'Snowden in ambassade Moskou'

De Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden wil uiteindelijk naar Venezuela. Dit heeft een bron bij de Russische luchtvaartmaatschappij Aeroflot zondag gezegd.

Snowden had Hongkong zondagmorgen verlaten met een Aeroflot-vliegtuig op weg naar Rusland. Een bron van Aeroflot liet daarop weten dat er een ticket voor een vlucht van Moskou naar Cuba op Snowdens naam staat. Dat blijkt nu niet zijn eindbestemming te zijn. Hij vliegt maandag van Moskou naar Cuba en van daaruit wil hij verder naar Venezuela.

Update 18.04 uur
Edward Snowden is inmiddels geland in Moskou, meldt Het Parool. Hij wordt vergezeld door Wikileaks-juriste Sarah Harrison. De klokkenluider wil volgens een verklaring via Cuba doorreizen naar een democratisch land. Het is onduidelijk of het om Venezuela gaat of een ander land. De Russische regering zegt niet op de hoogte te zijn van Snowdens plannen. Hong Kong liet hem eerder op de dag ondanks een arrestatieverzoek van de VS vertrekken, omdat de bijgevoegde documentatie juridisch niet volledig zou zijn.

Update 18.34 uur
Snowden lijkt direkt vanaf de vliegtuigtrap een diplomatieke auto te zijn ingestapt, aldus BBC News. De reporter twijfelt of het om een wagen van de Venezolaanse of Equadoriaanse ambassade ging, maar de Washington Post meent dat het voertuig nummerborden van de diplomatieke missie van Equador had. Dat laatste hoeft overigens niet te betekenen dat Snowden uiteindelijk voor Equador kiest, mogelijk brengt hij daar op advies van zijn Wikileaks-adviseurs om veiligheidsredenen de nacht door. Maandag vliegt de klokkenluider naar verluidt naar Cuba.

'Snowden wil uiteindelijk naar Venezuela'
'Snowden wil uiteindelijk naar Venezuela' (Foto: ANP)