Werkstraffen voor onruststokers Haarrijnseplas

Vier jongeren die betrokken waren bij de geweldplegingen bij de Haarrijnseplas bij Vleuten begin augustus zijn dinsdag veroordeeld tot werkstraffen. Twee andere jongeren werden vrijgesproken, meldt het Openbaar Ministerie.

Bij de Haarrijnseplas was het afgelopen zomer vaker raak. Strandwachten moesten geregeld optreden om de gemoederen te bedaren. Op 5 augustus ontstond een ruzie tussen twee groepen jongeren en dreigde een vechtpartij te ontstaan. Een agent gaf de jongens daarop te kennen dat ze moesten vertrekken.

De jongens weigerden echter te gaan en richtten zich tegen de aanwezige agenten. De jongeren beledigden de politie en maakten zich schuldig aan bedreiging, mishandeling en geweldpleging. Ook verzetten ze zich tegen hun aanhouding.

In totaal zijn er acht verdachten, van wie er een meerderjarig is. Zijn zaak werd dinsdag echter niet op zitting behandeld omdat nader onderzoek moet worden verricht. Verder is een zaak geseponeerd wegens onvoldoende bewijs.

De zaken tegen de overige zes verdachten werden dinsdag achter gesloten deuren behandeld. Voor een van de zes vroeg de officier van justitie al vrijspraak, tegen de andere vijf eiste hij werkstraffen variërend van 48 tot honderd uur. De rechtbank legde vier van hen uiteindelijk werkstraffen van veertig en zestig uur op.