Mladic nog steeds vrij man

De voormalige Bosnisch-Servische generaal Ratko Mladic is niet gearresteerd, noch wordt er onderhandeld over een overgave. Dat heeft Carla Del Ponte van het Joegoslavië-Tribunaal vandaag gezegd in antwoord op de berichten van gisteren dat de van oorlogsmisdaden verdachte Mladic opgepakt zou zijn.

Volgens Del Ponte is het zeker dat Mladic zich in Servië bevindt. De autoriteiten zouden hem op ieder moment dat ze willen kunnen arresteren, alleen ontbreekt de politieke wil. De hoofdaanklaagster van het Joegoslavië-Tribunaal vindt dat de Europese Unie de druk op Servië-Montenegro moet opvoeren, om Mladic op te pakken en uit te leveren aan het Tribunaal.

Mladic wordt onder meer verantwoordelijk gehouden voor de genocide op 8.000 moslims na de val van Srebrenica. Veel Serviërs beschouwen de voormalige legerleider echter als een oorlogsheld. De Servische autoriteiten lijken hun handen daarom niet te willen branden aan een arrestatie. Het blijft voor hem dan ook relatief eenvoudig om uit de handen van het Tribunaal te blijven.


Ratko Mladic nog niet gearresteerd.