Rusland hoopt op flexibele VS voor raketschild

Rusland verwacht dat de Amerikaanse president Barack Obama, nu hij is herkozen, zich flexibeler gaat opstellen ten aanzien van het omstreden raketschild dat de VS in Europa willen plaatsen. Dat heeft de Russische vicepremier Dmitri Rogozin donderdag gezegd. Door de controverse rondom het raketschild zijn de betrekkingen tussen Moskou en Washington onder druk komen te staan.

De VS hebben Rusland verzekerd dat het schild bedoeld is om de dreiging van raketten uit Iran het hoofd te kunnen bieden. Moskou heeft hier echter weinig vertrouwen in en meent dat de afschrikwekkende werking van zijn kernwapenarsenaal erdoor wordt ondermijnd.

In maart zei Obama tegen toenmalig president Dmitri Medvedev, zonder te weten dat de microfoon open stond: "Na mijn herverkiezing heb ik meer manoeuvreerruimte." Rogozin leek Obama donderdag aan deze belofte te willen herinneren door de hoop uit te spreken dat Obama rekening houdt met de zorgen van Rusland.

Rusland heeft de VS om garanties gevraagd dat het raketschild niet tegen Rusland gericht is. Als er geen overeenkomst wordt bereikt dan dreigt Moskou met acties tegen het raketschild. Volgens onderminister van buitenlandse zaken Sergej Riabkov is het niet voldoende om details over het schild te delen. Hij benadrukte dat Moskou blijft aandringen op stevige garanties van Washington.