Noorden India opnieuw zonder stroom

India is dinsdag voor de tweede dag op rij getroffen door een enorme stroomstoring. Maandag kon het elektriciteitsnetwerk de enorme vraag naar energie ook al niet bolwerken en zaten honderden miljoenen mensen zonder stroom. Dinsdag was de storing nog erger; meer dan de helft van India - zo'n 620 miljoen mensen - had urenlang geen stroom meer.

Drie elektriciteitsnetwerken in het noorden en oosten van India hadden het begeven. De storing trof twintig van de 28 deelstaten en strekte zich uit van de grens met Myanmar in het noordoosten tot die met Pakistan - drieduizend kilometer verder - in het westen. In deze deelstaten wonen meer mensen dan in de hele Europese Unie. De problemen met de stroomvoorziening hebben geleid tot grote zorgen over de verouderde infrastructuur en de toenemende vraag naar energie.

Minister van energie Sushil Kumar Shinde legde de schuld voor de energiecrisis bij de individuele deelstaten, die zich meer stroom zouden toeëigenen dan hen toekwam. Vreemd genoeg ging de al eerder geplande promotie van de minister, ondanks het voortduren van de crisis, dinsdag gewoon door. Shinde heeft nu het departement voor binnenlandse zaken onder zich.

De vraag naar energie is de afgelopen jaren fors gestegen. Dit houdt verband met de groeiende economie. De nutsbedrijven zijn echter niet in staat aan de vraag te voldoen. Bovendien is de temperatuur in India hoger dan normaal, omdat de regentijd niet voor de verwachte afkoeling heeft gezorgd. Dit leidt er toe dat de vraag naar stroom verder toeneemt.

De Indiase hoofdstad New Dehli werd ook getroffen door de stroomstoring. Verkeerslichten gingen uit en de metro, die dagelijks door 1,8 miljoen mensen wordt gebruikt, reed niet meer. Diverse crematoria vielen van het ene op het andere moment stil, in sommige gevallen lagen lichamen half verbrand te wachten op het verzengende vuur.

Veel Indiërs wisten zich goed aan te passen aan de storing. Een groot deel van de bevolking is wel gewend aan een stroomuitval nu en dan en al vlug snorden door het hele land noodgeneratoren, die bedrijfjes, ziekenhuizen en luchthavens van de broodnodige stroom voorzagen.

Minister Shinde zei dat de storing in het noordoosten na vier uur verholpen was. In het noorden leverden de stroomvoorzieningen weer 45 procent van hun capaciteit, terwijl dat percentage in het oosten op 35 lag.


Noorden India opnieuw zonder stroom (Foto: Novum)