FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 16 juli 2012

Verdediger Loovens van Celtic naar Real Zaragoza

Real Zaragoza heeft Glenn Loovens ingelijfd. De 28-jarige verdediger heeft voor twee seizoenen getekend bij de Spaanse club. Daarnaast is een optie voor nog een extra jaar opgenomen. Loovens komt over van Celtic, waar hij de afgelopen vier seizoenen voor speelde.

Loovens traint dinsdag voor het eerst met zijn nieuwe teamgenoten, waarna hij vroeg in de avond wordt gepresenteerd, meldt Zaragoza maandag. Bij Celtic kon de tweevoudig international niet rekenen op een vaste basisplaats. Eerder speelde de verdediger voor Feyenoord, Excelsior, De Graafschap en Cardiff City.

Zaragoza eindigde afgelopen seizoen als zestiende in de Primera Division en bleef daardoor behouden voor het hoogste niveau.

Veroordeling bloedbad Syrië geblokkeerd door Rusland

Rusland heeft maandag in de VN-Veiligheidsraad een veroordeling van Syrië wegens het bloedbad van Tremseh tegengehouden. Dit is maandag na de besloten zitting van diplomaten vernomen.

De afgezanten van Moskou blokkeerden een verklaring van de voorzitter, omdat volgens hen niet duidelijk is wie verantwoordelijk is voor het bloedbad. In de Veiligheidsraad is al maanden sprake van een verlammende impasse waardoor geen krachtige stappen worden genomen om een eind te maken aan het bloedvergieten in het Arabische land.

Bij het bloedbad vielen donderdag mogelijk meer dan 200 doden. Het regeringsleger zou erachter zitten, maar Damascus ontkent.

Need for Speed: Most Wanted pre-order bonussen zijn bekend

Electronic Arts heeft bekendgemaakt wat de Limited Edition van Need for Speed: Most Wanted zal bevatten. Iedereen die deze editie pre-ordert krijgt twee multiplayer auto's. 

Deze twee wagens zijn de Maserati GranTurismo MC Stradale en de Porsche 911 Carrera S. Daarnaast krijg je het dubbel aantal speedpoints gedurende de eerste vier uur die je online spendeert. De game pre-orderen kan tot 30 oktober.

Ook zullen verkooppunten drie verschillende versies van Most Wanted aanbieden: een speed-pack, een power-pack en een strike-pack. Meer over de inhoud en de verschillen hieronder: 

Speed Pack: "The Caterham Superlight R500 in the exclusive Satin Black livery, featuring the Track Tyres Modification for improved road handling, and the Lightweight Chassis Modification allowing players to reach mesmerizing speeds."

Strike Pack: "The Mercedes-Benz SL 65 AMG Black Series in the exclusive Satin Black livery, featuring the Power Pack Powertrain Modification for an engine tuned for torque, acceleration and the ability to reach breakneck speeds, and the Re-inflating Tyres Modification making it easier to survive and counter rivals' attempts to slow players down."

Power Pack: "The Ford F-150 SVT Raptor in the exclusive Satin Black livery, featuring the Reinforced Chassis Modification for taking increased damage, and the powerful and violent Nitrous Dump Modification for making tight jumps and powered up takedowns."

Cubaan leeft maand op veerboot

Een Cubaan heeft meer dan een maand op een veerboot tussen Finland en Rusland moeten leven. Hij had niet de juiste papieren, waardoor beide landen hem de toegang weigerden.

Sinds 7 juni pendelde hij 20 keer met de Princess Maria tussen Helsinki en Sint-Petersburg. Uiteindelijk werd het de Russen te gortig. Ze lieten hem "om humanitaire redenen" van boord en gaven hem een visum. "Geen mens kan eeuwig op een veerboot leven", aldus een woordvoerder van de Russische douane.

Cubaan leeft maand op veerboot
Cubaan leeft maand op veerboot (Foto: ANP)

Dreigende taal Clinton jegens Iran

De Verenigde Staten zullen al hun macht aanwenden om te voorkomen dat Iran in bezit komt van een kernwapen. Dat heeft de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton maandag gezegd tijdens haar bezoek aan Israël.

Iedereen prefereert een diplomatieke oplossing, zei de minister. De leiders van Iran hebben daarom nog altijd de mogelijkheid de 'juiste keuze' te maken, voegde ze eraan toe.

Clinton was in Jeruzalem voor overleg met Israëlische en Palestijnse leiders.

Jennifer Lopez stopte als jurylid om Steven Tyler

Steven Tyler heeft een grote rol gespeeld in de beslissing van Jennifer Lopez om te stoppen met American Idol. De zangeres was twee jaar jurylid in de talentenjacht, maar maakte vrijdag bekend in het nieuwe seizoen niet terug te keren.

Eerder liet Tyler, de zanger van de band Aerosmith, al weten te stoppen als jurylid. Hier was Lopez niet blij mee en ze besloot zich de komende tijd op andere dingen te richten dan het televisieprogramma. "We hadden een bepaalde magie", zegt Lopez tegen ABC News. "Zonder hem is het gewoon anders."

Lopez weet wel wie haar opvolger moet worden als jurylid. "Ik denk Bono, Bon Jovi of Mick Jagger", filosofeert de zangeres. "Je kent me, ik ga voor de grote namen."

Randy Jackson is nog het enige overgebleven jurylid van de Amerikaanse talentenshow. Wie hem in het twaalfde seizoen achter de jurydesk gaan vergezellen, is nog niet bekend. Onder anderen de naam van Mariah Carey wordt genoemd.

Luisteren naar je lichaam

De 'cafeïneprikkels' krijgen het zelfs voor elkaar om een imaginaire geur van vers gemalen koffiebonen door de slaapkamer te verspreiden. Tegen zulk geweld ben ik niet opgewassen. Dan móet ik uit bed. Mijn voeten staan al op de grond voor ik er erg in heb en lopen de trap af naar beneden. Koffiezetapparaat aan. Naar het toilet. Handen wassen. Het apparaat is inmiddels opgewarmd en staat al te stomen en te pruttelen om mijn prikkels te stillen. Met een zucht van verlichting zweven de 'cafeïneprikkels' wanneer ik de eerste slokken naar binnen werk.

UEFA nomineert Arsenal-spits Van Persie

Robin van Persie is nog in de race voor een grote individuele onderscheiding. De spits van Arsenal behoort tot de 32 genomineerden voor de verkiezing van beste speler op de Europese velden. Dat heeft de Europese voetbalbond UEFA maandag bekendgemaakt. Van Persie, die door zijn collega's op de Engelse velden al werd verkozen tot beste speler van de Premier League, is de enige Nederlander die is gekozen.

Op 14 augustus wordt de lijst teruggebracht tot drie spelers. Zestien dagen later wordt in Monaco de winnaar bekendgemaakt, na de loting van de groepsfase van de Champions League. De winnaar van vorig jaar Lionel Messi is wederom genomineerd, samen met drie ploeggenoten van Barcelona. Rivaal Real Madrid levert liefst zes spelers.

Een beroepspanel van 53 journalisten uit de bij de UEFA aangesloten landen mag zijn stem uitbrengen.

Katy Perry en Russell Brand officieel gescheiden

Katy Perry en Russel Brand zijn sinds maandag officieel weer vrijgezel. De zangeres en komiek bereikten in februari al een overeenkomst, maar moesten een halfjaar wachten tot hun huwelijk officieel werd ontbonden, weet entertainmentzender E!

De 27-jarige zangeres was veertien maanden getrouwd met de Brit. Brand vroeg eind december de scheiding aan, wegens 'onoverkomelijke verschillen'.

Perry bracht onlangs de muziekfilm Katy Perry: Part of Me uit. Hierin onthulde ze dat haar drukke toerschema de voornaamste reden is van de breuk. Brand heeft tegen de Britse zender BBC gezegd dat hij de film van zijn ex nog niet heeft bekeken.

Facebook koopt maker mobiele favorietenlijst

Profielensite Facebook heeft het nieuwe technologiebedrijfje Spool gekocht. Het aankoopbedrag is niet bekendgemaakt. Spool maakt software waarmee mensen hun favorietenlijsten op smartphones kunnen beheren.

Facebook richt zich op mobiele technologie, omdat steeds meer gebruikers de dienst op die manier bezoeken. Beleggers vonden dat Facebook onvoldoende plannen had om geld te verdienen aan de mobiele gebruikers. Mede daardoor daalden de koersen van het aandeel Facebook na de beursgang in New York.

Facebook koopt maker mobiele favorietenlijst
Facebook koopt maker mobiele favorietenlijst (Foto: ANP)

Berlusconi wil weer politiek in

De Italiaanse ex-premier Silvio Berlusconi gaat proberen terug te keren in de Italiaanse politiek. Dat suggereerde hij in een maandag gepubliceerd interview met de Duitse krant Bild.

In het interview zei Berlusconi dat hem meermaals nadrukkelijk is gevraagd terug te keren in de Italiaanse politiek. "Ik kan alleen zeggen dat ik mijn oude partij Volk van de Vrijheid niet teleur zal stellen", zei Berlusconi. "We gaan binnenkort trouwens weer de oude naam van de partij, Forza Italia, voeren." Diverse partijleden van Volk van de Vrijheid reageerden maandag kritisch op deze uitspraak. Berlusconi verduidelijkte later op de dag dat de naamsverandering slechts een ideetje was, en niet was goedgekeurd door de partij.

Berlusconi zei vorig jaar te zijn afgetreden om Mario Monti, de huidige premier van Italië, een kans te geven noodzakelijke hervormingen door te voeren. Monti, die aan het hoofd staat van een kabinet van technocraten, heeft sinds zijn aantreden belastingen verhoogd en pijnlijke hervormingen van de pensioenen en de arbeidsmarkt doorgevoerd.

Naasten van Berlusconi hebben de afgelopen dagen gezegd dat de mediamagnaat volgend jaar mee zal doen aan de verkiezingen. Zijn gedoodverfde opvolger, Angelino Alfano, zei zondag zelfs dat hij plaats zou maken voor Berlusconi.

Niet alle leden van Berlusconi's oude partij zitten echter te springen om zijn terugkeer. De burgemeester van Rome, Gianni Alemanno, merkte op dat Alfano tot partijsecretaris is gekozen en dat hij de centrumrechtse kandidaat bij de verkiezingen van 2013 zou zijn. Volgens Alemanno moet er een interne verkiezing worden gehouden om te bepalen of er werkelijk animo is voor Berlusconi's terugkeer als partijleider. Een ander probleem voor Berlusconi is dat Lega Nord, zijn vroegere coalitiepartner, hem niet meer steunt.


Berlusconi wil weer politiek in (Foto: Novum)

Celstraffen geëist voor fatale vechtpartij Drachten

Tegen drie leden van een romafamilie zijn maandag celstraffen tot tien jaar geëist voor een vechtpartij met fatale afloop in Drachten in september. Een 38-jarige man hoorde tien jaar cel tegen zich eisen. Het Openbaar Ministerie in Leeuwarden wil dat zijn twee zoons van 17 en 19 jaar daarnaast vijftien maanden jeugddetentie en twee jaar jeugd-tbs en acht jaar cel krijgen opgelegd.

De vechtpartij vond in de nacht van 3 september plaats. Een 48-jarige man uit Drachten werd dusdanig toegetakeld dat hij twee dagen erna aan zijn verwondingen bezweek.

De twee zoons hadden een paar minuten voor de mishandeling ruzie gehad met het slachtoffer en een paar buurtbewoners. Daarbij waren een paar rake klappen gevallen. De zoons zouden even later zijn teruggekeerd.

De 19-jarige zou het slachtoffer en een tweede man, een 41-jarige inwoner van het Friese Bakkeveen, hebben geslagen met een plastic tas met twee volle bierblikjes. Terwijl de man uit Drachten op de grond lag, zouden de broers zijn doorgegaan met slaan en schoppen.

De Bakkeveenster ging uiteindelijk bovenop het slachtoffer liggen om de man te beschermen. Terwijl zijn zoons bezig waren, zou de vader mensen die te hulp wilden schieten hebben tegengehouden en mishandeld.

Bij het weglopen zou hij het weerloze slachtoffer in de milt hebben geschopt. Het OM beschouwt hem als de leider van 'de strafexpeditie'. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft de exacte doodsoorzaak niet kunnen vaststellen. De man uit Drachten had inwendige kneuzingen en breuken over het hele lichaam. Als gevolg van overmatig bloedverlies hielden de organen uiteindelijk op met werken.

De Leeuwarder rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Recordaantal studenten voor lotingstudies

Een ongekend aantal studenten moet loten om toegelaten te worden tot een vervolgstudie. Dit jaar loten bijna 41 duizend scholieren voor 26.381 plaatsen. Dat zijn 2400 kandidaten meer dan vorig jaar, laat de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) maandag weten.

Er moet worden geloot voor 25 universitaire en 62 hbo-opleidingen. Dinsdag krijgen de 23.800 kanshebbers voor een universitaire opleiding en 17.000 gegadigden voor het hbo te horen of ze aan hun droomstudie mogen beginnen.

Sommige kandidaten die zijn ingeloot, willen liever in een andere stad studeren dan beslist bij de loting. Een deel van deze groep kan vanaf woensdag nog 'ruilen' op de site van DUO. Dit kan voor studenten geneeskunde, psychologie, tandheelkunde, criminologie en biomedische wetenschappen.

Vrijdag werd bekend dat de regering de loting voor studies met een numerus fixus wil afschaffen. Scholen en universiteiten mogen hun toekomstige studenten dan zelf gaan selecteren.

Blatter: "Duitsland kocht WK van 2006"

FIFA-voorzitter Sepp Blatter heeft het corruptieschandaal binnen de wereldvoetbalbond weer een nieuwe dimensie gegeven. De Zwitser beschuldigt nu Duitsland ervan het wereldkampioenschap van 2006 te hebben gekocht.

Aanleiding voor de beschuldigingen van Blatter vormen de uitlatingen van de Duitse official Reinhard Rauball die zei dat de Zwitser naar aanleiding van de corruptieverhalen op moest stappen. Blatter liet dit in Sonntagsblick niet op zich zitten en sprak over de stemming voor het WK van 2006. "Iemand verliet op het laatste moment de ruimte. Het stond bij de stemming eerst 10-10, en daarna opeens 10-9 in het voordeel van Duitsland. Gelukkig hoefde ik niet de beslissende stem uit te brengen. Toen dacht ik niet aan omkoping, maar dat was misschien naïef van mij."

De Duitse media maken gehakt van dit verhaal van de Zwitser en stellen dat Blatter de aandacht van de FIFA af probeert te leiden. Ook Franz Beckenbauer die ten tijde van de stemming het Duitse organisatiecomité leidde zegt in Bild niets met 'de opmerkingen en suggesties van Blatter' te kunnen. "En die cijfers van Blatter kloppen niet. Wij hebben de stemming met 12-11 gewonnen, niet met 10-9. Doorslaggevend was dat de acht Europeanen besloten om op Duitsland te stemmen."

Barcelona haalt 9-jarige Ierse jongen

FC Barcelona heeft de jeugdopleiding versterkt met de pas 9-jarige Zak Gilsenan. Hij is door de Spaanse club overtuigd om met zijn familie naar Catalonië te verhuizen.

Gilsenan mocht meedoen aan een proeftrainig voor 400 kinderen uit heel Catalonië. Hij bereikte daarbij de laatste zestien en scoorde toen in een onderlinge oefenwedstrijd maar liefst zeven keer. Twee weken later lag de Ierse jongen onder contract bij Barcelona.

Ook Tottenham Hotspur had interesse in het talentje, maar vist nu achter het net.

Deep Purple-toetsenist Jon Lord (71) overleden

Jon Lord is maandag in Londen overleden. De Britse muzikant, die bekend was als toetsenist van de band Deep Purple, verloor de strijd tegen alvleesklierkanker, staat op zijn website. Hij werd 71 jaar.

Lord was medeoprichter van Deep Purple en schreef mee aan verschillende hits van de band, waaronder Smoke on the Water. Hij verliet de hardrockband in 2002 en richtte zich vervolgens meer op klassieke muziek.

Deep Purple ging na Lords vertrek door met Don Airey als toetsenist. De Britse groep treedt 4 december op in de Amsterdamse Ziggo Dome.

[Tour] Saxo Bank speelde blufpoker

De Saxo Bankwielerploeg heeft vandaag in de vijftiende etappe blufpoker gespeeld, zo heeft Karsten Kroon onthuld. De Deense formatie miste de beslissende slag in de etappe en had Nicki Sörensen in de achtervolging rijden. Door het werk van zijn ploeggenoten kon de Deen na een stevige achtervolging aansluiten bij de koplopers.

In de vijftiende etappe duurde het lang voor er definitief een groep weg kon rijden. Toen dit eindelijk het geval was ging Sörensen te laat in de aanval om nog aan te kunnen sluiten. De Deen bleef op ruim een halve minuut hangen en dreigde tussen de koplopers en het peloton te blijven zwemmen. Een staaltje blufpoker van zijn Saxo Bankploeg voorkwam dit.

Kroon sprak hierover met de NOS. "Eigenlijk blokkeerde Sky de weg, zij waren blij dat er wat mannen weg waren. Sörensen ging er achteraan, maar hij had eigenlijk geen kans om dat gat dicht te rijden. Wij zijn toen op kop gaan rijden en hebben tegen de ploegen die een man mee hadden gezegd: als jullie niet wachten op Sörensen, rijden wij het gat dicht. Het was een beetje blufpoker, maar het werkte wel. De kopgroep wachtte namelijk op Sörensen." De Deen werd uiteindelijk vierde.

Spits Koevermans scheurt kruisband af

Voor Danny Koevermans zit het seizoen in de Amerikaanse voetbalcompetitie MLS erop. De 33-jarige spits van Toronto FC scheurde zaterdag in de uitwedstrijd bij New England Revolution zijn voorste kruisband af. De viervoudig international moet zes tot negen maanden revalideren.

"Ik voelde meteen dat het niet goed zat", vertelt Koevermans op de website van zijn management Sport-Promotion. De spits werd maandag in zijn vermoedens bevestigd dat hij zijn kruisband heeft gescheurd. Het is zijn eerste zware blessure. "Ik heb wat spierblessures gehad, wat hamstringproblemen en een keer iets aan mijn lies, maar daar bleef het bij. Tot dit moment."

Koevermans is bezig aan zijn tweede seizoen bij Toronto, dat rampzalig begon aan de competitie met tien verliespartijen. De laatste negen duels werden zestien punten gepakt. De centrumspits speelde in Nederland voor PSV, AZ en Sparta.

Verstopte inbrekers verraden door kat en vogels

Een kat en een aantal vogels hebben zondagnacht de verstopplek van twee op de vlucht geslagen inbrekers in Utrecht verraden. De dieren kwamen uit struiken zetten, waardoor agenten vermoedden dat de verdachten zich daar verstopt hadden. Dat bleek inderdaad het geval, meldt de politie maandag.

