Zeer weinig wespen deze zomer

Er zijn dit jaar veel minder wespen dan normaal. De extreme temperatuurschommelingen in de winter en het voorjaar hebben veel wespen de das omgedaan. Bestrijdingsdiensten hebben tot nu toe tot tachtig procent minder meldingen van wespennesten binnengekregen dan voorgaande jaren, meldt natuurbericht.nl na een rondgang.

Normaal gesproken is augustus de maand waarin wespen hun maximale grootte bereiken en massaal op zoek gaan naar zoetigheid. Gecombineerd met de vele barbecues en picknicks leidt dat tot overlast, maar deze maand zal dat meevallen.

Door het warme weer in de eerste helft van januari waren al vroeg veel wespen actief, terwijl ze normaal gesproken pas in april wakker worden. Door de extreme kou in februari werd het grootste deel van de vroege wespen genekt.

De temperatuurschommeling tussen maart (warm) en april (koud) hielp de wespen ook niet. Vervolgens maakten de natte en koele maanden juni en juli de ontwikkeling van nesten ook moeilijker, omdat het vangen van insecten daarmee lastiger was voor de werksters.

Natuurbericht waarschuwt dat er lokaal wel overlast door wespen kan zijn, vooral als er meerdere nesten bij elkaar in de buurt zitten. Pluspunt van de wespen is wel dat ze muggen en vliegen vangen.