Ook match bij tweede dna-onderzoek Vaatstra-zaak

Het tweede onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut naar het dna-profiel van de 45-jarige verdachte in de zaak-Vaatstra heeft opnieuw een match opgeleverd. Dat is maandagavond op een persconferentie bekendgemaakt.

Over de achtergrond van de verdachte of zijn eventuele motieven is verder niets bekendgemaakt. Wel meldde de politie dat de man niet eerder in beeld is geweest. Hij komt uit Oudwoude en zit in beperkingen, wat betekent dat hij alleen zijn advocaat mag spreken. Hij wordt donderdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

De verdachte heeft recht op een eerlijk proces, geeft de politie als reden van de terughoudendheid. "Dna-match is iets anders dan de oplossing of dat verdachte schuldig is."

Het lichaam van Marianne Vaatstra werd in mei 1999 in een weiland in het Friese Veenklooster aangetroffen. Het destijds 16-jarige meisje bleek verkracht en vermoord.

Eind september werd gestart met een dna-onderzoek onder achtduizend mannen die ten tijde van de moord tussen de 16 en 60 jaar waren en in een straal van vijf kilometer rond de vindplaats van het lichaam van Vaatstra woonden. De verdachte heeft vrijwillig zijn dna-materiaal afgestaan. De 21-jarige zoon en de vader van de verdachte hebben ook hebben meegedaan aan het dna-verwantschapsonderzoek.

Twaalf rechercheurs zijn op de zaak gezet. Het huis van de verdachte is maandag doorzocht. Of dit iets heeft opgeleverd wilde het Openbaar Ministerie niet zeggen. De straat waar de verdachte woont blijft ook de komende dagen afgesloten. Zijn familie is elders ondergebracht. Volgens de politie is de sfeer in het gebied rond de woning 'rustig en ingetogen'.

De hoofdofficier van justitie benadrukte dat de aanhouding nog niet betekent dat de zaak is opgelost of dat de verdachte schuldig is. "Voor ons staat nu voorop het strafrechtelijk onderzoek tot een goed eind te brengen."

Justitie kondigde ook aan de komende tijd terughoudend te zijn in het verstrekken van informatie. "Waar we de afgelopen maanden zo veel mogelijk informatie hebben gedeeld met de nabestaanden, de bevolking en de media, past ons in deze fase meer terughoudendheid."

Burgemeester van Kollumerland Bearn Bilker zei op de persconferentie dat de aanhouding voor een dubbel gevoel heeft gezorgd in de samenleving en bij het gemeentebestuur. "Het gevoel dat overheerst is een gevoel van opluchting, dat het opsporingsonderzoek naar deze vreselijke misdaad, dat vastgelopen leek, op basis van nieuwe aanwijzingen weer vlot getrokken is", zei hij.

"Tegelijkertijd merken en zien wij ook de grote impact die de aanhouding van een verdachte in een zaak als deze heeft in een dorpsgemeenschap als die van Oudwoude", zei Bilker. Voor de bewoners zijn dinsdagavond bijeenkomsten georganiseerd in Oudwoude en Zwaagwesteinde.

Het is voor het eerst dat in een onderzoek naar een moordzaak zo'n grootschalig dna-onderzoek plaatsvindt. Als deze zaak volledig is afgerond worden de ervaringen gedeeld met andere rechercheteams, kondigde de hoofdofficier van justitie aan.