwongen ook met The Cottagers in gesprek te gaan. Mogelijk komt de 32-jarige Milan-verdediger Cristian Zaccardo tot het einde van het seizoen voor de Premier League-club spelen.

Er wordt een optie tot koop in het contract van Taarabt opgenomen. Milan zou hem in de zomer voor zeven miljoen euro over kunnen nemen van QPR, dat in het voorbije seizoen uit de Premier League degradeerde. Mocht Taarabt niet in de smaak vallen bij de Italiaanse grootmacht, dan keert hij terug naar Engeland.

De 24-jarige middenvelder liet al vaker doorschemeren dat zijn lat hoger zou liggen dan QPR. Door de ambitieuze plannen van de steenrijke club hield hij het er echter lang uit.

Taarabt bouwde zijn carrière op in Engeland, waar hij naast QPR ook voor Tottenham Hotspur speelde. De eerste stap in zijn loopbaan vond plaats in de Franse Ligue 1. Daar maakte hij in het seizoen 2006/07 zijn debuut op het hoogste niveau bij RC Lens.

De international wordt bij Milan de derde winterversterking, na de van CSKA Moskou overgekomen Keisuke Honda en de van Chelsea overgenomen Michael Essien. Seedorf kan de komst van de spelers goed gebruiken. Hij moet in de tweede seizoenshelft een flinke opmars zien te maken op de ranglijst van de Serie A.

Zuid-Korea bouwt nieuwe kernreactoren

Zuid Korea is akkoord gegaan met de bouw van nieuwe kernreactoren. Het is de eerste goedkeuring sinds een veiligheidsschandaal dat leidde tot sluiting van diverse reactoren.

De bouw van de nieuwe reactoren gaat in totaal zeven miljard dollar kosten. De nieuwe kernreactoren Shin Kori Unit 5 en Unit 6 worden opgeleverd in 2020, aldus een persverklaring van het ministerie van handel, energie en industrie. De reactoren (beide een APR-1400) worden gebouwd bij de ‘Kori Nuclear Power Complex’ in de buurt van Busan, een 330 kilometer van Seoul. De reactoren hebben samen een capaciteit van 1,4 miljoen kilowatt.

Het akkoord van de overheid komt een paar weken nadat het energieministerie bekendgemaakt heeft dat zij hun beleid gaan wijzigen om minder afhankelijk te zijn van kernenergie. Het plan is om in 2035 nog 29% van de energie door kernreactoren op te wekken. Woensdagmorgen vroeg werd reactor Unit 5 bij de Hanul Nuclear Power Plant stopgezet vanwege een waarschuwingssignaal, dat veroorzaakt werd door een technische storing. Hierdoor zijn er nu vier reactoren gesloten met het gevolg dat er in de koude wintermaanden een tekort aan energie kan ontstaan.

Zuid-Korea staat als vijfde in de lijst van landen met de meeste nucleaire reactoren en heeft er 23, die beheerd worden door de Korea Electric Power Corporation (KEPCO). Seoul probeert nu om uit de schaduw te stappen na de nucleaire ramp in Japan bij Fukishima. Die centrale spuwt nog steeds nucleair materiaal uit. Enkele dagen gelden lekte de centrale nog radioactief water uit een van de beschadigde reactoren, aldus KEPCO's Japanse evenknie TEPCO.

Kinderen blijven kans maken op grensdetentie

Gezinnen met kinderen moeten zo min mogelijk in grensdetentie worden geplaatst. Maar in een beperkt aantal gevallen is die detentie "desondanks noodzakelijk", schrijft staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) woensdag aan de Tweede Kamer. "De detentie is mede nodig om te voorkomen dat met name kinderen verdwijnen in de illegaliteit of slachtoffer worden van mensenhandel", aldus de bewindsman.

Tweede Kamerlid Marit Maij van coalitiepartner PvdA is het er niet mee eens: "De PvdA vindt dat een kind niet in de cel hoort. De staatssecretaris moet met alternatieven komen voor kinderen in detentie." Ze wil de kwestie donderdag inbrengen in een debat over het onderwerp.

Het afgelopen jaar belandden ongeveer 70 gezinnen met 120 kinderen in grensdetentie. Zij arriveerden zonder goede documenten op Schiphol. Wie daar wordt geweigerd maar dan asiel aanvraagt, wordt door de Koninklijke Marechaussee overgedragen aan de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Tijdens de behandeling van de aanvraag zitten de asielzoekers vast in het aanmeldcentrum Schiphol.

"Ik begrijp dat grensdetentie als zeer belastend kan worden ervaren door een gezin met kinderen. Daarom wordt op diverse momenten bekeken of grensdetentie nog noodzakelijk is en of bijzondere individuele omstandigheden aanleiding geven om de maatregel op te heffen", schrijft Teeven.

België heeft eind 2009 het beleid aangepast, schrijft de bewindsman verder, waardoor gezinnen met kinderen toegang hebben tot een 'open terugkeerhuis' . "In België is een verdubbeling te zien in het aantal gezinnen dat via de luchthaven binnenkomt", waarschuwt hij.

Vreemdelingenbewaring voor gezinnen (voorafgaand aan onvrijwillige terugkeer naar het land van herkomst) wordt in ons land 'alleen nog toegepast als het gezin zich eerder aan het overheidstoezicht heeft onttrokken', benadrukt Teeven verder.

Tweede testdag Jerez (29/1/2014)

Jenson Button heeft de snelste tijd op de klokken gezet tijdens de tweede testdag van het jaar op het circuit van Jerez. De Brit was in zijn McLaren ruim zes tienden sneller dan Kimi Räikkönen, die in zijn Ferrari op zijn beurt weer een halve seconde rapper was dan Valtteri Bottas met de Williams.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 J. Button McLaren-Mercedes 1:24.165 -.--- 43
2 K. Räikkönen Ferrari 1:24.812 +0.647 47
3 V. Bottas Williams 1:25.344 +1.179 35
4 N. Rosberg Mercedes 1:25.588 +1.423 97
5 S. Perez Force India 1:28.376 +4.211 37
6 E. Gutiérrez Sauber 1:33.270 +9.105 53
7 M. Ericsson Caterham 1:37.975 +13.810 11
8 S. Vettel Red Bull Racing 1:38.320 +14.155 8

'Noord-Korea verrijkt meer uranium'

Noord-Korea heeft de verrijking van uranium uitgebreid en een kernreactor die eerder was stilgelegd weer opgestart. Dat heeft James Clapper, de chef van de Amerikaanse inlichtingendiensten, woensdag gezegd. Het communistische regime had al eerder met dergelijke stappen gedreigd.

Clapper legde woensdag een getuigenis af voor de inlichtingencommissie van de Senaat. Hij baseerde zich op satellietbeelden die van Noord-Korea zijn gemaakt. De werkzaamheden bij de verrijkingsfaciliteit Yongbyon zijn onlangs uitgebreid en een oudere plutoniumreactor, die in 2007 werd stilgelegd, is weer in gebruik genomen, aldus Clapper.

Zuid-Korea had eerder ook al gezegd dat de reactor weer was opgestart.

AEX sluit iets lager

De Amsterdamse beurs is woensdag in het rood gesloten na een turbulente dag waarin vooral Philips het zwaar had. De AEX eindigde 0,7 procent lager op 389,33 punten. De index opende echter vier punten hoger, om vervolgens weg te zakken tot onder de 385. Daarna zette een licht herstel in. De omringende beurzen leden vergelijkbare verliezen als op het Damrak.

In de hoofdindex sloten zestien fondsen lager, negen fondsen kwamen hoger uit. Het grootse verlies kwam voor rekening van Philips na een adviesverlaging door Barclays. Analisten menen dat door de moeilijke omstandigheden de effecten van het kostenbesparingsprogramma niet zichtbaar worden. Philips werd 3,4 procent minder waard.

PostNL wist de weg omhoog wel te vinden. Het postbedrijf koerste 2,8 procent hoger na speculaties over een verlaging van het aantal bezorgdagen van vijf naar vier of mogelijk zelfs drie.

In de AMX deed USG People goede zaken na positieve analistenrapporten. ING noemde de uitzender koopwaardig. USG People werd 3,4 procent meer waard. De AMX sloot 0,1 procent lager.

Tegenover de winst van USG People stond het koersverlies van Pharming. De pennystock werd 7,9 procent minder waard. OCI leverde 2,3 procent in, ondanks nieuwe bouwopdrachten ter waarde van zeshonderd miljoen dollar die het Egyptische bedrijf ontving.

Onder de smallcaps viel Arseus op met een dagwinst van 2,1 procent na een koopaanbeveling door ING. Ook Galapagos deed goede zaken. Het biotechbedrijf werd zo'n 7 procent meer waard, geholpen door een koopadvies van UBS. Verder kondigde Galapagos een tweede fase aan voor een middel tegen Crohn. Bij succes levert dit een betaling door AbbVie van vijftig miljoen dollar op.

[vid] Kia huurt Morpheus in voor Super Bowl-reclame

In de strijd om de beste reclame op de aanstaande Super Bowl, heeft ook autofabrikant Kia een duit in het zakje gedaan. Ze huurden acteur Laurence Fishburne in om nog eens in de huid van Morpheus te kruipen en een paar beroemde, dit jaar alweer vijftien jaar oude The Matrix-quotes op te rakelen.

En met succes. Een heel aantal Matrix-zaken komen in de anderhalve minuut die de reclame duurt voorbij, van 'de vrouw in de rode jurk' tot agents en van buigende lepels tot Superman-tornado's:

"Let me tell you why you're here", begint Morpheus. "It is the world of luxury that has been pulled over your eyes to blind you from the truth. You take the blue key, and you go back to the luxury you know. You take the red key, and you'll never look at luxury the same again."

Kia heeft behalve flinke productiekosten ook 12 miljoen dollar moeten betalen om het spotje op twee februari uit te mogen zenden. Ze krijgen in ruil daarvoor wel de aandacht van 160 miljoen Amerikanen. 

Joling presenteert Sterren Springen weer

Gerard Joling keert definitief terug als presentator van Sterren Springen. "Ik hoorde het net vanmiddag", zei hij in Show Vandaag. "Ik heb er heel veel zin. Ik heb het vorige keer met ontzettend veel zin gemaakt."

De zanger presenteerde de eerste reeks van het SBS6-programma, waarin BN'ers van de duikplank gaan, maar was voor het vervolg lang in gesprek de zender. "Het heeft te maken met verschillende factoren, omdat ik ook soms iets voor RTL doe", aldus Joling, die geen vast contract heeft bij SBS en aan de slag kan waar hij maar wil.

Sterren Springen keert dit voorjaar terug. Joling praat het programma dit keer aan elkaar met Kim-Lian van der Meij. De eerste reeks presenteerde hij met Tess Milne.

Newcastle willigt ambities Cabaye in

Yohan Cabaye krijgt zijn zin: de middenvelder sluit definitief aan bij de selectie van Paris Saint-Germain. Newcastle United bevestigt het vertrek van de Fransman via de officiële kanalen. Hij wordt vanavond nog gepresenteerd bij zijn nieuwe club. Een transfersom wordt niet genoemd, al ligt deze volgens Franse media tussen de 25 en 30 miljoen euro.

Cabaye stond tweeënhalf jaar onder contract bij The Magpies. "In die periode heeft de club enorm veel geprofiteerd van zijn talenten. Andersom is hij hier een betere voetballer geworden. We hadden hem het liefst langer bij ons gehouden", valt in een statement te lezen.

De club stelt dat er geen andere optie was om alsnog met PSG in zee te gaan. "Yohan maakte ons duidelijk dat Champions League-voetbal en het sportieve project van PSG hem enorm aanspraken. We wensen hem het beste toe in Parijs. Hopelijk zien we hem komende zomer met de Franse ploeg schitteren op het WK in Brazilië."

Cabaye moet bij PSG vermoedelijk de leegte opvullen die ontstaat als Blaise Matuidi in de zomer uit Parijs vertrekt. Laatstgenoemde middenvelder heeft een aflopend contract bij de Fransen en kan rekenen op de concrete interesse van Manchester City.

Newcastle rondt spoedig de komst van Luuk de Jong af. De spits komt op huurbasis over van Borussia Mönchengladbach. Het is aannemelijk dat de Engelse club zich in de laatste dagen voor het verstrijken van de transferdeadline nogmaals gaat versterken.

WoW trekt 100 miljoen gameverslaafden

Dit jaar bestaat World of Warcraft tien jaar. In deze periode heeft de game een recordaantal accounts bereikt. Het spel heeft nu twee keer zoveel accounts als er aan mensen in Zuid-Korea wonen. In de loop der jaren is er onder andere ingelogd vanaf Antarctica.

Het spel heeft dan wel deze mijlpaal bereikt, maar dit wil niet zeggen dat er ook zoveel spelers zijn. Veel van de gamers hebben namelijk meerdere accounts, en ook iedere trialversie wordt geteld als een account.

De 100 miljoen accounts hebben samen 500 miljoen karakters gemaakt, net iets meer dan de helft van de personages zit bij de 'Alliance'. In cijfers zijn er 52% van de karakters bij de 'Alliance' en 47%  bij de 'Horde'. Het resterende procent is neutraal. Zij hebben de eerste missie nooit afgerond.

Blizzard komt met deze cijfers nadat Riot Games (ontwikkelaar League of Legends –red.) bekend heeft gemaakt dat er elke dag 27 miljoen mensen hun gratis spel spelen.

Room: "Ik ga alles geven bij Vitesse"

Doelman Eloy Room is vol goede moed teruggekeerd bij Vitesse. In Arnhem is hij in eerste instantie tweede keeper. Door een zware blessure van Marko Meertis was Vitesse gedowngen om Room terug te halen van zijn verhuurperiode bij Go Ahead Eagles. Zodoende moet de doelman omschakelen van een vaste stek onder de lat naar het warmhouden van de bank.

Piet Velthuizen geniet de voorkeur in Arnhem. "De situatie is nu eenmaal zo", stelt Room tegen De Gelderlander. Woensdag stond hij al voor het eerst op het trainingsveld met zijn ploeggenoten van Vitesse. "Ik moest omschakelen."

"Ik ben op Papendal goed ontvangen door mijn clubgenoten. Het is niet zo dat ik opnieuw moet beginnen. Ik ken iedereen. Ik ga alles geven bij Vitesse, maak het de trainer zo moeilijk mogelijk", stelt de talentvolle goalie zich strijdbaar op.

"Ik had geen rekening gehouden met een vroegtijdige terugkeer naar Vitesse. Want hoe vaak gebeurt het nu dat een doelman geblesseerd raakt en dat een club een gehuurde speler eerder terughaalt."

Room nam na achttien wedstrijden in het shirt van Go Ahead afscheid. Een teleurstelling voor de sluitpost. "Ik heb een mooie tijd gehad in Deventer en blijf de club zeker volgen. Ik had het seizoen ook heel graag bij Go Ahead afgemaakt. Maar de situatie is nu eenmaal zo."

S. de Jong traint volledig mee bij Ajax

Siem de Jong lijkt fit voor de uitwedstrijd van Ajax tegen FC Utrecht van zondag. De aanvoerder van de Amsterdammers trainde woensdag na twee weken afwezigheid volledig mee met de groep.

De Jong liep een dag voor de topper tegen PSV een spierblessure in zijn rechterbovenbeen op. Hij was toen pas net hersteld van een hamstringblessure, terwijl hij aan het begin van het seizoen al moest toekijken vanwege een klaplong.

Zonder de 25-jarige middenvelder annex aanvaller won Ajax van PSV (1-0), Feyenoord (3-1) en Go Ahead Eagles (1-0).

[Upd] A'dam wil rectificatie Scam City

National Geographic moet erkennen dat in het televisieprogramma Scam City met acteurs een vals beeld van Amsterdam is neergezet. Dat eist burgemeester Eberhard van der Laan in een civiele zaak die hij aanspant tegen Fox Channels Benelux, eigenaar van de zender, die eerst wordt gesommeerd te rectiferen.

In Scam City is te zien hoe oplichters, zakkenrollers en andere criminelen te werk gaan. Begin deze maand werd een uitzending aan Amsterdam gewijd. Van der Laan zei woensdag dat hij al onrustig werd van de aankondiging. Hij is ook niet te spreken over de vele herhalingen van het programma.

Kijkers kregen onder meer te zien hoe criminelen zich voordeden als agenten en vervolgens portemonnees beroofden van nietsvermoedende mensen. Uit onderzoek van de politie blijkt volgens Van der Laan dat het programma mensen heeft betaald om te acteren.

Een zwerver, twee zakkenrollers en een nepagent die te zien waren zijn betaald, zo blijkt volgens de burgemeester uit onderzoek van de politie. "In mijn ogen is dat zwendel", zei Van der Laan tijdens een persbijeenkomst. De claim van het programma dat Amsterdam de 'donkerste stad van Europa' is, is volgens de burgemeester 'voor nul procent waargemaakt'. "Deze methodiek kan echt niet." De 'acteurs' zijn overigens in werkelijkheid ook criminelen.

Het programma is volgens Van der Laan een belediging voor Amsterdam en zijn inwoners. "Er is geen sprake van Scam City, het lijkt eerder Scam Television."

Fox Channels Benelux stelde eerder in een verklaring dat de criminelen wel degelijk echt waren. "De mensen die in beeld komen zijn werkelijke overtreders van de wet. "Wel erkende Fox dat sommigen zijn gecompenseerd 'zoals gebruikelijk is in de televisiewereld nadat de opnames waren voltooid'.

Het aantal gevallen van zakkenrollerij in de hoofdstad is overigens explosief gestegen. Ruim elfduizend mensen overkwam dit vorig jaar, zo'n tweeduizend meer dan een jaar eerder, zei politiecommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg. Dat komt vooral door de populariteit van smartphones. In meer dan de helft van de gevallen is zo'n apparaat het doelwit. Ook straatrovers zijn hier steeds vaker op uit.

Overigens is Amsterdam in internationaal perspectief relatief veilig, zei Aalbersberg. "Toeristen lopen hier geen groot risico." Het totaal aantal misdrijven bleef met 107 duizend ongeveer stabiel.

Update 19:05
De makers van het televisieprogramma Scam City op National Geographic zijn verbaasd dat de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) maatregelen neemt vanwege het valse beeld dat in het programma is neergezet. Dat laat een woordvoerder van Fox Channels Benelux woensdagmiddag weten.

"Wij zijn uitermate verbaasd dat we via de media moeten vernemen dat de burgemeester een rectificatie van ons eist", staat in een verklaring. Het bedrijf zou vorige week eigenlijk een gesprek met de gemeente hebben, maar die werd afgezegd. Voor maart is een nieuw gesprek gepland.

"In dat kader wilden wij eerst overleg hebben met de gemeente alvorens naar buiten te treden. We zijn dan ook teleurgesteld over deze uitspraken van de burgemeester in de media en beraden ons op vervolgstappen."

Van der Laan vindt dat de makers moeten erkennen dat een vals beeld is neergezet met acteurs. Als de zender niet rectificeert, dan stapt de gemeente naar de civiele rechter.

[WTT] Oud-winnaar ¦tepánek vervangt Paire

Radek Štěpánek is toegevoegd aan het deelnemersveld van het ABN AMRO World Tennis Tournament. De 35-jarige Tsjech, winnaar in 2006, vervangt de geblesseerde Benoît Paire, zo maakte de organisatie woensdag bekend. Bij de Australian Open moest Štěpánek in de eerste ronde nog opgeven vanwege een nekblessure.

Het wordt de vijfde deelname in Rotterdam voor Štěpánek. In 2006 versloeg hij op weg naar de titel onder meer Novak Djokovic en Nikolaj Davydenko. In dat jaar bereikte hij met een achtste plek zijn hoogste positie op de wereldranglijst. Momenteel staat de tennisser vijftigste.

De afgelopen twee jaar won de Tsjech met zijn land de Davis Cup. Vanaf vrijdag speelt hij in dat toernooi tegen het Nederlands team.

'Twintig miljoen per jaar voor Messi'

Waar clubpresident Josep Bartomeu al aankondigde dat Lionel Messi de best betaalde speler ter wereld zal worden, komt die droom voor de Argentijn snel dichtbij. Het Spaanse medium La Sexta doet uit de doeken dat Messi binnenkort een contract kan tekenen waarmee hij twintig miljoen euro netto per jaar gaat verdienen.

Met behulp van enkele premies, voor bijvoorbeeld het winnen van de competitie en de Champions League, kan dat salaris nog oplopen. Messi tekende precies een jaar geleden nog een contract dat hem tot medio 2018 aan Barcelona verbond. Zijn huidige verbintenis levert hem zestien miljoen euro per jaar op. Dat is één miljoen euro minder dan zijn grote concurrent Cristiano Ronaldo van Real Madrid.