De politie werd rond 02.45 uur gewaarschuwd dat twee mannen inbraken in een pand aan de Brugstraat. Agenten stuitten in een steeg op twee mannen die aan het signalement van de inbrekers voldeden. Toen het tweetal de agenten zagen, gingen ze ervandoor.

Bij de daaropvolgende achtervolging te voet verloren de agenten de mannen uit het oog, maar dankzij de kat en vogels kwamen ze achter de verstopplek van de twee. De 18-jarige man uit Westbroek en de 25-jarige man uit Utrecht zijn daarna naar een politiebureau gebracht.

Wilders richt pijlen op Rutte in campagnespotje

Premier Mark Rutte (VVD) moet het ontgelden in het campagnespotje van de PVV, dat sinds maandag is te zien op de website van de partij van Geert Wilders. Zoals verwacht gaat Wilders tekeer tegen Europa.

"In Brussel zijn ze maar wat blij met Mark Rutte", klinkt de stem van Wilders, terwijl Rutte in beeld is tussen Europese politici. "De ongekozen eurocraten kunnen altijd op hem rekenen. Hij tekent blind elke blanco cheque." Vervolgens tekent Rutte een document en klinkt het geluid van een kassa. "Hup, daar gaat weer een miljard", zegt Wilders.

Wilders heeft de verkiezingen op 12 september al bestempeld als één groot referendum over Europa. In zijn spotje hamert hij op alle nadelen die Europese samenwerking volgens hem oplevert: geen eigen munt meer, geen eigen immigratiebeleid en overdracht van soevereiniteit. Wat hem betreft, stapt Nederland uit de EU en wordt de gulden weer ingevoerd.

Wilders is niet de eerste die Rutte aanpakt om zijn Europese beleid. Eerder kreeg de premier van CDA-lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma het verwijt dat hij misleidend is over Europa. In Brussel zou hij instemmen met maatregelen waarover hij zich in Nederland vervolgens kritisch uitlaat. Rutte deed die kritiek af als verkiezingsretoriek.


Wilders richt pijlen op Rutte in campagnespotje (Video: Youtube)

Tweede Hilversummer vast voor moordzaak 1995

Een 33-jarige man uit Hilversum is maandagmiddag opgepakt als tweede verdachte in een moordzaak uit 1995. De man wordt verdacht van betrokkenheid bij de gewelddadige dood van het 25-jarige slachtoffer Marcel Kretzer in oktober van dat jaar. Vorige week vrijdag werd al een 37-jarige Hilversummer aangehouden in de zaak.

Agenten vonden het slachtoffer destijds zwaargewond op de Groest in Hilversum. De mishandelde man bezweek later in een ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Het onderzoek leverde destijds geen verdachte op, waarna het onderzoeksteam in 1996 werd ontbonden. Nieuwe informatie was vorig jaar aanleiding het onderzoek te heropenen. Om wat voor informatie het gaat, wilde de politie eerder niet zeggen.

De rechter-commissaris in Amsterdam bepaalde maandag dat de 37-jarige Hilversummer in ieder geval nog veertien dagen mag worden vastgehouden.

Tilburger steekt bal spelende kinderen lek

Een 45-jarige Tilburger is zondagavond opgepakt, nadat hij met een mes een bal van spelende kinderen lek had gestoken. De man zou ook een 22-jarige Tilburger die hem op zijn daad had aangesproken met een mes hebben bedreigd, meldt de politie maandag.

De 22-jarige Tilburger heeft tegenover de politie verklaard dat hij naar buiten was gelopen toen hij hoorde over de bal, waarop hij zijn plaatsgenoot aansprak over de kwestie. De 45-jarige Tilburger zou vervolgens een mes dreigend omhoog hebben gehouden en de 22-jarige hebben geroepen te komen. De 22-jarige man ging daarop snel naar binnen.

De 45-jarige man heeft aan agenten verteld dat naast zijn hoekhuis vrijwel elke dag al zes jaar lang wordt gevoetbald. De bal zou daarbij tegen de muur van zijn woning worden geschopt, wat zou leiden tot een voortdurend gebonk. Zondagavond zou hij dit zo zat zijn geweest, dat hij een van de voetballertjes opdroeg hem de bal te brengen, waarna hij de bal lek stak. Vervolgens zou een groep buurtbewoners op hem af zijn gekomen. Uit zelfverdediging zou hij een mes hebben gepakt om die mensen op een afstand te houden. De man ontkent echter iemand te hebben bedreigd.

Ruim 3500 startbewijzen Vierdaagse blijven liggen

De organisatie van de Vierdaagse in Nijmegen heeft in totaal 41.472 startbewijzen uitgegeven. Dat meldt het grootste wandelevenement ter wereld maandag aan de vooravond van de Vierdaagse. Het aantal uitgegeven startbewijzen is lager dan vorig jaar, toen 42.812 wandelaars van start gingen.

De 45.000 mensen die zich hadden ingeschreven mochten hun startbewijs zondag of maandag ophalen. Dat dit jaar minder mensen uiteindelijk kwamen opdagen om hun startbewijs op te halen ligt vermoedelijk aan het druilerige weer, denkt de organisatie. "Vanaf 12.45 uur begon het stevig te regenen en dat hield de rest van de dag aan."

Vanwege files op de wegen rond de stad besloot de organisatie maandag de registratiebureaus een halfuur langer open te houden dan gebruikelijk. De extra tijd leverde uiteindelijk nog 72 aanmeldingen op.

De eerste wandelaars vertrekken dinsdag om 04.00 uur. Ze moeten zich voor 17.00 uur melden bij een registratiebureau bij de finish. Het weer is dinsdag waarschijnlijk wel wat beter. Weeronline.nl meldde maandag dat de eerste dag van de 96e Vierdaagse in Nijmegen dinsdag bewolkt en met wat buien begint. In de middag klaart het naar verwachting op.

Rover beticht NS van misleiden studenten

Reizigersvereniging Rover is boos op de NS over de 'misleidende informatie' die het bedrijf via omroepberichten op stations aan studenten geeft. Volgens de vereniging doet de NS alsof studenten in de vakantieperiode moeten in- en uitchecken om met korting te reizen, terwijl dit niet verplicht is.

In de zomermaanden mogen studenten niet gratis met de trein, maar krijgen ze wel veertig procent korting met hun OV-chipkaart. De NS herinnert studenten daaraan door op stations om te roepen dat ze op saldo reizen en niet moeten vergeten in- en uit te checken.

Studenten hoeven niet per se met hun chipkaart te reizen, maar kunnen ook gewoon een papieren treinkaartje met korting kopen, benadrukt Rover. "In dat geval moet de student juist niet in- en uitchecken, want dan betaalt hij dubbel."

Rover heeft de NS per brief dringend verzocht de informatievoorziening onmiddellijk aan te passen. De vereniging wil dat studenten het hele verhaal kennen, omdat zij bij het in- en uitchecken duurder uit kunnen zijn door een dubbel opstaptarief bij reizen met meerdere vervoerders. Studenten klagen er volgens Rover bovendien over dat ze opeens verplicht saldo op hun kaart moeten laden om de borg bij het inchecken te betalen.

Ronde van Polen prooi voor Italiaan Moser

Moreno Moser heeft de Ronde van Polen op zijn naam geschreven. De leidende positie van de 21-jarige Italiaan van Liquigas kwam maandag in de afsluitende etappe niet meer in gevaar. De Pool Michal Kwiatkowski eindigde op vijf seconden als tweede. De Colombiaan Sergio Henao complementeerde het podium.

De zevende rit werd in de massasprint gewonnen door John Degenkolb van Argos-Shimano. De Duitser was twee renners van Team Sky, Matthew Hayman en Ben Swift, te slim af. Raborenner Lars Boom reed de hele dag in de aanval, maar werd in de slotfase ingerekend.

Moser volgt met zijn zege ploeggenoot Peter Sagan op, die vorig jaar de Poolse rittenkoers won. Sagan is momenteel een van de revelaties van de Tour de France.

Win goodies op FOK!Ubi-maandag

In samenwerking met Ubisoft geven wij elke maandag een goodie weg. Het kan van alles zijn, een game, een figurine of een T-shirt. Kom dus elke maandag weer kijken of je de vraag weet en doe mee!

Vandaag geven we een Game of Thrones-game en een boek van de populaire serie weg. Wil je kans maken op deze prijs? Dan zul je de Ubi-moeilijke vraag moeten beantwoorden: Welke Nederlandse actrice speelt in Game of Thrones?

Je kunt je antwoord vandaag tot middernacht op de volgende pagina achterlaten.

Prijs
Wil je meer prijzen winnen? Ga dan naar de facebookpagina van Ubisoft en 'like 'em.

Boom vervangt Terpstra in olympische tijdrit

Lars Boom zal alsnog zijn opwachting maken bij de tijdrit op de Olympische Spelen. De renner van Rabobank zal Niki Terpstra vervangen, die afgelopen week ten val kwam in de Ronde van Polen en de tijdrit laat schieten.

Vooralsnog komt de deelname van de renner van Omega Pharma-Quick Step aan de wegrit op 28 juli niet in gevaar. Naast Boom zal ook Lieuwe Westra op 1 augustus van start gaan in de olympische tijdrit.

FOK!filmtips van de dag: The Sentinel

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!film.

Bulletproof Monk

Liefhebbers van de betere b-film kunnen vanavond de televisie vanaf 20.30 uur op RTL7 zetten. Daar is namelijk op dat tijdstip de voortreffelijke sciencefiction/actiefilm Bulletproof Monk met onder meer Chow Yun-Fat (Hard Boiled, The Killer) en Seann William Scott (The Dukes Of Hazzard, American Pie) te zien. In de film zien we de belevenissen van een van een mysterieuze onsterfelijke Tibetaanse kung-fu meester (Chow) die al 60 jaar de wereld rondreist om een antiek document te beschermen. De monnik moet echter op zoek naar een nieuwe beschermer en besluit de jonge Kar (Scott) te gaan trainen. Er zijn echter nogal wat kapers op de kust die wel interesse hebben in het document, wat eigenlijk de sleutel is tot ongelimiteerde macht.

Ultraviolet

Na Bulletproof Monk vervolgt RTL7 de avond in stijl met Ultraviolet, met onder meer Milla Jovovich en Nick Chinlund. Violet was ooit een mens die in een laboratorium werktte, totdat ze tijdens een gedwongen abortus besmet raakte met een virus en veranderde in een hemafaag, een soort van vampier. Ze weet te ontsnappen en belandt in het verzet van de hemafagen. De wereld wordt bestuurt door een kardinaal die het liefste alle hemafagen zou uitroeien. Als huurmoordenaar krijgt Violet de opdracht om een koffer met het ultieme wapen van de Kardinaal te stelen. Tot haar verbazing blijkt in de koffer een 9-jarig jongentje te zitten en komen de moederinstincten weer naar boven. En kwaaie moeders zijn levensgevaarlijk. Een aangename film van Kurt Wimmer die eveneens het scenario schreef. Wimmer maakte eerder naam met Equilibrium.

The Sentinel

De FOK!filmtip van de dag is voor The Sentinel. De film is om 20.30 uur te zien op SBS6. Wanneer een beveiligingsman in het Witte Huis wordt vermoord, wordt Pete Garrison (Michael Douglas) in de val gelokt vanwege een vermeende affaire met de vrouw van de Amerikaanse president. Garrison wordt aangehouden, maar ontsnapt en gaat zelf op onderzoek uit om de dader te pakken en de president te redden. Ondertussen wordt hij achtervolgt door de hardnekkige FBI-agent David Breckinridge (Kiefer 'Jack Bauer' Sutherland). Heerlijke enigzins voorspelbare maar tot zeker spannende thriller die nog meer de moeite waard wordt door de aanwezigheid voor de oogstrelende Eva Longoria.

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!

16-jarige gepakt voor cocaïnesmokkel Schiphol

Op Schiphol is maandag een 16-jarige Nederlander aangehouden op verdenking van drugssmokkel. De jongen reisde alleen op een vlucht vanuit Suriname. Omdat rechercheurs vermoedden dat hij drugs bij zich had, werd hij gecontroleerd. De verdachte heeft inmiddels bolletjes cocaïne geproduceerd. Dat meldde de Koninklijke Marechaussee maandag.

16-jarige gepakt voor cocaïnesmokkel Schiphol
16-jarige gepakt voor cocaïnesmokkel Schiphol (Foto: ANP)

Sony wilde rechten Limbo hebben

Sony wilde Limbo exclusief voor de PS3 maar door één ding is de deal niet door gegaan. Sony wilde namelijk alle rechten op Limbo hebben maar ontwikkelaar PlayDead zag dit niet zitten en weigerde de deal.

Pete Smith van Sony heeft bovenstaande zelf aangegeven en zegt daarna nog dat het behouden van je eigen IP wel voordelen heeft. Maar de rechten afgeven zorgt er volgens Smith voor dat de deal bijna altijd zal slagen en dat de uitgever hierdoor meer tijd en geld wil investeren in reclame voor het spel. Daarnaast is het volgens Smith ook bescherming dat een ontwikkelaar een game maakt en dan aan het einde naar de rivaal toe gaat.

Haase naar tweede ronde Hamburg

Tennisser Robin Haase heeft de tweede ronde van het ATP-toernooi in Hamburg bereikt. De Nederlander was in Duitsland met 6-4 en 6-2 te sterk voor thuisspeler Matthias Bachinger. In de volgende ronde treft hij de winnaar van het duel tussen de als zevende geplaatste Florian Mayer en Horacia Zeballos.

Haase had op het Hamburgse gravel tegen Bachinger slechts iets meer dan een uur nodig. De nummer 115 van de wereld bood de Nederlander tot de stand van 3-2 in de eerste set verweer, maar daarna kon Haase de zege eenvoudig naar zich toe trekken.

'Lindsay Lohan niet blij met komst broer of zus'

Lindsay Lohan was geschokt toen ze hoorde dat ze er een broertje of zusje bij krijgt. Volgens de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ is de actrice er niet blij mee dat haar vader Michael en zijn vriendin Kate Major hun eerste kind verwachten.

Bronnen verklappen dat de 26-jarige in de war en teleurgesteld is dat haar vader haar nog niet persoonlijk heeft gebeld over het babynieuws. Lindsay heeft al jaren een slechte band met haar vader.

Ook zou Lohan bang zijn hoe haar moeder gaat reageren. Dina Lohan sleepte haar ex meerdere keren voor de rechter omdat hij de alimentatie niet overmaakte.

"Activision eiste Wii U Pro Controller"

Onze favoriete glazenbolvoorspeller, Michael Pachter, heeft aangegeven dat Activision bij Nintendo heeft geëist dat er een Nintendo Pro Controller moest komen. Kwam de controller er niet dan zou Call of Duty niet op de Wii U verschijnen.

Pachter geeft zelf aan geen bewijs voor bovenstaande claim te hebben maar hij weet gewoon dat dat de manier is hoe grote bedrijven zoals Activision denken. Pachter is daarnaast ook nog steeds van mening dat het concept van de Wii U gaat falen. Volgens Pachter zullen zelfs mensen een kartonnen doos kopen als daarop staat dat het een Mario-spel kan afspelen.

OM biedt Satudarah geen excuses aan

Het Openbaar Ministerie in Almelo weigert excuses aan te bieden aan motorclub Satudarah. Het OM heeft er vorige week bewust voor gekozen over een gijzelingszaak in Almelo te melden dat drie van de vier verdachten lid zijn van de club, om duidelijk te maken waar sommige leden van Satudarah zich mee bezighouden, meldt een woordvoerder.

Vorige week liet het OM weten dat drie leden van het chapter Eastside in Enschede zijn veroordeeld voor zware mishandeling en gijzeling van drie Almeloërs. RTV Oost meldde maandag dat leden van Satudarah vinden dat het OM hun club ten onrechte in een kwaad daglicht probeert te stellen. Zij eisen openbare excuses en een rectificatie.

Volgens de motorclub klopt het niet dat drie van de vier veroordeelde verdachten lid zijn van Satudarah. Slechts een van de veroordeelden zou lid zijn. Ook zou de club niet betrokken zijn geweest bij het incident.

Het OM stelt in een reactie dat uit informatie van opsporingsdiensten blijkt dat drie van de vier wel degelijk lid zijn van de club. Ook wijst de woordvoerder op de hardere aanpak van zogenoemde outlawbikers, waar het kabinet begin dit jaar mee kwam. In dat kader is er volgens haar bewust voor gekozen actief te melden dat het om leden van Satudarah gaat.

De club dreigde al met een kort geding als het OM niet toegeeft. Volgens RTV Oost baalt Satudarah ervan als criminele organisatie weggezet te worden.

Dna-test voor familieleden asielzoeker

De gezinsleden van een toegelaten asielzoeker kunnen voortaan een verblijfsvergunning krijgen op basis van dna-onderzoek. Dat schrijft minister voor Asielzaken Gerd Leers (CDA) maandag aan de Tweede Kamer.

Voor vader, moeder en minderjarige kinderen is naast een dna-match alleen een verklaring nodig van de vluchteling die een verblijfsvergunning heeft gekregen. Voorheen moesten familieleden tijdens een verhoor aantonen dat ze echt familie waren.

Volgens Vluchtelingenwerk leidden de verhoren tot een onterecht hoog aantal afgewezen gezinsherenigingen. De stichting is dan ook blij met de plannen van Leers. "Onze vrijwilligers moeten uitleggen aan vluchtelingen dat hun bloedeigen kinderen niet mogen komen. Dat zijn hartverscheurende taferelen, die hopelijk nu snel tot het verleden zullen behoren", zegt directeur Dorine Manson.

Tijdens de verhoren worden volgens Vluchtelingenwerk zeer gedetailleerde vragen gesteld. Uit de antwoorden moet blijken of de gezinsleden echt samen hebben gewoond in het land van herkomst. "Kinderen worden onderworpen aan honderden vragen, bijvoorbeeld over de kleur van het matras. Het risico op tegenstrijdigheden in de antwoorden is levensgroot."

Het verhoor kan ook in de toekomst worden ingezet, bijvoorbeeld voor gezinsleden die geen vader, moeder of minderjarig kind zijn of als er een vermoeden is dat een biologisch kind niet bij het gezin heeft gehoord. Dit laatste kan volgens Leers het geval zijn bij Somalische mannen die meerdere vrouwen hebben. Een kind zou dan kunnen worden weggehaald bij zijn eigen moeder.

Smeekschrift joodse leiders VS aan Netanyahu

Tientallen joodse leiders en geleerden in de Verenigde Staten hebben de Israëlische premier Benjamin Netanyahu in een brief verzocht een controversieel rapport te verwerpen waarin wordt ontkend dat Israël de Westelijke Jordaanoever bezet. Het rapport van raadsheer Edmond Levy, dat vorige week verscheen, bezoedelt het imago van de joodse staat en tast het vooruitzicht op vrede met de Palestijnen aan, aldus de ondertekenaars.

"Onze grote angst is dat het Levy-rapport de Israëlische positie in dit conflict (met de Palestijnen, red.) niet versterkt, maar eerder koren op de molen is van diegenen die Israëls bestaansrecht willen ondermijnen", schrijven meer dan veertig prominente joodse zakenlieden, lobbyisten en andere hoge figuren in hun smeekschrift.

