Ministers zeggen vrijwel alle bijbanen op

De bewindslieden van het nieuwe kabinet hebben al hun nevenfuncties neergelegd, op enkele uitzonderingen na. Dat blijkt uit een brief van premier Mark Rutte (VVD) aan de Tweede Kamer.

Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA), voormalig hoogleraar, blijft slapend lid van de wetenschappelijke organisaties KNAW en KHMW. Staatssecretaris van Economische Zaken Co Verdaas (PvdA) is al jarenlang frontman van de coverband John-Boy & The Waltons, en blijft dat. Rutte zelf blijft twee uur per week lesgeven op een school.

Alle overige nevenfuncties zijn opgezegd. Zo is minister voor Wonen en Rijksdienst Stef Blok (VVD) niet langer commissaris bij het bouwbedrijf Scholtens Groep en is minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) vertrokken als commissaris van de voetbalclub Roda JC. De bewindspersoon die de meeste nevenfuncties had, is staatssecretaris van Volksgezondheid Michiel van Rijn (PvdA). Hij had er tien.

Drie bewindslieden hebben een regeling getroffen om te voorkomen dat financiële en zakelijke belangen de schijn van belangenverstrengeling wekken, meldt Rutte verder. Staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) laat zijn aandelen door een bank beheren. Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Wilma Mansveld (PvdA) heeft een lege bv, die zij laat ontbinden. Verdaas heeft laten vastleggen dat hij alleen nog optreedt als zijn politieke werk dat toelaat.

Een aantal bewindslieden bezit bovendien woningen die geheel of gedeeltelijk worden verhuurd. Dat zijn volgens Rutte 'geen relevante zakelijke belangen die een bijzondere regeling vergen'.

De Tweede Kamer had Rutte om meer informatie over de nevenfuncties en de zakelijke belangen van bewindslieden gevraagd.