Het is de zevende keer dat Messi op een contractverlenging in Catalonië afstevent. Door zijn duizelingwekkende staat van dienst in het shirt van de Blaugrana hing de zoveelste prolongatie in de lucht. "Hij is de beste speler ter wereld, dus geven we hem ook het beste salaris ter wereld", sprak Bartomeu eerder deze week tegen Spaanse media.

De president gaf daarbij echter ook aan dat er geen haast is met het verlengen van Messi's contract. Meer spoed is er in het geval van verdediger Martín Montoya. Diens contract loopt aan het einde van het lopende seizoen af. Ook Gerard Piqué, die een contract tot medio 2015 heeft, krijgt de voorkeur.

Nani accepteert aanbieding Internazionale

Luís Nani maakt hoogstwaarschijnlijk een transfer naar Internazionale. Ondanks een langlopend contract bij Manchester United, kiest de Portugees voor een vertrek. Nani is zelf al rond met de Nerazzurri en het wachten is nu tot ook de clubs een overeenkomst hebben gesloten.

De Italianen bedingen bij de transfer tevens een optie tot koop aan het einde van dit seizoen. De verwachting is dat de clubs woensdag of donderdag groen licht geven.

Internazionale-trainer Walter Mazzarri wil deze winter zijn aanval versterken, aangezien zijn ploeg grote moeite heeft met scoren. Nani moet voor extra aanvalskracht zorgen in Stadio Giuseppe Meazza.

Nani zit bij Manchester United in een uitzichtloze situatie. In de eerste seizoenshelft deed manager David Moyes niet vaak een beroep op hem, ondanks dat de coach in de zomer nog alle vertrouwen had in de Portugees. Om die reden verlengde Nani zijn conrtact tot 2018 op Old Trafford.

United is dan ook bereid om Nani te laten gaan, al geeft de club voorkeur aan een permanente transfer, in plaats van een tijdelijke overgang. Eerder leek Nani op weg naar Juventus, maar de Bianconeri zijn niet bereid te voldoen aan de salariseisen van de buitenspeler. Momenteel verdient Nani 96 duizend euro per week bij United.

Nani is overigens niet de enige speler die deze winter naar Inter moet komen, ook Lazio-middenvelder Hernanes staat in de belangstelling. Voorzitter Erick Thohir wil de selectie grondig vernieuwen en ziet in de Braziliaan de nieuwe leider op het middenveld.

De Nerazzurri hebben een bedrag van dertien miljoen euro over voor de 28-jarige Hernanes, terwijl de talentvolle verdediger Ibrahima Mbaye onderdeel kan uitmaken in de deal. De waarde van Mbaye wordt op ongeveer vijf miljoen euro geschat.

[vid] [upd] Scarlett Johansson-reclame geweigerd

Twee februari is het weer zover: rond de 160 miljoen Amerikanen zitten dan aan de buis gekluisterd voor een avond Super Bowl, bestaande uit de kampioenswedstrijd van de American football-competitie, een groteske 'half time'-show en de duurste reclameblokken van het jaar.

Al decennia worden er reclames specifiek voor die reclameblokken gemaakt, waarvan de zendtijd 133.000 dollar per seconde kost. Frisdrankproducent SodaStream heeft er één gemaakt voor haar nieuwe product, met de titel 'Sorry, Coke and Pepsi.'

Om de wereldbevolking te overtuigen van de meerwaarde van het drankje, is de Amerikaanse actrice en zangeres Scarlett Johansson ingehuurd:

De reclame werd eergisteren geüpload en is inmiddels al drie miljoen keer bekeken. Johansson vertelt 'kon ik deze boodschap maar 'viral' laten gaan', waarna ze haar badjas uitdoet en zwoel de camera in kijkt.

Het filmpje zou voor de hypergevoelige Amerikanen echter regels overtreden omdat concurrenten Pepsi en Coca-Cola expliciet genoemd worden. Zendtijd in de Super Bowl-reclameblokken is SodaStream inmiddels geweigerd.

Update 18.48 uur:
Naar aanleiding van het filmpje is Scarlett Johansson zwaar onder vuur komen te liggen. SodaStream is namelijk een Israëlisch bedrijf dat haar producten ook aan de man brengt in de bezette Westelijke Jordaanoever.

Scarlett zou impliciet de bezetting van het Palestijnse gebied goedkeuren, door zich in te laten huren door SodaStream. In een verklaring stelt Johansson echter dat ze 'nooit een politiek statement heeft willen maken door met SodaStream samen te werken.'

Johansson stelt: "Ik ben voor economische samenwerking en sociale interactie tussen een democratisch Israël en Palestina. SodaStream geeft niet alleen om het milieu, maar ook om het bouwen aan vrede tussen Israël en Palestina." Zo zou het bedrijf aan beide zijden van de muur evenveel betalen en dezelfde arbeidsvoorwaarden en rechten garanderen.

Aan haar reclamepraatje voegt ze toe: "Ik geloof in bewust consumentisme en transparantie, en ik vertrouw erop dat de consument een eigen geïnformeerde keuze kan maken." Johansson sluit af met de vurige hoop op een snelle oplossing van het al decennia voortdurende conflict, in de vorm van twee aparte staten [die elkaar ook erkennen].

Ondertussen is SodaStream-CEO Daniel Birnbaum woedend over de afwijzing van de reclame. "Als ik mijn geld terug zou kunnen vragen zou ik de deal gráág afzeggen." 

Duitse moslims weer eens boos om uitspraken kardinaal

Een Duitse kardinaal heeft zich de woede van de moslimgemeenschap op de hals gehaald door te suggereren dat katholieken meer waard zijn dan moslims.

"Ik zeg altijd maar dat een van jullie gezinnen drie moslimgezinnen kan vervangen", zei kardinaal Joachim Meissner tegen leden van het Neocatechumenaat, een conservatieve groep binnen de rooms-katholieke kerk.

De leider van de Turkse gemeenschap in Duitsland, Kenan Kolat, zei woensdag dat de kardinaal de relatie tussen moslims en christenen in het land onder druk heeft gezet. Meissner liet in een reactie weten dat het niet zijn bedoeling was om het geloof van moslims te beschimpen. Hij erkende dat zijn 'woordkeus wellicht ongelukkig was'.

Hoofdkantoor Fiat naar Nederland

Het nieuwe Fiat Chrysler Automobiles (FCA) plaatst haar nieuwe juridische standplaats in Nederland.  Het financiële hoofdkantoor vindt haar nieuwe thuis in Groot-Brittannië, en de beursnotering komt in New York en Milaan.

Dit heeft de fabrikant bekendgemaakt. Recentelijk heeft Fiat de resterende aandelen van het Amerikaanse merk Chrysler overgenomen van de vakbond UAW. De volgende stap is de Fiatgroep opnieuw in te richten.

Wie een aandeel heeft in FGA ( Fiat Group Automobiles – red.) krijgt nieuwe aandelen in FCA. Fiat maakt binnenkort bekend hoe het juridische-hoofdkantoor opnieuw ingericht wordt.

Amerikaanse violist van Stradivarius beroofd

Gewapende overvallers hebben de concertmeester van het symfonieorkest van Milwaukee beroofd van zijn Stradivarius. De Italiaanse viool uit bouwjaar 1715 is potentieel miljoenen euro's waard, maar kan volgens de politie in de Amerikaanse stad niet gemakkelijk voor zo'n bedrag worden verkocht.

Muzikant Frank Almond werd na een optreden overmeesterd, meldden Amerikaanse media woensdag. De overvallers gebruikten een stroomstootwapen om de violist uit te schakelen. Almond viel door de schok op de grond en liet zijn vioolkoffer vallen. De twee overvallers die het op hem hadden voorzien, gingen er vervolgens met het kostbare instrument vandoor.

De eigenaar van de Stradivarius had deze aan de violist uitgeleend.

Amerikaanse violist van Stradivarius beroofd
Amerikaanse violist van Stradivarius beroofd (Foto: ANP)

Ford verwacht weinig van 2014

Hoewel Ford kan terugblikken op een beter dan verwacht 2013, denkt de Amerikaanse automaker dat de winst de komende maanden tegenvalt. Instabiele markten in Zuid-Amerika en concurrentie in eigen land zetten de winst onder druk, meldt de fabrikant woensdag.

Ford ziet 2014 bovendien als een tussenjaar, omdat het merk 23 nieuwe modellen op de markt wil brengen en wereldwijd zeven nieuwe fabrieken wil bouwen. Hierdoor gaat de winst dalen, voorspelt de automaker.

Ford had vorig jaar een nettowinst van 7,2 miljard dollar. De omzet over heel 2013 nam toe met tien procent naar bijna 147 miljard dollar. Dat bleek gisteren uit de jaarcijfers.

Examendieven maakten expres fouten in examens

De leerlingen van het Ibn Ghaldoun die terechtstaan in het proces rond de eindexamenfraude maakten expres fouten in hun examens. Ze wilden zo voorkomen dat het zou opvallen dat 'iedereen' plotseling hoge cijfers zou halen. Dat zei de officier van justitie woensdag in de Rotterdamse rechtbank.

Een deel van de elf verdachten maakte toen ze de examens in handen hadden gezamenlijk de antwoorden op de opgaven. Daarbij werden bewust foute antwoorden bedacht.

Verdachte Anass B. heeft bij het maken van de antwoorden ook de hulp ingeschakeld van zijn oudere broer, ook verdachte in de zaak. Die deed al eerder eindexamen aan de Rotterdamse school.

De gestolen examens waren eigenlijk voor eigen gebruik bedoeld, maar werden toch verder verspreid. Niet alleen onder klasgenoten, maar ook bijvoorbeeld in openbare bibliotheken. Een van de verdachten, Kamal El B. vroeg daar volgens justitie ook geld voor.

De verdachten hadden de examens voor zichzelf opgeslagen op een usb-stick of harde schijf van een laptop. Vanaf die gegevensdragers zijn de examens verder verspreid. Ook zijn speciale e-mailadressen aangemaakt waar examens naartoe werden gemaild. Leerlingen die de codes wisten konden daar gemakkelijk bij.

De politie heeft tot nu toe 150 mensen getraceerd die hebben gebruikgemaakt van gestolen examens. Ze worden verdacht van heling. Justitie beslist later wat er met deze jongeren gebeurt.

Syrische besprekingen hervat in Genève

De besprekingen tussen de Syrische regering en oppositie in Genève zijn woensdag hervat. Voor het eerst werd er gesproken over een overgangsregering. Een afgevaardigde van de oppositie omschreef dit als een positieve stap. Dinsdag werden de gesprekken nog tijdelijk gestaakt na een Amerikaans besluit om hulpleveranties aan de Syrische oppositie te hervatten.

Vertegenwoordigers van de regering van de Syrische president Bashar Assad en de door het Westen gesteunde gematigde Syrische Nationale Coalitie spraken met Lakhdar Brahimi, bemiddelaar namens de Verenigde Naties en de Arabische Liga. De gesprekken leverden tot nu toe niets op. De kans op een doorbraak voor de laatste sessie die vrijdag plaatsvindt wordt nihil geacht.

Hoewel er voor het eerst werd gesproken over een overgangsregering werd er inhoudelijk weinig bereikt. De Syrische regering zei opnieuw dat het bestrijden van terrorisme in Syrië de eerste prioriteit is en dat er pas op een later moment over een overgangsregering moet worden gesproken. Voor de oppositie is er juist geen belangrijker onderwerp.

De Syrische stad Homs is nog altijd van de buitenwereld afgesloten. Een afspraak om humanitaire hulp tot Homs toe te laten wordt nog steeds geblokkeerd door het regime van Assad.

De besprekingen tussen regering en oppositie gingen afgelopen vrijdag van start. Brahimi heeft gezegd dat beide zijden de gesprekken willen voortzetten, ondanks het feit dat er geen vooruitgang wordt geboekt.

Federer toch met Zwitserland in Davis Cup

Roger Federer speelt het aankomend weekend toch met het Zwitserse Davis Cup-team tegen Servië. Dat is opvallend, want de Zwitser speelde jarenlang niet mee met het landentoernooi en zou aanvankelijk ook dit jaar niet meedoen.

Nu landgenoot Stanislas Wawrinka afgelopen zondag de Australian Open won en Novak Djokovic zich terugtrok bij de Serven, speelt de voormalig nummer één van de wereld dan toch mee. De Davis Cup-wedstrijden worden vanaf vrijdag gespeeld in het Servische Novi Sad. Bij de Serven ontbreken de beste spelers; naast het afzeggen van Djokovic kan de bond ook niet rekenen op Janko Tipsarevic, die al maanden geblesseerd is, en de geschorste Viktor Troicki.

Excuses Weekers om toeslagenprobleem

Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) biedt zijn excuses aan aan de mensen die niets verkeerd hebben gedaan, maar toch maandenlang zonder toeslagen zitten. "Een excuus is op zijn plaats", zei Weekers woensdagmiddag in de Tweede Kamer.

Weekers wekte onlangs op televisie de indruk dat mensen het aan zichzelf te danken hadden als ze geen toeslagen meer kregen. Ze zouden geen of verkeerde informatie hebben gestuurd. Later werd duidelijk dat het probleem in de meeste gevallen bij de Belastingdienst zat. Weekers erkende dat hij 'niet de meest zorgvuldige bewoordingen' had gekozen.

De oppositie in de Tweede Kamer heeft forse kritiek op Weekers vanwege de manier waarop hij omgaat met de problemen, en eiste excuses. Meer dan honderdduizend mensen hebben al maanden geen toeslagen uitbetaald gekregen, onder meer door problemen bij de Belastingdienst. Die hebben ermee te maken dat mensen sinds 1 december op maar één rekeningnummer toeslagen kunnen ontvangen.

Amerika buigt zich over verblijfsvergunning Bieber

De Amerikaanse overheid moet zich gaan buigen over de verblijfsvergunning van Justin Bieber. Een petitie om het Canadese tieneridool uit de Verenigde Staten te zetten, heeft meer dan honderdduizend handtekeningen opgeleverd. Daarom moet de overheid met een officiële reactie op de petitie komen.

De handtekeningenactie om Bieber uit de VS te laten zetten werd vorige week na de arrestatie van de 19-jarige zanger in het leven geroepen. Bieber, die in Californië woont, werd woensdag in Miami Beach aangehouden na een illegale straatrace. Het tieneridool gaf toe dat hij alcohol, drugs en medicijnen had gebruikt.

"Wij, de burgers van de Verenigde Staten, willen graag dat de gevaarlijke, onverantwoordelijke, destructieve en drugsgebruikende Justin Bieber wordt gedeporteerd", luidt de introductie van de petitie. Volgens de initiatiefnemers is Bieber een bedreiging voor de veiligheid en heeft hij een slechte invloed op de Amerikaanse jeugd. "We willen Justin Bieber graag verbannen uit onze maatschappij."

Inmiddels zijn ook meerdere petities gestart om Bieber juist niet te laten deporteren. "Mensen zien hem alleen als bad boy, maar kijken niet naar alles wat hij heeft gedaan om mensen over de hele wereld te helpen", vinden de initiatiefnemers van een van de petities. De handtekeningenacties om Bieber niet uit het land te zetten zijn aanzienlijk minder succesvol. Tot nu toe zijn de twee petities samen nog geen tweeduizend keer ondertekend.

De handtekeningenverzamelaars die Bieber in de VS willen houden vinden dat andere sterren veel ergere dingen hebben gedaan. "Kijk naar Chris Brown. Hij is zelfs aangeklaagd voor mishandeling", schrijven de initiatiefnemers over de Amerikaanse r&b-zanger die Rihanna in elkaar timmerde. "Dat het hier over Justin Bieber gaat en niet een of andere rapper, betekent niet dat Bieber dit verdient."

Dat de petitie om Bieber uit de VS te laten zetten ruim honderdduizend handtekeningen heeft opgeleverd, betekent niet automatisch dat president Barack Obama zich over Biebers verblijfsvergunning buigt. De Amerikaanse regering moet met een reactie komen. Op de petitiesite belooft ze dat zo snel mogelijk te doen.

Of Obama zich thuis populair maakt als Bieber terug naar Canada wordt gestuurd, is nog maar de vraag. Sasha en Malia Obama, de 15-jarige en 12-jarige dochters van de president, zijn fans van de zanger. Justin heeft meerdere malen opgetreden in het Witte Huis en Malia stond in 2012 vooraan tijdens een concert van de zanger.

Winst Boeing vliegt omhoog

Boeing heeft in het vierde kwartaal ruim een kwart meer winst geboekt in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De Amerikaanse vliegtuigbouwer hield eind december ruim 1,2 miljard dollar (880 miljoen euro) over, ruimschoots meer dan analisten hadden verwacht. Dat maakte Boeing woensdag voorbeurs bekend.

De hogere winst is volgens de vliegtuigfabrikant vooral het gevolg van de hogere verkoop van commerciële vliegtuigen. Boeing leverde afgelopen jaar pakweg 650 vliegtuigen af. Toch nam ook de verkoop van militaire vliegtuigen toe. De omzet steeg in het vierde kwartaal daardoor met zeven procent naar 23,8 miljard euro.

Ook over het gehele jaar steeg de omzet, met zes procent naar 86,6 miljard euro. De nettowinst nam zelfs met achttien procent toe tot 4,6 miljard dollar. Ondanks de goede resultaten dook het aandeel Boeing donderdag in de handel voorbeurs met tweeënhalf procent omlaag, omdat de winstverwachting voor 2014 lager uitviel dan verwacht.

Opnieuw schandaal met paardenvlees

Bij slachthuis Van Hattem Vlees in het Gelderse Dodewaard is paardenvlees aangetroffen in partijen rundvlees. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft vlees dat afkomstig is van het slachthuis uit voorzorg geblokkeerd en doet op dit moment nader onderzoek. Dat meldt het actualiteitenprogramma Eenvandaag woensdag. Van Hattem Vlees levert onder meer aan de supermarktketens Deka, Deen en Vomar.

Tijdens een onderzoek van de NVWA werd dna van paarden gevonden in vier partijen rundvleessnippers. Uit het onderzoek bleek bovendien dat de administratie van het bedrijf niet op orde is. Zo is uit het papierwerk van het slachthuis niet op te maken in welke partijen rundvlees het paardenvlees is verwerkt en waar dit ligt opgeslagen.

Volgens Eenvandaag zijn op dit moment bij meerdere koelhuizen in Nederland enkele tonnen vlees geblokkeerd. Het slachthuis moet van de voedselwaakhond eerst aantonen wat de inhoud en herkomst van het vlees is.

Als het slachthuis niet snel met nadere informatie komt, wordt de erkenning voorlopig ingenomen en mag het bedrijf geen dieren meer slachten. Het bedrijf komt verder onder verscherpt toezicht van de NVWA te staan.

Het bedrijf is niet het eerste dat in opspraak komt vanwege 'fraude' met vlees. In maart vorig jaar nam de NVWA vlees van groothandel Willy Selten uit Oss in bewaring. Ook daar deugde de administratie niet en was het vlees niet te identificeren en te traceren.

NAC en Poepon kunnen opgelucht ademhalen

NAC Breda-aanvaller Rydell Poepon wordt niet gestraft voor een vermeende slaande beweging in de wedstrijd tegen PEC Zwolle. De aanklager betaald voetbal heeft de aanklacht tegen de 26-jarige Nederlander geseponeerd, meldde de Brabantse club woensdag.

De aanklager onderzocht de beweging die Poepon maakte tegen Joost Broerse. NAC, de nummer veertien van de Eredivisie, ging in eigen huis met 2-1 onderuit tegen PEC Zwolle.

Nederlandse journalist aangeklaagd in Egypte

Een Nederlandse journaliste die werkzaam is voor de Arabische nieuwszender Al-Jazeera is woensdag door het Egyptische openbaar ministerie aangeklaagd. De verslaggeefster moet samen met negentien anderen terechtstaan. De Nederlandse, twee Britten en een Australiër worden verdacht van het verspreiden van valse geruchten waarmee de nationale veiligheid in gevaar is gebracht. De zestien anderen, allen Egyptenaren, worden verdacht van lidmaatschap van een terreurorganisatie.

Het is de eerste keer dat journalisten terecht moeten staan voor aan terrorisme gerelateerde aanklachten sinds in december de Moslimbroederschap tot terreurorganisatie bestempeld werd. In totaal zitten acht verslaggevers vast. Wie de Nederlandse vrouw is, is niet duidelijk.

De Egyptische autoriteiten beschuldigen Al-Jazeera ervan gekleurde journalistiek te bedrijven en vooral de kant van de Broederschap te kiezen. Volgens het Egyptische openbaar ministerie werkten de journalisten vanuit een luxe hotel in Caïro. Ze 'manipuleerden beelden' om zo 'onrealistische beelden te schetsen die de buitenwereld de indruk moesten geven dat er een burgeroorlog gaande is'. Bovendien zouden er beelden zijn uitgezonden die de 'terreurgroep moest helpen zijn doelen te bereiken en de publieke opinie moesten beïnvloeden'.

