Politie Egypte is Morsi beu

De politie in Egypte gooit de kont tegen de krib. In steeds meer steden zijn agenten en de oproerpolitie vrijdag in staking of de straat op gegaan, boos omdat zij de schuld krijgen van het optreden tegen protesten tegen de islamistische president Mohammed Morsi en diens Moslimbroederschap.

Het ongenoegen van de politie voegt een nieuwe laag toe aan de onrust en politieke onzekerheid in Egypte. De radicale Gamaa Islamiya, een groep die in de jaren negentig een gewapende strijd tegen de regering voerde maar sinds twee jaar in de politiek is, liet weten dat zijn leden de ordehandhaving in de zuidelijke provincie Assiut voor hun rekening nemen nu de politie staakt. De hoogste veiligheidsfunctionaris van Assiut, generaal Aboul-Khassem Deif, noemde de stap onwettig, maar verklaarde dat hij ook niet weet wat hij met de situatie aanmoet.

In zeker tien van de 29 provincies in Egypte waren agenten of de oproerpolitie in staking. In de hoofdstad Caïro demonstreerden agenten voor het gebouw van het ministerie van binnenlandse zaken en eisten het ontslag van de minister. In Alexandrië, de tweede stad van het land, gingen politiebureaus op slot en werden op de deuren aanplakbiljetten geplakt met de tekst 'Wij willen geen politiek' en 'Politie en volk zijn één hand'.

Sinds januari is het in Egypte weer onrustig, na eerdere protestgolven in november en december. Betogers zijn de straat opgegaan om te protesteren tegen Morsi en de Moslimbroederschap, die zij verwijten de macht te willen monopoliseren. Daarnaast is er groeiend ongenoegen over de achteruithollende economie en tekorten aan brandstof.

Bijna dagelijks zijn in verschillende steden protesten uitgelopen op botsingen met de politie, waarbij ongeveer zeventig doden zijn gevallen. Iedere nieuwe dode leidt tot meer woede tegen de ordediensten, verder aangewakkerd door beschuldigingen van marteling. De politie is toch al gehaat door haar rol uit het tijdperk van de vroegere president Hosni Mubarak.

Veel gewone agenten voelen er niets voor om de zwartepiet toegespeeld te krijgen. Protesterende agenten beschuldigen Morsi ervan hen te misbruiken om de oppositie tegen hem aan te pakken. Zij eisen het ontslag van de door Morsi aangestelde minister van binnenlandse zaken, die zij ervan betichten sympathisanten van de islamisten in het ministerie binnen te loodsen.

In de zuidelijke stad Sohag hielden demonstrerende agenten borden omhoog met de tekst 'Nee tegen de verbroederisering van het ministerie'. Agenten die het hoofdkantoor van de Moslimbroederschap moesten bewaken zijn in staking gegaan, evenals agenten die het escorte van de president moeten verzorgen. In Port Said hielden demonstrerende leden van de oproerpolitie het hoofd van de centrale veiligheidsdienst enkele uren gevangen en weigerden zij uit te rukken om op te treden tegen betogers. Inmiddels is de commandant vervangen en is het leger belast met de ordehandhaving in Port Said.