Het gaat er niet om of Levy een gefundeerde mening uitdraagt, benadrukt een van de ondertekenaars, rabbijn Daniel Gordis van de denktank Shalem Instituut. "Het gaat er om of het verstandig is dat Israël een standpunt inneemt dat voor de meeste mensen overeenkomt met annexatie van de Westoever." Hieruit komt volgens hem het beeld naar voren dat Israël dwarsligt in het vredesproces.

In het Levy-rapport wordt de stelling verkondigd dat de Westoever niet bezet wordt en dat Israël het recht heeft hier nederzettingen te bouwen. Dat standpunt is in strijd met de internationale consensus dat de nederzettingen illegaal zijn en een obstakel vormen voor vrede.

Netanyahu laat een speciaal forum oordelen of de conclusies van de commissie moeten worden verworpen of niet. Als de regering zich achter het rapport schaart, kan zij aansturen op nieuwe bouwactiviteiten in de nederzettingen en kritiek van het hooggerechtshof, dat maant tot ontmanteling van de nederzettingen, makkelijker afwimpelen.

[Tour] Tankink blij met rustdag

De vijftiende etappe van de Tour de France was voor Bram Tankink een zware rit. De renner van Rabobank was dan ook blij dat hij over de finish was gekomen.

"Ik sprong in het begin een keer mee met de vluchters, maar ik blokkeerde meteen. Mijn rug zat vast en ik kwam niet meer vooruit," aldus de Nederlander na afloop. "Ik moest lossen uit het peloton en reed op een gegeven moment naast auto 22. Toen maakte ik me wel zorgen, want dat is de laatste wagen. Gelukkig stopten ze om te pissen, dat is mijn redding geweest."

Morgen hebben de renners een rustdag. Tankink is daar erg blij mee. "Gisteren ging het best goed, dus ik had moraal, bij de start dacht ik echt 'we gaan er voor'. Maar dat lukte dus niet. Misschien na de rustdag."

Medewerker scholengroep Kampen verdacht van fraude

Een vereniging voor christelijk onderwijs in Kampen heeft aangifte van fraude gedaan tegen een medewerker. De medewerker van Iris zou jarenlang geld achterovergedrukt hebben en is op non-actief gesteld.

De 'financiële onregelmatigheden' kwamen onlangs aan het licht bij een intern onderzoek van het college van bestuur. Het gaat om een voor de vereniging 'aanzienlijk bedrag', laat Iris maandag weten.

Het college van bestuur heeft een onafhankelijk bureau ingeschakeld dat gaat uitzoeken hoe de medewerker te werk is gegaan en om welke bedragen het precies gaat. Volgens het college heeft de fraude geen gevolgen voor de kwaliteit van het onderwijs.

Dief probeert achtervolgers af te kopen

Een betrapte auto-inbreker heeft zondagavond in Tilburg twee achtervolgers driehonderd euro aangeboden als ze hem zouden laten gaan. De twee mannen gingen echter niet in op het aanbod, meldt de politie maandag.

Het voorval vond omstreeks 23.30 uur plaats. Een 24-jarige Tilburger die met een vriend naar hun geparkeerde auto's aan de Daendelstraat liep zag dat het rechterportier van zijn wagen openstond en dat een man uit zijn auto stapte. De dief rende daarop weg.

De Tilburger en de vriend zetten daarop de achtervolging in en konden de 38-jarige autokraker uit Tilburg op de Ringbaan Oost achterhalen. De politie heeft de dief uiteindelijk meegenomen.

Uit nader onderzoek bleek dat de inbreker een ruit van het achterportier van de wagen van de 24-jarige Tilburger had ingeslagen. Er bleek niets te zijn gestolen. Ook van de auto van de vriend was een ruitje ingeslagen. Uit zijn auto was een zonnebril gehaald, die op straat werd aangetroffen. De dief bleek ook nog een fiets bij zich te hebben gehad die vermoedelijk was gestolen.

Vieze boekjes in de trein

Het was weer een van die momenten dat ik ergens heen moest en zodoende was ik vanochtend in een trein te vinden. Schuin tegenover mij zat een zeer bekoorlijk meisje. Meisjes zijn altijd interessant en bekoorlijke meisjes kunnen nog vaker op mijn goedkeuring rekenen. Dit meisje in het bijzonder, want ze was aan het lezen. 'Aha,' dacht ik, 'een bekoorlijk meisje met inhoud!' Net op dat moment dacht ik ook aan seks, want als man zijnde doe ik dat elke zeven seconden. Ik hield me in en wierp een blik richting de omslag van het boek. “50 tinten grijs” viel erop te lezen. In deze trein zat dus een meisje een boek te lezen dat verhaalt over keihard sadomasochisme. Om acht uur 's ochtends!

'Paul McCartney studio in met Mark Ronson'

Paul McCartney gaat voor zijn nieuwe album mogelijk samenwerken met producer Mark Ronson. De twee zouden samen de studio zijn ingedoken in New York. Dat zeggen bronnen tegen de Britse boulevardkrant Daily Mirror.

McCartney bracht in februari zijn laatste album, Kisses On the Bottom, uit maar is inmiddels al bezig met zijn volgende project. McCartney zou een klassiek album willen maken met een jong en hip randje. Daarvoor zou hij Ronson nodig hebben. "Deze week hebben ze tijd doorgebracht in de studio en zijn ze gaan kijken wat ze voor elkaar kunnen doen", aldus de ingewijde.

Ronson zou in de wolken zijn met het vooruitzicht met een Beatle te werken. De 37-jarige producer werkte eerder onder meer samen met Amy Winehouse, Robbie Williams en Lily Allen.

[Tour] Fédrigo Vandevelde te snel af

Pierrick Fédrigo heeft de vijftiende etappe van de Tour de France, over 158 kilometer van Samatan naar Pau, op zijn naam geschreven. De Fransman bleef medevluchter Christian Vandevelde in de sprint voor.

Vanuit de start probeerden verschillende renners uit het peloton te demarreren. Verschillende groepjes kregen echter geen ruimte. Het bleef lang onrustig in het peloton waardoor een aantal renners het tempo niet meer konden bijbenen en moesten lossen. Arashiro, Grabsch, Costa, Grivko en Millar leken een gaatje te kunnen slaan maar hun maximale voorsprong was maar 26 seconden. Verschillende renners onder wie Kroon, Kruijswijk en Weening probeerden naar de kopgroep te komen.

Boasson Hagen probeerde rust te krijgen in het peloton door de renners te vragen de benen stil te houden, maar zonder succes. Martinez, Trofimov, Vinokoerov en Marcato sloten zich bij de koplopers aan en even later werden ze weer door het peloton teruggepakt. Na ruim zestig kilometer koersen krijgen Fédrigo, VandeVelde, Dumoulin, Devenyns en Voeckler wel de zegen van het peloton. Al gauw was de voorsprong opgelopen tot ruim twee minuten. Nicki Sörensen probeerden ook nog bij de koplopers te komen.

In het peloton was het Saxo Bank dat aan kop van het peloton reed. Het leek een straftraining omdat zij niemand in de kopgroep hadden. Sörensen (Saxo Bank) had zich inmiddels bij de kopgroep gevoegd en in het peloton viel het daarom weer stil. Zo'n 43 kilometer voor de finish was de voorsprong ruim zeven minuten. Die voorsprong werd zelfs nog meer dan tien minuten.

Het was Sörensen die tien kilometer voor de finish als eerste demarreerde uit de kopgroep. De rest wist het wiel van Sörensen echter snel weer te vinden. De volgende die wegsprong was Fédrigo maar VandeVelde reageerde en wist als enige bij de Fransman te komen. De twee wisten een gaat je pakken op de vier anderen. Drie kilometer voor de meet was de voorsprong vijftien tellen. Devenyns probeerde nog bij het tweetal te komen, maar de Belg slaagde daar niet in. In de eindsprint was Fédrigo Vandevelde vervolgens de baas.

Uitslag vijftiende etappe

# Naam Ploeg Land Tijd
1 Pierrick Fédrigo FDJ FRA 3.40,15
2 Christian Vandevelde GAR VS z.t.
3 Thomas Voeckler EUR FRA +0.12
4 Nicki Sørensen SAX DEN z.t.
5 Dries Devenyns OPh BEL +0.20
6 Samuel Dumoulin COF FRA +1.02
7 Andre Greipel LOT DUI +11.50
8 Tyler Farrar GAR VS z.t.
9 Peter Sagan LIQ SLW z.t.
10 Kris Boeckmans VAC BEL z.t.

Algemeen klassement

# Naam Ploeg Land Tijd
1 Bradley Wiggins SKY GB 68.33.21
2 Chris Froome SKY GB +2.05
3 Vincenzo Nibali LIQ ITA +2.23
4 Cadel Evans BMC AUS +3.19
5 Jurgen v.d. Broeck LOT BEL +4.48
6 Haimar Zubeldia RSh SPA +6.15
7 Tejay van Garderen BMC VS +6.57
8 Janez Brajkovic AST SLO +7.30
9 Pierre Rolland EUR FRA +8.31
10 Thibaut Pinot FDJ FRA +8.51

Ecclestone: "Race op Monza gaat door"

Formule 1-baas Bernie Ecclestone heeft in La Gazetta dello Sport laten weten dat de Grand Prix van Italië niet in gevaar is. De organisatie kan dan ook gewoon doorgaan met de voorbereidingen voor de wedstrijd.

De reden van de problemen op Monza is de staat van het asfalt in de Parabolica. In deze hogesnelheidsbocht bij het opkomen van het rechte stuk brokkelde het asfalt af, wat in de World Superbikes tot veel problemen leidde. De Italiaanse politie pakte zelfs de circuitleiding op, omdat de problemen verzwegen zouden zijn. De organisatie wil nog deze maand de problemen aanpakken. Volgens Ecclestone gaat de race dan ook gewoon door. "De Grand Prix van Italië op Monza is niet in het geding."

[Upd][Tour] Chavanel, Van Hummel stappen af

En wederom een opgave in de Tour de France. Na vijftien kilometer in de vijftiende etappe kneep de Fransman Sylvain Chavanel in de remmen. Chavanel heeft last van zijn luchtwegen.

Met het uitvallen van de renner van Omega Pharma-Quick Step zijn er nu nog 161 renners in koers.

Update 15.02 uur

Vincent Jérôme is de volgende uitvaller in de Tour de France. De renner van Europcar, de ploeg die nog compleet was, stapte zojuist in de vijftiende etappe af.

Update 16.28 uur

En wederom twee uitvallers in de Tour de France. Kenny van Hummel, die al in de vijftiende etappe op achterstand reed, is afgestapt. Vacansoleil heeft nu, net als Rabobank, nog maar vier man in koers. Ook Rene Bernaudeau heeft zojuist in de remmen geknepen. Er zijn nu nog 159 renners in koers.

Update 17.18 uur

Ook Yevgenu Goetarovitsj is zojuist afgestapt. De sprinter van FDJ-Bigmat reed na het afstappen van Van Hummel en Bernaudeau lang alleen ver achter het peloton en kneep net in de remmen.

Kim Kardashian wekt woede PETA

Kim Kardashian heeft zich opnieuw de woede op de hals gehaald van PETA. De dierenrechtenorganisatie is niet te spreken over haar nieuwe tas van krokodillenleer, schrijft de Amerikaanse entertainmentsite Radar Online.

De realityster werd eerder al gespot met sjaals van vossenbont en slangenleren laarzen. Een woordvoerder van PETA heeft geen goed woord over de kledingkeuzes van Kardashian. Volgens PETA worden krokodillen levend gevild en sterven ze een pijnlijke dood. Het kroko handtasje heeft een vermoedelijke waarde van vijftigduizend dollar.

PETA vergeleek Kardashian eerder al met het kwaadaardige karakter Cruella de Vil uit de Disney-film 101 Dalmatiërs, die de hondjes verzamelt voor het maken van bontmantels. De dierenorganisatie gebruikte vorig jaar een foto van Kardashian voor een billboardreclame om te protesteren tegen het gebruik van bont.

'Verbod vloeistoffen in vliegtuigen verlengd'

Het verbod om grotere hoeveelheden vloeistof mee te nemen aan boord van een vliegtuig, wordt zeer waarschijnlijk verlengd. Dat komt omdat er nog steeds geen scanners zijn die snel en betrouwbaar explosieven in de handbagage kunnen opsporen.

Eigenlijk is het de bedoeling dat in maart 2013 het verbod op de vloeistoffen verdwijnt. Maar bij tests blijken de nieuwe apparaten nog steeds te traag en te onbetrouwbaar. Enkele Europese landen dringen aan op uitstel van de invoering van de scanners, meldden Vlaamse media maandag. Zij baseren zich op een mededeling van de Belgische staatssecretaris Melchior Wathelet aan het parlement.

Ultima Forever eind dit jaar voor pc en iPad

Een paar dagen geleden kondigde EA een nieuwe telg uit de Ultima-serie aan, Ultima Forever - Quest for the Avatar. Hoewel de game nog in de bètafase is, blijkt nu dat EA van plan is om de game al aan het eind van dit jaar uit te brengen.

De game komt niet alleen uit voor pc: ook iPad-bezitters kunnen tegen die tijd met de gratis MMORPG aan de slag. De game zal door middel van microtransacties genoeg moeten gaan opleveren, al heeft EA al aangegeven dat de items die op deze manier gekocht worden alleen cosmetisch van aard zijn of spelers zullen helpen om sneller te levelen.

De basis voor deze nieuwe game is Ultima IV, de RPG uit 1985. Hoewel de ontwikkelaars met deze game weer terug willen naar de 'roots' van de serie, is het brein achter de originele Ultima, Richard Garriott, niet betrokken bij Ultima Forever. Garriott werkt op het moment met zijn nieuwe bedrijf Portalarium aan een andere MMORPG, waarvan gezegd wordt dat het 'de spirituele opvolger van de Ultima-serie' zal zijn.

Britse (83) vrijuit na drugssmokkel in rolstoel

Een 83-jarige Britse vrouw die op Schiphol gepakt werd met ruim tien kilo cocaïne in haar elektrische rolstoel gaat vrijuit. Dat heeft de rechtbank in Haarlem maandag bepaald. De rechtbank acht haar zoon wel schuldig aan de drugssmokkel. Hij moet vijftien maanden de cel in.

Toen de rolstoel van de vrouw op 14 maart uit Suriname op Schiphol aankwam, bleek uit een scan dat in de zitting tien pakketten cocaïne verstopt zaten. Dat de vrouw ontkende iets af te weten van de gesmokkelde drugs vond de rechtbank aannemelijk.

De bejaarde Britse verklaarde verder dat ze de rolstoel in Suriname niet had gebruikt en dat deze in het appartement van haar zoon had gestaan.

Beverwijker opgepakt na valse bommelding Schiphol

Een 34-jarige man uit Beverwijk is zaterdag op Schiphol opgepakt voor het doen van een valse bommelding. De man had in de vertrekhal van de luchthaven zijn tas onbeheerd achtergelaten. Toen medewerkers van een beveiligingsbedrijf hem daarop aanspraken zei hij dat in de tas een bom zat.

De beveiligingsbeambten riepen vervolgens de hulp van de marechaussee in, die de man aanhield. De man verzette zich wel tegen zijn arrestatie en beledigde een marechaussee.

Onderzoek waarbij onder meer een speciale speurhond werd ingezet, wees uit dat geen sprake was van explosieven. De man moet zich binnenkort voor een rechter verantwoorden.


Beverwijker opgepakt na valse bommelding Schiphol (Foto: Novum)

ME te laat bij voetbalrellen Utrecht

Bij de rellen rond de voetbalwedstrijd tussen FC Utrecht en FC Twente eind vorig jaar duurde het te lang voor de mobiele eenheid ter plaatse was. Door fouten arriveerde de ME pas na vijf kwartier, wat gevolgen had voor de omvang en de heftigheid van de rellen. Dat concludeert het Auditteam Voetbal en Veiligheid na onderzoek.

De opkomst van de ME duurde dertig tot veertig minuten langer vanwege een 'bijzonder ongelukkige samenloop van omstandigheden'. Zo werd de verkeerde coördinator opgepiept, omdat er een verkeerd schema in de meldkamer hing. Bovendien bleek de beheerder van de sleutel van de ruimte waar de ME-uitrusting ligt ziek te zijn. De tweede sleutelhouder moest van buiten Utrecht komen.

De politie had volgens de onderzoekers verder de risico's beter moeten inschatten. Er wordt volgens het rapport te veel belang gehecht aan 'harde en bevestigde informatie' en te weinig vertrouwd op intuïtie. De politie had berichten van en geruchten onder supporters moeten zien als waardevolle voorinformatie.

Bij de rellen raakten meerdere agenten gewond. Twee agenten zagen zich genoodzaakt een waarschuwingsschot te lossen om de relschoppers in toom te houden. Tientallen supporters werden aangehouden.

Het Auditteam Voetbal en Veiligheid, onderdeel van het ministerie van Binnenlandse Zaken, doet onderzoek naar de lokale aanpak van voetbalgeweld. Burgemeester van Utrecht Aleid Wolfsen verzocht het team onderzoek te doen naar de gebeurtenissen rond de wedstrijd.

Erasmusbrug op slot door kapotte chip

De Erasmusbrug in Rotterdam kan sinds woensdag niet meer open door een technische storing. De precieze oorzaak is onbekend, maar de fout zit vermoedelijk ergens in de elektronica van het bedieningssysteem van 'De Zwaan'. Dat meldde de gemeente Rotterdam maandag.

Technici zijn er ondanks controles en het vervangen van onderdelen niet in geslaagd het systeem weer aan de praat te krijgen. Omdat niet duidelijk is waar het probleem precies zit, kan de gemeente niet zeggen hoe lang de storing nog gaat duren. De meeste binnenvaartschepen zijn laag genoeg om onder de dichte brug over de Nieuwe Maas door te kunnen varen. Grote schepen moeten omvaren via de Oude Maas, zolang de brugklep niet omhoog kan.

Contract voor VVV-stagiair Heimann

Doelman Niclas Heimann heeft als stagiair een contract afgedwongen bij VVV-Venlo. De 21-jarige Duitser tekende afgelopen weekeinde een contract voor een seizoen met een optie voor nog een tweede jaar. Heimann speelde in de jeugd bij Chelsea en vervolgens bij Red Bull Salzburg. Hij liep al de hele voorbereiding stage in Venlo.

Heimann heeft zin in zijn nieuwe avontuur in Venlo. "Ik heb er echt veel zin in en ik ben blij dat ik een contract heb verdiend. Natuurlijk hoop ik op speelminuten in de Nederlandse Eredivisie", laat hij weten. "Nu de handtekening gezet is, kan ik op zoek naar woonruimte."

Wreck-it Ralph verplettert in Sonic racegame

Met de onthulling van een nieuw personage voor de aankomende racegame Sonic & All-Stars Racing Transformed, wordt duidelijk waarom 'Sega' uit de naam van deze game is verdwenen. Wreck-it Ralph is een personage uit een aankomende Disney-film en heeft niets met Sega te maken.