Al-Jazeera werkt in Caïro vanuit een hotel, nadat er meermaals invallen waren gedaan op de redactieburelen. De nieuwszender ontkent bevooroordeeld te zijn. Een advocaat van de zender bevestigde dat er aanklachten zijn ingediend, maar kon verder geen informatie geven.

Gamal Eid van het Arabische Netwerk voor de Mensenrechten sprak schande van de aanklachten. "Degene die deze beslissing heeft genomen moet worden gestraft", aldus Eid. "Voor Al-Jazeera werken staat niet gelijk aan lidmaatschap van de Moslimbroederschap."

Hoewel er tijdens het bewind van Hosni Mubarak ook wel eens journalisten werden opgepakt, kan Eid zich geen incidenten herinneren waarbij er daadwerkelijk werd overgegaan tot vervolging. Het is volgens Eid ook voor het eerst dat westerse journalisten op de korrel worden genomen.

Symfonieorkest mag naam voorlopig blijven gebruiken

Het Nederlands Symfonieorkest (NedSym) uit Enschede mag voorlopig zijn naam blijven gebruiken. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam woensdag bepaald in een kort geding. De rechtbank heeft de zaak geschorst in afwachting van de uitspraak in de bodemprocedure.

Tot die tijd mag NedSym brochures blijven verspreiden met daarop de naam van het orkest. Ook in de communicatie met theaters en andere partijen mag het orkest de naam gebruiken. De zaak is aangespannen door het Nederlands Philharmonisch Orkest (NedPho) uit Amsterdam, dat van mening is dat de namen van de orkesten te veel op elkaar lijken. De twee partijen liggen hierover al jaren met elkaar in de clinch.

Het Amsterdamse gerechtshof bepaalde in juni in een zaak die het NedPho had aangespannen, dat het NedSym zijn naam vanaf september 2014 niet meer mag voeren. Het hof baseerde dat oordeel op afspraken die de directeuren van beide orkesten eind jaren negentig maakten. Daarin beloofde het orkest uit Enschede de naam alleen in het buitenland te gebruiken.

Met dat oordeel vernietigde het hof een vonnis van de rechtbank, die in april 2012 bepaalde dat de correspondentie tussen de twee directeuren als collegiaal overleg moet worden gezien. Wel mocht het Overijsselse orkest de naam niet afkorten naar NedSo, waarna de afkorting werd veranderd in NedSym.

In het buitenland gebruikte het muziekgezelschap uit Enschede de naam Netherlands Symphony Orchestra al langer. Om meer eenheid in de naamgeving te krijgen werd ook de Nederlandse naam aangepast. Daar is directeur van het Nederlands Philharmonisch Orkest Rob Streevelaar het niet mee eens.

Boek: Dr. Sleep - Stephen King

Een nieuwe thriller van de hand van de grootmeester in het genre is iets waar hele volksstammen nog altijd reikhalzend naar uitkijken en als het dan ook nog eens een vervolg is op een van zijn populairste romans zijn de verwachtingen hooggespannen. Het door Stephen King bijna veertig jaar eerder geschreven The Shining is dan ook een van zijn eerst gepubliceerde werken en vestigde zijn naam definitief als schrijver. Met Dr. Sleep keert King terug naar waar het allemaal zo'n beetje begon.

Coalitie neemt het op voor Weekers

Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) heeft vooralsnog de steun van de coalitiepartijen VVD en PvdA. Dat bleek woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer over de problemen met de uitbetaling van toeslagen door de Belastingdienst.

VVD-Kamerlid Helma Neppérus stelde dat Weekers de eerste staatssecretaris is die de fraude met toeslagen aanpakt. "Het systeem gaat op de schop. Een stuk ongemak zul je dan altijd voor lief moeten nemen", stelde Neppérus.

Ook PvdA-Kamerlid Henk Nijboer nam het op voor Weekers. "Er zijn zaken fout gegaan, maar we moeten ook erkennen dat fouten onvermijdelijk zijn als de Belastingdienst veertien miljoen rekeningnummers moet controleren." Nijboer wil wel dat mensen nu zo snel mogelijk hun toeslagen krijgen en dat er lessen worden getrokken voor toekomstige antifraudemaatregelen.

De voltallige oppositie verwijt Weekers dat hij te weinig heeft gedaan om te voorkomen dat meer dan honderdduizend mensen al maanden geen toeslagen voor huur of zorg hebben ontvangen. De problemen hangen samen met het feit dat toeslagen sinds kort nog maar op één rekeningnummer zijn te ontvangen. Deze maatregel is bedoeld om fraude tegen te gaan.

Honderdduizenden aan contanten in huis Dieudonné

Bij een huiszoeking in de woning van de omstreden Franse cabaretier Dieudonné M'bala M'bala is 650 duizend euro en vijftienduizend dollar aan contanten gevonden. Dat melden Franse media woensdag.

De huiszoeking vond plaats in het kader van een onderzoek naar onder meer witwassen. De politie nam ook delen van de boekhouding in beslag.

Dieudonné ligt in Frankrijk onder vuur, omdat hij antisemitische opmerkingen en gebaren in zijn shows zou verwerken. Hij introduceerde onder meer het gebaar 'quenelle'. Daarbij worden een arm en hand richting de grond gestrekt, waarbij de andere hand de schouder grijpt. Het gebaar wordt door critici omschreven als een omgekeerde Hitlergroet.

Sassuolo vindt in Malesani nieuwe trainer

Sassuolo heeft Alberto Malesani aangesteld als nieuwe trainer. De 59-jarige Italiaan is de opvolger van Eusebio Di Francesco, die dinsdag vanwege tegenvallende prestaties aan de kant werd gezet door de Italiaanse promovendus. Malesani trainde in het verleden onder meer Chievo, Fiorentina, Udinese en Palermo.

Malesani werd vorig jaar februari aangesteld bij Palermo. Na drie wedstrijden en evenzoveel gelijke spelen, eindigde de club nog dezelfde maand het dienstverband met de trainer. Ook in april 2012 bij Genoa hield Malesani het maar drie duels vol. Toen betekenden twee gelijke spelen en één nederlaag het vertrek van de coach.

Ondanks verrassende resultaten dit seizoen tegen AC Milan, 4-3 overwinning, en Napoli, 1-1 gelijkspel, werd Di Fransesco dinsdag de deur gewezen. Twee achtereenvolgende nederlagen, tegen Torino en Livorno, kostten de trainer de kop. Sassuolo staat momenteel achttiende in de Serie A.?

'Nederlander besproeit consulaat met benzine'

Een 54-jarige Nederlander is woensdagochtend het consulaat op Tenerife binnengedrongen. Hij uitte bedreigingen en sproeide benzine rond. De man is aangehouden, melden lokale media.

De beweegredenen van de Nederlander zijn onduidelijk. Niemand raakte gewond op het Nederlandse consulaat in de stad Santa Cruz op het Spaanse vakantie-eiland. Evenmin was er sprake van materiële schade.

De man is meegenomen naar het politiebureau om een verklaring af te leggen. Ook de secretaresse van het consulaat, die de bedreigingen moest aanhoren, wordt gevraagd haar verhaal te doen.

Sony scheurt rubbertjes

Het is maar goed dat Sony geen condooms verkoopt. Hoewel Sony natuurlijk ontkent dat de PlayStation 4-controllers massaal kapot aan het gaan zijn, gaat good guy Sony toch alle controllers vervangen waarvan het rubber van het pookje kapot is gegaan.

"A very small number of users have reported to us that the rubber surface of their Wireless Controller (DUAKSHOCK®4)’s analogue sticks have torn. Although the rubber material of the analogue sticks fulfils our quality assurance standard, we will inspect individual DUALSHOCK®4 controllers experiencing this symptom, and will replace them with new ones for free as long as they are within the warranty",  alsdus de distributeur in Zuid-Afrika.

Of ze ook in Nederland vervangen gaan worden is nog maar de vraag, maar niets is zo vervelend als een gescheurd rubbertje.

Kapotje

Nederlaag Westerhof op Australische challenger

Boy Westerhof is woensdag in de tweede ronde van het challengertoernooi in het Australische Burnie uitgeschakeld. De tennisser uit Meppel verloor nipt van thuisspeler Alex Bolt met 7-6 (4), 6-7 (4) en 7-5. Westerhof was als zevende geplaatst.

De 28-jarige Westerhof doet volgende week opnieuw mee aan een challenger in Australië. Hij komt dan in actie bij het toernooi van West Lakes in Adelaide.

Website Angry Birds gehackt

De website van het populaire online spel Angry Birds is woensdag gehackt. Dat meldt Rovio Entertainment, het bedrijf dat het spel ontwierp.

Maandag bleek uit documenten die klokkenluider Edward Snowden lekte dat Amerikaanse en Britse spionagediensten toegang hadden tot de gegevens van de spelers. Volgens een woordvoerster van Rovio duurde de hackoperatie slechts enkele minuten en waren de gegevens van gebruikers 'op geen enkel moment in gevaar.

Uit Snowdens documenten bleek dat Amerikaanse en Britse spionagediensten gebruikersinformatie kunnen onttrekken aan meerdere mobiele apps, waaronder Angry Birds. Rovio ontkent deze beweringen en zegt dat het niet 'samenwerkt, samenspant of informatie deelt met spionagediensten en dat het bedrijf zijn advertentienetwerken gaat onderzoeken.

Top Nintendo levert salaris in na zwak resultaat

De bestuurders van Nintendo leveren een deel van hun loon in vanwege de slechte resultaten die de Japanse spelontwikkelaar de afgelopen tijd boekte. Dat maakten zij woensdag bekend. Topman Satoru Iwata levert de komende vijf maanden de helft van zijn loon in, terwijl de loonstrook van andere bestuurders twintig tot dertig procent lager ligt.

Nintendo presenteerde eerder op de dag teleurstellende resultaten over het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar. Zo zou de winst met een kleine tachtig procent zijn ingezakt naar 9,5 miljard yen (67 miljoen euro). Voor het laatste kwartaal tot eind maart rekent Nintendo zelfs op een flink verlies.

De daling komt vooral doordat Nintendo veel moeite heeft om zijn nieuwste spelcomputer Wii U aan consumenten te slijten. Het bedrijf denkt dit boekjaar slechts 2,8 miljoen spelcomputers te verkopen. Eerder rekende Nintendo nog op negen miljoen computers.

Nederland krijgt Samsung-winkels

Samsung opent binnenkort zijn eerste fysieke winkels in Nederland. Het gaat om omgebouwde vestigingen van The Phone House, zo maakte het Britse moederbedrijf van die belwinkelketen woensdag bekend.

De winkels en het personeel blijven van The Phone House, maar de zogeheten Samsung Experience Stores verkopen alleen producten van het Zuid-Koreaanse merk, zoals smartphones, tablets, laptops en tv's. De locaties van de winkels zijn nog niet bekendgemaakt.

In zes andere Europese landen wil Samsung in samenwerking met The Phone House ook dezelfde soort winkels openen. In de VS heeft Samsung al 1300 winkels binnen de vestigingen van de elektronicaketen Best Buy. Ook in onder meer Australië en België zijn er al Samsung Experience Stores.

Concurrent Apple heeft in Nederland al twee eigen winkels, in Amsterdam en Haarlem. De derde Apple Store opent later dit jaar in Den Haag zijn deuren.

Verdachte zaak Van den Hurk niet terug naar kliniek

De 46-jarige tbs'er die wordt verdacht van de moord op Nicole van den Hurk gaat niet terug naar de tbs-kliniek waar hij wordt behandeld. De rechtbank in Den Bosch heeft woensdagmiddag bepaald dat de Helmonder drie maanden vast blijft zitten in het huis van bewaring.

Advocaat Job Knoester laat weten dat hij tegen de beslissing in beroep gaat. Hij verwacht dat dit binnen enkele weken zal dienen.

Het Openbaar Ministerie in Den Bosch eiste eerder deze week dat de Helmonder een jaar langer tbs moet krijgen. De eis voor de verlenging van de tbs stond al op de agenda en staat los van de moordzaak.

De 46-jarige man werd in 2001 veroordeeld tot drie jaar cel en tbs met dwangverpleging voor de gewelddadige verkrachting van een 20-jarige vrouw uit Valkenswaard. De tbs zou een jaar geleden voor het laatst zijn verlengd. Over twee weken bepaalt de rechtbank of de tbs ook daadwerkelijk wordt verlengd.

De Helmonder werd eerder deze maand aangehouden voor betrokkenheid bij de moord op Van Den Hurk. Hij werd opgepakt na een dna-match. Van den Hurk werd op 22 november 1995 dood gevonden in Lierop.

Berga winnaar van open NK Weissensee

Ingmar Berga heeft woensdag de titel gepakt bij het open Nederlandse kampioenschap op natuurijs. De 29-jarige Drent bleef in de eindspurt op de Oostenrijkse Weissensee Peter van de Pol en Sam Boon voor. Berga zat vanaf het begin mee in de kopgroep in de wedstrijd over honderd kilometer.

Titelverdediger Jorrit Bergsma deed niet mee. Hij komt vanaf volgende week bij de Olympische Spelen in Sochi in actie op de 5.000 en 10.000 meter en mogelijk de ploegenachtervolging.

Geen cel meer voor aanrander Venlo

Een serieaanrander uit Venlo hoeft niet opnieuw de cel in. Wel moet hij worden behandeld, oordeelde de rechtbank in Roermond woensdag. Benjamin W. randde tussen 2011 en 2013 meer dan twintig vrouwen aan in Limburg en het Duitse grensgebied. Hij ging naast de vrouwen rijden met zijn scooter en kneep hen vervolgens in hun borsten.

De man heeft volgens de rechter meer baat bij een behandeling dan bij een celstraf. De Duitse Limburger is zich er niet bewust van dat hij mensen pijn heeft gedaan, al leek hij wel aangeslagen tijdens hun verklaringen, aldus de rechtbank. De rechter veroordeelde W. tot een celstraf van 240 dagen, waarvan 198 dagen voorwaardelijk. De Duitser heeft al 42 dagen in voorarrest gezeten.

Het OM had dezelfde straf geëist. Wel wijkt de rechtbank af van de geëiste proeftijd. Vanwege grote kans op herhaling eiste het OM een proeftijd van vijf jaar, maar de rechtbank vindt drie jaar voldoende. Daarnaast moet W. enkele schadevergoedingen betalen aan zijn slachtoffers.

De politie kwam de Duitser op het spoor na aangiftes van vrouwen in de leeftijd van 13 tot 70. Hij droeg een broek met een scheur in het kruis zodat hij al rijdend op zijn zwarte scooter zijn geslachtsdeel aan slachtoffers kon laten zien. Als hij naast het slachtoffer reed, sloeg hij toe.

Frans Duijts aangehouden om 'geweldpleging'

Frans Duijts is onlangs aangehouden op verdenking van mishandeling en openlijke geweldpleging.

De 34-jarige volkszanger zou twee weken geleden met een ander een politieagent in vrije tijd hebben mishandeld, staat in een politiebericht. "Wat ons betreft is dat overtrokken", laat zijn management woensdag echter weten.

De agent wilde Duijts zondagnacht aanspreken op een gevaarlijke inhaalmanoeuvre op de A15. Dat leidde bij een tankstation in Tiel tot een conflictsituatie met de inzittenden. De agent zou verwondingen aan zijn hoofd, armen en rug hebben opgelopen en is daarvoor behandeld. Het management van de zanger spreekt van 'duw- en trekwerk'.

De zanger is meegegaan naar het bureau om een verklaring af te leggen. De politie doet nader onderzoek naar de zaak en bekijkt daarin de rol van alle betrokkenen.

Eén aanhouding bij hulp leger voor veilig Amsterdam

Het is nog maar de vraag of Amsterdam opnieuw de hulp van militairen inroept om de stad veiliger te maken. Zo'n twintig verkenners van het leger uitgerust met nachtkijkers hebben zich vorig jaar twee keer vier dagen onopvallend in de openbare ruimte geposteerd. Dat heeft geleid tot een paar waarnemingen en één aanhouding, zei hoofdcommissaris van politie Pieter-Jaap Aalbersberg woensdag tijdens een persbijeenkomst in het stadhuis.

Of de samenwerking wordt voortgezet is nog onzeker. Hoofdofficier van justitie Theo Hofstee erkende dat het resultaat geen enorm succes was en ook Aalbersberg was bescheiden over het experiment met de verkenners, die niet zoals de politie surveilleren, maar lang op een plaats blijven om te kijken of zich iets verdachts voordoet.

Burgemeester Eberhard van der Laan zei dat het goed gaat met de veiligheid en de veiligheidsbeleving van Amsterdammers. Maar er zijn delen van de stad waar dit niet geldt.

Over de hele linie bleef het aantal misdrijven met 107 duizend gelijk, maar na een eerdere 'spectaculaire' daling van het aantal overvallen, is dat aantal vorig jaar toch weer licht gestegen. Daarnaast zijn ook het toegenomen aantal straatroven en gevallen van zakkenrollerij punten van zorg en aandacht.

Het aantal woninginbraken is teruggedrongen na een enorme piek tijdens de vorige winter. Politiechef Aalbersberg denkt dat dit komt door meer meldingen van betrokken buurtbewoners en de 'massieve' inzet van de politie, die daarvoor minder aandacht aan onder meer vuurwerkzaken en overleg besteedde. Hij vertelde verder dat de inbrekers steeds jonger beginnen en steeds vaker in hun eigen wijk actief zijn. "Dat vraagt om meer participatie van burgers." Woninginbraken komen relatief vaak voor in de stadsdelen West, Noord en Zuidoost

Aalbersberg maakte melding van een drastische toename van smartphoneroof, wat goed is voor de helft van de elfduizend gevallen. Ook is sprake van een 'sterke verjonging' van de daders, die soms pas 12 jaar zijn. Slachtoffers blijken steeds vaker ook dader te worden, zei de politiechef, die zich ook zorgen maakt over de heling van smartphones.

Van der Laan gaf aan dat het aantal gebieden waar de politie preventief mag fouilleren ongeveer wordt gehalveerd, van grofweg zeven naar drie procent van de stad. In onder meer stadsdeel Oost is daar geen reden voor, zei Van der Laan, die sceptisch is over preventief fouilleren.

Ook de Top 600 van plegers van zogenoemde high-impactdelicten als woninginbraken, straatroof en overvallen kwam ter sprake. Inmiddels zijn tweehonderd criminelen 'uitgestroomd'. Voor hen zijn sloopwoningen, stageplekken, dagbesteding, psychiatrische of verslavingshulp of schuldhulpverlening geregeld. Bij het project zijn 35 organisaties betrokken, waaronder ook advocaten en gevangenissen.

Er is een afname van de recidive met 53 procent vastgesteld, zei Van der Laan. Dat rechtvaardigt volgens hem de politie-inzet van 250 man. "Eigenlijk is het een resocialisatieprogramma, het is in ieders belang. Verder zijn 333 broertjes en zusjes van Top 600-leden in behandeling. "Het preventieve programma heeft vruchten afgeworpen", vindt Van der Laan.

In 2013 vielen in 22 zaken 23 geweldsdoden. Twee meer dan een jaar eerder, maar het cijfer schommelt al jaren rond de twintig. In acht gevallen was vorig jaar sprake van een afrekening in het criminele milieu, waarvan er drie zijn opgelost. Het betreft volgens hoofdofficier Hofstee vooral losse 'clubjes' uit het buitenland die hun ruzies beslechtten.

Tijdens de bijeenkomst werd verder duidelijk dat het Openbaar Ministerie voortaan zes in plaats van drie maanden gaat eisen tegen woninginbrekers. In hoeverre rechters hier in meegaan is nog onzeker, zei Hofstee.

Weekers onder vuur in debat toeslagen

De Tweede Kamer heeft forse kritiek op staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) en de manier waarop hij omgaat met de problemen met de uitbetaling van toeslagen. Een deel van de oppositie eist excuses aan de gedupeerden.

De oppositie verwijt Weekers dat hij te weinig heeft gedaan om te voorkomen dat meer dan honderdduizend mensen al maanden geen toeslagen voor huur of zorg hebben ontvangen. Dat hangt samen met het feit dat toeslagen sinds kort nog maar op één rekeningnummer zijn te ontvangen. Deze maatregel is bedoeld om fraude tegen te gaan.

SP-Kamerlid Arnold Merkies stelt dat Weekers te weinig regie voert en in een 'papieren werkelijkheid' leeft. Excuses zijn op zijn plaats, stelde Merkies. Dat vindt ook ChristenUnie-Kamerlid Carola Schouten. Zij wil dat alle gedupeerden deze week nog hun toeslagen krijgen uitgekeerd.

GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver neemt het Weekers kwalijk dat hij de problemen heeft getypeerd als 'enig ongemak'. "Dat is volledig losgezongen van de realiteit. Mensen kunnen hun huur niet meer betalen. Dat is geen ongemak, dat is bittere ernst." D66-Kamerlid Wouter Koolmees vroeg zich af of Weekers de zaak nog wel onder controle heeft.

Verschillende Kamerleden wezen erop dat het niet voor het eerst is dat Weekers de indruk wekt dat hij de Belastingdienst niet onder controle heeft. Zijn positie kwam eerder aan het wankelen door de grootschalige fraude met toeslagen door Bulgaren.

[vid] Man geeft verloofde jeugd-teddybeer

Een Amerikaanse vrouw heeft een wel heel bijzonder kerstcadeau gekregen, zo blijkt uit een filmpje dat halverwege januari werd geüpload op YouTube en dat afgelopen week 'viral' ging.

Haar verloofde deed haar haar oude teddybeer namelijk cadeau en filmde de reactie, die hieronder te bekijken is:


Zijn meisje blijmaken, dat hoef je de man niet te leren, maar hij lijkt helaas geen kaas gegeten te hebben van het een kwartslag draaien van zijn telefoon voor hij begint met filmen.  

Altijd als ze als kind moest huilen, rende ze naar haar teddybeer Whitey. Zoals zoveel kinderen had Jessica Crawford in haar kinderjaren een knuffel die ze overal mee naar toe nam. Tot-ie uiteindelijk in tweeën scheurde en sindsdien al decennia uiteengereten in een doos op zolder lag.

Beer Whitey was cadeau gedaan op de babyshower van moederlief, dus is technisch gezien ouder dan Jessica zelf. De verloofde stelt onder het filmpje: "Ik wilde deze kerst iets prachtigs voor Jessica doen en proberen de vorige kerst te overtreffen, toen ik haar ten huwelijk vroeg."

"Na een maand research en het bekijken van meer dan 10.000 vintage teddyberen op internet, begon ik ideeën te krijgen over hoe haar ouwe teddybeer Whitey gereconstrueerd zou kunnen worden. (...) Toen ik hieraan begon was Whiteys hoofd eraf gerukt, miste hij een oor, zijn neus, beide ogen en niet te vergeten was de helft van z'n vulling weg. Dus nam ik hem mee naar een teddyberenziekenhuis. Na een week hadden ze 'm in oude glorie hersteld."

Haar reactie spreekt boekdelen: "O mijn god, dit meen je niet! Toen ik aan 'm rook wist ik meteen wie het was." Tegen media stelde Jessica dat Whitey onbeschadigd terug te zien 'een cadeau is dat ik dacht nooit meer te krijgen.' Reacties op het Huffington Post-artikel bejubelen de man en stellen dat Jessica 'hem vooral niet moet loslaten.' 

Vermoedelijk -aan de reactie af te meten- heeft ze hem diezelfde avond nog rijkelijk bedankt en had daarom ook manlief niks te klagen qua kerstcadeaus. 

Zwartrijder bijt controleur na boete

Een 29-jarige man uit Delft heeft een Haagse tramcontroleur gebeten nadat hij een boete kreeg voor zwartrijden. De politie heeft hem dinsdag aangehouden. Hij wordt verdacht van mishandeling en zit op dit moment vast, meldt de politie.

De Delftenaar werd dinsdagochtend betrapt op zwartrijden bij de halte Hobbemaplein in Den Haag. Toen de HTM-controleur een boete wilde uitschrijven, spuugde de Delftenaar hem in het gezicht. Bij de aanhouding beet de verdachte een andere controleur, waarna hij aangehouden werd door toegesnelde politieagenten.

Huur vergeten te betalen in Eve Online: grootste gevecht ooit

Heb je ook wel eens dat je iets vergeet? Meestal heeft dat niet zoveel gevolgen, maar een klein foutje van een speler in Eve Online leidde uiteindelijk tot het grootste conflict ooit in het spel. Duizenden spelers raakten in gevecht en bijna een half miljoen dollar aan schade was het gevolg.

Het begon allemaal bij een fout van de corporatie Nulli Secunda. In Eve Online moet je als het ware huur betalen om controle te houden over een ruimtestation. Door de fout van Nulli Secunda werd er niet betaald en toevallig (of niet, dat is niet helemaal duidelijk) was er iemand in de buurt die concurrent CFC/RUS tipte.

CFC/RUS zag dit als een buitenkans die ze niet konden laten liggen en nam het station meteen over. Coalitie N3PL had veel spullen in het station opgeslagen en kon niet toestaan dat de grootste concurrent, CFC/RUS, met hun spullen aan de haal ging. Het gevolg was het enorme gevecht waar meer dan 100 Titans het loodje legden. Titans zijn de grootste ruimteschepen in Eve Online en kosten ontzettend veel tijd en geld om te bouwen.

Eve Online gevecht

Heerenveen-spits Finnbogason ontsnapt aan straf

Sc Heerenveen-speler Alfred Finnbogason krijgt geen straf opgelegd voor zijn armgebaar afgelopen zondag. De aanklager betaald voetbal zag daar geen aanleiding toe, zo meldt de Friese club woensdag. De IJslandse spits zou voor de wedstrijd tegen SC Cambuur een armgebaar naar het publiek van de tegenstander hebben gemaakt.

De 24-jarige Finnbogason is momenteel topscorer in de Eredivisie met negentien doelpunten. Heerenveen staat na twintig speelrondes op de vijfde plaats.

Sharapova simpel langs Hantuchova in Parijs

Maria Sharapova heeft eenvoudig de kwartfinale van het WTA-toernooi in Parijs bereikt. De als eerste geplaatste Russin was te sterk voor Daniela Hantuchová uit Slowakije: 6-0, 6-1. Sjarapova had in de eerste ronde een bye. Ze speelde haar eerste partij sinds de Australian Open, waar ze in de vierde ronde werd uitgeschakeld.

De volgende tegenstander van de nummer vijf van de wereld komt uit de ontmoeting tussen de Belgische Kirsten Flipkens (8) en Yvonne Meusberger uit Oostenrijk. Flipkens bereikte woensdag de tweede ronde door de Duitse Mona Barthel met 6-3, 4-6, 6-2 te verslaan.

Roberta Vinci werd in de eerste ronde uitgeschakeld. De Italiaanse, de nummer zes van de plaatsingslijst, verloor met 3-6, 6-0, 5-7 van de Oekraïense Elina Svitolina.

In het Thaise Pattaya drong Sorana Cirstea door tot de kwartfinale. De als derde geplaatste Roemeense was de Amerikaanse Alison Riske de baas met 6-3, 6-4. De Russin Jekaterina Makarova (4) rekende af met landgenote Vera Zvonarjova: 6-0, 6-2.

Filmset Toscane niet duurder dan 'simpel' Ibiza

De filmsets van de nieuwe Nederlandse romkom Toscaanse Bruiloft waren niet duurder dan die van Verliefd op Ibiza. Dat besefte Johan Nijenhuis, regisseur van beide films, nadat hij afgelopen zomer de opnames van Toscaanse Bruiloft afrondde in de Italiaanse streek.

In 2012 verscheen zijn laatste romkom Verliefd op Ibiza, die hij grotendeels schoot op het eiland dat bekendstaat om zijn budgetvakanties. "Het zal je verbazen, maar Toscane was op veel gebieden zelfs goedkoper dan Ibiza", zegt de filmmaker voor de camera van Novum Nieuws.

"In Toscane heb je te maken met dure stuntmensen en zeer specifieke wetten voor kinderen op de set", gaat Nijenhuis verder. "Maar voor de rest ging alles heel soepel. De locaties werkten prima en hoewel het daar soms veertig graden was, stonden we op de set op Ibiza soms ook te smelten."

De grote verschillen zaten hem eigenlijk in de kleine dingen. "In Italië kun je nog steeds voor weinig geld heel lekker eten", weet Nijenhuis. Op Ibiza is dat volgens hem wel anders. Daar betaal je je vaak blauw aan een zeer matige maaltijd.

Het duurst van Toscaanse Bruiloft was nog de smetteloos witte poedel die de moeder van de bruid naar Italië meeneemt. "Dat is een bekende Italiaanse filmhond, een volleerd actrice, die fantastisch luistert", lacht Nijenhuis. "Ze komt maar in een paar scènes voor, maar daarvoor hebben we dieper in de buidel getast dan voor de meeste crewleden."

In Toscaanse Bruiloft organiseert Sanne, een rol van Sophie van Oers, bruiloften voor Nederlanders in een Toscaans landhuis. Ze leeft voor het geluk van anderen maar zet haar eigen liefdesleven vaak op een laag pitje. Totdat Jeroen, de rol van Jan Kooijman, ten tonele verschijnt. Hij lijkt echter niet op zoek naar een echte relatie.

Toscaanse Bruiloft, met ook Lieke van Lexmond, Ruud Feltkamp, Simone Kleinsma, Ernst Daniël Smid en Diederik Ebbinge, draait vanaf donderdag in de Nederlandse bioscoop.

Vader schrijft 826 servetjes aan dochter

De vader van de 14-jarige scholiere Emma Claire Callaghan is ernstig ziek. In 2011 kreeg hij nierkanker, een jaar later prostaatkanker en afgelopen oktober kwam de nierkanker weer terug. De kanker is inmiddels uitgezaaid en het ziet er slecht uit voor vader Garth.

"Ik heb tien procent kans om de komende vijf jaar te overleven", schrijft hij in een e-mail aan Huffington Post. Daarom besloot hij om tot de dag dat ze haar diploma haalt op de middelbare school, voor zijn dochter elke dag een lief woord of een mooie spreuk op een servet te schrijven.

"Een simpele 'hallo' kan tot een miljoen dingen leiden."
"Je hebt geen reden nodig om mensen te helpen."
"Maak stapstenen van struikelblokken."
"Do or do not. There is no try." -Yoda   

Naar eigen zeggen werd hij geïnspireerd door het project Because I said I would, dat 'gewijd is aan het verbeteren van de mensheid middels de kracht van een belofte.' Hij plaatste een foto op de site waarop hij een bordje vasthoudt met de tekst: "Ik zal 826 servetboodschappen schrijven voor Emma!"

Sinds oktober krijgt Emma elke dag rond de lunch een bemoedigende boodschap op een servetje mee. En omdat vader Callaghan niet weet hoe lang hij er nog is, heeft hij al een stapel servetjes als reserve geschreven.

Garth Callaghan: "Ik wil dat mijn dochter weet hoeveel ik van haar hou en wil dat ze een sterke, positieve, zelfverzekerde vrouw wordt. Dat wilde ik al vóór de diagnose, maar nu begrijp ik maar al te goed dat onze tijd samen eindig is."

"In het geval dat ik aan kanker overlijd -of waaraan ook- zal mijn dochter geschreven bewijs hebben van mijn liefde voor d'r en mijn kijk op het leven." De vader houdt een blog bij en plaatst foto's van de servetten ook op een Facebookpagina

Nog enkele servetspreuken:

"Schrijf iets dat het waard is om te lezen, of doe iets dat het waard is om over te schrijven." -Benjamin Franklin
"Lieve Emma, alles met mate. Behalve 'Awesome'. Je kunt nooit genoeg Awesome hebben. Liefs, pa."
"Lieve Emma, soms als ik een wonder nodig heb, kijk ik in je ogen en besef ik dat ik er al één gemaakt heb. Liefs, pa."
"Niemand kan je minderwaardig laten voelen zonder jóuw toestemming." -Eleanor Roosevelt
"Wie nergens voor staat, valt overal voor." -Alexander Hamilton

'NAM verwacht meer bevingen door plannen Kamp'

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) staat niet achter het plan van Minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) om minder gas te winnen uit het gebied onder Loppersum. Dit zou leiden tot drukverschillen in de bodem en daarom extra aardbevingen veroorzaken. Dat meldt RTV Noord woensdag.

Om aardbevingen te voorkomen moeten drukverschillen zo laag mogelijk worden gehouden. Dat schrijft de NAM in een bijdrage aan de discussie met technische deskundigen over de gaswinning, woensdagmiddag in de Tweede Kamer, meldt RTV Noord. Er zou daarom een alternatief gaswinningsplan moeten komen.

Geoloog Peter van der Gaag waarschuwde dinsdag voor dezelfde gevaren. Hij vindt dat het kabinet meer zou moeten luisteren naar onafhankelijke onderzoekers. Daarnaast is er volgens hem te weinig gebruikgemaakt van actuele kennis op het gebied van door mensen veroorzaakte aardbevingen.

Psycholance brengt verwarde mensen naar noodopvang

Verwarde mensen in Amsterdam kunnen vanaf mei met een zogenoemde psycholance naar een noodopvang worden gebracht. Het aantal meldingen over problemen met verwarde personen in de hoofdstad passeerde vorig jaar de grens van zesduizend en het aantal spoedopnames steeg met ongeveer 150 naar 1819. Dat bleek woensdag tijdens een persbijeenkomst in het Amsterdamse stadhuis.

Een psychiatrische patiënt hoort volgens burgemeester Eberhard van der Laan niet geboeid in een politieauto te zitten, is de gedachte achter de psycholance, een speciaal ingerichte ambulance die is bemand door ziekenbroeders. Het idee komt uit Noorwegen. In de Noorse stad Bergen rijdt al een psycholance.

Agenten zijn steeds meer tijd kwijt aan overlastgevende psychiatrische patiënten, zei politiecommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg. Dat komt onder meer vanwege de trend om patiënten minder snel in een instelling op te nemen en problemen met medicijninname, denkt de politiechef.

FOK!toen: Boomtown Rats - I Don't Like Mondays

SAN DIEGO, 29-01-1979. Op maandag 29 januari 1979 vond bij de Grover Cleveland Elementary School een schietpartij plaats waarbij 2 doden en 9 gewonden zouden vallen. De schutter was een 16-jarig meisje, dat maar één verklaring had voor haar daden: "I Don't Like Mondays". In FOK!toen vandaag het ware verhaal achter de allergrootste hit van de groep The Boomtown Rats.

Boomtown Rats - I Don't Like Mondays

Brenda Spencer
Brenda Ann Spencer wordt op 3 april 1962 geboren en groeit op in de wijk San Carlos in San Diego. De 16-jarige Brenda is een opvallende verschijning. Het meisje is slecht 1 meter en 57 centimeter lang, opvallend mager, verlegen en ging getooid met een knalrood kapsel. Ze was een doorsnee tiener, al had ze wel eens aan een vriendin laten weten dat ze ooit van plan was om een agent neer te schieten. Ook had ze wel eens gezegd dat ze een keer iets zou gaan doen waarmee ze het nieuws zou gaan halen.

Brenda had duidelijk aanleg voor fotografie en won zelfs een prijs met een van haar foto's. Het meisje had echter weinig interesse voor het schoolvak. Leraren zouden later aan het meisje terugdenken als een leerling die regelmatig wakker moest worden gemaakt in de schoolklas. Nadat haar ouders zijn gescheiden gaat Brenda bij haar vader Wallace wonen. Het was een armoedige tijd. Zo sliep het meisje op een dun matrasje in de woonkamer, omgeven door lege bier- en whiskyflessen.

Begin 1978 spijbelt Brenda vaak en komt zo in aanraking met een instelling voor probleemjongeren. Deze wist de ouders te vertellen dat het meisje zelfmoordneigingen vertoonde. In de zomer van dat jaar werd Brenda gearresteerd omdat ze met een bb-gun uit een raam op school had geschoten. Later dat jaar zou Brenda nogmaals met justitie in aanraking komen nadat ze was opgepakt voor een inbraak.

Na een psychologische evaluatie vraagt de reclasseringsambtenaar van Spencer aan haar vader of deze toestemming wil geven om het depressieve meisje in een psychiatrische kliniek op te laten nemen. Vader Wallace weigert daar aan mee te werken. Inplaats daarvan geeft hij zijn dochter met de kerst een nogal vreemd cadeau: een Ruger 10/22 semi-automatisch .22 kaliber geweer en 500 stuks munitie. Brenda zou daar later nog vaak aan terugdenken: "Ik vroeg om een radio en kreeg inplaats een geweer. Het was alsof hij wou dat ik mijzelf van kant ging maken."

Uit The Milwaukee Journal van 30 januari 1979
Uit The Milwaukee Journal van 30 januari 1979

De schietpartij
Begin 1979 woont Brenda samen met haar vader in een huis tegenover de Cleveland Elementary School. Op de vroege ochtend van maandag 29 januari pakt het meisje haar geweer, gaat er eens goed voor zitten en richt het vizier op een groepje kinderen, die staan te wachten tot schoolhoofd Burton Wragg de poort zou gaan openen. Zonder blikken of blozen haalde het meisje de trekker over. In het daaropvolgende kwartier schoot het meisje het 53-jarige schoolhoofd en de 56-jarige Michael Suchar, een toevallige voorbijganger dood. Ook raakten acht kinderen en een politieagent gewond door de kogelregen.

Uit de Madison Courier van 31 januari 1979
Uit de Madison Courier van 31 januari 1979

Al snel was de woning omsingeld door de politie maar het zou nog een dikke zes uren duren voordat Brenda zich over zou geven aan de sterke arm der wet. Tijdens de bezetting kreeg een journalist van de San Diego Tribune het meisje aan de telefoon. Op de vraag waarom ze dit deed antwoordde Brenda: "Ik ben niet gek op maandagen. Maar dit fleurt de dag op. Maar ik moet nu weer ophangen. Ik geloof dat ik net een zwijn (politieagent) heb afgeknald. Ik wil er nog meer neerschieten." Verder gaf ze aan dat er niet echt een specifieke reden was om op de kinderen te schieten. "Het was gewoon lol maken. De kinderen deden me denken aan een groep eenden en wat is er nou leuker dan met een geweer schieten op eenden in een vijver? Toen ik eenmaal op ze begon te schieten leek het wel een op hol geslagen kudde koeien. Ze renden werkelijk alle kanten op," aldus een giechelende Spencer bij de rechtzaak.

Uit The Press-Courier van 2 oktober 1979
Uit The Press-Courier van 2 oktober 1979

Brenda Ann Spencer werd schuldig verklaard aan tweemaal moord en geweldpleging met een dodelijk wapen, en kreeg een gevangenisstraf van 25 jaar tot levenslang. Tot de dag van vandaag zit ze nog steeds opgesloten in het California Institution for Women in Corona, Californië. Op zijn vroegst in 2019 kan zij opnieuw in aanmerking komen voor voorwaardelijke invrijheidstelling.

The Boomtown Rats
In 1979 is Bob Geldof te gast bij het radiostation WRAS in Atlanta voor een interview. Tijdens het gesprek leest de muzikant op een telex het bericht over de schietpartij. Op weg terug naar het hotel bleef de gebeurtenis in het hoofd van Geldof hangen en inspireerde hem tot de tekst 'Silicon chip inside her head had switched to overload'. Vooral het feit dat het meisje geen spijt had getoond verwonderde de muzikant en inspireerde hem tot het schrijven van 'I Don't Like Mondays'.

De Nederlandse single van I Don't Like Mondays
De Nederlandse single van I Don't Like Mondays

The Boomtown Rats - I Don't Like Mondays
The silicon chip inside her head.
Gets switched to overload.
And nobody’s gonna go to school today.
She’s gonna make them stay at home.
And daddy doesn’t understand it.
He always said she was good as gold.
And he can see no reasons.
'Cos there are no reasons.
What reason do you need to be show-ow-ow-ow-own?

Tell me why.
I don’t like Mondays.
Tell me why.
I don’t like Mondays.
Tell me why.
I don’t like Mondays.
I wanna shoo-oo-woo-woo-woo-oot the whole day down.

The Telex machine is kept so clean.
And it types to a waiting world.
And mother feels so shocked.
Father’s world is rocked.
And their thoughts turn to their own little girl.
Sweet 16 ain’t that peachy keen.
Now that ain’t so neat to admit defeat.
They can see no reasons.
'Cuz there are no reasons.
What reasons do you need?
Oh Oh oh whoa whoa.

Tell me why.
I don’t like Mondays.
Tell me why.
I don’t like Mondays.
Tell me why.
I don’t like Mondays.
I wanna shoo-oo-oo-woo-woo-oot.
The whole day down, down, down, shoot it all down.

And all the playing's stopped in the playground now.
She wants to play with the toys a while.
And school's out early and soon we'll be learning.
And the lesson today is how to die.
And then the bullhorn crackles.
And the captain tackles.
(With the problems of the how's and why's).
And he can see no reasons.
'Cos there are no reasons.
What reason do you need to die, die?
Oh Oh Oh.

