PvdA Amsterdam laat SP vallen

PolitiekNa de gemeenteraadsverkiezingen wordt er in het hele land druk vergaderd over de te vormen colleges. De ogen van de landelijke politiek zijn daarbij vooral gericht op de twee grote steden Amsterdam en Rotterdam.

Amsterdam
In Amsterdam heeft de PvdA laten weten niet met de SP een college te willen vormen. Een brede linkse coalitie is daarmee van de baan. Samen met GroenLinks zou er een meerderheid zijn geweest van 33 zetels. De PvdA vindt echter de verschillen met de SP te groot.

De Amsterdamse PvdA-voorman Lodewijk Asscher: ''De verschillen zijn te groot om tot een vruchtbare samenwerking te komen. Zo ziet de SP weinig in de ontwikkeling van de Zuidas en andere grote projecten. Ook is de partij tegen cameratoezicht op straat en het afleggen van huisbezoeken aan bijstandstrekkers.''

De SP in de hoofdstad heeft teleurgesteld gereageerd: ''De PvdA laat een historische kans op een links bestuur voor de stad liggen. We hadden graag nog even doorgepraat. De deur blijft bij ons in elk geval open staan.'' Volgens SP-fractievoorzitter Remine Alberts konden er best goede afspraken gemaakt worden over betaalbaar bouwen, armoedebestrijding, veiligheid, onderwijs en de samenhang in de stad. Het blijft volgens hem in ieder geval ''doodzonde dat de PvdA niet de politieke wil blijkt te hebben om te kiezen voor een progressief bestuur met de SP.''

De PvdA (goed voor 20 zetels) onderhandelt nu verder met de VVD (8 zetels) en GroenLinks (7). Er kan gekozen worden voor een coalitie met beiden (alhoewel de relatie tussen VVD en GL in Amsterdam niet best is) of voor een coalitie met één van hen.

Rotterdam
In Rotterdam heeft Leefbaar Rotterdam (LR) wederom laten weten niet met de PvdA te willen samenwerken. Ronald Sørensen, die gisteravond door de LR-fractie werd herkozen tot fractievoorzitter, zei niets te zien in een samenwerking.

De PvdA (18 zetels) zal nu zijn heil waarschijnlijk moeten zoeken over links met de SP en GroenLinks. Dan zou een krappe meerderheid van 23 zetels ontstaan. PvdA-voorman Peter van Heemst liet zich vorige week in NOVA echter ontvallen dat hij zowel de SP als GroenLinks in Rotterdam een 'moeilijk geval' vindt.

Van Heemst wees erop dat beiden bijvoorbeeld steevast tegen allerlei strenge veiligheidsmaatregelen van het vorige college (LR/CDA/VVD) hadden gestemd, zoals preventief fouilleren. De PvdA stemde wel mee met tal van maatregelen, en heeft voor de verkiezingen al laten weten het veiligheidsbeleid van het vorige college te willen voortzetten.

Een andere mogelijkheid voor de Rotterdamse PvdA is samen te gaan met CDA en VVD (meerderheid van 24 zetels). De VVD zou echter niet staan te springen op een plek in het college. En wellicht is PvdA-CDA-GL een optie (23 zetels).