Kamp: geen risicomateriaal op USB-stick

Rokossovski had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon AlgemeenDe memorystick die een kapitein van de landmacht in zijn huurauto had laten liggen, levert "geen direct risico op voor lopende of voorgenomen missies in Afghanistan", zo heeft minister Kamp van Defensie vandaag gemeld. De betreffende kapitein is met onmiddelijke ingang geschorst.

De USB-stick kwam in handen van enkele tieners, die de informatie doorspeelden naar RTL Nieuws, zo meldde het nieuwsprogramma gisteravond. Kamp noemde het gebeuren rond de USB-stick vandaag op een persconferentie een "ernstig incident". Volgens de minister waren de gegevens "vertrouwelijk". Hij heeft aangifte gedaan bij de Koninklijke Marechaussee van een "ernstige schending van dienstvoorschriften". Defensie vermoedt dat er sprake kan zijn van een strafbaar feit.

De stick was privé-eigendom van de kapitein, zo zei Kamp. Naast zakelijke stonden er ook persoonlijke gegevens op. Inzake Afghanistan betrof het informatie over overdrachtsgegevens bij de wisseling van troepen in Kandahar. Of de kapitein, die vijf maanden in Afghanistan bivakkeerde, de vermissing van de USB-stick aan Defensie heeft gemeld, is onduidelijk.

Ondertussen neemt ook de Tweede Kamer de zaak rond de verloren memorystick hoog op. Het kabinet moet van de Kamer in een brief uitleggen hoe een landmachtmilitair de stick kon verliezen. De inhoud van de brief bepaalt of de Kamer een spoeddebat over de kwestie aanvraagt.