Tell me why.
I don’t like Mondays.
Tell me why.
I don’t like Mondays.
Tell me why.
I don’t like.
I don’t like (Tell me why).
I don’t like Mondays.
Tell me why.
I don’t like.
I don’t like (Tell me why).
I don’t like Mondays.
Tell me why.
I don't like Mondays.
I wanna shoo-oo-oo-woo-woo-woot the whole day down.

Oorspronkelijk was het liedje geschreven als een B-kant van een single, maar na positieve reacties van concertgangers bij de Amerikaanse tournee van The Boomtown rats veranderde Geldof van gedachten. De familie van Spencer probeerde nog te voorkomen dat de single in Amerika zou worden uitgebracht maar kon dat niet weerhouden. In Groot-Brittannië schoot de single van The Boomtown Rats naar de toppositie van de hitlijst en verdrong daarmee Tubeway Army met 'Are Friends Electric' van de eerste plaats. Ook in Nederland wist de plaat de tweede plaats in de top 40 te halen. Daarnaast won de groep twee Ivor Novelle Awards met het liedje.

Jongere lezers zullen het liedje wellicht ook kennen in de uitvoering van Tori Amos uit 2001, die onder meer in de populaire tv-series The West Wing en House te horen was.

Amsterdam investeert in 'asocontainers'

In Amsterdam worden op termijn op zeven of acht locaties containers geplaatst waar gezinnen die extreme overlast geven kunnen worden gehuisvest. De 'treiteraanpak' van asogezinnen of pestende inwoners lijkt te werken, zei burgemeester Eberhard van der Laan woensdag tijdens een persbijeenkomst. "Hopelijk ook preventief." In de hoofdstad staat nu één 'asocontainer'.

De gemeente kreeg afgelopen jaar 157 signalen van dergelijke asohuishoudens. Het gaat hierbij niet om gewone burenruzies, benadrukte Van der Laan. Stadsbreed bleken dertig gevallen te voldoen aan de criteria. Acht zaken zijn afgerond, waarbij de betreffende gezinnen 'voor een deel' gedwongen zijn verhuisd. In enkele gevallen volgt binnenkort een ontruiming. Het centrale team dat de zwaarste zaken op zich neemt heeft vijf zaken in behandeling.

Vrijdag staat een gesprek met stadsdeelregisseurs en corporaties gepland onder meer over geschikte plekken voor containers voor de ergste gevallen, waar ze geen overlast meer kunnen veroorzaken. Waarschijnlijk worden dat zeven of acht locaties met maximaal drie containers, zei Van der Laan. Hij voegde daaraan toe dat hierbij allerlei dilemma's ontstaan, waarvan ramptoerisme er een is. In het voorjaar wordt een conferentie over de treiteraanpak georganiseerd.

Rotterdams kantoor van 18 hoog ontruimd

Een kantoorgebouw van 18 verdiepingen aan de Aert van Nesstraat in het centrum van Rotterdam is woensdag ontruimd na meldingen over een sterke chemische geur in het pand.

De boosdoener blijkt een oplosmiddel dat is gebruikt bij werkzaamheden en dat zich via het trappenhuis had verspreid. Dat heeft een woordvoerder van de brandweer meegedeeld.

Een kleine 150 mensen moesten naar buiten. Zij zijn opgevangen in een hotel aan de overkant. Het kantoorgebouw wordt geventileerd. De verwachting is dat de mensen om circa 15.00 uur weer terugkunnen.

Enkele mensen hadden last van misselijkheid. Zij zijn ter plekke door ambulancepersoneel nagekeken, maar hoefden niet naar het ziekenhuis.

Rotterdams kantoor van 18 hoog ontruimd
Rotterdams kantoor van 18 hoog ontruimd (Foto: ANP)

'Netflix draait nog wel even verlies in Nederland'

Netflix mag zijn winst dan wereldwijd verzesvoudigd hebben, in Nederland draait de online streamingsdienst de komende jaren nog verlies. Dat zegt topman Reed Hastings woensdag in gesprek met de NOS.

Dat Netflix nog geen winst maakt in Nederland, komt volgens Hastings doordat het een nieuwe markt is. "We voegen meer en meer films en series toe, meer dan dat we klanten erbij krijgen. Het duurt altijd enkele jaren voordat we op een nieuwe markt winst maken."

Sinds september kunnen Nederlanders gebruik maken van de dienst. Voor negen euro per maand kunnen leden onbeperkt films en televisieseries via de videodienst kijken.

Uit de jaarcijfers van Netflix over 2013 bleek vorige week dat het bedrijf de winst van acht miljoen dollar (5,9 miljoen euro) in 2012 naar 48 miljoen dollar had opgekrikt. Wereldwijd heeft het bedrijf meer dan 44 miljoen leden. Tegen de NOS zegt Hastings dat 'minder dan een miljoen' daarvan Nederlands is.

Merkel waarschuwt VS om spionage

Landen die hun bondgenoten bespioneren lopen het risico dat het vertrouwen wordt ondermijnd. Dat heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel woensdag gezegd in haar inaugurele rede. Dit resulteert volgens haar eerder in minder dan in meer veiligheid.

Merkels woorden waren gericht tegen de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. De enorme Amerikaanse en Britse buitenlandse afluisterprogramma's, die door klokkenluider Edward Snowden aan het licht werden gebracht, hebben bij Duitsland kwaad bloed gezet.

Merkel zei dat haar regering zich verantwoordelijk voelt voor het beschermen van de privacyrechten van haar burgers. Ze verklaarde met de VS in overleg te treden over een overeenkomst om elkaar niet te bespioneren. Merkel spreekt de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry vrijdag in Berlijn.

[vid] Britt walgt van orale seks

Britt Dekker heeft nog nooit een man oraal verwend. Ze walgt ervan. Zo onthulde zij gisteren in 'Britt & Ymke: Aan De Bak In Blanes'.

In dit kwaliteitsprogramma van RTL 5 zijn de blondine en haar vriendin in Spanje. Hier moeten zij de kost verdienen als reisleider. Terwijl Ymke in de aflevering van gisteren een cultureel uitstapje deed, ging Britt met een paar meiden shoppen in Barcelona.

Het stel houdt halt bij een snoepkraam. Hier koopt Britt een enorme snoepfopspeen en steekt deze uitdagend in haar mond. "Hebben jullie dat wel eens gedaan?", vraagt ze aan de meiden. "Je bedoelt aan een lollie zuigen?", vraagt een. "Nee, aan een echte", antwoordt Britt.

"Ik heb dat dus nog nooit gedaan", onthult zij. "Ik vind dat zo viessss!" Hopelijk helpt bij haar de aloude truc: 'Pijpen is goed voor je gebit. Dan hoef ik je tanden er niet uit te slaan'....

Filmpje zien? Het fragment begint op 29.40

Victoria Koblenko wil Oekraïense revolutie ruiken

Victoria Koblenko vliegt woensdag naar Kiev om de Oekraïense opstand te steunen. "Ik wilde deze revolutie ruiken en proeven en niet alleen digitaal steunen", zegt Koblenko, die zelf van Oekraïense komaf is, op haar website.

In het land is het de laatste tijd zeer onrustig omdat demonstranten willen dat de pro-Russische president Viktor Janoekovitsj vertrekt. Of de actrice zich in de kou bij de demonstrerende menigte voegt, is niet duidelijk.

De 33-jarige actrice heeft de afgelopen tijd geregeld haar mening gegeven over de situatie in Oekraïne. "Ik mocht de situatie in Oekraïne duiden op een aantal podia. Het knaagde dat ik alleen theoretisch juridische en historische achtergronden kon toelichten", zegt ze.

Koblenko besloot dinsdagnacht een ticket naar Kiev te boeken. "Het gevoel waarmee ik vannacht een ticket heb geboekt is niet nationalistisch. Het is een gevoel van diep respect voor het Oekraïense volk dat opstaat tegen machtmisbruik en willekeur", legt de actrice uit. "Dat gevoel wil ik solidair delen met de mensen die in de bittere kou vreedzaam opkomen voor hun recht op een betere toekomst."

Examendieven 'oefenden' met oude examens

De leerlingen die worden verdacht van de diefstal van eindexamens in mei, oefenden volgens justitie het open- en dichtmaken van de verpakkingen met oude examens. Dat bleek woensdag uit het requisitoir van de officier van justitie. Ze haalden examens van eerdere jaren uit de kluiskamer op het Ibn Ghaldoun om te kijken of ze de plastic verpakking weer goed dicht konden lijmen.

Blijkbaar vonden ze dat ze de pakketten netjes genoeg dicht kregen, want ze gingen vervolgens over op de examens voor 2013. Ze maakten de verpakkingen open met een aardappelschilmesje, fotografeerden de examens en lijmden de pakketjes weer dicht. Dat deden ze voor het grootste gedeelte bij verdachte Anass B. thuis. Zijn ouders waren op vakantie.

De meeste examens werden later weer teruggelegd in de kluiskamer, waar de verdachten via een luik op het dak in kwamen. De diefstal kwam pas eind mei aan het licht, toen de meeste examens al waren afgenomen. Een docent verklaarde achteraf bij de politie dat de pakketten moeilijk opengingen. Ook viel het leraren op dat de examens erg rommelig in de kluis lagen. Niemand trok echter aan de bel.

Directeur Bart Renders kreeg pas argwaan toen bleek dat het vwo-examen Frans was uitgelekt. Hij constateerde dat in de kluis een pakket met het examen Frans niet goed verzegeld was. Het leek of het was geopend en weer dichtgemaakt. Daarop lichtte hij de onderwijsinspectie in en ging hij naar de politie.

Die kwam er al snel achter het eindexamen inderdaad bij de islamitische scholengemeenschap vandaan kwam. Op het document zat namelijk een code waaruit dat was op te maken.

Opnieuw fraude gepleegd met veiligheidsdiploma's

Een 25-jarige man is woensdag aangehouden op verdenking van examenfraude. Hij werd onlangs in Rotterdam betrapt toen hij een veiligheidsexamen voor aannemers (VCA) wilde maken uit naam van iemand anders. Eind vorig jaar werden al meerdere personen aangehouden op verdenking van fraude bij VCA examens.

De man zou met de identiteit van een ander het examen hebben afgelegd. Het vermoeden bestaat dat hij dit meerdere keren gedaan heeft. Vorig jaar raakte de man ook al in opspraak naar aanleiding van een eerdere fraudezaak met examens.

Steeds meer opdrachtgevers stellen een VCA-certificaat verplicht bij het uitvoeren van werkzaamheden in een risicovolle omgeving, zoals bouwterreinen. Werknemers die via fraude een diploma behalen, kunnen een gevaar vormen voor anderen, aldus de inspectie.

Kröller-Müller doet duurste aankoop ooit

Het Kröller-Müller Museum heeft de kostbaarste aankoop in zijn geschiedenis gedaan. Voor 2,8 miljoen euro is een schilderij gekocht van Giacomo Balla, meldt het museum woensdag. Het doek komt uit een particuliere collectie.

Het schilderij Forme Rumore di Motocicletta werd in 1913 en 1914 gemaakt. Balla was volgens het museum een van de voormannen van het futurisme, een vooral Italiaanse beweging die de moderne samenleving omarmde. Dit is ook in het schilderij terug te zien. Balla liet zich voor het schilderij inspireren door een ritje op een motorfiets, wat voor die tijd volgens het museum een 'ongekende sensatie' was.

In het schilderij zijn tandwielen te herkennen en groene en gele vlakken, die de tuinen van de Villa Borghese en de heuvel van de Pincio verbeelden waar Balla door reed. Uitzonderlijk is volgens het museum dat Balla ook heeft geprobeerd de geluiden van de verbrandingsmotor weer te geven, dat heeft hij gedaan met een soort sterren.

Het doek krijgt een plek in de vaste opstelling rond het futurisme. Het Kröller-Müller Museum is het enige Nederlandse museum dat een vaste opstelling aan dit genre heeft gewijd. De koop van het schilderij werd mede mogelijk gemaakt door steun van verschillende fondsen en sponsors.

Gemeenten gaan fors snijden in cultuurbudget

Nederlandse gemeenten zullen vanaf 2015 zo'n 250 miljoen euro minder uitgeven aan cultuur dan in 2011. Die bezuiniging komt bovenop het terugschroeven van het rijksbudget voor cultuur met 250 miljoen euro, meldt NRC Handelsblad woensdag op basis van cijfers van onderzoeksbureau Berenschot.

Het onderzoeksbureau voerde een enquête uit onder 65 gemeenten over het cultuurbeleid dat verwacht wordt na de gemeenteraadsverkiezingen in maart. De helft van de invullers voorziet dat de coalities die daarna worden gevormd extra bezuinigingen zullen doorvoeren op het gemeentelijke cultuurbudget.

In Rotterdam gaat naar verwachting maximaal zo'n dertig procent bezuinigd worden op cultuur. In Den Haag is dat twintig procent, in Amsterdam vijftien en in Utrecht vijf. Van alle ondervraagden gemeenten gaat het cultuurbudget in Delft het hardst onderuit, daar wordt maximaal veertig procent bezuinigd. In Leiden wordt naar verwachting helemaal niet bezuinigd op cultuur, meldt de krant.

Van 2011 tot en met 2013 bezuinigden de gemeenten gemiddeld negen procent op hun cultuurbudgetten. Als de bezuinigingen die de gemeenten verwachten na de verkiezingen worden meegerekend, loopt dat percentage op tot gemiddeld 13 procent. Daarmee zou er in 2015 nog zo'n 1,75 miljard euro overblijven aan gemeentelijke cultuurbudgetten, aldus NRC.

Oekraïne overweegt amnestie demonstranten

Het Oekraïense parlement is woensdag bijeengekomen om te stemmen over een voorstel om demonstranten die zijn gearresteerd tijdens protesten tegen de Oekraïense regering amnestie te verlenen.

Mogelijk zijn aan de amnestie voorwaarden verbonden die onacceptabel zijn voor de Oekraïense oppositie. Sommige parlementsleden willen dat de demonstranten alleen amnestie kunnen krijgen wanneer antiregeringsbetogers de straten en de gebouwen die zij bezetten verlaten. De demonstranten bezetten op dit moment drie gebouwen en hebben een groot tentenkamp en meerdere barricaden in de Oekraïense hoofdstad Kiev.

Oppositieleider Arseni Jatsenjoek noemde het voorstel 'onacceptabel'. Hij zei woensdag dat de demonstranten de straten niet zullen verlaten en wil dat de voorwaarde uit het amnestievoorstel werd geschrapt. Dat de stemming over het amnestievoorstel van groot belang is blijkt wel uit het feit dat de voormalige presidenten Viktor Joesjtsjenko en Leonid Koetsjma aanwezig waren.

Justin Bieber voelt zich 'goed' ondanks problemen

Justin Bieber maakt zich niet al te druk om het feit dat hij vorige week werd opgepakt bij een straatrace in Miami Beach. "Het gaat oké met Justin. Hij is met vrienden en familie", zegt een ingewijde tegen entertainmentzender E! De Canadese zanger zat een paar uur vast omdat hij tijdens het racen onder invloed was van alcohol, medicijnen en wiet.

"Het is het belangrijkst dat hij nu samen is met familie en vrienden", vervolgt een ingewijde. De zanger verbleef het afgelopen weekeinde in Panama. Ook zijn manager en Usher waren bij Bieber. Het 19-jarige tieneridool is inmiddels weer onderweg terug naar Los Angeles.

Bieber komt de afgelopen maanden geregeld in het nieuws vanwege zijn wangedrag. Zo bekogelde hij eerder deze maand de woning van zijn buurman met eieren en zou hij worstelen met een drugsverslaving. In de Verenigde Staten is vorige week een petitie gestart om Bieber uit het land te zetten. Ruim 98.000 Amerikanen hebben deze ondertekend. Het doel is om voor 22 februari honderdduizend handtekeningen te hebben verzameld.

Van Basten na dit seizoen weg bij sc Heerenveen

Trainer Marco van Basten zal sc Heerenveen aan het einde van het seizoen verlaten. Hij heeft zelf besloten om zijn aflopende contract niet te verlengen. Dit laat sc Heerenveen weten op de website van de club.

De afgelopen periode zijn er diverse oriënterende gesprekken gevoerd tussen de clubleiding en Van Basten over het verlengen van zijn contract. Van Basten heeft de club echter aangegeven het juiste gevoel te missen om door te gaan. Het bestuur betreurt zijn beslissing, maar heeft deze vanzelfsprekend te respecteren. Over de inhoud van de gesprekken werden geen verdere mededelingen gedaan. 

Van Basten is bezig aan zijn tweede seizoen in Friesland. Vorig seizoen eindigde hij met sc Heerenveen achtste en momenteel neemt de club beslag op de vijfde plaats in de Eredivisie. 

[pic] Amazon lekt Imperial Edition van Elder Scrolls Online

Amazon heeft de collector's edition van The Elder Scrolls Online gelekt. Hoewel vrijwel alle games tegenwoordig een speciale editie krijgen, was van The Elder Scrolls nog niet bekend wat deze collector's edition zou inhouden.

Het plaatje met de totale inhoud van de Imperial Edition kwam per ongeluk kort online, maar uiteraard is er altijd iemand met vlugge vingers die het plaatje weet te kopiëren. Als je deze Imperial Edition koopt krijg je, naast de game zelf natuurlijk, een speciale collector's edition-doos en steelbookverpakking. Verder bevat het een geprinte kaart van Tamriel, een 'Emperor's Guide to Tamriel' van maar liefst 224 pagina's en een beeldje van Daedric prins Molag Bal van ongeveer 30 centimeter hoog.

Het is haast niet meer weg te denken uit de hedendaage game-industrie en ook The Elder Scrolls Online biedt exclusieve ingame content aan voor eigenaren van deze collector's edition: namelijk de mogelijkheid om in elke alliantie als Imperial te kunnen spelen, een wit knol, een mudcrab als 'vanity pet' en Rings of Mara.

The Elder Scrolls Online komt 4 april uit voor pc en Mac. In juni worden de PlayStation 4- en Xbox One-versies verwacht. Overigens is het niet duidelijk of deze speciale editie alleen uitkomt voor PlayStation 4, aangezien dat logo bij de omschrijving vermeld is, of dat ook andere platforms een dergelijke uitgave krijgen.

Elder Scrolls Online Imperial Edition

PvdA wil beter bereik in trein en metro

Het slechte bereik van mobiele telefoons in metro- en spoortunnels moet verbeteren. Minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) moet daarover in gesprek met de lagere overheden, spoorbeheerder ProRail en de telecomproviders. Dat stellen de PvdA-Kamerleden Astrid Oosenbrug en Duco Hoogland woensdag in schriftelijke vragen aan de bewindsvrouw.

Oosenbrug en Hoogland hekelen de 'gebrekkige dekking' van mobiele telefoons in de Amsterdamse en Rotterdamse metro. Het bereik zou met een paar eenvoudige maatregelen makkelijk te verbeteren zijn. Zij roepen Schultz op om dat te doen. De bewindsvrouw moet er verder zorg voor dragen dat het bereik in nieuwe tunnels zoals die bij Delft ook meteen optimaal is. Daarvoor moeten de providers wel om de tafel met de exploitanten van de spoor- en metrotunnels.

Winterweer teistert zuiden VS

Extreme sneeuwval heeft in het zuiden van de Verenigde Staten flinke schade aangericht. Van Georgia tot Texas gleden in totaal honderden auto's van de weg af of botsten op elkaar. Het winterweer kostte aan zeker zes mensen het leven.

De gouverneurs van zes staten riepen de noodtoestand uit. Veel Amerikanen kwamen vast te zitten op hun werk, op school of in urenlange files. Op sommige plaatsen viel een kleine tien centimeter sneeuw.

In het noorden van de VS zou dit nauwelijks problemen veroorzaken, maar de zuidelijke staten zijn niet bekend met zulke hevige sneeuwval. Twee mensen kwamen bij een auto-ongeluk in Alabama om het leven. Vier mensen stierven in Mississippi toen hun woonwagen door een kapotte verwarming in brand vloog.

In Atlanta moest een vrouw die in een file was gestrand met hulp van een politieofficier langs de snelweg bevallen van haar dochter. De bevalling verliep zonder problemen. Veel reddingspogingen verliepen moeizaam, omdat de meeste zuidelijke staten over weinig sneeuwploegen en zoutvoorraden beschikken. In North en South Carolina, Georgia, Alabama, Mississippi en Louisiana werd de noodtoestand afgekondigd.

'Omwonenden te weinig beschermd tegen landbouwgif'

Omwonenden van landbouwpercelen worden te weinig beschermd tegen het landbouwgif dat daar wordt gebruikt. Daarom moeten maatregelen worden genomen om hen beter te beschermen. Ook is meer onderzoek nodig naar de mate waarin omwonenden aan gewasbeschermingsmiddelen worden blootgesteld, schrijft de Gezondheidsraad in een woensdag uitgebracht advies aan staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Wilma Mansveld (PvdA) en staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA).

