Politie Athene bestormt metrostation

Gezelligheid alom in het Griekse Athene, waar de plaatselijke politie vrijdag een metrostation heeft bestormd. Dit om een einde te maken aan een staking die inmiddels haar negende dag was ingegaan. Tientallen stakende medewerkers van de metro hadden een barricade opgeworpen om de politie tegen te houden. Honderden sympathisanten werden in de straten rond het station op afstand gehouden door oproeragenten.

Het metropersoneel legde ruim een week geleden het werk neer ondanks een door de rechter uitgevaardigd stakingsverbod. Zij weigerden zich neer te leggen bij een loonsverlaging, die onderdeel is van een hervormingspakket dat beoogt alle ambtenarensalarissen te verlagen.

De regering weigerde de eisen van de stakers in te willigen en besloot tot het gebruik van een noodwet om de staking te breken. "De Griekse bevolking heeft offers gebracht. Grote offers. Ik kan geen uitzonderingen toestaan. Bovendien is het openbaar vervoer geen eigendom van de vakbonden. Het is eigendom van de bevolking, die het recht heeft er gebruik van te maken en niet van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat ongemak moet ervaren", zei premier Antonis Samaras.

Een dergelijke noodwet wordt normaliter alleen uit de kast getrokken in tijden van oorlog of bij nationale rampen. "De vakbondsleden hebben besloten om de confrontatie aan te gaan en onredelijke stakingsmethodes te hanteren. Met hun acties zorgen ze voor veel overlast voor Athene en veroorzaken ze een ernstig financieel probleem voor de stad. We kunnen niets anders doen dan de noodmaatregel door te zetten", aldus minister van vervoer Kotsis Hadzidakis.

Medewerkers van de andere takken van openbaar vervoer verklaarden zich na het besluit van de regering prompt solidair met de stakers en legden ook het werk neer. Forenzen en andere reizigers zagen zich vrijdag daarom gedwongen andere vormen van vervoer te vinden.