Opnieuw dode door hantavirus in VS

Een persoon uit de Amerikaanse staat West-Virginia die deze zomer een bezoek bracht aan Yosemite National Park is overleden aan het hantavirus. De uitbraak van het virus, dat wordt verspreid door knaagdieren, heeft tot dusver aan drie mensen het leven gekost.

Tot dusver zijn vijf mensen die het park in Californië hebben bezocht ziek geworden. Volgens de parkdienst zijn echter mogelijk tienduizend mensen die sinds 10 juni in de blokhutten hebben geslapen blootgesteld aan het hantavirus.

Het Amerikaanse Centrum voor Ziektebestrijding heeft meldingen binnengekregen van andere mogelijke besmettingen, maar deze zijn nog niet bevestigd. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft een wereldwijde oproep gedaan aan bezoekers van het park om knaagdieren te mijden.

Een geneesmiddel voor het hantavirus bestaat niet. Iedereen kan het virus oplopen, ongeacht leeftijd. Het virus leeft in de uitwerpselen, urine en speeksel van muizen en andere knaagdieren en kan ook meeliften op kleine stofdeeltjes in de lucht.

Mensen kunnen ziek worden door het virus in te ademen of door een knaagdier dat het virus met zich meedraagt aan te raken. Het virus leidt in eerste instantie tot griepachtige verschijnselen die na enkele dagen over kunnen gaan in ernstige longklachten en problemen met andere organen. Het hantavirus is niet van mens op mens overdraagbaar.

Iemand die het virus oploopt moet onmiddellijk in een ziekenhuis worden opgenomen. Meer dan 36 procent van de mensen die worden getroffen door het hantavirus sterft.