Westbroek 'in dubio' over burgemeesterschap Utrecht

Henk Westbroek overweegt opnieuw een gooi te doen naar het burgemeesterschap van Utrecht. "Ik heb twee keer eerder gesolliciteerd en ik had fluitend kunnen winnen als er verkiezingen waren geweest", zei de zanger en politicus in de radioshow van Giel Beelen op 3FM. "Aan de andere kant kun je ook zeggen: als je twee keer afgestraft bent, is het dom om een derde keer je hoofd te stoten."

Burgemeester zijn van Utrecht is volgens Westbroek de enige ambitie die hij de laatste twintig jaar heeft gehad. "Dit zou ik eigenlijk het allerliefste in mijn hele leven willen."

Toch staat de 61-jarige Westbroek naar eigen zeggen 'ongelooflijk in dubio'. "Ik heb bijvoorbeeld pas in een interview gezegd dat de collectieve Utrechtse gemeenteraad bestaat uit een stelletje slapjanussen die zich moeten schamen dat ze de zittende burgemeester steeds maar de hand boven het hoofd gehouden hebben. Als ik nou solliciteer kom ik straks bij hun terecht en dan zeggen ze: meent u dat nou?" De zanger heeft geen zin om zijn excuses aan te bieden voor zijn uitspraken. "Want ik heb honderd procent gelijk."

Volgens Westbroek zijn er genoeg redenen om hem aan te nemen als burgemeester. "Ik denk niet dat er veel mensen zijn die de stad beter kennen. Ik heb in het verleden ook bewezen leuke dingen voor de stad te kunnen bedenken. De culturele zondag is mijn idee."

Huidig burgemeester Aleid Wolfsen (PvdA) maakte in mei bekend dat hij geen tweede ambtstermijn ambieert. Hij werd in januari 2008 geïnstalleerd en kreeg nogal wat kritiek te verduren. Oud-rechter en voormalig Kamerlid Wolfsen stopt per 1 januari.