Waar de voorganger van deze game nog Sonic & Sega All-Stars Racing heette, heeft deze nieuwe game dus meer personages op de planken staan. Naast Wreck-it Ralph, werd eerder ook al Danica Patrick, de Nascar-coureur, als personage voor de game bekendgemaakt. Zij worden verder bijgestaan door personages als AiAi uit Super Monkey Ball, Beat uit Jet Set Radio, Gilius Thunderhead uit Golden Axe en natuurlijk Sonic en zijn kameraden.

Wreck-it Ralph zal de hoofdrol spelen in een nieuwe Disney-film die in november in première gaat. In de film is Ralph het zat om de slechterik in een videogame te moeten spelen en gaat hij op zoek naar iets anders. Met een naam als Wreck-it Ralph, mogen spelers in Sonic & All-Stars Racing Transformed waarschijnlijk blij zijn als ze heelhuids de eindstreep halen.

Sonic & All-Stars Racing Transformed

Bohemian Rhapsody favoriet onder Britten

De single Bohemian Rhapsody van Queen is door de Britse bevolking uitgeroepen tot favoriete nummer 1-hit allertijden. Dat blijkt uit een verkiezing gehouden door ITV en the Official Singles Chart Company ter gelegenheid van het zestigjarig bestaan van de Britse hitlijsten.

De plaat was de allereerste Britse nummer 1-hit voor Queen in 1975. De single bracht destijds negen weken aan kop door en ging meer dan een miljoen keer over de toonbank. Na de dood van leadzanger Freddie Mercury in 1991 bereikte Bohemian Rhapsody opnieuw de toppositie, dit maal voor vijf weken. Het is de enige plaat die twee keer met kerst en in vier verschillende kalenderjaren bovenaan stond.

Bohemian Rhapsody wint het van Michael Jacksons Billie Jean en Adele's Someone Like You, die respectievelijk op de tweede en derde stek eindigen. De top vijf wordt gecompleteerd door Don't Look Back in Anger van Oasis en Hey Jude van The Beatles. In de top tien staan verder onder anderen John Lennon, Britney Spears en Abba.


Bohemian Rhapsody favoriet onder Britten (Foto: Novum)

EK levert UEFA minder op dan in 2008

Het EK van deze zomer is minder winstgevend voor de UEFA dan de uitgave van vier jaar geleden. Dat heeft toernooidirecteur Martin Kallen maandag gezegd. In 2008 hield de Europese voetbalbond nog 250 miljoen euro over aan het titeltoernooi in Oostenrijk en Zwitserland.

De winst die UEFA opstrijkt na het toernooi in Polen en Oekraïne is vooral lager omdat extra uitgaven moesten worden gedaan om Polen en Oekraïne te helpen met de organisatie. De twee landen moesten hun infrastructuur fors verbeteren om het drie weken durende toernooi tot een goed einde te brengen.

Definitieve cijfers zijn nog niet bekend. Die komen volgens Kallen pas begin volgend jaar naar buiten.

Guillermo heeft zin in Hellboy 3

Guillermo Del Toro heeft aangegeven dat hij interesse heeft in het maken van een derde Hellboy-film. Hij kwam op dit idee door het zien van acteur Ron Perlman die als de rode filmfiguur voor de Make A Wish Foundation een dag verkleed was.

Perlman was als Hellboy verkleed voor twee jonge fans van de film. Hun wens was om de stripboekenheld in het echt te kunnen ontmoeten. Del Toro heeft in Entertainment Weekly aangegeven ontroerd te zijn door de liefde die de fanbase voor het personage heeft, en daarom een derde deel wil maken. "Ik kan nu publiekelijk bekendmaken dat we allen proberen om Hellboy 3 van de grond te krijgen", zo zegt de regisseur. "We doen ons best. Ik hoop dat het gaat lukken."

Acteur Ron Perlman heeft eerder onthuld dat hij graag als Hellboy wil terugkeren. "De [eerste] twee films waren opgezet om het ongeloof te realiseren. Alles dat in beide films was gedaan was gericht op het lot, geschreven in steen, voor wat Hellboy op Aarde kwam doen."

"Om het niet te doen, zeker in het licht dat Guillermo er over na denkt om wel een vervolg te maken, zou voor mij een teleurstelling zijn." Of de studio ook achter het idee van de twee staat is nog onbekend.

Hellboy

Buma/Stemra krijgt tik van rechter in zaak-Rietveldt

Buma/Stemra moet de belangen van Melchior Rietveldt en zijn muziek beter behartigen. Als de muziekauteursrechtenorganisatie dat niet kan, moet deze daar schriftelijk verantwoording over afleggen. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam maandag bepaald.

Het conflict tussen de partijen gaat om een muziekstuk van Rietveldt dat op grote schaal is gebruikt voor een antipiraterijcampagne op dvd's in binnen- en buitenland. De componist stelde Buma/Stemra aan voor de exploitatie van de reproductierechten, maar hij zegt 'nooit enige betaling' te hebben ontvangen.

De belangenorganisatie zegt wel degelijk geld te hebben geïnd. De spot zou alleen op zo'n grote schaal zijn gebruikt, dat niet is te overzien waar geld moet worden gehaald.

In februari oordeelde de rechtbank dat Buma/Stemra alvast twintigduizend euro moest betalen als voorschot op een 'te verwachten incasso'. De rechter zag geen grond om Rietveldt het door hem gevraagde voorschot van bijna 165 duizend euro toe te kennen.

Ook Samsom wijst linkse fusie af

Diederik Samsom ziet niets in een fusie van de linkse politieke partijen. Dat zegt de partijleider van de PvdA maandag in NRC Handelsblad.

Samsom reageert op het pleidooi van zijn voorganger Job Cohen. Die brak zaterdag in NRC Handelsblad een lans voor de vorming van één grote progressieve volkspartij. "Sta je er wat verder vanaf, dan denk je, jongens, wat moeten we in vredesnaam met al die partijen? Waarom kan dat niet gewoon in één club? Het zou een zegen zijn voor het land", zei hij.

Als reden voor zijn afwijzing wijst Samsom op de verschillen met de SP op het gebied van Europa, begrotingsbeleid en werkgelegenheid en groei, aldus de krant. SP-leider Emile Roemer liet zaterdag al weten voorlopig niets in een fusie te zien. Wel is Roemer voorstander van een betere samenwerking op links.

IOC duikt vijf verdachte dopingtests uit 2004 op

Het IOC heeft vijf verdachte dopingtests gevonden van de Olympische Spelen in Athene in 2004. Dat heeft voorzitter Arne Ljunqvist van de medische commissie van het internationaal olympisch comité tegen persbureau AP gezegd. Het IOC besloot in mei alle bloed- en urinestalen uit Athene te hertesten om in eerste instantie ontkomen dopingzondaars alsnog te betrappen.

De vijf verdachte stalen gelden officieel nog als 'afwijkende analytische vondsten'. Het IOC onderzoekt volgen Ljungqvist of de B-stalen ook onderzocht moeten worden. Pas als dat is gebeurd kan eventueel van een dopingvondst worden gesproken. Ljungqvist weigerde atleten of sporten bij naam te noemen.

Het IOC slaat bloed- en urinestalen acht jaar op. Later dit jaar verloopt dan ook de periode waarin de olympische koepelorganisatie dopingzondaars kan aanklagen.

Jongen (12) opgepakt voor aanranden meisje

Een 12-jarige jongen uit Ede is vrijdagochtend opgepakt op verdenking van het aanranden van een 6-jarig meisje uit zijn woonplaats. Hij wordt vooralsnog niet verdacht van meer zedenmisdrijven, meldt de politie maandag.

De aanranding zou anderhalve week geleden hebben plaatsgevonden in bosjes bij een speelplaats aan de Spinozastate in Ede. De vader van het meisje zegt zijn dochtertje in de bosjes te hebben gezien met een jongen. Daar zou de 12-jarige het meisje onzedelijk hebben betast. Toen hij de vader zag, rende de jongen direct weg.

De vader vond dit verdacht en waarschuwde de politie. Die heeft onder meer een sporen- en buurtonderzoek gedaan en met de ouders van het meisje gepraat. De jongen werd vervolgens vrijdagochtend in het bijzijn van zijn ouders op een politiebureau aangehouden.

Tien jaar voor gewelddadige overval internetdate

Een 29-jarige man uit Purmerend moet tien jaar de cel in voor het plegen van een gewelddadige roofoverval in Amersfoort in december. Dat heeft de rechtbank in Utrecht maandag bepaald. Het slachtoffer, met wie de man een afspraak maakte via een datingsite, werd verkracht en raakte gewond door een explosief dat de man liet ontploffen.

De officier van justitie had vijftien jaar cel geëist voor poging tot moord. De rechtbank acht dit echter niet bewezen en gaf de man een mildere straf voor poging tot doodslag. Aan onderzoek in het Pieter Baan Centrum weigerde de man mee te werken.

Toen het slachtoffer de man bij hun afspraak op 3 december binnenliet, kreeg hij direct een mes op zijn keel. De man werd daarop vastgebonden en met een buttplug verkracht. Toen het slachtoffer aanbood om mee te lopen naar een pinautomaat, zag hij kans zijn overvaller naar buiten te werken. Daar liet deze echter een explosief ontploffen, waardoor zijn slachtoffer zwaargewond raakte.

De man uit Purmerend ontkende de vergrijpen, maar de rechtbank oordeelde dat er voldoende bewijsmateriaal is. Er bleek telefoonverkeer tussen de twee te zijn geweest en in de woning van de verdachte werd dna-materiaal gevonden van zijn slachtoffer.

De vriendin van de verdachte werd vrijgesproken van betrokkenheid bij de overval. Zij had haar vriend na de overval opgehaald. Dat zij niet wist wat daar gebeurd was, is volgens de rechtbank aannemelijk. Voor een inbraak die de vrouw met haar vriend pleegde, moet zij wel een maand de cel in.

Het FOK!dm en quote alert systeem

Op het FOK!forum is het al een tijdje mogelijk andere users een DM (of Direct Message) te sturen. Hiervoor is een speciale knop bij de reacties van users gezet. De melding verschijnt direct bij de andere user op het scherm.

Dat systeem wordt al flinke tijd gebruikt, maar was alleen beschikbaar op het forum. Met ingang van vandaag is dit systeem ook beschikbaar op de Frontpage (het nieuwsgedeelte van FOK.nl), de sportsite, de filmsite, de gamessite en de weblog.

Als een andere user je een berichtje stuurt ontvang je deze dus direct, ongeacht of je nu op de film, games, sport, weblog of forumonderdelen zwerft.  Je kunt ook meteen reageren op het bericht. Je vindt de DM-knop bij elke reactie direct naast de PM knop (het envelopje) in het rijtje waarin ook de quoteknop staat.

Over quoteknop gesproken; als je op een van bovengenoemde subsites wordt gequote door een andere user ontvang je hiervan direct een notificatie met een linkje naar de betreffende post. Zo kun je snel en simpel bijhouden of iemand jouw bericht citeert en kun je sneller reageren in lopende discussies.

Carry on

Marokko zet ambassadeur Syrië uit

De Syrische ambassadeur in Marokko, Nabih Ismael, is door de regering in Rabat gevraagd het land te verlaten.

Dat heeft de Marokkaanse minister van communicatie Mustapha Khalfi maandag gezegd. Of de Marokkaanse ambassadeur in Syrië teruggeroepen wordt is niet bekendgemaakt.

Tunesië was het eerste Arabische land dat besloot de ambassadeur in Syrië terug te roepen vanwege de harde onderdrukking van de opstand in het land. Kort daarop volgden de zes landen die lid zijn van de Golf Samenwerkingsraad.

Tien jaar cel voor wurgen vriendin

Een 47-jarige man uit Deventer moet tien jaar de cel in voor doodslag op zijn destijds 45-jarige vriendin. Dat heeft de rechtbank in Zwolle maandag bepaald. De man heeft bekend de vrouw maart vorig jaar te hebben gewurgd.

Het Openbaar Ministerie had vijftien jaar geëist voor moord. De rechtbank oordeelde echter dat van moord geen sprake was, omdat de man in een opwelling handelde. Tussen het daadwerkelijk wurgen van de vrouw en het pakken van de band waarmee hij dat deed, zat een zeer korte tijd.

Daardoor acht de rechtbank niet bewezen dat de man met voorbedachten rade handelde en legde een mildere straf op dan justitie had geëist. De man moet de familie van het slachtoffer bijna vijftienduizend euro schadevergoeding betalen.

De man hield lang vol dat hij zijn partner niets had aangedaan in hun woning aan de Esdoornlaan in Deventer. Op de zitting van 12 juni bekende hij ineens wel dat hij haar had gewurgd, nadat hij tijdens een ruzie de controle over zichzelf was kwijtgeraakt. Hij had zijn daad al eerder opgebiecht aan zijn ex-vrouw, die de politie had gewaarschuwd. Ook werd dna van de man op de vermoorde vrouw gevonden en had hij zichtbare wonden overgehouden aan de worsteling die hij tijdens de ruzie had opgelopen.

GroenLinks: waarschuw EU voor tankdeal Indonesië

Het kabinet moet een formele afwijzing aan alle EU-lidstaten sturen, waarin wordt toegelicht waarom de Nederlandse tankdeal met Indonesië niet doorgaat. Dat moet voorkomen dat andere landen alsnog in zee gaan met het Aziatische land, bepleit GroenLinks Kamerlid Arjan el Fassed maandag in Kamervragen.

Indonesië maakte begin deze maand bekend dat het afziet van de aankoop van Nederlandse tanks. Het Indonesische leger kiest voor Duitse tanks. Dat land zou meer zekerheden bieden op het punt van de levering van het wapentuig. In Nederland verzette de Tweede Kamer zich tegen de deal, waar de regering voorstander van was. De Kamer vreest dat in Indonesië de tanks worden ingezet tegen de eigen bevolking.

Inmiddels is ook in Duitsland discussie ontstaan over de levering van de tanks. Mogelijk wordt de kwestie deze week besproken in de Bondsdag. El Fassed vindt daarom dat het kabinet aan Duitsland moet laten weten waarom de Tweede Kamer de deal heeft gedwarsboomd.

De regering heeft als doel om het wapenexportbeleid in Europa verder te harmoniseren, stelt El Fassed verder. Dat moet voorkomen dat de overheid in het ene land geen toestemming voor de export van wapens verleent, waarna het andere land dit alsnog doet.

Daarom moet het kabinet nu in actie komen. "Het onmiddellijk afgeven van een formele verklaring lijkt in het licht van de snelle ontwikkelingen in Duitsland niet veel gevraagd: het risico op mensenrechtenschendingen is in Indonesië nog altijd groot", aldus de politicus.

Organisatie verdedigt stopzetten concert

Bruce Springsteen en Paul McCartney is zaterdagavond in Londen het zwijgen opgelegd uit veiligheidsoverwegingen. De microfoons werden abrupt uitgezet in verband met een avondklok die geluidsoverlast moest beperken. Ook de veiligheid voor publiek heeft echter een grote rol gespeeld in het besluit, zegt de organisatie.

"Het is spijtig dat het meer dan drie uur durende optreden van Bruce Springsteen vlak voor het einde werd stopgezet. De tijdslimiet is echter bepaald door de autoriteiten, omwille van het welzijn en de veiligheid van het publiek", laat organisator Live Nation weten. "Wegafzettingen worden op vastgestelde tijden op hun plaats gezet, om er zeker van te zijn dat iedereen veilig het terrein kan verlaten."

Het concert van Bruce Springsteen vond plaats in het Londense Hyde Park. Paul McCartney vergezelde de Amerikaanse rocker op het podium voor een toegift, maar toen ging het geluid uit. Over de hele wereld is vol verbazing gereageerd op het stopzetten van de show van de muzieklegendes. De Londense burgemeester Boris Johnson liet al weten dat het duo van hem de set gewoon af hadden mogen maken.

Ophef over verbod staand bier drinken in Maastricht

Handhavers van de gemeente Maastricht hebben vorige week donderdag bezoekers van een café aan de Wycker Brugstraat verboden staand bier te drinken.

Dat bevestigt een woordvoerder van de gemeente maandag. Over de handhaving op basis van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) is met verbazing gereageerd.

De CDA-fractie in de gemeenteraad van Maastricht heeft maandag vragen gesteld over de maatregel. De partij vindt het 'opmerkelijk' dat Maastricht als stad met haar Bourgondische uitstraling het staand drinken op terrassen nu wil aanpakken.

Het CDA vraagt zich verder af hoe de regel tijdens carnaval gehandhaafd kan worden. De PvdA liet weten de burgemeester te zullen vragen of de maatregel uit de APV geschrapt kan worden.

De gemeente Amsterdam liet vorige maand juist weten het verbod op staand bier drinken te schrappen uit de APV.

Vijftal vast voor cocaïnesmokkel in melkblikken

In een loods in Den Haag zijn vier mannen en een vrouw aangehouden voor cocaïnesmokkel. Het vijftal wordt in verband gebracht met ruim 65 kilo cocaïne die op 8 juni bij een douanecontrole werd ontdekt in een container met blikken kokosmelk. De container kwam uit Brits-Guyana.

Een team van de douane, de fiscale opsporingsdienst FIOD en de Rotterdamse Zeehavenpolitie had de spullen gevolgd naar de Haagse loods. Daar troffen zij vorige week maandag de verdachten aan, die bezig waren de dozen uit te pakken. De cocaïne, die bijna 2,1 miljoen euro waard was, is vernietigd, meldt het Openbaar Ministerie maandag.

De verdachten zijn een 51-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats, een 40-jarige man uit Almere, een 26-jarige man uit Den Haag, een 45-jarige Rotterdammer en een 40-jarige vrouw uit Suriname. De rechter-commissaris heeft hun hechtenis donderdag met twee weken verlengd.

Fabio Capello opvolger Dick Advocaat

Fabio Capello wordt zo goed als zeker de nieuwe bondscoach van Rusland. Dat heeft waarnemend bondsvoorzitter Nikita Simonyan maandag gezegd tegen het Russische persbureau ITAR-Tass. De beslissing zou maandag zijn gevallen. De 66-jarige Italiaan reist binnenkort af naar Rusland om de laatste plooien glad te strijken en te tekenen.

Capello volgt Dick Advocaat op, die zijn ontslag aanbood na de verrassende uitschakeling van Rusland in de groepsfase van het EK. De Italiaan zat sinds februari zonder werk. Toen stapte hij op als bondscoach van Engeland nadat de Engelse voetbalbond FA besloten had om John Terry naar aanleiding van een racismeschandaal de aanvoerdersband af te pakken zonder met Capello te overleggen.

Capello was vier jaar bondscoach van Engeland. Eerder werkte hij als trainer voor AC Milan, Real Madrid, AS Roma en Juventus.

Narsingh tekent voor vijf jaar bij PSV

Luciano Narsingh heeft maandag voor vijf seizoenen getekend bij PSV. De vleugelaanvaller komt over van sc Heerenveen, waar hij vier jaar speelde. PSV betaalde naar verluidt ruim vier miljoen euro aan Heerenveen voor de tweevoudig international. Daarmee troefden de Eindhovenaren Ajax af, dat ook interesse toonde in de rechtsbuiten.