Uit buitenlands onderzoek komt volgens de raad naar voren dat omwonenden gezondheidsrisico's kunnen lopen. Dat onderzoek is volgens de raad echter op een te kleine schaal gedaan om er vergaande conclusies uit te kunnen trekken. Wel zou het aanleiding geven voor verder onderzoek.

In Nederland is alleen onderzoek gedaan naar de effecten van landbouwgif op boeren. Daaruit blijkt dat het aandoeningen aan het zenuwstelsel en kinderleukemie bij hun nageslacht kan veroorzaken.

Omwonenden van landbouwpercelen melden geregeld last te hebben van misselijkheid of een geïrriteerde huid, ogen of luchtwegen. Vooral in de bollenteelt en fruitteelt wordt veel met gif gespoten.

De Gezondheidsraad adviseert te onderzoeken in hoeverre omwonenden worden blootgesteld aan landbouwgif. Vooral de effecten op 'vrouwen in de vruchtbare leeftijd' en jonge kinderen zouden onder de loep moeten worden genomen.

Vanwege de onzekerheid over het gevaar van het gif zouden alvast maatregelen moeten worden genomen. Bij de toelating van nieuwe gewasbeschermingsmiddelen zou apart moeten worden meegewogen wat de risico's voor omwonenden zijn. Ook zou de kennis van boeren kunnen worden verbeterd en zou meer moeten worden gecontroleerd op naleving van de regels. Boeren leven de regels volgens de raad niet altijd na. Ook zouden boeren omwonenden kunnen laten weten wanneer zij welke middelen gebruiken. Verder zouden gemeenten beter kunnen reageren op vragen en klachten van burgers.

Wél Xbox Live Gold nodig voor The Elder Scrolls Online

Gisteren wisten we te melden dat voor Bethesda's nieuwe MMO The Elder Scrolls Online een PlayStation Plus-abonnement niet vereist was om de game online te spelen op PlayStation 4. Nu is echter bekend geworden dat op de Xbox One een Xbox Live Gold-abonnement wél vereist is.

Dat abonnement komt bovenop de abonnementskosten voor The Elder Scrolls Online, wat op zichzelf al €12,99 per maand gaat kosten. Hoewel Bethesda wel gesprekken heeft gevoerd met Microsoft om deze beperking te schrappen voor The Elder Scrolls Online, hebben die gesprekken dus niets opgeleverd. Het is niet bekend waarom Microsoft hier mee doorzet, omdat de gameservers door Bethesda zelf gehost zullen worden.

The Elder Scrolls Online

Eerste PlayStation Now bèta-invites verstuurd

De website DualShockers wist vanochtend te melden dat de eerste bèta-uitnodigingen voor Sony's streamingplatform PlayStation Now inmiddels zijn verstuurd. Deze zijn verstuurd aan enkele Amerikaanse gebruikers die zich hadden aangemeld voor de PlayStation Now-nieuwsbrief.

Momenteel is de bèta alleen beschikbaar voor PlayStation 3, dus PlayStation 4-bezitters zullen nog even moeten wachten. Voor de beste ervaring wordt aangeraden om de PlayStation 3 middels een ethernetkabel aan te sluiten op een internetverbinding van tenminste 5 Mbps. Of en wanneer de bèta naar Nederland komt, is nog niet bekend.

PlayStation Now bèta-uitnodiging

Collectie depot Spoorwegmuseum naar Limburg

De collectie in depot van het Spoorwegmuseum in Utrecht verhuist naar de Wagenmakerij Venlo-Blerick in Limburg. Deze wagenmakerij van de Nederlandse Spoorwegen wordt al sinds 1969 niet meer gebruikt, maar is een van de grootste industriële rijksmonumenten van Nederland. Het Spoorwegmuseum krijgt donderdag de sleutel, aldus een woordvoerder.

Het Utrechtse museum bezit ruim 120 voertuigen. Een klein deel daarvan is op wisselende tentoonstellingen te zien. De rest staat in depot. In de Wagenmakerij Venlo-Blerick is nu ook ruimte om reparaties aan de voertuigen te verrichten. De wagenwerkplaats is aangesloten op het hoofdspoorwegennet, zodat de collectie makkelijk kan worden verplaatst.

Collectie depot Spoorwegmuseum naar Limburg
Collectie depot Spoorwegmuseum naar Limburg (Foto: ANP)

Snowden voorgedragen voor Nobelvredesprijs

Twee Noorse parlementariërs hebben klokkenluider Edward Snowden genomineerd voor de Nobelprijs voor de vrede van 2014. Dat deelden de twee, Bård Vegar Solhjell en Snorre Valen, woensdag mee.

De publieke discussie en de beleidsveranderingen 'als gevolg van Snowdens onthullingen hebben bijgedragen aan een stabielere en vredigere wereld', aldus de motivatie van de parlementariërs.

De nominatie an sich heeft weinig om het lijf. Jaarlijks worden talloze namen voorgedragen bij het Nobelcomité. Hoewel het comité zich zelf niet uitlaat over wie genomineerd is, treden degenen die iemand nomineren soms wel naar buiten.

Uiterst sexy foto's Yolanthe online

Yolanthe Sneijder-Cabau heeft een sexy fotohoot gemaakt. De kiekjes hiervan heeft ze zojuist gepubliceerd op haar eigen website.

De voetbalvrouw is de kou ontvlucht en is naar Ibiza gegaan. Daar heeft ze haar familie opgezocht.

En natuurlijk is ze daar uit de kleren gegaan voor een uiterst sexy fotoreportage. Zo poseert ze in badpak en in een vleeskleurige heupslip.

Benieuwd naar de foto's? Deze zijn hier te zien

Internetdealer wordt uitgeleverd aan VS

Nederlander Marc W. mag uitgeleverd worden aan de Verenigde Staten vanwege zijn betrokkenheid bij online drugshandel. Dat heeft de rechtbank in Den Haag woensdag besloten. Volgens W. hadden de Amerikaanse autoriteiten aan Nederland toestemming moeten vragen bij het inzetten van pseudokopers, maar de rechter oordeelde dat W.'s rechten niet geschonden zijn.

Omdat Nederland een uitleveringsverdrag heeft met de VS moet W. worden uitgeleverd. De 44-jarige man zit sinds 2012 in uitleveringsdetentie, maar probeerde nu via een kort geding tegen Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) zijn uitlevering te voorkomen.

De Amerikanen verdenken W. van grootschalige handel in lsd en wiet via internet, en willen hem in Los Angeles voor de rechter brengen. Pseudokopers bestelden bij W. de drugs en konden hem zo betrappen op handel. Hij riskeert een levenslange celstraf in de VS.

Raadsman Bart Stapert hekelt de uitspraak die ervoor zorgt dat zijn cliënt uitgeleverd moet worden. "Dit betekent dat Amerikaanse autoriteiten in Nederland blijkbaar niet aan de wet gebonden zijn", zegt Stapert in een verklaring over de praktijk van het pseudokopen. Hij vindt het onvoorstelbaar dat Opstelten zich 'kritiekloos opstelt tegenover de Amerikanen'.

W. zal nu het Europees Hof voor de Rechten van de Mens vragen de uitlevering tegen te houden, aldus Stapert.

Friese tieners aangehouden voor twintigtal inbraken

Drie 13-jarige jongens en een 15-jarige jongen uit Friesland hebben 23 woninginbraken bekend bij de politie. Bij negen huizen in Appelscha en veertien in Oosterwolde namen de jongens in december vooral tablets en geld mee. De 15-jarige jongen zit nog vast, de anderen moeten een behandeltraject bij jeugdzorg volgen, meldt de politie woensdag.

De tieners zouden hebben ingebroken 'voor de kick en het geld', verklaarden ze tegen de politie. De methode, een ingeslagen ruit, was bij elke woning hetzelfde. Na buurtonderzoek en getuigenverhoor konden de jongens vorige week worden aangehouden. Meer aanhoudingen in de zaak worden niet uitgesloten, aldus de politie.

Werkenden positiever over arbeidsmarkt

Werkend Nederland is minder neerslachtig over de arbeidsmarkt dan een jaar geleden. Eind 2012 was meer dan twee derde pessimistisch over de arbeidsmarkt, nu is dat nog een kwart. Wel zijn werkenden nog onzeker als het gaat om de eigen werksituatie. Dat concludeert marktonderzoeker I&O Research woensdag.

Een kwart van de vijftienhonderd ondervraagden zegt positief naar de arbeidsmarkt in zijn algemeenheid te kijken. 41 procent denkt dat de markt dit jaar consolideert. Het gevoel dat Nederland 'uit de crisis' is, sterkt dat sentiment, denken de onderzoekers. Leidinggevenden zijn over het algemeen positiever dan hun ondergeschikten.

De eigen situatie wordt vaak wel minder positief ingeschat omdat er nog steeds angst is voor ontslag en verslechtering van de arbeidsvoorwaarden. "Het lijkt erop dat werkenden de beoordeling van hun eigen arbeidsmarktsituatie minder laten beïnvloeden door het landelijke economische perspectief", zeggen de onderzoekers.

Werknemers in de handels- en productiesector zijn over het algemeen positiever dan non-profit- en overheidswerknemers. Dat komt volgens de onderzoekers doordat die laatste groep meer met bezuinigingen en nieuwe ontslagrondes te maken krijgt, terwijl de handel- en industriesectoren de laatste maanden weer opkrabbelen. Ruim een kwart van de ondervraagden uit de non-profit en overheidssector denkt er over twaalf maanden slechter voor te staan dan nu. In de industrie- en productiesector is dat 13,8 procent.

Cel- en werkstraffen geëist tegen examendieven

Tegen de negen meerderjarige verdachten van de examenroof op het Ibn Ghaldoun zijn woensdag celstraffen en werkstraffen geëist. Justitie wil dat de meeste verdachten negentig dagen cel krijgen, waarvan een deel voorwaardelijk. De verdachten gaan door aftrek van het voorarrest als het aan het OM ligt niet terug de cel in.

Voor Safae K., die volgens justitie met het plan kwam om de examens te stelen, wil het OM negentig dagen cel, waarvan 54 dagen voorwaardelijk. Ook wil justitie dat de 19-jarige Rotterdamse een werkstraf van 240 uur krijgt. Voor de andere hoofdverdachte Kamal El B. heeft justitie een soortgelijke straf in gedachten. De officier eiste tegen hem negentig dagen cel, waarvan 52 dagen voorwaardelijk. Ook hij moet een werkstraf krijgen van 240 uur, vindt justitie.

Tegen Anass B., ook een van de hoofdrolspelers, eiste justitie ook negentig dagen cel, waarvan 59 dagen voorwaardelijk. Hij moet een werkstraf van tweehonderd uur krijgen, vindt het OM.

De enige meerderjarige tegen wie geen celstraf is geëist, is Salahodin B., de broer van Anass. Hij krijgt als het aan justitie ligt alleen een werkstraf van tweehonderd uur, omdat hij alleen schuldig is aan heling. Tegen Salah G. en Hedayatullah E. werd alleen een voorwaardelijke celstraf geëist en een werkstraf van 180 uur. Zij speelden geen grote rol in de fraudezaak en waren niet betrokken bij de diefstallen zelf.

Ook Ayad I., Lyas C., en Abdikadir I. moeten een celstraf van negentig dagen krijgen, vindt het OM. Ook bij hen is een deel daarvan voorwaardelijk. Het onvoorwaardelijke deel hebben ze al in voorarrest uitgezeten. Tegen deze drie eiste officier van justitie Dedy Woei-A-Tsoi bovendien een werkstraf van 180 uur.

Justitie wil voor de verdachten met een voorwaardelijke celstraf een proeftijd van twee jaar. Ze hoeven van het OM nu niet terug de cel in omdat ze nog jong zijn en ze de kans moeten krijgen aan hun toekomst te werken. De meeste verdachten zijn een schooljaar verloren en moeten opnieuw examen doen. Ook krijgen ze een aantekening op hun strafblad, dat bij de meesten nog blanco was. Die aantekening kan weer gevolgen voor hun verdere loopbaan hebben.

Het OM vond het moeilijk om de strafeisen te formuleren omdat er veel factoren meespeelden. Bij de bepalen van de eis is onder meer rekening gehouden met de jonge leeftijd van de verdachten. De vele media-aandacht is geen reden voor strafvermindering. De verdachten hebben die over zichzelf afgeroepen, vindt de officier.

De eisen tegen de twee minderjarige verdachten worden woensdagmiddag achter gesloten deuren uitgesproken.

Fransman Boullier nieuwe teambaas McLaren

McLaren heeft Eric Boullier aangesteld als nieuwe teambaas. Dat maakte het Britse Formule 1-team woensdag bekend. Boullier vertrok vorige week bij Lotus, waar hij dezelfde functie bekleedde. Hij vervangt Martin Whitmarsh.

"Ik vind het een eer en bovendien een geweldige kans dat McLaren mij heeft aangesteld", laat de 40-jarige Fransman weten. "De faciliteiten zijn hier van wereldklasse." Met de komst van Boullier geeft McLaren een vervolg aan de hervormingen op bestuurlijk niveau. Twee weken geleden werd Ron Dennis al teruggehaald als directeur.

McLaren hoopt zich in 2014 te revancheren voor een teleurstellend seizoen. Jenson Button en Sergio Perez konden vorig jaar niet meestrijden om de zege in een Grand Prix en stonden geen enkele keer op het podium. Perez moest zijn stoeltje dit seizoen afstaan aan Kevin Magnussen.

N.E.C. gunt Cmovs transfer naar Levski Sofia

N.E.C. heeft de Tsjech Pavel Cmovs van de hand gedaan. De 23-jarige verdediger heeft een contract voor 2,5 jaar getekend bij Levski Sofia. Dat meldt de Gelderse club woensdag. Cmovs kon bij N.E.C. niet op veel speeltijd rekenen.

"Pavels contract liep nog tot medio 2016. Hij heeft aangegeven dat hij graag speelminuten wil maken", vertelt technisch directeur Edo Ophof van de Nijmegenaren. "De kans dat dat bij N.E.C. lukt, is niet erg groot. Daarom hebben we onze medewerking verleend om deze transfer mogelijk te maken."

Cmovs verruilde Slavia Praag in 2010 voor N.E.C., dat hem eerst een jaar verhuurde aan SC Cambuur. In Nijmegen kwam hij tot 51 wedstrijden, waarin hij een keer scoorde.

Thaise slavin (1)

Een Thaise slavin kun je de afwas laten doen bijvoorbeeld. Da’s hartstikke handig, want dan kunnen we na het eten gewoon op de bank ploffen en samen verdergaan met Breaking Bad of naar iets anders kijken terwijl de tafel afgeruimd wordt en de afwas wordt gedaan. Ja, doe maar een espresso, lekker. Ja, doe maar een biertje nog. Jij nog een wijn? En een witte wijn nog alsjeblieft. Zullen we naar bed? Thai meenemen of vandaag weer eens gewoon met z'n tweeën?

Nadal mist geen toernooien door rugblessure

Rafael Nadal verwacht snel weer op de baan te staan. De Spaanse nummer één van de wereld verloor mede door een rugblessure de finale van de Australian Open van Stanislas Wawrinka, maar gaat ervan uit dat hij geen toernooien moet overslaan. Dat liet hij weten in een verklaring.

Nadal werd bij terugkeer uit Australië onderzocht in Barcelona. Maandag wordt er opnieuw naar zijn rug gekeken. Het is nog steeds het doel van Nadal om de toernooien in Buenos Aires, Rio de Janeiro, Indian Wells en Miami te spelen. Het evenement in Argentinië begint over twee weken.

De Spanjaard ging in de finale in Melbourne met 6-3, 6-2, 3-6 en 6-3 onderuit tegen Wawrinka, nadat hij zich aan het begin van de tweede set uitvoerig had laten behandelen aan zijn rug.

M. Suárez mag voor Rode Duivels spelen

Anderlecht-spits Matías Suárez mag voortaan voor België uitkomen. De geboren Argentijn kreeg woensdag zijn Belgisch paspoort. "Het zou een eer zijn voor hem om voor de Rode Duivels te spelen", zei zijn zaakwaarnemer tegen de Belgische krant La Dernière Heure.

De 25-jarige Suárez, die nooit voor de Argentijnse nationale ploeg speelde, diende zijn aanvraag in augustus vorig jaar in. Hij woonde toen al vijf jaar in België. De aanvaller herstelt momenteel van een zware knieblessure en zal waarschijnlijk niet in aanmerking komen voor het WK in Brazilië.

[Foto] Jumping Amsterdam 2014

Dit jaar vond de 55e editie van Jumping Amsterdam plaats. Met ruim 50.000 bezoekers en deelnemers uit 20 landen is het één van de grootste paardensportevenementen in Nederland. Dit jaar bevatte het 8 dressuurrubrieken en 12 springrubrieken van het hoogste internationale niveau, 7 van de aanwezige springruiters staan in de top 10 van de FEI wereldranglijst.

FOK!Fotograaf Ania Worobiej was erbij en maakte de volgende reportage.

Groningen verhuurt verdediger aan Dordrecht

FC Groningen-verdediger William Troost-Ekong maakt het seizoen op huurbasis af bij FC Dordrecht. Dat heeft de Groningse club woensdag bekendgemaakt. De Nederlander van Nigeriaanse afkomst kwam dit seizoen twee keer in actie voor de Groningers en heeft nog een contract tot 2015 bij de club.

De 20-jarige Troost-Ekong kwam afgelopen zomer over uit de jeugd van Tottenham Hotspur. Technisch manager van de Groningers Henk Veldmate ziet louter voordelen bij de overgang. "Ekong kan op een hoger niveau dan de beloftencompetitie spelen en de club zal hem komende zomer terugkrijgen met de ervaring uit de Jupiler League."

Dordrecht staat momenteel bovenaan in de Jupiler League met zes punten voorsprong op nummer twee FC Eindhoven. De komst van Troost-Ekong betekent alweer de zesde winterse versterking voor de lijstaanvoerder.

Mariska Huisman wint NK natuurijs

Mariska Huisman heeft in Oostenrijk het Nederlands kampioenschap marathon op natuurijs gewonnen. De dertigjarige schaatster van team Project 2018 verdedigde hiermee haar titel op de Weissensee.

Het was een emotionele zege voor Huisman, die in december haar broer, voormalig Nederlands kampioen Sjoerd Huisman, verloor. In de door Huisman gewonnen sprint van een kopgroep van zeven ging de tweede plek naar Carla Ketellapper-Zielman, voor Foske Tamar van der Wal.

Oud-Roda-speler Vicelich stopt bij Nieuw-Zeeland

De Nieuw-Zeelandse recordinternational Ivan Vicelich heeft een punt gezet achter zijn interlandloopbaan. De 37-jarige middenvelder speelde in het verleden onder meer voor Roda JC en RKC Waalwijk. Hij speelde 98 duels voor de nationale ploeg van Nieuw-Zeeland, waarmee hij meedeed aan het WK van 2010.

"Het was een grote eer mijn land negentien jaar te mogen vertegenwoordigen", vertelt Vicelich op de website van zijn huidige werkgever Auckland City. Hij debuteerde in 1995 voor de All Whites in een interland tegen Uruguay. Zijn laatste optreden was in november. "Ik blijf spelen voor Auckland tot ik voel dat het tijd is om een stapje terug te doen."

Vicelich, die een Nieuw-Zeelandse moeder en een Kroatische vader heeft, speelde tussen 2000 en 2006 129 eredivisieduels voor Roda. Hij speelde vervolgens twee seizoenen voor RKC, voordat hij terugkeerde naar zijn geboorteland.

'Media Markt naait klanten met BTW-actie'

Groot feest bij Media Markt. Tot en met zondag betaal je namelijk geen BTW bij de elektronicagigant. Maar die korting lijkt een sigaar uit eigen doos, zo ontdekte FOK!ker pommespitty.

Volgens de beste man zijn de prijzen namelijk net voor de actie verhoogd. En dat is wel heel toevallig.

Zo ontdekte pommespitty dat een bepaalde tv van Sony gisterochtend nog 529 euro kostte. Gisteravond bleek de prijs te zijn aangepast. Dezelfde televisie kost nu 20 euro meer.

En zo zullen er nog wel veel meer artikelen zijn, zo stelt de FOK!ker. "We zijn toch niet gek?!", aldus de submitter...

'Zorgpremie stijgt explosief'

De sociale partners maken zich zorgen over hoe het kabinet de langdurige zorg wil gaan financieren. De overheveling van de zorg vanuit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten naar de reguliere zorg levert mogelijk een tweehonderd euro hogere premie op, zo waarschuwt de Stichting van de Arbeid in een brief aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Edith Schippers (VVD).

