Verkiezingen in negen gemeenten

De inwoners van negen gemeenten in Friesland en Zuid-Holland gaan woensdag naar de stembus om een nieuwe gemeenteraad te kiezen. Politieke partijen zien in de tussentijdse verkiezingen een belangrijke graadmeter in de aanloop naar de landelijke gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart.

In Zuid-Holland wordt gestemd in de gemeenten Alphen aan den Rijn, Boskoop en Rijnwoude. De laatste twee gemeenten gaan op 1 januari op in Alphen aan den Rijn. Ook in Friesland zijn er dan gemeentelijke herindelingen, waardoor er verkiezingen zijn in de huidige gemeenten Heerenveen, Leeuwarden, Skarsterlân, Lemsterland, Gaasterlân-Sleat en Boarnsterhim. Van deze zes gemeenten blijven er na 1 januari drie over.

Voor het kabinet zijn de herindelingsverkiezingen de eerste electorale test. Met name voor de PvdA, van oudsher sterk in Friesland, staat er veel op het spel. De partij scoort zeer slecht in de peilingen en vreest een gevoelig verlies. Vandaar dat PvdA-leider Diederik Samsom de afgelopen tijd volop campagne heeft gevoerd in Friesland. Ook kopstukken van andere partijen lieten zich zien, onder wie premier Mark Rutte (VVD).

De rest van Nederland gaat op 19 maart volgend jaar naar de stembus om een nieuwe gemeenteraad te kiezen. De daaropvolgende stembusgang staat gepland voor 22 mei. Dan worden de 26 Nederlandse leden van het Europees Parlement gekozen.