De 21-jarige Narsingh maakte in oktober 2008 zijn debuut voor Heerenveen, maar brak pas in het seizoen 2010-2011 echt door in Friesland. Afgelopen seizoen had hij een basisplaats in het team van trainer Ron Jans. De Amsterdammer scoorde acht keer. Met zijn goede spel viel hij ook op bij bondscoach Bert van Marwijk die hem meenam naar het EK.


Narsingh tekent voor vijf jaar bij PSV (Foto: Novum)

Porsche blijft in bussluis steken

Een Porsche is maandagochtend vast komen te zitten in een bussluis in Schijndel. De onderkant van de auto liep een flinke beschadiging op waardoor olie uit de auto lekte, laat de brandweer weten.

De bestuurder probeerde rond 07.30 uur over een driehoek te rijden die uit de weg steekt, maar bleef halverwege toch haken. Bussen hebben een zender bij zich waarmee ze de sluis kunnen bedienen, zodat het obstakel in de grond zakt.

De brandweer heeft de olie opgeruimd. Een takelbedrijf heeft de zwarte Porsche weggesleept.

Wouterse, Acda en Faber in Gay Pride-komedie

Jack Wouterse, Alex Klaassen en Peter Faber hebben rollen in de komedie Chez Nous van Tim Oliehoek. Dat maakte distributeur Benelux Film Distributors maandag bekend. De film speelt zich af tijdens de Gay Pride in Amsterdam.

Wouterse speelt een horecamagnaat die de stamkroeg van een groep vrienden wil overnemen. De vrienden, gespeeld door onder anderen Klaassen, Achmed Akkabi, John Leddy en Tina de Bruin, plannen een juwelenkraak om de overname te voorkomen. Ook Isa Hoes heeft een rol in de film, zij speelt een vriendin van een van de bendeleden.

De opnamen van Chez Nous gaan 27 juli van start. De film moet in september volgend jaar in de bioscopen draaien.


Wouterse, Acda en Faber in Gay Pride-komedie (Foto: Novum)

Dundee neemt plaats Rangers in

Dundee FC vervangt Glasgow Rangers in de Schotse Premier League. Dat maakte de organisatie van de Schotse competitie maandag bekend. Dundee werd vorig seizoen tweede in de Scottish First Division. 

Doordat besloten werd dat Rangers FC in de Third Division moet gaan beginnen was er een plek vrij op het Schotse hoogste niveau. Dundee werd tweede in de First Division met 24 punten achter Ross County en is gevraagd deze plek op te vullen. Op 4 augustus speelt Dundee FC de eerste wedstrijd van het seizoen uit bij Kilmarnock. 

Westerse communicatiebedrijven hielpen Syrië

Twee Europese communicatiebedrijven hebben jarenlang het Syrische regime van allerlei communicatiemiddelen voorzien. Dat blijkt uit uitgelekte e-mails die zijn vrijgegeven door klokkenluiderswebsite Wikileaks.

Uit de e-mails, die Wikileaks onder meer heeft doorgespeeld aan persbureau Associated Press, blijkt dat het Griekse Intracom S.A. en het Italiaanse Selex Elsag jarenlang hebben gewerkt aan een communicatienetwerk in Syrië. Ze voorzagen het regime van de Syrische president Bashar Assad onder meer van duizenden walkietalkies, rustten motoren met radio's uit en leverden ontvangers voor gebruik in helikopters. Toen de opstand vorig jaar uitbrak waren ze bezig het radiosysteem te versleutelen.

Beide bedrijven stellen dat ze zich aan alle sanctieregels hebben gehouden. Volgens deskundigen was de handel waarschijnlijk legaal. De e-mails geven echter wel een beeld van de mate waarin westerse bedrijven samenwerkten met het Syrische regime voordat de opstand uitbrak.

George Clooney maakt boottocht met Channing Tatum

George Clooney heeft zondag samen met Channing Tatum een boottocht gemaakt op het Italiaanse Comomeer. Ook Clooneys vriendin Stacy Keibler en Tatums vrouw Jenna Dewan waren van de partij, evenals de ouders van de Ocean's Eleven-acteur. Dat blijkt uit foto's van de Britse krant The Daily Mail.

De groep ging na het tochtje nog een hapje eten in Clooneys favoriete restaurant in de regio. Het is onbekend of het om dezelfde eetgelegenheid gaat waar de 51-jarige George en de 32-jarige Stacy twee weken geleden hebben gegeten. De twee liepen toen een voedselvergiftiging op.

Het is niet de eerste keer dat Clooney beroemdheden uitnodigt in Italië, waar hij een villa heeft aan het Comomeer. Jennifer Aniston en haar vriend Justin Theroux waren vorige maand nog op bezoek en Brad Pitt en zijn vrouw Angelina Jolie zijn ook al eens langs geweest.

'Mariah Carey te duur voor American Idol'

De makers van American Idol moeten diep in de buidel tasten als zij Mariah Carey willen inlijven als jurylid. De zangeres wordt genoemd als vervanger van de opgestapte Jennifer Lopez, maar volgens Careys man Nick Cannon is zijn vrouw te duur voor het programma.

"Ik weet niet of zij zich dat kunnen veroorloven. Als Jennifer Lopez twintig miljoen dollar kreeg, dan moet dat toch wel verdubbeld worden", aldus Cannon tegen TMZ. "Dat is een hoop geld." Overigens zou Lopez volgens de Amerikaanse entertainmentsite geen twintig miljoen dollar verdienen, maar 'slechts' twaalf miljoen.

Lopez liet vrijdag weten dat zij in het twaalfde seizoen niet terugkeert achter de jurydesk van American Idol. De zangeres vond het na twee jaar genoeg. Een dag eerder maakte Aerosmith-zanger Steven Tyler bekend te stoppen met het programma. Of het derde jurylid, Randy Jackson, wel blijft is niet duidelijk.

Meteen na het stoppen van Lopez en Tyler zongen de namen rond van Carey en zanger Adam Lambert. Eerder werden de muzikale talenten in het programma onder meer beoordeeld door Simon Cowell en Paula Abdul.


Jennifer Hollyday en runner-up 16-jarige Jessica Sanchez

Makkelie fluit duel in voorronde Champions League

Scheidsrechter Danny Makkelie maakt volgende week dinsdag zijn Champions leaguedebuut. De Dordtenaar werd door de UEFA aangewezen voor de wedstrijd tussen FK Zeljeznicar uit Bosnië en het Sloveense NK Maribor, meldt de KNVB vandaag. Makkelie wordt bijgestaan door assistent-scheidsrechters Berry Simons en Charl Schaap. Dennis Higler is vierde official.

Makkelie had gisteren de leiding over de finale van het EK onder 19 jaar. Daarin won Spanje met 1-0 van Griekenland. Zijn aanstelling in de Champions League noemt de 29-jarige 'een droom die uitkomt'. "Na de finale nu je debuut mogen maken in de Champions League, dat is niet niks! Je leert ontzettend veel van dit soort wedstrijden en ik kijk er enorm naar uit."

Enkelblessure mountainbiker Van Houts

Rudi van Houts heeft een bandje gescheurd in de rechterenkel. De Nederlandse mountainbiker is op hoogtestage is in Zwitserland, maar mag voorlopig geen wedstrijden op hobbelig terrein rijden. Zijn deelname aan de Olympische Spelen is niet in gevaar.

Van Houts slaat het nationaal kampioenschap mountainbike aankomende zondag over. Ook slaat hij de wereldbekerwedstrijd in Val d'Isere eind juli over. Wel wil de enige Nederlandse olympiër in deze wielerdiscipline als conditietest nog enige competitie zoeken op de weg. "Na onderzoek in het ziekenhuis is mij verzekerd dat ik op 12 augustus de olympische MTB-wedstrijd kan rijden", liet Van Houts maandag weten. Eind van de week kan de mountainbiker de training hervatten. 

Looper

In de toekomst is tijdreizen mogelijk, maar zeer illegaal. De loopers zijn een soort huurmoordenaars die doelen die door de maffia teruggestuurd worden in de tijd daar opwachten en afmaken. Voor looper Joe wordt het allemaal ineens erg persoonlijk als blijkt dat de maffia zijn oudere zelf terugstuurt naar het verleden om vermoord te worden. Met Joseph Gordon-Levitt en Bruce Willis.

'Metal Gear Solid 5 aangekondigd'

Het vijfde deel in de Metal Gear Solid-reeks is aangekondigd. Via hele vage plaatjes en tweets van Konami is het wel duidelijk dat de game er aan gaat komen. Binnenkort zal dan ook hoogstwaarschijnlijk meer van de game te zien zijn.

Het spel zal hoogstwaarschijnlijk draaien op de nieuwe FOX-engine, gemaakt door Konami. Spellen die daarop draaien kunnen er zo uitzien.

Hieronder kun je de plaatjes zien die zijn gelekt. Wij hebben dus niet 100% zekerheid dat dit echt is, maar de tweet van Konami waarin ze zelf de subtitel van de game (ogre) tweeten is wel iets te toevallig.

metal

meta

metal

metal

metal

Marussia wijt crash De Villota niet aan auto

De crash van Formule 1-testcoureur Maria de Villota is niet aan een technisch mankement te wijten. Dat stelt renstal Marussia op basis van een onderzoek. Een eerder intern onderzoek wees al uit dat de auto veilig was, een extern onderzoek wees hetzelfde uit.

De Spaanse De Villota, die voor de vierde keer in een F1-bolide reed, crashte twee weken geleden tijdens een test op het Britse testcircuit Duxford Airfield. Volgens ooggetuigen remde de 32-jarige af en versnelde toen plotseling waarna ze tegen een teamvrachtwagen reed. Daarbij raakte ze gewond aan haar hoofd. Ze moet haar rechteroog missen.

CC2012: Tarantino wil strips Django Unchained maken

Quentin Tarantino wil zijn nog te verschijnen western Django Unchained bewerken tot een stripserie. "De strip is letterlijk hetzelfde als de allereerste versie van het filmscenario", zei de Amerikaanse regisseur tijdens de strip- en filmbeurs Comic-Con in San Diego.

De film gaat over de slaaf Django die door een premiejager wordt bevrijd om op een slavenhandelaar te jagen. Dat deze man ook Django's vrouw bezit, maakt het voor de voormalige slaaf alleen maar gemakkelijker de trekker over te halen. De hoofdrollen zijn voor Jamie Foxx, Christoph Waltz en Leonardo DiCaprio.

Django Unchained verschijnt op 28 februari in de Nederlandse bioscopen. De strips verschijnen waarschijnlijk later volgend jaar in de winkels.


Tarantino wil strips Django Unchained maken (Foto: Novum)

Jojo's Bizarre Adventure HD aangekondigd

Fans van de vechtgame Jojo's Bizarre Adventure uit 1998 kunnen het spel binnenkort in opgepoetste vorm op Xbox 360 en PlayStation 3 spelen. Capcom gaat Jojo's Bizarre Adventure HD met een prijs van twintig euro naar de online netwerken van beide consoles brengen. Dat maakt de uitgever maandag bekend.

Jojo's Bizarre Adventure HD zit vol personages die over bovenmenselijke krachten beschikken. De vernieuwde versie van deze vechtgame heeft naast verbeterde beelden ook een online modus waarin spelers het tegen elkaar kunnen opnemen.

De remake staat los van het spel dat CyberConnect2 maakt, de gamestudio achter de actiegame Asura's Wrath. Deze Japanse studio werkt momenteel aan een nieuwe game in de serie getiteld JoJo's Bizarre Adventure All Star Battle.

Jojo's Bizarre Adventure HD is vanaf 22 augustus op Xbox Live Arcade en het Playstation Network te downloaden.

Ongewenste Algerijn al 34 keer opgepakt

Een Algerijn die als ongewenste vreemdeling te boek staat is zondag in Maastricht voor de 34e keer opgepakt. Hij werd door een marechaussee herkend als ongewenste vreemdeling en aangehouden. Op het bureau bleek dat hij al 33 keer eerder om die reden was vastgezet, meldt de marechaussee maandag.

De 35-jarige Algerijn zonder vaste woon- of verblijfplaats zwierf rond op de Maasboulevard. Hij is in een cel gezet.

Sylvester Stallone is speculaties zat

Sylvester Stallone heeft genoeg van de sensatiezucht rondom de dood van zijn zoon Sage. De filmster hekelt 'de speculatie en de dubieuze verslaggeving' over Sage, die vrijdag op 36-jarige leeftijd dood werd gevonden in zijn woning in Los Angeles. Hij zou zijn overleden aan een overdosis medicijnen.

"Er is geen groter verdriet dan wanneer een ouder een kind verliest", laat Stallone weten aan de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ. "Daarom smeek ik de mensen om de herinnering aan mijn getalenteerde zoon te respecteren en medeleven te tonen aan zijn liefhebbende moeder Sasha."

Sage was Sylvesters oudste zoon. Hij was actief als acteur en producent en was samen met zijn vader te zien in de films Rocky V en Daylight. De Rambo-ster spreekt van een 'verschrikkelijk verlies' dat hij 'zal voelen voor de rest van zijn leven'.

De politie vindt de verhalen dat Sage is overleden aan een overdosis medicijnen voorbarig. De exacte doodsoorzaak moet blijken uit de resultaten van de autopsie en toxicologisch onderzoek. Dat gaat nog weken duren. Het klopt wel dat er medicijnen verkregen op recept zijn aangetroffen.

Wind voor

Niet alleen de verslaggevers van de Tour de France hebben hun eigen lexicon. Ook een vriend en een vriendin van mij praten regelmatig over hun gezamenlijke hobby: wielrennen. Zelf heb ik weinig verstand van wielrennen, maar wat mij altijd opvalt is dat zij het altijd heeft over ‘wind voor’ en ‘wind achter’ als ze de windrichting duidt. Hij spreekt altijd over “wind mee” en “wind tegen”. Die laatste vorm is veel gangbaarder in Nederland. Sterker nog, ik ken buiten deze vriendin om niemand die 'wind voor' en ' wind achter' gebruikt. Terwijl het zoveel liefelijker en tegelijk stoerder klinkt.

Gelderland wil declaraties niet prijsgeven

Gelderland wil geen volledige openheid geven over het declaratiegedrag van eerdere provinciebestuurders. De provincie is daarom vorige week naar de Raad van State gestapt, blijkt uit het beroepschrift dat oud-lid van de Provinciale Staten Toine van Bergen op zijn weblog heeft geplaatst.

De provincie tekent beroep aan tegen een uitspraak van de rechtbank in Arnhem, die de provincie gelastte de informatie voor het einde van de maand beschikbaar te stellen en Van Bergen daarmee begin deze maand in het gelijk stelde. Conclusies en aanbevelingen in het rapport mogen wel vertrouwelijk blijven, oordeelde de rechter.

Hij had die rechtszaak tegen de provincie zelf aangespannen. Van Bergen wil duidelijkheid over een onderzoek naar de declaraties van leden van de Gedeputeerde Staten tussen 2007 en 2011. Eerder kreeg hij een aangepaste versie van het rapport, maar daarmee nam hij geen genoegen. Volgens hem ontbraken een aantal paragrafen met feitelijke informatie die volgens de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) wel openbaar moeten zijn.

Uit het hogerberoepschrift van de provincie dat Van Bergen op zijn site heeft gepubliceerd blijkt dat in het rapport de woorden 'onjuist' en 'betwistbaar' zijn gebruikt. De provincie wil niet dat meer delen van het rapport openbaar worden, omdat die 'verweven zijn' met 'persoonlijke opvattingen' van een ambtenaar die dacht intern en in vertrouwelijkheid te handelen.

De provincie kon maandag niet direct een toelichting geven.

[Tour] Astana naar politie

De wielerploeg van Astana heeft bij de Franse politie een klacht ingediend tegen de onbekende dader(s) die gisteren spijkers hebben gestrooid op het parcours van de veertiende etappe in de Tour de France. Dat meldt Sporza.

Gisteren reden voor de top en in de afdaling van de Mur de Péguère zeker dertig renners lek onder wie Astana-coureur Robert Kiserlovski. Kiserlovski kwam als gevolg van de lekke band ten val en brak daarbij zijn sleutelbeen.

Tienduizenden Japanners straat op tegen kernenergie

Tienduizenden mensen zijn maandag in een park in Tokyo bijeengekomen om te protesteren tegen het gebruik van kernenergie. De betogers eisen dat Japan niet langer gebruik maakt van kernenergie, terwijl de Japanse regering juist voorbereidingen treft om de kerncentrales weer op te starten.

De betogers, onder leiding van een aantal beroemdheden, zijn woedend over een rapport waarin de ramp met de kerncentrale in Fukushima Dai-ichi het gevolg wordt genoemd van de Japanse cultuur van 'reflexieve gehoorzaamheid' en niemand verantwoordelijk wordt gehouden. De demonstratie, die volgens de organisatie bijna tweehonderdduizend mensen op de been bracht, was een van de grootste in een serie protesten. Een ongebruikelijk hoog aantal voor het normaalgesproken zo gereserveerde Japan.

"We willen voor onze kinderen een wereld achterlaten zonder kernenergie", aldus Takeshi Shinoda, die samen met zijn 3-jarige zoon deelnam aan de demonstratie. De leiders van de protestbeweging hebben naar eigen zeggen rond de 7,4 miljoen handtekeningen opgehaald voor het uitfaseren van kernenergie.

De Japanse premier Yoshihiko Noda wil dat de kerncentrales in het land worden herstart. Volgens hem is kernenergie nodig om de stroomvoorziening te garanderen. Bovendien staan de torenhoge kosten van de olie-import het herstel van de Japanse economie in de weg.


Tienduizenden Japanners straat op tegen kernenergie (Foto: Novum)

Gestolen spullen schutterij verbrand teruggevonden

De spullen die vrijdagnacht werden gestolen bij een schutterij in het Limburgse Hunsel zijn zondag verbrand teruggevonden. De voorwerpen, ongeveer twintig trommels, een uniform en een vaandel, vertegenwoordigden een waarde van zo'n twintigduizend euro.

De spullen lagen in een gesloten aanhangwagen op een terrein van de schutterij aan de Kallestraat. Om toegang tot het terrein te krijgen, knipten dieven een draad kapot en braken ze de toegangspoort open, waarna ze de aanhanger meenamen.

Zondagmiddag werden de spullen verbrand teruggevonden in het buitengebied tussen het dorp Asenray en de Duitse grens, meldt de politie, die op zoek is naar getuigen van de diefstal en het brandje.

Bayern-trainer Heynckes blesseert zich

Bayern München-trainer Jupp Heynckes is er veel aan gelegen om het seizoen goed te beginnen. De 67-jarige oefenmeester trainde gisteren zo enthousiast mee dat hij zijn hamstring verrekte. Dat meldt de Duitse Rekordmeister. Omdat hij behandeld werd aan de blessure miste Heynckes gisteravond de ploegenpresentatie in het trainingskamp in Trentino.