Het kabinet is van plan voor 4,85 miljard euro aan langdurige zorg, die nu wordt gedekt via de AWBZ, over te hevelen naar de Zorgverzekeringswet. Volgens de werkgevers en werknemers levert die verschuiving 'onaanvaardbare en onnodige lastenverschuivingen op'.

Zo zorgt de overheveling voor een loonkostenverhoging voor de werkgevers van 1,6 miljard euro. "Deze toenemende werkgeverslasten vormen een belemmering voor ondernemers om (meer) personeel aan te nemen", schrijft de stichting aan de minister.

Omdat de AWBZ uit algemene middelen wordt gefinancierd, en de Zorgverzekeringswet vaste premies en een eigen risico kent, zorgt de overheveling bovendien voor een verschuiving van financiering naar draagkracht naar een nominale financiering. Naast de verhoging van de zorgpremie met tweehonderd euro per jaar, levert het namelijk ook een veel hoger eigen risico op, waarschuwen de sociale partners.

Het kabinet heeft tot nu toe een paar honderd miljoen euro uitgetrokken om mensen te compenseren voor de plannen. Dat vinden de werknemers- en werkgeversorganisaties te weinig. Ze willen de langdurige zorg uit de algemene middelen blijven betalen. "Dat kan ook, de Zorgverzekeringswet kent al een rijksbijdrage en die hogen we op", licht FNV-voorman Ton Heerts toe. Volgens de sociale partners kan dat kostenneutraal.

Winst Nintendo weggevaagd door slechte verkoop Wii

Nintendo heeft zijn winst vorig kwartaal zien verdampen doordat de verkoop van zijn spelcomputer Wii fors is teruggelopen. Het Japanse concern kwam eind december uit op een nettowinst van 9,5 miljard yen (67 miljoen euro), zo maakte Nintendo woensdag bekend. Dat is een daling van 77 procent in vergelijking met hetzelfde kwartaal van 2012.

Ook in het vierde kwartaal van zijn gebroken boekjaar, dat eind maart eindigt, rekent Nintendo op een fors verlies. De spellenmaker zei woensdag van een verlies van 25 miljard yen uit te gaan. Na de eerste drie kwartalen staat Nintendo nog op een winst van iets meer dan tien miljard yen.

Eerder ging het Japanse concern uit van een winst van 55 miljard yen. Nintendo heeft echter veel moeite om zijn nieuwe Wii U en de bijbehorende spellen aan consumenten te slijten. Het bedrijf denkt dit boekjaar slechts 2,8 miljoen spelcomputers te verkopen. Eerder rekende Nintendo nog op negen miljoen computers.

Deze januari in top 10 warmste sinds metingen

Deze januari komt op de achtste plaats binnen in de top 10 van warmste januarimaanden sinds de metingen in 1901 begonnen. Van winter was nauwelijks sprake, concluderen de meteorologen van weeonline.nl uit de maandcijfers.

Op het noordoosten na viel vrijwel nergens sneeuw en het kwik bleef alleen in het Groningse Nieuw-Beerta ook overdag onder het vriespunt. Als naar de temperatuur wordt gekeken, lijkt deze maand met een gemiddelde van 5,7 graden meer op een maart (gemiddeld 6 graden) dan op een januari (gemiddeld 3,1 graden).

De warmste januari die sinds 1901 werd gemeten, is die van 2007, toen het gemiddeld 7,1 graden was. Op 6 januari werd het 14,5 graden. Daarmee was het de op één na warmste januaridag sinds 1901.

De hoge temperaturen kwamen door een lagedrukgebied dat lang stillag boven de Britse eilanden. Dit veroorzaakte ook onstuimig herfstweer.

Van der Hoorn: "Positief dat Ajax me niet kwijt wil"

Mike van der Hoorn kwam een half jaar geleden voor vier miljoen euro over van FC Utrecht naar Ajax. De centrale verdediger heeft nog maar weinig indruk kunnen maken in Amsterdam. Hij werd in huis gehaald als beoogd opvolger van Toby Alderweireld, die naar Atlético Madrid vertrok.

Van der Hoorn had moeite om zich aan te passen aan het niveau bij Ajax en moest al snel aansluiten bij Jong Ajax. De laatste weken wordt hij buiten de wedstrijdselectie gehouden door trainer Frank de Boer. "En dat doet pijn, want dat wil geen enkele voetballer", zegt Van der Hoorn in het Algemeen Dagblad.

In het centrum van de verdediging kiest De Boer voor het duo Joël Veltman en Niklas Moisander. Stefano Denswil staat nog hoger in de pikorde dan Van der Hoorn. "Ik had niet verwacht dat ik op de tribune zou zitten, maar ik moet wachten op mijn kans. Hoe pijnlijk en vervelend dat ook is."

Door het hogere niveau op de trainingen bij Ajax denkt Van der Hoorn wel stappen te hebben gemaakt. "Ik denk dat ik een betere voetballer ben geworden, maar je wilt het waarmaken."

Ondanks zijn schaarse aantal speelminuten mag Van der Hoorn niet vertrekken bij Ajax. "Het is positief dat Ajax me niet kwijt wil. Ik ben hier pas een half jaar. Hier wil ik slagen, dat is mijn droom." Van der Hoorn hoopt dit seizoen snel achter zich te laten en kijkt met een schuin oog al uit naar volgend seizoen. "Een verse start, waarbij ik me opnieuw kan bewijzen."

Moyes: "Terugkeer Van Persie maakt groot verschil"

Manchester United boekte dinsdagavond eindelijk weer eens een overwinning. Mede dankzij een doelpunt van Robin van Persie werd Cardiff City met 2-0 opzij gezet. Na maanden van afwezigheid maakte Van Persie dinsdag eindelijk zijn rentree.

Hij liet direct zijn klasse zien. Na zeven minuten spelen kopte de Nederlandse spits al de 1-0 binnen. "We hebben twee keer gescoord, geen tegentreffer gekregen, zagen twee belangrijke spelers terugkeren van blessureleed en we zijn getuige geweest van het debuut van Mata", zei manager David Moyes na afloop tegenover de BBC. "De terugkeer van Robin van Persie en Wayne Rooney maakt een groot verschil."

Juan Mata maakte onlangs de overstap van Chelsea naar Old Trafford en debuteerde vanuit de basis. "Juan Mata heeft erg goed gespeeld. Hij creeërde mooie openingen. We waren nog een beetje bezorgd over zijn fitheid, maar hebben hem na de 2-0 nog even laten staan", aldus Moyes.

Door de overwinning op Cardiff City komt Manchester United op veertig punten. De achterstand op koploper Arsenal bedraagt twaalf punten. Cardiff blijft hekkensluiter in de Premier League met achttien punten.

Vitesse haalt doelman Room per direct terug

Eloy Room keert per direct terug bij Vitesse. De 24-jarige doelman speelde sinds augustus op huurbasis voor Go Ahead Eagles, maar moet door een blessure van tweede keeper Marko Meerits terugkeren naar Arnhem. Dat meldt Vitesse woensdag. Room miste dit seizoen nog geen duel van de Eagles.

De Est Meerits kampt met een kwetsuur aan zijn knie en is naar verwachting acht tot tien weken uitgeschakeld. "Door de blessure van Marko Meerits, die donderdag wordt geopereerd, voelen we ons genoodzaakt om van de optie gebruik te maken en Eloy terug te halen naar Vitesse", vertelt technisch directeur Mo Allach. "Voor Go Ahead Eagles is dat zuur."

Bij Vitesse moet Room, die zich woensdag al meldt op het trainingscomplex Papendal, op de bank plaatsnemen, achter eerste keus Piet Velthuizen. "Wij weten dat we een betere keeper terug krijgen door de ervaring die hij het afgelopen halfjaar op heeft gedaan", aldus Allach. Room ligt nog tot volgend jaar zomer vast in Arnhem.

"Dit is brute pech. Overmacht, door een blessure bij Vitesse. Voor ons komt dit als een donderslag bij heldere hemel, maar deze escape is helaas wel mogelijk", liet coach Foeke Booy van de Eagles weten. Of de equipe uit Deventer op zoek gaat naar een vervanger, is niet duidelijk.

[Upd] Schumacher ontwaakt uit coma

Michael Schumacher is momenteel bezig uit zijn coma te ontwaken. Dit melden Franse media vandaag.

De artsen hebben de procedure in gang gezet om de voormalige F1-coureur uit zijn kunstmatige coma te halen. Eerdere pogingen om hem langzaam te doen ontwaken, hebben namelijk positief uitgepakt.

Update 10.50 uur
Sportwereld weet inmiddels meer. Volgens de Belgische sportkrant is de verdoving van Schumacher voorzichtig afgebouwd. Hoewel men een slag om de arm houdt, is dit het eerste positieve Schumi-nieuws in weken.

Na zijn coma wordt het reactievermogen van de oud-coureur getest. "We zullen hem testen om te kijken of we kunnen communiceren, met verbale stimuli, of met middelen als knijpen in de handen of het openen en sluiten van de ogen", aldus een arts.

Eenmaal uit zijn coma, volgt voor Schumacher helaas een lange revalidatie. "De volgende twee maanden volgt een periode van verwarring en lethargie", weet een professor.

'Lachman verruilt Zwolle in de zomer voor Twente'

PEC Zwolle-verdediger Darryl Lachman vertrekt na dit seizoen zo goed als zeker naar FC Twente. De Enschedeërs en de 24-jarige Nederlander bereikten op hoofdlijnen een akkoord voor drie seizoenen, meldt Voetbal International woensdag. Het contract van Lachman in Zwolle loopt komende zomer af, waardoor hij transfervrij de overstap maakt.

De Zaandammer kwam via de jeugd van Ajax en FC Groningen in 2011 bij Zwolle terecht. Met de Overijsselse club promoveerde hij in zijn eerste seizoen naar de Eredivisie. De centrumverdediger werd ook gevolgd door Werder Bremen en sc Heerenveen en voerde onlangs al een gesprek met Fulham, waar de Nederlander René Meulensteen trainer is.

Lachman was tevens in beeld bij PSV als mogelijke vervanger van Mathias Zanka Jørgensen. De Deen kan terugkeren bij zijn oude werkgever FC Kopenhagen. De Eindhovenaren willen Zanka liever niet kwijt, maar hebben een prijskaartje van ongeveer anderhalf miljoen euro om zijn nek gehangen.

[Copa del Rey] Real Madrid naar halve finale

Real Madrid heeft de halve finale van de Copa del Rey bereikt. De achttienvoudig bekerwinnaar was dinsdagavond in het eigen Santiago Bernabeu met 1-0 te sterk voor Espanyol, waarvan het vorige week in Barcelona ook al met 1-0 had gewonnen. Jesé Rodriguez maakte in de achtste minuut het enige doelpunt.

In de halve finale speelt Real Madrid tegen stadgenoot Atlético Madrid of Athletic Bilbao. Atlético verdedigt woensdag in de return tegen de Basken een 1-0 voorsprong. Barcelona komt woensdag in actie tegen Levante. De Catalanen zijn na de 4-1 uitzege al bijna zeker van de volgende ronde. Racing Santander en Real Sociedad strijden donderdag om de laatste plaats in de halve finale.

[NBA] LA Lakers verliest voor vijfde keer op rij

Los Angeles Lakers verloor dinsdag voor de vijfde keer op rij in de NBA. Koploper van de Eastern Conference Indiana Pacers was met 104-92 te sterk. De zestienvoudig NBA-kampioen uit Los Angeles maakt een dramatisch seizoen door en staat voorlaatste in het westen.

David West werd topscorer bij de Pacers met negentien punten. Bij de Lakers, de kampioen van onder meer 2009 en 2010, was Pau Gasol het meest op dreef met 21 punten. Indiana gaat onbedreigd aan de leiding in het oosten. De ploeg heeft drie nederlagen minder dan nummer twee Miami Heat.

In de Western Conference deed koploper Oklahoma City Thunder goede zaken zonder zelf te spelen. De ploeg zag de nummers twee en drie, respectievelijk San Antonio Spurs en Portland Trail Blazers, verliezen. De Spurs werden met 90-97 geklopt door Houston Rockets, terwijl Memphis Grizzlies te sterk was voor de Trail Blazers: 98-91.

Overige uitslagen
Cleveland Cavaliers - New Orleans Pelicans 89-100
Detroit Pistons - Orlando Magic 103-87
New York Knicks - Boston Celtics 114-88
Golden State Warriors - Washington Wizards 85-88

[pic] Donkere plaatjes voor The Order 1886

Sony's Santa Monica Studio (SMS) heeft recent een nieuwe website uitgebracht met daarop alle games die de studio heeft gemaakt of uitgebracht. Om het paginagedeelte van het nog uit te brengen spel The Order 1886 te vulln heeft SMS gelijk maar vier nieuwe screenshots vrijgegeven.

The Order 1886 speelt zich af in een parallel universum waarin mensen al eeuwenlang een oorlog voeren met een ras dat half mens half dier is. Het verhaal heeft een donkere, steampunkachtige setting en draait om een speciale groep menselijke strijders, The Knights. Dit is een voortvloeisel van King Arthur and the knights of the round table, die blijkbaar ook in dit universum hebben geleefd.

The Order 1886 komt exclusief uit op PlayStation 4. Het spel zou ergens dit jaar moeten verschijnen, waarbij de geruchten gaan dat dat in de herfstperiode gaat gebeuren.

 

 

Gejatte condooms onveilig

Duitse dieven die in de nacht naar maandag in Duitsland een grote partij condooms buitmaakten, kunnen nog wel eens van een koude kermis thuiskomen. Volgens de fabrikant zijn de kapotjes namelijk zo lek als een mandje.

Onbekenden, warschijnlijk te schijterig om bij de drogist een pakje condooms te halen, zetten begin deze week in Aken grof geschut in. Met behulp van zware explosieven bliezen zij een condoomautomaat op.

Getuigen hoorden die nacht een enorme knal. Toen Bromsnor poolshoogte kwam nemen, was de inhoud van het condomaatje verdwenen.

Rubberfabrikant Ritex wil de dieven vandaag echter waarschuwen. De condooms zijn namelijk onveilig. "De kans is groot dat de condooms tijdens de explosie zijn beschadigd", zo laat een woordvoerster weten. "Je kunt ze daarom beter niet gebruiken."

Newey noemt lage neuzen gevaarlijk

Red Bull technisch directeur Adrian Newey is geen voorstander van de lage neuzen die voor dit seizoen verplicht zijn geworden. De reden is dat een ongeval zoals Mark Webber in Valencia had voorkomen moet worden, maar een lage neus brengt weer hele nieuwe risico's met zich mee.

Newey is niet bang dat een incident zoals Webber had weer kan gebeuren, maar vindt eerder dat de risico's nu zelfs groter zijn geworden. "Volgens mij is het nu namelijk een risico dat de achterste auto bij zo'n botsing als een onderzeeër onder de voorste auto duikt, met als gevaar dat hij zelfs nog onder de crashstructuur van de voorste auto komt. In mijn ogen is dat een veel gevaarlijker scenario."

Ook de regels rond het Energy Reduction System kunnen zijn goedkeuring niet helemaal verdragen. "Uit veiligheidsoverwegingen moeten de ERS-accu's nu verplicht onder de benzinetank geplaatst moeten worden, maar ik snap echt niet hoe een accu die onder een brandstoftank zit veiliger is dan een accu die zich achter de motor bevindt." De Brit wijst erop dat het geheel nu lastiger te blussen is als de auto in brand vliegt, waardoor waarschijnlijk de hele auto afgeschreven moet worden in plaats van slechts een klein gedeelte.

Het ongeval van Webber in Valencia 2010 (Bron: YouTube)

Fietser doodgereden door lijnbus

Een bejaarde fietser die dinsdagochtend in het Utrechtse Vleuten werd aangereden door een lijnbus is overleden aan zijn verwondingen. Dat meldt de politie.

De bus reed rond 10.45 uur over de busbaan richting De Sporesingel. Bij het kruispunt met de Stroomrugbaan kwam van rechts een fietser die de weg overstak. De bus kon hem niet meer ontwijken. De 71-jarige fietser werd met hoofdverwondingen naar een ziekenhuis gebracht. De politie onderzoekt de zaak.

American Airlines in het rood na fusie met US

American Airlines heeft zijn omzet vorig jaar flink zien stijgen. Desondanks kwam het nettoresultaat van de luchtvaartmaatschappij alsnog in het rood uit. Het verlies is echter vooral het gevolg van de fusie van American met US Airways. Als de daarmee gepaard gaande kosten niet meegerekend worden, kwam de grootste luchtvaartmaatschappij ter wereld wel uit op winst, zo maakte American Airlines dinsdagnacht bekend.

US en American gingen begin december na lang overleggen samen verder. De nieuwe maatschappij kreeg de naam van het grotere American Airlines, dat tijdlang op de rand van het faillissement verkeerde.

Bij de fusie moest eerst de omvangrijke schuldenberg van American worden afgelost. Mede door die kosten kwam de fusiemaatschappij over heel 2013 uit op een verlies van 1,2 miljard dollar (880 miljoen euro). Zonder de aflossing was er een winst gemaakt van 436 miljoen dollar.

American maakte vooral in het vierde kwartaal verlies, met een min van twee miljard dollar. De omzet steeg vorig jaar wel flink, met negen procent naar ruim veertig miljard dollar.

Huwelijk Verlinde en Hoes weer 'helemaal goed'

Het huwelijk van Albert Verlinde en Onno Hoes is weer goed. "We hebben op tijd de correctieknop gevonden. Het gaat weer helemaal goed", zegt Verlinde woensdag in het AD. Eind vorig jaar doken foto's op van de burgemeester van Maastricht die zoende met de 24-jarige Ruud Schepers. Ook bleek Hoes Grindr, een datingapp voor homo's, te gebruiken en zei een 23-jarige man een affaire met Onno te hebben gehad.

De 52-jarige Hoes ontkende destijds dat hij een affaire had gehad, wel gaf hij toe Grindr te gebruiken en met Schepers te hebben gezoend. Verlinde en zijn man hebben hard gewerkt aan hun relatie. "We ondernemen samen meer dan voorheen, ik ben vaker in Maastricht te vinden, ook doordeweeks", vertelt Albert.

De 52-jarige presentator en musicalproducent heeft geen zin meer zich verder uit te laten over zijn huwelijk. "Ik ben terughoudend met wat ik zeg over onze relatie. Ik ben destijds open geweest, nu is het weer iets tussen ons", legt hij uit.

Verlinde heeft om aan zijn relatie te werken tijdelijk een stapje teruggedaan in zijn musicalbedrijf. "Of ik dat moeilijk vind? Nee, ik heb dat altijd heel goed gekund, relaxen", zegt hij. "Wat voor mij het belangrijkst is, is dat ik voldoende mensen om me geen heb aan wie ik met een gerust hart mijn werk kan overlaten."

[pic] Geralt stopt een overval in nieuwe screenshots van The Witcher 3: Wild Hunt

CD Projekt Red toont drie nieuwe screenshots van The Witcher 3: Wild Hunt ter viering van hun nieuwe forum. We zien hoe Geralt zijn wapen trekt en loopt naar twee mannen die iemand overvallen. Misschien verdiende de beste man dat wel, de wereld van The Witcher is nou niet bepaald zwart-wit.

Geralt trekt zijn wapen


Op de tweede screenshot zien we hoe onze held Geralt te paard naar een stad reist terwijl er lijken om hem heen liggen van een voorgaand gevecht.

Geralt te paard

En als laatst zien we hem nogmaals te paard hoe hij andere ruiters achtervolgt door een moerasachtige omgeving.  

Geralt nogmaals te paard


The Witcher 3: Wild Hunt komt uit op Xbox One, PlayStation 4 en Windows. Er is nog geen releasedatum bekend. 

Man eet en zuipt 300 keer gratis in first class lounge

Een Chinees heeft na aanschaf van een eerste klas vliegticket ruim 300 keer genoten van gratis maaltijden en drankjes in de VIP lounge van de luchthaven van Xi'an in Shaanxi.

De man kocht vorig jaar een eerste klas vliegticket waarvan de reisdatum het hele jaar op elk moment aangepast mocht worden. Bij het ticket hoorde ook het gebruik van de faciliteiten die China Eastern Airlines aanbiedt op de luchthaven van Xi'an, waaronder toegang tot de VIP lounge. In deze lounge kunnen tickethouders heerlijk dineren en zich een stuk in de kraag zuipen. Nadat hij had genoten van een diner boekte hij het ticket weer door naar de volgende dag. Dit trucje herhaalde hij ruim 300 keer.

