Arts niet vervolgd voor dode arrestant Beverwijk

De arts die een later overleden arrestant uit Heemskerk twee keer bezocht wordt niet vervolgd. Er is onvoldoende bewijs om de medicus voor de rechter te slepen, meldt het Openbaar Ministerie in Haarlem dinsdag.

De man van Turkse komaf was in juli vorig jaar opgepakt nadat hij door het lint was gegaan in een snackbar. De forensisch arts bezocht de 22-jarige arrestant uit Heemskerk vervolgens twee keer in zijn politiecel in Beverwijk. Toen bleek dat de man geen hartslag meer had werd hij gereanimeerd en naar een ziekenhuis gebracht. Daar overleed hij.

Sectie en toxicologisch onderzoek hebben uitgewezen dat de arrestant waarschijnlijk is overleden door de combinatie van cocaïnegebruik en hartfunctiestoornissen. De man had waarschijnlijk een cocaïnedelirium.

Het OM gelooft niet dat de arts dood door schuld te verwijten valt. Ook zou hij hem niet in hulpeloze toestand hebben gebracht of gelaten. De arts heeft weliswaar de symptomen van het delirium niet op tijd onderkend en was erg afwachtend, maar hij heeft daarmee niets strafbaars gedaan.

Volgens het OM is het overigens maar de vraag of de man nog had geleefd als hij eerder naar een ziekenhuis was gebracht. "Ondanks behandeling is de kans op overlijden in geval van een geagiteerd cocaïnedelirium groot."

De dood van de man veroorzaakte veel ophef. De familie van de 22-jarige Heemskerker beweerde eerder dat agenten hem hadden gemarteld. Turkse media spraken schande van de zaak. Met de beslissing de arts niet te vervolgen is de zaak volgens het OM echter afgerond. Eerder oordeelde het OM al dat de politie niets fout had gedaan.