Potvis is dood

De operatie om de gestrande potvis bij Terschelling te redden is mislukt. De potvis is aan het begin van de avond bezweken, zo laat de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) weten.

Een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken liet eerder al weten dat de vooruitzichten voor de potvis somber waren. Een dierenarts moet de dood nog officieel vaststellen.

De potvis strandde maandagmiddag bij Paal 26. Het dier is zo'n vijftien meter lang. Direct na de vondst werd alles uit de kast getrokken om de potvis weer in het water te krijgen, maar hulp kwam te laat.

Volgens zeehondenredder Lenie 't Hart waren de reddingswerkers binnen een halfuur ter plaatse. Haar collega Hessel Wiegman 'zag de potvis aan komen zwemmen', zo laat ze via Twitter weten.

Bij de reddingsoperatie werd het onlangs verschenen protocol voor de omgang met aangespoelde walvissen gevolgd. Volgens het protocol moet een dier van deze omvang uit zijn lijden worden verlost als het na twaalf uur nog leeft en nog niet is gered. Dat gebeurt met explosieven van defensie.