Amnesty bezorgd om strafbaar stellen illegalen

Amnesty International is teleurgesteld in het besluit van het kabinet dat vreemdelingen die illegaal in Nederland verblijven voortaan strafbaar zijn. De mensenrechtenorganisatie maakt zich zorgen dat de maatregel schadelijke gevolgen voor illegalen kan hebben.

Amnesty vindt dat het voorstel niets toevoegt aan 'de effectiviteit van het terugkeerbeleid dat de regering voor ogen staat'. Wel hebben illegalen verhoogde kans om in contact te komen met uitbuiting en mensenhandel en is de kans kleiner dat ze daarvoor naar de politie stappen, stelt de organisatie zaterdag in een verklaring.

Ook kan strafbaarstelling vreemdelingen afschrikken om bij officiële instanties aan te kloppen om noodzakelijke medische zorg of andere basisbehoeften. Amnesty hoopt dat 'deze schadelijke en disproportionele' gevolgen worden tegengehouden en roept het parlement op om het voorstel te verwerpen.

De ministerraad ging vrijdag akkoord met het strafbaar stellen van illegale vreemdelingen. Zij moeten een boete betalen tot maximaal 3900 euro en anders de gevangenis in. Vreemdelingen die twee keer of vaker worden beboet, riskeren bovendien een inreisverbod.