Vrijdag mogelijk recordheet

Zonaanbidders kunnen de komende dagen weer hun lol op. Na een korte dip met grijs en regenachtig weer keert de zomer in volle hevigheid terug. Vrijdag wordt het extreem warm met in het binnenland temperaturen rond 35 graden met mogelijke hitterecords tot gevolg. Dat meldt weeronline.nl woensdag.

Zowel donderdag als vrijdag is het tropisch warm. Donderdag begint nog met lage bewolking maar overdag is er veel zon en loopt de temperatuur snel op. Met uitzondering van het noorden wordt het overal 30 graden. Vrijdag bereikt 'een bel' met zeer warme lucht Nederland. De weerbureaus maken zich op voor recordhoge kwikstanden. Plaatselijk kan het 36 tot 37 graden worden.

Het dagrecord voor 2 augustus in De Bilt staat tot nu toe op 32 graden. Dat record lijkt er vrijwel zeker aan te gaan. Ook is er een kleine kans dat het ultieme hitterecord uit 1944 wordt verbroken. Destijds werd het 38,6 graden in Warnsveld. Volgens weeronline.nl moeten dan wel alle puzzelstukjes op de juiste plaats vallen. Zo mag er geen bewolking ontstaan en moet de heetste lucht in de tweede helft van de middag aankomen.

De extreme hitte is overigens van korte duur. Vrijdagavond en -nacht trekken stevige regen- en onweersbuien over het land die de ergste warmte verdrijven. In het weekeinde is het tijdelijk minder warm met maxima van 22 tot 27 graden. De kans op een nieuwe hittegolf is daardoor klein.