Samsom: instemming met JSF niet zeker

Het staat nog niet vast of de PvdA-fractie instemt met de aanschaf van de Joint Strike Fighter. "Ik weet niet of ik dit besluit kan steunen", zei PvdA-leider Diederik Samsom donderdagavond in Pauw & Witteman. De fractie en hijzelf hebben nog geen standpunt ingenomen.

De Algemene Rekenkamer concludeerde donderdag in een rapport dat het onzeker is of er altijd vier Joint Strike Fighters beschikbaar zullen zijn voor missies in het buitenland. Dat is voor de PvdA een harde voorwaarde om in te stemmen met de aanschaf. Samsom wees erop dat nu ook nog Nederlandse F-16's in Afghanistan worden ingezet, onder meer voor het opsporen van bermbommen.

Doordat de JSF keer op keer duurder werd, kunnen er nog maar 37 worden gekocht. Omdat voortdurend een deel nodig is voor trainingen en een ander deel voor bijvoorbeeld onderhoud, is het de vraag of er altijd vier inzetbaar zijn in het buitenland.

VVD-leider Halbe Zijlstra concludeerde eerder in Nieuwsuur uit het rapport dat de weg vrij is voor aanschaf van de JSF en dat de PvdA door het regeerakkoord hieraan is gebonden. Maar Samsom was het daar niet mee eens. "Nee, we zijn gebonden aan een besluit dat deugdelijk is onderbouwd."

Om alsnog in te kunnen stemmen met de aanschaf, is volgens de PvdA-leider een berekening nodig die aantoont dat met 37 toestellen kan worden gedaan wat Nederland wil doen. Als de JSF opnieuw duurder wordt en er nog minder kunnen worden gekocht, 'dan gaat het niet door'. Hij wees erop dat de toestellen pas in 2015 worden besteld.

Als het besluit opnieuw wordt uitgesteld, zou Samsom daar 'ontzettend van balen'. "Wat Defensie nu heel hard nodig heeft, en dat is ook wat de Rekenkamer keer op keer benadrukt, is dat we eindelijk een besluit nemen. Nederland moet een keer af van deze discussie. Helaas moet ik constateren dat het nog steeds niet kan."

Vrijdag houdt de PvdA een extra fractievergadering over de JSF.