Heynckes volgde vorig seizoen Louis van Gaal op als trainer van Bayern. Zijn doel was om de titel, die in 2011 naar Borussia Dortmund was gegaan, te heroveren. Bayern werd echter afgelopen seizoen weer tweede achter Dortmund, dat ook in de bekerfinale te sterk was. In eigen huis bereikte Bayern ook de finale van de Champions League, maar Chelsea won die na strafschoppen.

Kans op nat pak op eerste dag Vierdaagse

De eerste dag van de 96e Vierdaagse in Nijmegen start dinsdag bewolkt en met wat buien. 's Middags klaart het op en kan de zon zich zo nu en dan aan de wandelaars laten zien, meldt weeronline.nl maandag. 's Ochtends is het met 13 graden nog fris, maar in de loop van de dag wordt het met een temperatuur van zo'n 19 graden prima wandelweer.

De tweede dag van de vierdaagse wordt met een temperatuur van 22 graden de mooiste dag van de week. Er is meer zon maar af en toe nog wel kans op een bui. Donderdag wordt de natste dag en ook vrijdag is er kans op enkele buien. De organisatie adviseert wandelaars in pauzes hun kleding aan te passen. Een regenpak en droge sokken zijn daarbij geen overbodige luxe.

Deelnemers kunnen maandag voor het laatst hun startbewijs ophalen. De organisatie verwacht dan nog tweederde van de in totaal 45 duizend mensen die zich inschreven. Ruim zeventienduizend wandelaars meldden zich zondag al voor een startbewijs.

De Vierdaagsefeesten, die zaterdag startten, verlopen tot dusverre rustig. Op de tweede dag van de feesten werden in totaal zes aanhoudingen verricht. De avond ervoor werden veertien personen aangehouden, de meeste voor het verstoren van de openbare orde.

Het wandelevenement moet het dit jaar doen met een gekrompen budget. De jaarlijkse vlaggenparade, die vorig jaar nog in het Goffertstadion werd gehouden, sneuvelde. Daarnaast moet de organisatie dit jaar zelf de medische dienst verzorgen, omdat ook bij Defensie wordt bezuinigd.

De Nijmeegse Vierdaagse gaat dinsdag van start en duurt tot en met vrijdag. Het is het grootste wandelevenement ter wereld.

VVV-Venlo legt verdediger Seip vast

Marcel Seip heeft een contract verdiend bij VVV-Venlo. De 30-jarige verdediger tekent, als hij een medische keuring doorstaat, voor een seizoen bij de Limburgse eredivisionist. Dat meldt VVV maandag. Seip trainde al twee weken mee bij VVV. Hij zat zonder contract sinds zijn verbintenis bij het Engelse Bradford City deze zomer afliep.

Voor zijn Engelse avontuur speelde Seip bij BV Veendam en sc Heerenveen. In 2006 verruilde hij Friesland voor Engeland toen hij daar bij Plymouth Argyle aan de slag kon. Op huurbasis kwam hij vervolgens ook voor Blackpool, Sheffield United en Charlton Athletic uit voordat hij vorig seizoen verkaste naar Bradford.

Minder vals geld in omloop

In de eerste helft van dit jaar is negentien procent minder vals geld aangetroffen dan in de tweede helft van vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers die de Europese Centrale Bank maandag bekendmaakte. In Nederland werden zestien procent minder valse biljetten gevonden, meldt De Nederlandsche Bank.

Het aantal vervalsingen lag in de eerste helft van dit jaar op 251.000. Er waren 14,6 miljard echte bankbiljetten in omloop. In Nederland werden ruim 12.000 valse biljetten aangetroffen.

Biljetten van twintig en vijftig euro worden het vaakst vervalst. In het afgelopen half jaar is het aantal vervalste briefjes van twintig gedaald, terwijl briefjes van vijftig juist vaker werden nagemaakt.

Kinderen van de snelweg gehaald

Een automobilist heeft zondagochtend drie jongetjes van de snelweg gehaald bij Heerenveen. De kinderen, een van 3 en twee van 6 jaar oud, wilden de A32 oversteken. Meerdere automobilisten belden het alarmnummer om de politie te waarschuwen over de jeugdige snelweglopers.

Een van de automobilisten stopte en bracht de kinderen naar huis. De politie ging ook naar het huis om de ouders aan te spreken op het roekeloze gedrag van de jongens.

[Tour] Rolland: "Mijn oortje werkte niet"

Pierre Rolland was niet op de hoogste dat Evans lek reed. De renner van Europcar kreeg het peloton over zich heen door aan te vallen op het moment dat Cadel Evans pech had. "Ik wist niet wat er gebeurd was, mijn oortje werkte niet", aldus de Fransman tegen Sporza.

"Ik viel aan om plaatsen te stijgen in het klassement", verdedigt Rolland zich. "Ik had de hele klim in de top vijf gereden en wist niet wat er achter me gebeurde. Ik vroeg de ploeg via mijn oortje om uitleg, maar er kwam geen reactie. Ik had meer dan een minuut voorsprong dus trok ik door. Na de afdaling had ik tegenwind en viel het peloton me op de nek. Pas toen Fränk Schleck me om uitleg vroeg, begreep ik wat er gebeurd was."

"Ik ken de wetten in het peloton en als iemand zou aanvallen om te profiteren van een lekke band, zou ik de eerste zijn om te reageren. Als ik alles had geweten, dan had ik niet aangevallen. Wie me kent, weet dat. De verwijten die ik nu krijg, doen pijn", zegt hij.

Dominique Arnould, de ploegleider van Rolland bij Europcar, bevestigt het verhaal van zijn bekritiseerde renner. "Zijn oortje werkte niet goed omdat hij te ver zat. Ik probeerde hem van de situatie op de hoogte te brengen, maar hij antwoordde niet. Er is geen reden om er ruzie over te maken. Pierre ging van bij het begin van de afdaling in de aanval. Hij had dus onmogelijk kunnen weten dat Evans in de problemen zat", stelt hij.

Update: Jackson toch nog niet klaar met Hobbit-opnamen

De meeste mensen die het filmnieuws rondom The Hobbit: An Unexpected Journey volgen konden onlangs op FOK!film lezen dat Jackson de opnamen heeft afgerond. Nu lijkt het echter dat Jackson heeft besloten om volgend jaar nog wat extra beelden wil maken voor zijn tweeluik. Hierbij wil hij zich met name baseren op "The Appendices" die schrijver J.R.R Tolkien publiceerde aan het eind van zijn derde boek The Return of the King.

De plannen hiervoor zijn weliswaar nog in een beginstadium maar duidelijk is al wel dat de Hobbit films niet precies de verhaallijnen uit het boek zullen volgen. Een voorbeeld van een extra verhaallijn is bijvoorbeeld een uitleg waar tovenaar Gandalf naar toe gaat als hij het reisgenootschap van Thorin en Bilbo, vlak voordat ze het Demsterwold bestreden, verlaat.

Jackson heeft ook aangegeven dat hij meer materiaal heeft gebruikt. Het boek De Hobbit werd in eerste instantie geschreven voor kinderen en heeft daarmee een behooorlijk andere toon dan het vervolg. Om de verfilmingen toch dezelfde sfeer mee te geven is gekozen om het extra materiaal te gebruiken.

Update 17:58 uur: De NOS meldt dat regisseur Peter Jackson zich in een interview heeft laten ontvallen dat The Hobbit misschien ook als een trilogie wordt uitgebracht. Inclusief de nog te maken extra opnamen.

The Hobbit: An Unexprected Journey draait vanat 13 december 2012 in de Nederlandse bioscopen.

China: ophef over uniform Team USA hypocriet

China vindt de ophef van Amerikaanse politici over in China gemaakte olympische teamuniformen hypocriet. Het staatspersbureau Xinhua noemde de kritiek onverantwoordelijk en stelde voor dat de leden van het Congres eens zouden proberen het zonder niet-Amerikaanse producten te doen.

De ophef ontstond vorige week, toen bekend werd dat de door Ralph Lauren gemaakte teamuniformen van de Amerikaanse olympiërs in China zijn gefabriceerd. Volgens de volksvertegenwoordigers hadden de outfits in de Verenigde Staten moeten worden gemaakt. Het Amerikaans olympisch comité USOC verdedigde zich door te stellen dat de uniformen gesponsord zijn en dat er is gekozen voor een Amerikaans merk.

Xinhua richtte zijn pijlen in het bijzonder op Harry Reid. De leider van de Democratische meerderheid in de Senaat had gesteld dat alle uniformen op een grote stapel verbrand zouden moeten worden. "Als er al iets op de brandstapel zou moeten, zou het de hypocrisie van de Amerikaanse politiek zijn", vindt het staatspersbureau.

De sportoutfits van de meeste Amerikaanse sporters wordt door Nike geleverd. Het sportmerk produceert ook veel van zijn producten in Azië, waar de lonen lager zijn.

Kwart meer bedrijven failliet

Het aantal bedrijven en instellingen dat in de eerste helft van dit jaar failliet is gegaan, is met een kwart toegenomen tot 3760. 'Uitzonderlijk veel', meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag.

In de maand juni gingen er 628 ondernemingen op de fles, tien meer dan in de voorgaande maand. Het CBS meldde onlangs al dat Nederland formeel nipt uit de recessie is, maar dat de vooruitzichten slecht blijven. Volgens de economen van ABN Amro gaat dit jaar een record aan faillissementen opleveren.

Geheimhouding bankentoezicht in het geding

De geheimhouding van bankentoezicht door De Nederlandsche Bank komt mogelijk in gevaar. Volgens de rechter had de DSB Bank moeten vermelden dat de bank onder verscherpt toezicht stond. Dat blijkt uit uitspraken in rechtszaken tussen de curatoren van DSB en houders van achtergestelde deposito's.

Banken mogen niet laten weten dat ze onder verscherpt toezicht staan, omdat dit het vertrouwen in de bank kan schaden. Toch vindt de rechter dat DSB consumenten had moeten vertellen dat het risico dat ze liepen door een achtergesteld deposito te nemen, groter was omdat de bank onder verscherpt toezicht stond.

De bank had er ook voor kunnen kiezen de achtergestelde deposito's niet meer aan te bieden, vindt de rechter. "Indien DSB Bank meende dat het haar niet mogelijk was te melden dat zij onder verhoogd toezicht stond omdat daarmee het noodzakelijke vertrouwen in de bank ondergraven zou worden, had zij moeten kiezen de achtergestelde leningen niet meer aan te bieden."

Een achtergesteld deposito is een rekening waarbij de houder minder rechten heeft bij een faillissement. De houder komt achter in de rij van schuldeisers te staan. Nadat alle andere schuldeisers uitbetaald zijn, komen zij aan de beurt. Daarnaast kunnen ze geen aanspraak maken op het Collectief Garantie Stelsel, het voormalige depositogarantiestelsel.

Giel Beelen gaat trouwen

Giel Beelen gaat trouwen. De 35-jarige dj van 3FM heeft zijn vriendin Guilia Wolthuis op zijn vakantie in Italië ten huwelijk gevraagd. Dat heeft hij maandagochtend in zijn ochtendprogramma bekendgemaakt.

Giel en de dertien jaar jongere Guilia leerden elkaar vier jaar geleden kennen. Hoewel de twee nog altijd niet samenwonen, vond de dj dat het nu tijd werd om 'hun liefde te bezegelen'. Met klamme handjes vroeg hij Guilia tijdens zijn vakantie ten huwelijk. Wanneer de twee naar het altaar lopen is nog niet duidelijk.

Het is niet de eerste keer dat Giel gaat trouwen. Hij stapte eerder driemaal in het huwelijksbootje met zijn vorige vriendin Mariska Heutink. De twee lieten hun huwelijk echter nooit in Nederland bekrachtigen.

Nicole Kidman minder gepassioneerd over films

Nicole Kidman is in de loop der jaren een deel van haar passie voor het maken van films verloren. "Het verlangen in mij om films te maken is niet meer zo alomtegenwoordig", vertelt de actrice aan Novum Nieuws. De 45-jarige actrice die in 2006 trouwde met zanger Keith Urban, vindt haar gezin belangrijker.

"Soms komt het er nog wel uitvlammen, maar dan bedaart het weer", gaat de actrice verder. "Dan sta ik op de set met heel veel passie, maar aan het einde van de dag wil ik gewoon naar huis." Kidman heeft twee kinderen met Urban en had al twee geadopteerde kinderen uit haar huwelijk met Tom Cruise.

"Ik ben erg bevoorrecht in die zin dat ik nog steeds mijn creativiteit kwijt kan. Maar tegelijkertijd heb ik ook een vredig, rustig leventje." De actrice vindt het heerlijk om na een dag werken op de set haar jonge kinderen voor te lezen. "Dankzij hen ben ik in staat om alles te behappen. Dat kon ik vroeger nooit."

Toch is Kidman blij met haar vak. "Het geweldige aan acteren is dat je leert over de geschiedenis," vertelt de actrice die in 2003 een Oscar won voor haar rol als Virginia Woolf in het drama The Hours. "Ik zou zo een scriptie kunnen schrijven over Henry James, omdat ik hem uitgebreid heb bestudeerd voor The Portrait of a Lady." Ze had de hoofdrol in de boekverfilming uit 1996.

De 45-jarige Kidman speelt in de tv-film Hemingway & Gellhorn de oorlogsjournaliste Martha Gellhorn. De film gaat over haar huwelijk met schrijver Ernest Hemingway, die wordt gespeeld door Clive Owen. Ook voor deze film leerde ze een hoop bij. "Ik wist bijvoorbeeld niet dat Finland zo betrokken was bij de Tweede Wereldoorlog."

De actrice vindt het een van de voordelen van haar vakgebied. "Je krijgt iedere keer een opleiding, als je de juiste rollen kiest", vindt Kidman. "Het is heel zeldzaam dat je op die manier bij kan leren."

Hemingway & Gellhorn is zondagavond te zien op de zender HBO Nederland.


Nicole Kidman minder gepassioneerd over films (Foto: Novum)

Man vindt auto na 42 jaar op eBay terug

Een Texaan heeft na 42 jaar zijn gestolen auto teruggevonden op veilingsite eBay. De man, de 66-jarige Robert Russell, verklaarde de zoektocht naar zijn Austin-Healey uit 1967 nooit te hebben opgegeven, nadat de sportwagen in 1970 werd gestolen voor zijn huis in Philadelphia.

Russell zei dat hij de auto ooit voor drieduizend dollar van een vriend had gekocht. De Austin-Healey had veel sentimentele waarde voor Russell, omdat de auto werd gestolen op de ochtend na het tweede afspraakje met zijn toekomstige vrouw.

Jarenlang zocht Russell eens in de zoveel tijd op internet naar zijn auto. Veel hoop dat hij hem terug zou vinden had hij niet. "Het feit dat de auto nog steeds bestaat is zo onwaarschijnlijk. Hij had op de schroothoop beland kunnen zijn of in de prak gereden." Uiteindelijk vond hij de auto een paar weken geleden op veilingsite eBay en hij nam direct contact op met de autodealer in Beverly Hills die de auto verkocht.

Na wat administratieve rompslomp kon Russell met zijn vrouw Cynthia de auto in Los Angeles ophalen. De waarde van de auto is inmiddels zo'n 23.000 euro. "Hij loopt nog steeds, maar de remmen zijn niet meer zo best", aldus Russell die de auto in zijn oude glorie wil herstellen.

Kovalainen hoopt op droog Hockenheim

Heikki Kovalainen hoopt dat het komend grandprixweekend in Duitsland droog zal gaan verlopen. Zijn team Caterham heeft bij de vorige race in Groot-Brittannië een grote update geïntroduceerd, maar door de regen daar niet goed kunnen testen. Daarom moet het voor de Fin op de Hockenheimring droog zijn.

"Voor ons is het zaak om zo veel mogelijk kilometers te maken, zodat we kunnen blijven werken aan de nieuwe onderdelen die sinds Silverstone op de auto zitten. In Engeland hebben we er zeker niet het maximale uitgehaald, voornamelijk omdat we amper op een droge baan konden rijden. Hopelijk hebben we in Duitsland in ieder geval een droge vrijdag, zodat we aan onze setup kunnen werken."

Vooralsnog lijkt Kovalainen zijn zin te krijgen, want komend weekend wordt in Hockenheim geen regen verwacht. Maar mochten de buien toch komen dan is dat ook geen probleem voor de Fin. "Wat het weer ook doet, het weekend zal geweldig zijn. De Duitse fans hebben veel passie voor de sport en de sfeer is altijd dik in orde."

Eindexamens voorlopig weer op papier

De eindexamens worden volgend jaar allemaal op papier ingevuld. Het College voor Examens laat maandag weten dat de digitale centrale examens voorlopig zijn opgeschort.

Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) kreeg tijdens de afgelopen examenperiode veel klachten over problemen met digitale examens. Het verkeer liep vast op de servers, waardoor de examens op tientallen scholen niet te maken waren. Omdat de examens alleen via de servers konden worden afgenomen, konden de scholen ook niet uitwijken naar een alternatief.

Daarom wordt voorlopig geen gebruik meer gemaakt van de software waarmee de examens werden afgenomen. Bij de examens kunst algemeen, muziek, dans en drama wordt volgend jaar nog wel gebruik gemaakt van digitale hulpmiddelen. De scholen krijgen een cd-rom opgestuurd met bijvoorbeeld een filmpje dat bij het examen hoort. De vragen over dat filmpje staan op papier. Er wordt dus geen gebruik gemaakt van internet, zodat er geen problemen kunnen ontstaan door vastlopend digitaal verkeer.


Eindexamens voorlopig weer op papier (Foto: Novum)

Heracles huurt Ajacied Castillion

De aanvaller Geoffrey Castillion speelt dit seizoen voor Heracles Almelo. Dat meldt de club vandaag. De 21-jarige Ajacied wordt gehuurd. Ook vorig jaar speelde Castillion al niet in Amsterdam. Toen verhuurde de landskampioen hem aan RKC Waalwijk. Daar kwam hij tot vijf doelpunten in 28 competitieduels.

Trainer Peter Bosz is blij met de komst van de spits. "Hij is een jonge speler met potentie die zich hier verder hoopt te ontwikkelen." Castillion, die een duel in de hoofdmacht van Ajax inviel, meldt zich vandaag al in Almelo en gaat meteen met zijn nieuwe club mee op trainingskamp in Duitsland.

Mega Man en Pac-Man uit SFxT nooit naar Xbox 360

De Pac-Man en Mega Man-personages uit Street Fighter X Tekken zullen nooit als DLC uitkomen voor de Xbox 360 en daarmee exclusief blijven voor de PS3-versie.

Capcom en Sony hebben nooit aangegeven dat de twee personages ooit naar de Xbox 360 zouden komen. Er gingen wel geruchten omdat er bestanden voor deze twee personages op de Xbox 360-versie stonden. De ontwikkelaars achter het spel geven nu aan dat het nooit de intentie was en zal zijn dat deze twee personages naar de Xbox 360 zullen komen.

