Getrouwde Van der Sloot kan worden uitgeleverd

Het aanstaande huwelijk van Joran van der Sloot met de Peruaanse Leidy Figueroa heeft geen invloed op de mogelijke uitlevering van de Nederlander aan de Verenigde Staten. Dat stelt de Peruaanse strafrechtdeskundige Giovanna Gismondi. Van der Sloot zou door het huwelijk niet automatisch Peruaans worden.

De VS hebben om de uitlevering van Van der Sloot gevraagd omdat een rechtbank in Alabama hem wil vervolgen voor afpersing. Een huwelijk beschermt de 25-jarige Nederlander daar niet tegen, meent Gismondi na het bestuderen van de uitleveringsvoorwaarden.

De nationaliteit van de persoon om wiens uitlevering wordt gevraagd doet volgens haar niet ter zake. Ook is het niet vanzelfsprekend dat Van der Sloot door de echtverbintenis een Peruaans paspoort krijgt. Bij de beslissing hierover wordt zijn strafblad meegewogen.

De advocaat van de Nederlander, Máximo Altez, zegt dat zijn cliënt 'uit liefde' trouwt. Van der Sloot zit in de zwaarbewaakte Piedras Gordas-gevangenis in Lima een celstraf van 28 jaar uit voor de moord op de Peruaanse tiener Stephany Flores in mei 2010.

De afpersingszaak waarvoor de rechtbank in Alabama hem wil hebben heeft betrekking op de zaak rond de verdwijning van de Amerikaanse Natalee Holloway op Aruba in 2005. Van der Sloot is in die zaak hoofdverdachte.Van der Sloot had de moeder van Natalee beloofd informatie over haar dochter te geven in ruil voor 250 duizend dollar.

Van der Sloot kreeg uiteindelijk een fractie van het bedrag, maar kwam niet over de brug met nieuwe feiten.