China: ophef over uniform Team USA hypocriet

China vindt de ophef van Amerikaanse politici over in China gemaakte olympische teamuniformen hypocriet. Het staatspersbureau Xinhua noemde de kritiek onverantwoordelijk en stelde voor dat de leden van het Congres eens zouden proberen het zonder niet-Amerikaanse producten te doen.

De ophef ontstond vorige week, toen bekend werd dat de door Ralph Lauren gemaakte teamuniformen van de Amerikaanse olympiërs in China zijn gefabriceerd. Volgens de volksvertegenwoordigers hadden de outfits in de Verenigde Staten moeten worden gemaakt. Het Amerikaans olympisch comité USOC verdedigde zich door te stellen dat de uniformen gesponsord zijn en dat er is gekozen voor een Amerikaans merk.

Xinhua richtte zijn pijlen in het bijzonder op Harry Reid. De leider van de Democratische meerderheid in de Senaat had gesteld dat alle uniformen op een grote stapel verbrand zouden moeten worden. "Als er al iets op de brandstapel zou moeten, zou het de hypocrisie van de Amerikaanse politiek zijn", vindt het staatspersbureau.

De sportoutfits van de meeste Amerikaanse sporters wordt door Nike geleverd. Het sportmerk produceert ook veel van zijn producten in Azië, waar de lonen lager zijn.