Sms waarschuwt voor hoge rekening mobiel internet

Mensen die vanaf 1 januari 2013 een abonnement met internet op hun mobiel nemen, worden door hun provider gewaarschuwd voordat hun databundel op is. Dat schrijft minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA) maandag in een brief aan de Tweede Kamer. Zo moeten onverwachte torenhoge rekeningen voorkomen worden.

Verhagen heeft afspraken gemaakt met de providers KPN, Tele2, T-Mobile en Vodafone. De telecomaanbieders gaan hun klanten ten minste één keer waarschuwen, bijvoorbeeld met een sms. Vanaf 1 oktober dit jaar worden klanten ook standaard geadviseerd over welk abonnement het beste past bij hun internetgebruik. Mensen die bijvoorbeeld veel films of muziek downloaden zijn goedkoper uit met een abonnement met een hoge datalimiet.

Consumenten zijn zich volgens Verhagen vaak niet bewust van het hogere tarief dat gerekend wordt wanneer zij te vaak het internet op gaan met hun mobiele telefoon. Verhagen hoopt dat consumenten nu 'geen onaangename verrassingen' meer krijgen.

Systemen ov-bedrijf GVB enige tijd gehackt

De interne computersystemen van het Amsterdamse openbaarvervoerbedrijf GVB zijn vrijdag gekraakt. Het bedrijf heeft daarop meteen het intranet en het mailsysteem uitgezet en medewerkers gevraagd hun wachtwoord aan te passen. Dat meldde het GVB maandag. Ook de website was korte tijd niet bereikbaar.

De hacker wilde 'vanuit ethisch oogpunt testen hoe de informatie van het GVB beveiligd was'. Het ov-bedrijf heeft hem om hulp gevraagd om alle systemen weer op orde te krijgen. "Daarnaast is door ons aanvullende beveiligingsexpertise ingehuurd", aldus een woordvoerster. "De veiligheid van het openbaar vervoer en reizigers staat voor ons voorop."

Algemeen directeur Bart Schmeink reageerde maandag laconiek: "We zijn blij dat een onderzoeksjournalist ons heeft gewezen op de hacker. Alles wat onze informatiesystemen beter en veiliger maakt, juich ik toe."

Pc-versie Skyrim op de PS Vita

Remote Play, waarbij je PS3-games op de PS Vita kunt afspelen, is een functie die er aan zit te komen. Nu heeft een handige gebruiker van de Vita en zijn pc het zover gekregen dat de Vita de pc-versie van Skyrim kan afspelen.

Het werkt nog niet helemaal zoals het hoort maar het is al heel wat. Door middel van officiële programma's van Sony is het de internetgebruiker gelukt. Wanneer Sony zelf de mogelijkheid beschikbaar stelt voor Remote Play is nog niet bekendgemaakt.

Van Marwijk: "Voorlopig geen trek"

Bert van Marwijk legde na zijn vertrek als bondscoach al enkele aanbiedingen naast zich neer. Daar zaten financieel en sportief interessante opties tussen. Voorlopig wil hij niet. "Er zaten zowel financieel als sportief gezien interessante dingen bij", zegt de bondscoach in Sp!ts.

Van Marwijk bekeek gisteren in België het oefenduel tussen RC Genk en PSV. "Ik heb nu alle vrijheid en geen verplichtingen, dus voorlopig heb ik er geen trek in."

"Maar wie weet ga ik over een maand ergens aan de slag of stop ik er helemaal mee", verduidelijkte Van Marwijk dat alles een optie is. Een vertrek uit de voetballerij? "Nee, dat sluit ik niet uit, al is de kans groter dat ik weer aan het werk ga. Ik heb alleen geen idee wanneer", aldus Van Marwijk, die tevens bekende lang getwijfeld te hebben tussen stoppen of doorgaan bij Oranje.

Tropische ziekte steeds vaker in Europa

De West-Nijlkoorts, een tropische infectieziekte veroorzaakt door het West-Nijlvirus, komt steeds vaker voor in populaire vakantielanden als Italië, Griekenland en Turkije. Nederlandse bloeddonoren die in een van deze landen op vakantie zijn geweest, mogen daardoor de eerste vier weken na thuiskomst geen bloed geven.

In steeds grotere gebieden rond de Middellandse zeekust vinden uitbraken van het West-Nijlvirus plaats, zegt hoogleraar bloedoverdraagbare infecties Hans Zaaijer maandag. "Inmiddels zijn het hele vaste land van Griekenland, het zuidwesten van Turkije en de Povlakte in Italië risicogebied. Veel vakantiegangers merken niet dat ze besmet zijn en via bloeddonatie kan het virus ongemerkt worden overgedragen", meldt Zaaijer, die verbonden is aan de Sanquin Bloedbank en het AMC in Amsterdam.

Het virus van de West-Nijlkoorts wordt op mensen overgebracht via besmette muggen. Tachtig procent van de geïnfecteerden heeft nergens last van, twintig procent krijgt griepachtige symptomen en minder dan een procent wordt ziek met ernstige neurologische verschijnselen. Tegen het virus bestaat geen vaccin.

Na besmetting kunnen binnen twee tot veertien dagen klachten ontstaan die meestal na een week weer verdwijnen. De bloedbank wil geen risico lopen en neemt een ruime marge in acht voor donoren, laat Zaaijer weten.

Door de opmars van de West-Nijlkoorts, die voornamelijk in Afrika voorkomt, wordt bloeddonoren tegenwoordig ook gevraagd recente vakanties in Europa op te geven. Naast het West-Nijlvirus vormen ook knokkelkoorts en chikungunya, een virus dat eveneens via besmette muggen wordt overgedragen, een risico voor bloedbanken. De GGD adviseert vakantiegangers om besmetting te voorkomen een muggenwerend middel met DEET te gebruiken.

Platinum-moeilijkheidsgraad Mass Effect 3 is pittig

Vanaf morgen is er gratis DLC te downloaden voor Mass Effect 3 en bij de content zit onder andere een nieuwe moeilijkheidsgraad. BioWare heeft aangegeven dat deze erg pittig zal zijn en er maar een paar ontwikkelaars zijn die de moeilijkheidsgraad hebben uitgespeeld.

De nieuwe DLC is gericht op kleinere, intense maps waar behendige personages een voordeel hebben. De DLC is voor iedereen behalve Europese PS3-gebruikers morgen te downloaden, zij moeten wachten tot woensdag voordat de DLC beschikbaar is. Bekijk hier onder een filmpje met de nieuwe DLC in actie.

Meteen boete bij trajectcontrole A2

Weggebruikers die vanaf volgende week bij de nieuwe trajectcontrole op de A2 tussen Amsterdam en Utrecht worden betrapt op te snel rijden krijgen meteen een boete. "Net als bij de invoering van de trajectcontrole op andere snelwegen gaan we geen waarschuwingen uitdelen", zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie maandag.

De trajectcontrole wordt onder meer met borden langs de snelweg aangekondigd. "Daarmee is iedereen voldoende gewaarschuwd", zegt de woordvoerder. "Wij hopen en verwachten dat het aantal uitgedeelde boetes hierdoor laag blijft." Op andere trajecten worden volgens het OM nauwelijks overtredingen geconstateerd, omdat iedereen weet dat de pakkans groot is.

De vereniging Auto van de Zaak, een belangenvereniging voor zakelijke rijders, heeft een petitie opgezet tegen de nieuwe trajectcontrole. De organisatie concludeert uit een eigen onderzoek dat negen van de tien berijders van een auto van de zaak tegen de controle is.

Driekwart vindt de controle volgens de vereniging wel acceptabel als de maximumsnelheid wordt verhoogd naar 130 kilometer per uur. De maximumsnelheid is nu 100.

Aan omliggende gemeenten is toegezegd dat op de naar vijf rijstroken verbrede A2 niet harder mag worden gereden dan 100 kilometer per uur, om de geluids- en milieuoverlast beperkt te houden. Die toezegging had volgens Auto van de Zaak nooit mogen worden gedaan. "Je kunt hier altijd nog iets aan doen. Of alsnog de snelheid omhoog, of voorlopig geen trajectcontrole", zegt voorzitter Martin Huisman.

Feitelijk leveren automobilisten weinig tijd in. Als ze tussen Amsterdam en Utrecht 130 kilometer per uur zouden mogen rijden in plaats van 100, is de tijdsverlies ruim een minuut.

Hockeymannen winnen laatste test voor Londen

De Oranjemannen wonnen ook hun laatste test op Nederlandse bodem voor de Olympische Spelen. In Utrecht werd zondagmiddag Nieuw-Zeeland met 3-2 verslagen. De ploeg van bondscoach Paul van Ass vertrekt zaterdag naar Londen.

Het waren de kiwi’s die na drie minuten op voorsprong kwamen via Richard Petherick uit een strafcorner. Twaalf minuten later scoorde Bob de Voogd de gelijkmaker voor Nederland, op aangeven van Valentin Verga. Vlak voor rust zette aanvoerder Floris Evers Nederland op 2-1 na voorbereidend werk van Teun de Nooijer.

Mink van der Weerden pikte direct na rust zijn doelpuntje mee uit een snoeiharde strafcorner. Blair Hilton deed vijf minuten voor tijd de  nog iets terug voor Nieuw-Zeeland. Hij scoorde de 3-2 na een assist van Simon Child. In Londen zal de ploeg nog een oefenduel spelen tegen Pakistan. De hockeymannen komen spelen hun eerste wedstrijde op de Olympische Spelen op 30 juli tegen India. 

Shanghai in het teken van Blizzardkampioenschappen

Blizzard Entertainment en NetEase hebben aangekondigd dat ze de Battle.net World Championship gaan co-hosten. Deze kampioenschappen vinden dit jaar plaats in Shanghai op zaterdag 17 en zondag 18 november.

Tijdens de Battle.net World Championship worden de laatste gevechten in de Blizzard’s 2012 StarCraft II World Championship Series, die bestaat uit meer dan dertig nationale en contintentale competities in de wereld, en de World of Warcraft Arena-finale gestreden. De spelers maken kans op geldprijzen, de wereldkampioenstitel en natuurlijk eeuwige roem.

"We kijken er naar uit om de beste spelers in de World Championship Series tegen elkaar te zien strijden tijdens de Battle.net World Championship in Shanghai in november", zegt Mike Morhaime, baas van Blizzard Entertainment. "Het niveau van StarCraft II- en World of Warcraft Arena-competities die we al in de wereld gezien hebben is fantastisch, dus we verwachten een werkelijk epische finale."

Naast de wedstrijden zijn er ook evenemneten voor niet-spelers:

  • de laatste Blizzard games zijn speelbaar
  • kansen om de meest populaire spelers te ontmoeten
  • Blizzard-merchandise te koop
Er worden nog meer evenementen tijdens de wereldkampioenschappen bekendgemaakt in de loop naar november.
 

D66 wil 500 miljoen voor leraren

D66 wil 500 miljoen euro investeren in leraren, zowel huidige als toekomstige. De sociaalliberalen willen 430 miljoen besteden voor de scholing van leraren, bijvoorbeeld voor bijscholing op het gebied van digitale leermiddelen. Voor startende leraren moet 70 miljoen beschikbaar komen voor betere begeleiding. Dat meldt D66 maandag.

D66 vindt dat goede leraren met hun salaris in 2013 weer in de pas moeten lopen met de salarissen in de marktsector. D66-kandidaat Kamerlid Paul van Meenen: "Voor de klas staan moet lonen. Investeren in leraren is cruciaal voor de kwaliteit van het onderwijs, maar ook om de Nederlandse economie de komende jaren weer vooruit te helpen."

D66 investeert ongeveer 2 miljard euro in onderwijs en innovatie. In het verkiezingsprogramma zegt de partij die extra investering financieel gedekt te hebben.

Rus, Krajicek stijgen op wereldranglijst

Arantxa Rus is op de nieuwste editie van de wereldranglijst van de vrouwen drie plaatsen gestegen. Rus bezet nu de 64e plaats.

Kiki Bertens bleef op de 70e plaats staan. De derde Nederlandse tennisster in de top 100, Michaëlla Krajicek, steeg een plek en staat nu op de 80e plaats.

In de top van de ranglijst veranderde er niets. Viktoria Azarenka blijft de nummer één, gevolgd door Agnieszka Radwanska, Maria Sharapova en Serena Williams.

Assassin's Creed III besproken in een uur

Tijdens de Comic-Con houden verschillende ontwikkelaars een praatje waarbij mensen in het publiek vragen kunnen stellen. Zo was er ook één over Assassin's Creed III en Ubisoft heeft het geheel opgenomen en online gezet.

In onderstaand filmpje van een uur wordt de game uitvoerig besproken. Ook krijgen we rond de twaalf minuten in het filmpje een paar minuten gameplay van de stad Boston. Assassin's Creed III komt in oktober uit voor PS3 en Xbox 360. Een Wii U-versie komt ook ergens dit jaar en de Windows-versie moet nog voor de kerst uitkomen.

Huntelaar wil graag met Schalke praten

Klaas-Jan Huntelaar is terug van vakantie en wil graag met Schalke 04 om de tafel. Dat stelde hij op een persconferentie.

"Ik kijk er naar uit om de gesprekken met Schalke 04 te starten. De komende weken of maanden ontmoeten we elkaar en dan zullen we praten over een contractverlenging", aldus Huntelaar, die in Gelsenkirchen nog een contract voor één seizoen heeft.

Voor Schalke zijn het dus spannende dagen. Als Huntelaar besluit niet bij te tekenen, zal de club de Bundesligatopscorer van afgelopen seizoen moeten verkopen. Anders zou hij volgend jaar zomer de deur uit kunnen gaan, zonder dat hij iets oplevert.

"Ik wil een belangrijke rol spelen bij Schalke. Ik ben klaar om meer verantwoordelijkheid te nemen", zegt Huntelaar, die over belangstelling van andere clubs niet te klagen zal hebben. Naar verluidt kan Huntelaar een nieuw, driejarig contract tekenen in Gelsenkirchen. De spits kwam in de zomer van 2010 over van AC Milan.

Werkloosheid allochtone jongeren loopt snel op

De werkloosheid onder niet-westerse allochtone jongeren in Nederland loopt alarmerend snel op. De werkloosheid onder deze groep is altijd al hoger, maar de laatste maanden neemt het wel heel snel toe, zei een onderzoeker van het instituut voor multiculturele vraagstukken Forum maandag op Radio 1.

In het eerste kwartaal van vorig jaar zat 22 procent van deze jongeren zonder werk. Het eerste kwartaal van dit jaar is dat gestegen naar 29 procent. Onder autochtone jongeren tussen de 15 en 25 jaar ligt de werkloosheid rond de tien procent.

De stijging komt volgens de onderzoeker onder meer door de toenemende concurrentie. Door de crisis hebben veel jongeren langer doorgestudeerd en nu komen zij op de markt. De werkloosheid is volgens haar vooral hoog bij Marokkaanse en Turkse jongeren, maar ook bij Surinamers.

De overheid zou hier meer aandacht aan moeten besteden. Met werkgevers moeten volgens haar afspraken worden gemaakt over bijvoorbeeld extra werkplekken en stageplaatsen. De overgang van opleiding naar werk moet volgens haar beter worden begeleid.

De allochtone jongeren hebben volgens de onderzoeker vaak al een achterstand als het gaat om opleiding en taalvaardigheid. Ook hebben ze een minder goed netwerk, maar discriminatie zou ook een rol spelen. "Als er een keuze is, hebben veel werkgevers liever niet een allochtone jongere. Vooral als het gaat om bijvoorbeeld receptionisten."

Bedrijven snijden rigoureus in opleidingsbudget

Het totale opleidingsbudget van Nederlandse bedrijven is van 2009 tot 2011 met de helft gedaald naar anderhalf miljard euro. Oorzaak is de economische crisis. Dat meldt Het Financieele Dagblad maandag.

Volgens voorzitter Dick de Rijk van de branchevereniging van opleidingsinstituten Vetron is het voor het eerst dat de markt voor na- en bijscholing van personeel zo'n spectaculaire daling laat zien. Die zet dit jaar vooral onder grote bedrijven door. Zij verwachten gemiddeld nog eens veertig procent minder uit te geven aan scholing dan vorig jaar.

Het midden- en kleinbedrijf geeft dit jaar overigens wel weer iets meer geld uit aan opleidingen voor het personeel, maar dat kan de daling bij de grote bedrijven bij lange na niet compenseren. Overigens blijft bijscholing in Nederland nog steeds relatief populair. Volgens Het Financieele Dagblad volgt ruim vijftien procent van de Nederlandse beroepsbevolking nu een opleiding.

De Mos geeft Haagse raadszetel terug aan PVV

Tweede Kamerlid Richard de Mos stapt uit de gemeenteraad van Den Haag en geeft zijn raadszetel terug aan de PVV. Dat meldt hij op de website die hij donderdag opzette om alsnog als lijstduwer op de PVV-kandidatenlijst voor de Tweede Kamer te komen.

"Helaas heeft de actie niet het gewenste resultaat opgeleverd", meldt De Mos. De PVV houdt volgens hem vast aan haar 'motie van wantrouwen' tegen hem. Verder actie voeren is volgens hem zinloos. "Daar ik niet kan werken bij deze ontstane vertrouwensbreuk, trek ik mijn slotconclusie en zal ik mijn Haagse Raadszetel teruggeven aan de partij en de partij verlaten."

De Mos is naast Kamerlid gemeenteraadslid voor de PVV. Hij noemde het eerder een mokerslag dat hij niet op de kandidatenlijst staat die 7 juli werd gepresenteerd. Hij hoopte daarna alsnog te worden toegevoegd als lijstduwer en via voorkeursstemmen in de Kamer te worden. Hij maakte zijn raadslidmaatschap in Den Haag afhankelijk van het slagen van deze actie.

Zijn actie heeft volgens hem vijfduizend mails aan Wilders opgeleverd. De doorlinkbutton naar zijn mailaccount heeft hij nu verwijderd.

Onrust in Oost-Timor over regering

In de hoofdstad Dili van Oost-Timor is het maandag opnieuw onrustig door protesten van aanhangers van het Fretilin. Zij zijn boos dat de partij van premier Xanana Gusmao geen coalitie wil aangaan met hun partij.

Bij ongeregeldheden die zondag begonnen kwam een burger om het leven en raakten vier politieagenten gewond. Volgens ooggetuigen werd er maandag in de wijk Santa Cruz geschoten en werden er autobanden in brand gestoken.

De partij van Gusmao, het Nationaal Congres voor de Wederopbouw van Oost-Timor of CNRT, heeft de parlementsverkiezingen van 7 juli met 30 van de 65 zetels gewonnen. Het Fretilin eindigde met 25 zetels als tweede. Het CNRT besloot zondag echter een coalitie aan te gaan met de Democratische Partij en het Frente-Mudance, die samen tien zetels hebben.

Oost-Timor, een voormalige Portugese kolonie, heeft een roerig verleden. Het stemde in 1999 voor onafhankelijkheid na 24 jaar wrede bezetting door Indonesië. Terugtrekkende militairen en pro-Indonesische milities sloegen aan het moorden en richtten grootschalige vernielingen aan, waarna de internationale gemeenschap ingreep. Nadien kregen leger en politie het meermalen onderling of met elkaar aan de stok.