Toen de geldigheid van zijn ticket bijna verlopen was besloot de man het ticket te annuleren. Hierop kreeg hij het volledige aankoopbedrag terug. 

Een oplettende medewerker van China Eastern Airlines ontdekte de slimme truc van de man, waarna de luchtvaartmaatschappij met een verklaring naar buiten kwam. Een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij gaf aan dat de man binnen de regels heeft geopereerd en er verder geen actie door China Eastern Airlines ondernomen kan en zal worden.

Dode bij achtervolging politie in Helmond

Bij een politieachtervolging in Helmond is woensdagochtend een dode gevallen. De achtervolging was ingezet na een diefstal uit een supermarkt in Deurne, meldt Omroep Brabant. De politie laat weten dat een persoon is verongelukt in een voertuig dat eerder bij een diefstal bij de supermarkt was gesignaleerd.

Na de diefstal werd het signalement van de auto doorgegeven. De politie zette de achtervolging in. Op de Helmondsingel in Helmond verloor de bestuurder de macht over het stuur en botste tegen een boom. Een inzittende werd uit de auto geslingerd en overleed. De politie zoekt nog met onder meer een helikopter naar eventuele andere inzittenden. Het is niet duidelijk hoe veel mensen in de auto zaten.

Musical Flodder uitgesteld

De musical Flodder staat het komende seizoen niet op de planken. De productie, die is gebaseerd op de films en tv-serie rond de fictieve familie Flodder, zou in eerste instantie in seizoen 2014-2015 te zien zijn, maar dat wordt verschoven.

"We hebben nog geen datum, wel wordt gekeken naar eind volgend jaar", laat een woordvoerder van Albert Verlinde Entertainment weten. De zegsvrouw kon geen reden geven voor de verschuiving.

Wel keert The Sound of Music het komende seizoen terug op de planken. Het is nog niet duidelijk wie de hoofdrollen in de productie gaan spelen. Het is de derde keer in twaalf jaar tijd dat een Nederlandstalige versie te zien is.

Ook maakte Albert Verlinde Entertainment bekend dat de musicals Een Avond met Dorus, Dreamgirls en het toneelstuk Agnes van God te zien zijn. Verlinde zei woensdag in het AD dat de audities voor Dreamgirls in volle gang zijn. "Ik kan verklappen dat ook een aantal grote namen zich heeft aangemeld."

'Spaarpot Nederlanders krimpt'

Nederlanders hebben de afgelopen maanden voor het eerst in ruim twintig jaar minder geld gespaard. In plaats daarvan gebruiken zij hun kapitaal voor het aflossen van schulden, het afbetalen van hun hypotheek of het beleggen op de beurs, waar het rendement hoger ligt dan bij de bank. Dat meldt NOS woensdag.

Sommige huishoudens hebben daarnaast hun geld hard nodig omdat ze krap bij kas zitten. Zij kunnen daarom niets opzij leggen en moeten zelfs geld opnemen om rond te kunnen komen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek gaat het daarbij om meer dan vijf procent van alle huishoudens, zo meldt de staatsomroep.

De daling in spaargeld begon deze zomer, toen nog een recordbedrag van 330,5 miljard euro op spaarrekeningen stond. Sindsdien slonk de spaarpot van huishoudens elke maand met ongeveer een miljard euro. ING meldt dat veertig procent van de Nederlanders zijn spaargeld de afgelopen tijd zag afnemen, terwijl een kwart juist meer heeft gespaard.

'Amazon komt dit jaar met eigen console'

De online retailgigant Amazon komt volgens meerdere bronnen dit jaar met een eigen gameconsole. Draaiend op Android moet de console, waarvan de naam nog niet bekend is, een directe concurrent worden voor Sony, Microsoft en Nintendo. De console biedt streamen en dowloaden van games evenals muziek-, tv- en filmdiensten.

Er wordt gezegd dat meerdere grote uitgevers al bij Amazon op bezoek zijn geweest om de hardware uitgelegd te krijgen. Hierbij zijn een aantal populaire iOS- en Android-games gebruikt om de console te demonstreren.

Volgens geruchten wordt de Android-console gemaakt in samenwerking met de makers van Amazons Kindle-apparaten, Subsidiary Lab 126. Het zou volgens meerdere berichten Snapdragon-processoren van Qualcomm gebruiken. Het model dat aan de uitgevers is laten zien zou grijs zijn en ongeveer de afmetingen hebben van de PSone.

Ondanks dat Amazon nog niets heeft bekendgemaakt, vertellen de berichten dat zij dezelfde marketingstrategie richting de concurrentie willen gaan hanteren als bij het uitbrengen van de Kindle Fire. Een belangrijk onderdeel van deze strategie is de prijs. Er wordt gezegd dat amazon een prijskaartje aan de console gaat hangen van minder dan 300 dollar.

Of de berichten allemaal kloppen is nog niet bekend. We zullen hiervoor moeten wachten op officiële berichtgeving van Amazon zelf.

[upd] Alarm om lekkage ketelwagon bij station Venlo

De brandweer heeft woensdagochtend groot alarm geslagen wegens een lekkage in een ketelwagon op het spoorwegemplacement in Venlo. De wagon staat niet ver van het station, zei een woordvoerder van de brandweer.

De lekkage werd rond kwart voor acht ontdekt. Wat voor stof uit de wagon lekt, is nog niet bekend, maar het gaat volgens de brandweer wel om een gevaarlijke stof. De brandweer onderzoekt hoe groot de lekkage is en wat precies lekt, alvorens verdere maatregelen af te kondigen.

De NS heeft op Twitter laten weten dat van en naar Venlo geen treinen rijden. Reizigers moeten rekening houden met vertragingen van meer dan een uur.

Update 09.00 uur
Rond 08.30 uur bleek alleen een kleine hoeveelheid diesel te zijn gelekt. Het treinverkeer werd daarop vrijgegeven. Reizigers moeten volgens de NS rekenen op meer dan een uur vertraging. De verwachting is dat de vertraging geleidelijk minder wordt nu het treinverkeer is vrijgegeven. Het lek is inmiddels gedicht.

Alarm om lekkage ketelwagon bij station Venlo
Alarm om lekkage ketelwagon bij station Venlo (Foto: ANP)

Obama belooft actie, met of zonder Congres

De Amerikaanse president Barack Obama wil de inkomensongelijkheid in de Verenigde Staten de komende jaren terugdringen. En hij zal concrete stappen nemen, ook als het Congres niet met wetgeving komt om de kloof tussen arm en rijk te dichten. Dat zei Obama dinsdagnacht in zijn State of the Union, de jaarlijkse toespraak die de Amerikaanse president ten overstaan van het Congres houdt.

Obama hamerde de afgelopen weken al op het belang van een groeiende en stabiele middenklasse en deed dat in zijn speech opnieuw. "Ondanks vier jaar van economische groei, en ongekende winsten voor multinationals, is het gemiddelde salaris gestagneerd", zei Obama. "Er is meer ongelijkheid. Te veel mensen moeten te veel werken om maar net rond te komen, en te veel mensen zitten helemaal zonder werk. Het is aan ons deze trend te keren."

Het minimumloon moet wat betreft de president omhoog. Om dit landelijk te regelen moet het Congres in actie komen, maar Obama kondigde aan dat bedrijven die zaken doen met de overheid binnenkort verplicht worden hun werknemers minimaal ruim tien dollar per uur te betalen. "Als jij het eten kookt voor onze militairen of hun afwas doet verdien je het niet om in armoede te leven", aldus de president.

De president ging beruchte splijtzwammen, zoals het Amerikaanse immigratiebeleid of het beleid aangaande Iran, niet uit de weg. Obama wil het immigratiebeleid al sinds zijn eerste termijn hervormen, maar is hierbij tot dusver op fel verzet gestuit in het Congres. Maar toch riep hij opnieuw op tot hervormingen. "Als economische groei ons menens is, moeten we luisteren naar zakelijke experts en leiders in de religieuze gemeenschap. Laten we dit jaar nog het immigratiebeleid hervormen."

Obama roemde de overeenkomst die het Westen onlangs sloot met Iran over het Iraanse atoomprogramma en riep het Congres op diplomatie een kans te geven. Veel politici in Washington willen ondanks de recente detente tussen Teheran en het Westen nieuwe sancties instellen.

"Als ik een nieuwe sanctiewet op mijn bureau krijg zal ik die met een veto blokkeren", bezwoer Obama. "In het belang van onze nationale veiligheid moeten we diplomatie een kans geven. Als Iran deze kans niet grijpt zal ik de eerste zijn die voor nieuwe sancties pleit. Maar als Iran deze kans wel grijpt zetten ze een belangrijke stap om zich weer bij de gemeenschap der landen te voegen."

Er zijn veel zaken die de partijen in Washington gescheiden houden, maar Obama sloot zijn speech af met een moment dat de zaal verenigde. Hij vertelde het verhaal van Cory Remsburg, een militair die bijna om het leven kwam toen zijn konvooi in Afghanistan werd getroffen door een bermbom. Remsburg was een van de gasten van Obama's vrouw Michelle bij de toespraak.

"Hij lag maanden in een coma", zei Obama over Remsburg, die hij al voor het incident had ontmoet. "Zelfs nu is hij in een oog blind. Maar elke dag, stapje voor stapje, leert hij weer te praten, te staan, te lopen. Hij zei tegen me: 'mijn herstel is niet makkelijk, maar niks in het leven wat de moeite waard is, is makkelijk'." Die onverzettelijke houding is een voorbeeld voor het land, aldus Obama.

Achmea grote verliezer bij strijd zorgoverstappen

Zorgverzekeraar Achmea is de grootste verliezer in de strijd om zorgoverstappers. Dat meldt de Volkskrant woensdag na een inventarisatie. De verzekeraar is 141.000 verzekerden kwijtgeraakt in vergelijking met een jaar geleden, terwijl alle andere verzekeraars groeiden. Consumenten konden in december wisselen van zorgverzekering.

Achmea is met 5,3 miljoen zorgpolissen nog wel de grootste verzekeraar van Nederland, zegt een woordvoerder. Volgens de Volkskrant zou het verlies liggen aan dat consumenten kiezen voor een verzekering met een vertrouwde naam, terwijl Achmea geen polissen onder eigen naam verkoopt.

Samen met zorgverzekeraars VGZ, CZ en Menzis heeft Achmea nog wel negentig procent van de markt voor zorgverzekeringen in handen. VGZ groeide met 60.000 verzekeraars, Menzis met 70.000 en CZ 27.000. Wel verliezen de grote vier terrein aan vijf kleine verzekeraars.

Het totaal aantal overstappen is gedaald ten opzichte van een jaar eerder. Ongeveer achthonderdduizend Nederlanders wisselden in december van verzekering, tegen een miljoen het jaar daarvoor. Dat zou komen omdat alle basisverzekeringen goedkoper zijn geworden en consumenten daarom minder shoppen voor een nog goedkopere polis.

'Post straks mogelijk nog maar drie dagen per week'

Als de Europese Unie het toestaat bezorgt PostNL straks misschien nog maar drie dagen per week post. Dat zegt een woordvoerder woensdag in het AD.

Een Europese richtlijn verplicht nu nog bezorging op minimaal vijf dagen per week. De Europese Commissie heeft al onderzocht of die richtlijn kan worden versoepeld, zegt SP-Europarlementariër Dennis de Jong in de krant.

Als de richtlijn wordt aangepast, is Nederland volgens PostNL een van de eerste landen die hier gebruik van maakt. Door het hoge aantal internetverbindingen in Nederland zou de hoeveelheid post hier sneller afnemen dan in andere landen. "Wij zijn een beursgenoteerd bedrijf en moeten gewoon winst maken", legt de woordvoerder in de krant uit. Voor rouwkaarten en medische post wordt overigens nog wel een uitzondering gemaakt.

Sinds dit jaar wordt de post op vijf in plaats van zes dagen bezorgd. Naast de zondag wordt nu ook op maandag niet bezorgd. Het grootste deel van de post komt van bedrijven. Omdat de meesten bedrijven in het weekeinde stilliggen, viel er volgens de woordvoerder op maandag toch al weinig te bezorgen.

Eindhoven en Tilburg starten 'inlichtingendienst'

Steden Eindhoven en Tilburg willen met eigen inlichtingsdiensten politiegegevens analyseren, omdat politie en justitie niet genoeg tijd en middelen hebben om dat zelf goed te doen. Daarnaast richt de politie zich te veel op strafrecht en willen gemeenten delicten juist voorkomen, staat woensdag te lezen in dagblad Trouw.

Burgemeester Rob van Gijzel (PvdA) van Eindhoven zegt in de krant dat de opsporingscapaciteit van het OM beperkt is. Daarom wil hij dat Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) ervoor zorgt dat gemeenten de beschikking krijgen over politiedata. Die gegevens zijn nu nog beschermd.

In zowel Eindhoven als Tilburg analyseren medewerkers van de gemeente data over criminaliteit. Zo kunnen ze bijvoorbeeld vroegtijdig een inbraakgolf signaleren, terwijl politie zich juist meer richt op effecten achteraf. Daarnaast zou de politie te weinig oog hebben voor kleine criminaliteit, schrijft de krant.

Ook kan de gemeente de data gebruiken voor nieuwe beleidsvorming. Als voorbeeld noemt Van Gijzel het jeugdbeleid van de gemeente in de krant. Als een oudere broer in aanraking is gekomen met justitie, kan de gemeente ervoor zorgen dat jongere kinderen in het gezin niet in de problemen komen.

'NSA leverde versleuteling ambassadetelefoons'

Nederlandse ambassades en het leger hebben jarenlang beveiligde telefoons gebruikt waarvan de versleuteling afkomstig was van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA. De NSA bevond zich hierdoor in het hart van het Nederlandse militaire en diplomatieke verkeer, blijkt volgens de Volkskrant uit een artikel dat woensdag in De Groene Amsterdammer verschijnt.

De telefoons werden tot enkele jaren geleden nog gebruikt. Het is niet duidelijk of de Amerikanen misbruik hebben gemaakt van de mogelijkheid om versleutelde gesprekken in Nederland af te luisteren. Een woordvoerder van het ministerie van Defensie zegt in de krant dat het logisch is dat bondgenoten dezelfde encryptie gebruiken.

De Spendextelefoons werden geleverd door Philips. Het bedrijf zou zich gedwongen hebben gezien de telefoons door de NSA en de Britse inlichtingendienst GCHQ te laten beveligen. Zonder de beveiliging van die diensten zouden andere NAVO-landen geen vertrouwen in de telefoons hebben. De versleuteling van de NSA en GCHQ was bij een vergelijking als beste uit de bus gekomen.

Philips dong begin jaren tachtig mee naar een order van 200 miljoen gulden voor een nieuw communicatienetwerk voor het Nederlandse leger. Uiteindelijk werden onder de codenaam Zodiac mobiele verbindingen, telefooncentrales en duizenden digitaal beveiligde telefoons geleverd. Destijds waren de telefoons vernieuwend. Gesproken woorden werden meteen verhaspeld en aan het andere uiteinde weer verstaanbaar gemaakt. Ook het ministerie van Buitenlandse Zaken nam de telefoons af.

'Examenfraude bij roc Amsterdam'

Bij het roc van Amsterdam zijn gestolen schoolexamens via sms en Whatsapp te koop aangeboden. De school heeft inmiddels een recherchebureau ingeschakeld om de zaak te onderzoeken, schrijft De Telegraaf woensdag.

De examens die zeker vierhonderd leerlingen eerder deze maand aflegden zijn ongeldig verklaard. Het gaat om examens van de mbo-opleiding juridische dienstverlening op de locatie College Zuid. De leerlingen legden examens af in vier verschillende vakken. Omdat sommige leerlingen meerdere examens aflegden, moeten bij elkaar 825 nieuwe examens worden afgenomen.

De zaak kwam aan het licht toen een anonieme tip binnenkwam. De school bekeek vervolgens de uitslagen van de examens en constateerde dat de cijfers een flink stuk boven het gemiddelde lagen, zegt een woordvoerder in de krant. De fraude is gemeld bij de Inspectie van het Onderwijs.

Het ingeschakelde recherchebureau ondervraagt de komende weken medewerkers, docenten en leerlingen. Daaruit moet blijken wie er bij de fraude betrokken zijn. Afhankelijk van de uitkomsten van het onderzoek doet de school aangifte.

De leerlingen moeten de examens donderdag en vrijdag opnieuw maken. Woensdag spreekt justitie een strafeis uit in een omvangrijkere examenfraudezaak. In die zaak worden elf leerlingen verdacht van betrokkenheid bij de examendiefstal bij de Rotterdamse scholengemeenschap Ibn Ghaldoun, die in mei aan het licht kwam toen een vwo-examen Frans op internet was geplaatst. In totaal bleken 27 eindexamens te zijn ontvreemd.

CD: Band of Horses - Acoustic at the Ryman

Vier studioalbums van folkrockformatie Band of Horses liggen sinds 2012 in de schappen. Het is nog veel te vroeg voor een standaard "Best of", maar een verzameling livemateriaal zou voor veel liefhebbers van de band uit Seattle een mooie toevoeging aan hun catalogus zijn. Een combinatie van beide opties behoorde blijkbaar ook tot de mogelijkheden. De groep maakte onlangs bekend dat ze tijdens optredens in het Ryman Auditorium in Nashville een selectie van hun oeuvre in akoestische vorm hebben opgenomen. Volgens het persbericht betreft het een "virtual greatest hits set of acoustic renditions of songs from across the Band of Horses catalogue."

Mansveld wil afvalberg in tien jaar halveren

Staatssecretaris van Milieu Wilma Mansveld (PvdA) wil de hoeveelheid afval die jaarlijks wordt gestort en verbrand halveren. In tien jaar tijd moet de afvalberg van tien naar vijf miljoen ton worden teruggebracht, schrijft ze dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.

"Afval is waardevol. Weggooien is geen optie meer. Afval kan dienen als grondstof voor een ander product", stelt Mansveld. De staatssecretaris wil dat meer afval wordt gerecycled en dat het beter wordt gescheiden. In 2020 moet driekwart van het afval van huishoudens, kantoren en winkels zijn gescheiden. Nu gooit iedere Nederlander nog elke week vijf kilo afval ongescheiden weg.

"De inspanningen moeten ertoe leiden dat Nederland in 2020 het brandpunt is van een economie waarin nauwelijks afval ontstaat en grondstoffen optimaal worden benut en hergebruikt", aldus Mansveld.

Noodtoestand in Bolivia om watersnood

De Boliviaanse regering heeft de noodtoestand afgekondigd vanwege de overstromingen die het land al twee maanden teisteren. Dat heeft de regering dinsdag bekendgemaakt.

De watersnood heeft aan zeker dertig mensen het leven gekost. Zo'n 21.000 gezinnen hebben huis en haard moeten verlaten.

Door de noodtoestand uit te roepen komt er extra geld vrij om de hardst getroffen gebieden van hulp te voorzien.

Torenhoge boete of celstraf voor ivoorsmokkel Kenia

Een boete van omgerekend ruim 168.000 euro betalen of een celstraf van zeven jaar. Dat is de keuze waar een Chinese man dinsdag door een rechtbank in Kenia voor is gesteld wegens ivoorsmokkel. De 40-jarige man had eerder al schuld bekend. Hij werd op 18 januari aangehouden op de luchthaven van Nairobi met bijna 4400 euro aan ivoor.

De afgelopen jaren zijn in Kenia regelmatig grote partijen illegaal ivoor in beslag genomen. In een poging de handel in ivoor tegen te gaan werd begin deze maand een nieuwe wet aangenomen die strengere straffen voor ivoorsmokkel voorschrijft. Een woordvoerder van de dienst die de reservaten beschermd in Kenia liet weten blij te zijn met het vonnis. "Het is het eerste vonnis in zijn soort sinds de nieuwe wet van kracht werd, en we zijn er van overtuigd dat er een afschrikkende werking van zal uitgaan", aldus de woordvoerder.

De vraag naar ivoor in China neemt snel toe nu de middenklasse steeds meer te besteden krijgt. Ivoor wordt gezien als een statussymbool.

Matic nieuwe aanwinst NAC Breda

Uroš Matić, het broertje van Nemanja Matić, vertrekt van Benfica naar NAC Breda. De aanvallende middenvelder krijgt een contract voor tweeënhalf jaar in Breda.

Uroš speelde sinds anderhalf jaar bij Benfica, waar ook zijn oudere broer speelde tot afgelopen zomer. Daarvoor kwam hij uit voor MFK Kosice in Slowakije. In Lissabon lukte het de 23-jarige voetballer niet om een basisplaats af te dwingen. Daarop besloot de Serviër een plaats te zoeken waar hij meer kans zou krijgen op speeltijd. Hij trainde de afgelopen tijd mee in Breda en liet daar een goede indruk achter.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.