MDI acht spotprenten niet strafbaar
Volgens het MDI, dat zich baseert op vaste jurisprudentie, komt in Nederland aan cartoonisten een grote vrijheid toe om hun persoonlijke mening te geven over gebeurtenissen of personen, waarbij stijlmiddelen als overdrijven, chargeren en bewust eenzijdig belichten geoorloofd zijn. Het Europese Hof voor de rechten van de mens in Straatsburg heeft eerder geoordeeld dat in het publieke debat uitspraken kunnen worden gedaan die 'schokken, aanstoot geven, of verontrusten'. Bepalend voor strafbaarheid is wat in een agressief maatschappelijk debat nog kan. De grens wordt overschreden als er aangezet wordt tot fysiek geweld tegen concrete personen.
Het MDI oordeelt naar aanleiding van hiervoor genoemde feiten dat de spotprenten door moslims als kwetsend kunnen worden aangemerkt in verband met hun godsdienst. Het Meldpunt is echter van mening dat van belediging in strafrechtelijke zin géén sprake is. De cartoons richten zich namelijk tegen de profeet Mohammed en niet tegen moslims als bevolkingsgroep. Het enkele feit dat afbeeldingen van de profeet volgens de Islam godslasterlijk zijn, is in een democratische samenleving waarin ook de rechten en vrijheden van niet-gelovigen tot uitdrukking komen, onvoldoende om de afbeeldingen te kunnen verbieden. Het staat een ieder uiteraard vrij om toch een gang naar de rechter te maken voor een oordeel.
Het Meldpunt voegt er wel aan toe vraagtekens te zetten bij de publicatie van de cartoons. Het MDI vindt het namelijk ''onverstandig om de verhoudingen in Nederland op deze wijze nog meer op scherp te zetten. Wat wordt hiermee bereikt? Welk belang wordt ermee gediend om een grote in Nederland woonachtige bevolkingsgroep te kwetsen? Is dit wat men noemt het aangaan van de dialoog? Of hoopt men hiermee weer wat publiciteit te genereren? Hoe het ook zij, dat het 'mag' betekent niet dat het noodzakelijkerwijs 'hoeft'.''
-
Volledige oordeel MDI.