Federer op eenzame hoogte

Zoals gisteren al bekend werd, staat Roger Federer deze week voor de 287e week in zijn loopbaan op de eerste plaats van de wereldranglijst. Achter Federer staat Novak Djokovic tweede op de wereldranglijst, voor Rafael Nadal, Andy Murray en David Ferrer. Ook verder veranderde er niets in de top tien.

Robin Haase staat net als vorige week 42e en blijft daarmee de beste Nederlander. Igor Sijsling verloor drie posities en staat nu 113e. Thomas Schoorel ging zes plaatsen omhoog naar de 209e stek, terwijl Jesse Huta Galung juist zes posities zakte en nu 235e staat.

Zes plaatsen achter Huta Galung staat Thiemo de Bakker. De Westlander steeg 21 posities. Matwé Middelkoop, die gisteren in Scheveningen zijn eerste challengerfinale speelde, maakte een reuzensprong. Voor hem waren er 115 plaatsen winst. De Leerdammer staat nu 246e.

Minder illegale arbeid in glastuinbouw Westland

In de glastuinbouw in het Westland stuit de inspectie steeds minder vaak op illegale werknemers. Vorig jaar werden bij veertien procent van de gecontroleerde bedrijven in de regio Rotterdam en Den Haag illegale werknemers aangetroffen. In 2006 was dat nog 36 procent, meldt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid maandag.

De controles zijn al gericht op verdachte bedrijven, dus de percentages geven geen beeld van de hele sector. In 2010 en 2011 werden ruim 5700 werknemers bij 650 bedrijven in het Westland gecontroleerd. Vorig jaar kregen 38 tuinders en zeventien uitzendbureaus een boete opgelegd omdat ze illegale werknemers in dienst hadden.

Van de ontdekte illegale werknemers is 81 procent Bulgaar. Een jaar eerder was hun aandeel nog 43 procent. De Belastingdienst heeft voor ruim zes ton aan belastingen nagevorderd. Het UWV schreef over 2010 en 2011 ruim twee ton aan boetes en terugvorderingen uit. Er bleek namelijk uitkeringsfraude te zijn gepleegd.

Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Henk Kamp (VVD) stelt dat frauderende tuinders en uitzendbureaus een slag is toegebracht. Toch is de veertien procent volgens hem nog te hoog. "Qua illegale arbeid zit de Zuid-Hollandse glastuinbouw nog iets boven het landelijk gemiddelde."

S. Williams wint toernooi Stanford

Serena Williams heeft met succes haar titel bij het WTA-toernooi in het Amerikaanse Stanford geprolongeerd. In de finale was de als eerste geplaatste Amerikaanse haar landgenote Coco Vandeweghe met 7-5 en 6-3 de baas.

Vooral in de eerste set had Williams last van tegenstand van haar opponente. In de tweede set trok Williams vrij eenvoudig de partij naar zich toe.

Vandeweghe was als lucky loser aan het hoofdtoernooi toegevoegd na afmelding van een andere speelster. Vervolgens was ze onder meer te sterk voor Jelena Jankovic en Yanina Wickmayer .

V. Bommel: "Niveau Nederland zo slecht nog niet"

Mark van Bommel moet komend seizoen bij PSV de regisseur op het middenveld zijn. In het oefenduel tegen RC Genk toonde hij zich reeds die leider. Al blijft hij zelfkritisch.

"Met dom balverlies leidde ik bijna een tegendoelpunt in. Dat mag niet", zegt Van Bommel in gesprek met De Volkskrant. De middenvelder toonde hiermee de maximale professionaliteit die hij te allen tijde van zichzelf eist. Van Bommel moet bij PSV volgend seizoen bijdragen aan de eerste landstitel in vijf jaar tijd en daarvoor moet alles wijken.

"Ik ben pas vier dagen bezig, maar geniet nu al van de gretigheid en het enthousiasme van deze groep", zegt Van Bommel. "Iedereen wil graag en het plezier straal er van af. Dat klinkt misschien clichématig, maar het is wél zo." Van Bommel weet dat de aandacht vooral op hem gericht zal zijn, nu hij de absolute routinier van het elftal is.

"Als ik bij Milan (AC Milan, red.) een fout maakte, was het gewoon een fout. Hier zal er extra aandacht voor zijn." Dat vindt Van Bommel niet erg. "Ik ben hier om het team te helpen. Tevens leg ik mezelf de druk op om er ook nu weer het maximale uit te halen. En als dit het niveau is dat Nederland heeft te bieden, is dat helemaal zo slecht nog niet."

Familie Cruijff baalt van romance Estelle en Badr

Estelle Gullits relatie met Badr Hari is niet goed gevallen bij haar familie. Vader Henny Cruijff, broer van Johan, maakt zich zorgen dat de familienaam wordt bezoedeld. Badr zou vorige week zaterdag, in aanwezigheid van Estelle, miljonair Koen Everink hebben mishandeld in een vipbox in de Amsterdam Arena.

Het is niet de eerste keer dat de kickbokser wordt verdacht van mishandeling. "Estelle is 33 jaar en oud genoeg om zelf te kiezen met wie ze omgang heeft. Maar of ze ook wijs genoeg is, daar twijfel ik inmiddels aan", geeft Henny Cruijff maandag toe in het AD.

Hij denkt overigens dat zijn dochter geen gevaar loopt bij Badr. "Ik geloof niet dat hij zoiets doet. Dat zou wel het slechtste zijn wat een mens kan doen, een vrouw met twee kleine kinderen iets aandoen."

Vorige maand werd bekend dat Estelle en ex-voetballer Ruud Gullit na twaalf jaar een punt achter hun huwelijk zetten. Ze hebben samen twee kinderen, dochter Joelle en zoon Maxim.

Militaire leider Noord-Korea vervangen

De commandant van de Noord-Koreaanse strijdkrachten is van al zijn taken ontheven. De 69-jarige Ri Yong Ho wordt vervangen wegens ziekte, meldt het staatspersbureau KCNA. Aan de officiële reden wordt getwijfeld, omdat Ri helemaal niet ziek leek.

De beslissing om Ri al zijn functies te ontnemen werd zondag genomen op een vergadering van de Noord-Koreaanse Arbeiderspartij. Waarnemers zien in het besluit een poging van de nieuwe leider Kim Jong Un om zijn stempel te drukken en duidelijk te maken dat hij de baas is.

Ri trad op als mentor van Kim Jong Un sinds die in 2010 naar voren kwam als de opvolger van Kim Jong Il. Hij was bij belangrijke gebeurtenissen vaak te zien, staande tussen de vader en de zoon. Hij was ook prominent aanwezig in de rouwperiode na het overlijden van Kim Jong Il en hij begeleidde de nieuwe leider op zijn eerste bezoeken aan militaire eenheden, als blijk van continuïteit en militaire steun.

Ri was vicemaarschalk en chef van de generale staf van het Koreaanse Volksleger. In 2010 werd hij ook bevorderd naar belangrijke politieke functies in de Arbeiderspartij, zoals het vicevoorzitterschap van de Centrale Militaire Commissie en het presidium van het Politbureau. Het uitblijven van verdere promoties op het partijcongres in april leidde echter al tot speculaties over de politieke toekomst van Ri.

Het ontslag van de hoogste militair is van grote betekenis in Noord-Korea, waar onder Kim Jong Il het leger de belangrijkste plaats in de samenleving kreeg toebedeeld. De jongere Kim heeft dit 'songun'-beleid gehandhaafd, maar ook jongere functionarissen met een meer economische achtergrond bevorderd, in lijn met zijn streven de economie van het land te versterken. Hong Hyun-ik, een analist bij de Zuid-Koreaanse denktank Sejong, verwacht dat in de komende tijd meer leden van de oude garde worden vervangen in Pyongyang.

Tokkies willen naar Breda verhuizen

In een interview tegenover de Telegraaf heeft Hanna Tokkie aangegeven naar Breda te willen verhuizen. "Daar weten ze wat feesten is", aldus moeder Tokkie.

Hanna Tokkie, die vorig jaar door ziektes afgevallen is van 198 kilo naar 68 kilo, zit met een rokende sigaret op de bank. Ze geeft aan helemaal klaar te zijn met Almere, waar de familie nu woont. "We zitten hier retesaai te zijn in Almere. Maar ik denk er over om naar Breda te verhuizen."

Vorige week gaf ma Tokkie een paaldansoptreden in Breda, wat de aanleiding lijkt te zijn voor haar plannen."Wat een feest was dat", zegt ze in de krant van wakker Nederland. "Hier in Almere is het retesaai. En wij Tokkies zijn echte feestbeesten." De Tokkies zijn in 2003 landelijk bekend geworden toen de IKON een documentaire maakte over een ruzie tussen de familie en hun buren in Amsterdam. Later maakte SBS6 een real-lifesoap met het gezin. In 2009 eiste de familie nog een schadevergoeding van woordenboek Van Dale omdat daar het nieuwe woord 'Tokkie' werd geassocieerd met 'asociaal gedrag'.

Vonnis mag niet op zwijgende getuige leunen

Een enkele verklaring van een getuige die verder niets wil zeggen volstaat niet meer om een verdachte te veroordelen. Dat is het gevolg van een uitspraak die het Europese Hof voor de Rechten van de Mens vorige week heeft gedaan, zegt advocaat Gabriël Meijers maandag in de Volkskrant en De Telegraaf. De uitspraak heeft volgens hem verstrekkende gevolgen.

Hij verdedigt de 54-jarige Nick V., die tot drie keer door Nederlandse rechters is veroordeeld voor een poging xtc naar Australië te smokkelen. De veroordeling was steeds vrijwel geheel gebaseerd op de verklaring die één medeverdachte tegenover de Duitse justitie had afgelegd.

In de rechtbank wilde hij geen vragen van de advocaat beantwoorden en beriep hij zich op zijn zwijgrecht. Hij was volgens De Telegraaf bang zichzelf te belasten omdat hij zou worden uitgeleverd aan Nederland.

Toch vonden de Nederlandse rechters dat er genoeg bewijs was dat V. betrokken was bij de smokkel van tweehonderdduizend xtc-pillen vanuit Nederland en Duitsland. De pillen werden verstopt in vrachtwagenmotoren die per container naar Australië moesten worden verscheept, maar eind 2001 werden ze op een bedrijventerrein in Duitsland in beslag genomen.

V. kreeg uiteindelijk zes jaar geleden bij de Hoge Raad vier jaar en drie maanden cel opgelegd. Hij heeft zijn straf inmiddels uitgezeten en woont nu in Londen. Hij bleef procederen en heeft nu zijn gelijk gehaald.

Het Europese Hof oordeelt dat de verdediging in zijn zaak niet goed kon functioneren omdat de getuige geen vragen wilde beantwoorden. Daarmee zou er een kans zijn dat er geen eerlijke rechtsgang is geweest. Meijers dient binnenkort een herzieningsverzoek in bij de Hoge Raad. Die moet het oordeel van het Europese Hof overnemen.

Volgens Meijers komt het vaak voor dat het bewijs in strafzaken zwaar leunt op verklaringen die een medeverdachte tegenover de politie heeft afgelegd, terwijl deze getuige vervolgens voor de rechtbank zwijgt. Hij zegt zelf al zes soortgelijke zaken te kennen.

A16 tijdens spits dicht door ongeluk met truck

De A16 van Breda naar Rotterdam is afgesloten doordat een vrachtwagen met strobalen op een staander van een matrixbord boven de weg is gebotst. De snelweg blijft tijdens de spits afgesloten omdat Rijkswaterstaat de vrachtwagen pas vanaf 08.00 uur kan bergen, meldt de ANWB. De chauffeur zat bekneld, maar was nog aanspreekbaar.

De weg is bezaaid met strobalen. Een geluk bij een ongeluk is volgens een woordvoerder dat het grootste deel van Nederland al enige tijd vakantie heeft, waardoor het minder druk is op de weg. Alleen de regio noord is nog niet vrij.

Mogelijk blijft de snelweg ook afgesloten als de vrachtwagen is weggesleept. Na de berging kijkt Rijkswaterstaat of de matrixborden, die de maximumsnelheid aangeven en waarschuwen voor files, nog werken. Als dat niet het geval is, kan het te gevaarlijk zijn verkeer op de weg te laten.

Verkeer op de A16 kan vanaf knooppunt Galder, onder Breda, het beste omrijden via de A58, de A27 en de A59. Verkeer vanuit Antwerpen kan het beste omrijden via Bergen op Zoom en Roosendaal.

CC2012: Wario Ware-achtige gameplay in Game & Wario

In San Diego is Comic Con bezig en naast comics en films worden ook games steeds belangrijker daar. Nintendo was bijvoorbeeld aanwezig en toont wat gameplaybeelden van een aantal games die op en/of rond de launch van Wii U uit gaan komen.

Wario is tijdens de release van een console van Nintendo altijd aanwezig met zijn Wario Ware om ons de besturing van die nieuwe console te leren. Ook op Wii U zal dit weer het geval zijn, alleen heet het nu Game & Wario in plaats van Wario Ware.

De grauwe band van sympathie

"Ze laten niet zien wat ze over je denken", concludeerde mijn broertje al snel in Berlijn. Inderdaad viel dat zoals elke keer in Duitsland weer op. Men behandelt elkaar met een bepaalde geanonimiseerde hoffelijkheid, waarbij voorop lijkt te staan dat de façade van vriendelijkheid nimmer verbroken wordt. Al is men in Berlijn vrij kortaf tegen toeristen, zal men je op weinig negatieve ervaringen trakteren. Bij overlast of verkeersgevaar kijkt men liever de andere kant op dan dat men protesteert middels mond of claxon. En al zou men een giganteske hekel aan je hebben, alsnog baad je in een geplamuurde glimlachoase van gutentags en schuldigungen.

President Mexico tevreden over beleid

Volgens de Mexicaanse President Felipe Calderon is het aantal drugsgerelateerde moorden in de eerste helft van dit jaar met 15 tot 20 procent gedaald ten opzichten van dezelfde periode vorig jaar. Dat zegt hij in een interview met de Spaanse krant El Pais.

Calderon geeft geen cijfers. Volgens de laatste officiële cijfers werden er in de eerste negen maanden van 2011 12.903 moorden gepleegd vanwege drugs.

Calderon geeft tijdens het interview toe er op dit moment meer mensen omwille van drugs worden omgebracht dan aan het begin van zijn ambtsperiode in 2006. Volgens hem heeft dat echter niets te maken met de overheid maar met het het feit dat de drugskartels steeds gruwelijker te werk gaan.

President Mexico tevreden over beleid
President Mexico tevreden over beleid (Foto: ANP)

Zes gewonden bij twee ongevallen A20

Bij twee ongevallen op de A20 bij Nieuwerkerk aan den IJssel op driehonderd meter afstand van elkaar zijn zondagmiddag zes mensen gewond geraakt. Twee slachtoffers zijn naar een ziekenhuis gebracht met nekklachten en borstletsel. Bij een van de ongelukken waren zes en bij de andere twee auto's betrokken, meldt het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD).

Een van de slachtoffers moest door de brandweer worden bevrijd. Twee van de drie rijstroken werden afgesloten. Omstreeks 18.00 uur waren alle rijstroken weer open. Volgens de Verkeersinformatiedienst stond er rond 16.15 uur zes kilometer file.

De A20 richting Gouda fungeert dit weekend als omleidingsroute voor de A13. Deze snelweg is richting Den Haag afgesloten voor werkzaamheden tussen het knooppunt Kleinpolderplein en de afrit TU Delft. Volgens het KLPD speelde drukte op de A20 vanwege de afgesloten A13 bij beide ongevallen een rol. De automobilisten konden niet meer op tijd remmen.

Britse krant verzoekt de weergoden

Stop met regenen! Dat was zaterdag het pleidooi in het hoofdredactioneel commentaar van de Britse krant The Times. De redactie van de krant lijkt het zeer matige zomerweer, dat nu al maanden aanhoudt, spuugzat te zijn. "We willen ons standpunt glashelder overbrengen: we zijn tegen dit weer", schreef de kwaliteitskrant. "Het moet ophouden met regenen, en snel ook."

Groot-Brittannië wordt momenteel geplaagd door een van de natste zomers in jaren. De Britse autoriteiten vaardigden zaterdag nog meer dan 75 waarschuwingen voor overstromingen uit.

The Times klaagt dat het land vol afgeprijsde zwemkleding, onverkocht tuinmeubilair en ongebruikte barbecues staat. Volgens de krant is zelfs de aardappeloogst het slachtoffer van het typisch Britse weer, waardoor de prijzen van de Britse 'chips' zijn gestegen.

"Als de spreekwoordelijke goedkoopte van de chips onder druk komt te staan zegt The Times: genoeg is genoeg", aldus de krant, die bereid lijkt te zijn tot een compromis met de weergoden. "Het Britse klimaat hoort onvoorspelbaar te zijn, maar dit is allesbehalve onvoorspelbaar. Als voortdurende zonneschijn te veel gevraagd is zijn de meesten van ons bereid genoegen te nemen met wispelturig weer."

Twee keer goud Nederland bij Wiskunde Olympiade

Nederlandse scholieren hebben de afgelopen week twee keer goud behaald bij de Internationale Wiskunde Olympiade in Argentinië. Slechts twee keer eerder van de veertig keer dat Nederland tot nog toe heeft meegedaan werd een gouden medaille gewonnen.

Ook wonnen de Nederlandse deelnemers drie bronzen medailles en kregen een Nederlandse leerling een eervolle vermelding. Daarmee is Nederland op de 22e plek van de honderd deelnemende landen geëindigd, waarmee de Nederlandse leerlingen alle andere West-Europese landen achter zich liet.

De Internationale Wiskunde Olympiade vond van maandag tot zondag plaats in het Argentijnse Mar del Plata. Het Nederlandse team bestond uit zes middelbare scholieren die de besten van het land zijn in wiskunde. Op elk van de twee wedstrijddagen kregen de leerlingen drie opgaven voor hun kiezen, waar ze 4,5 uur aan konden werken. Voor elke opgave waren zeven punten te behalen.

De 16-jarige Jeroen Huijben en 17-jarige Jetze Zoethout wisten beiden vier van de zes opgaven foutloos op te lossen en behaalden daarmee elk een gouden medaille. Brons was er voor de 15-jarige Jeroen Winkel, de 16-jarige Matthijs Lip en de 18-jarige Guus Berkelmans. De 15-jarige Michelle Sweering kreeg een eervolle vermelding.

In totaal ontvingen van de 548 deelnemers 138 een bronzen medaille, 88 een zilveren medaille en 51 een gouden medaille. Het landenklassement werd aangevoerd door Zuid-Korea, China en de Verenigde Staten.

Dode en gewonden na tornado's Polen

Het noorden en westen van Polen zijn dit weekeinde getroffen door een reeks tornado's. De wervelwinden kostten aan een persoon het leven toen zijn huis instortte en hij werd bedolven onder het puin. Tien anderen raakten gewond.

Een gebied in de buurt van het nationale park Bory Tucholskie werd getroffen door een wervelstorm die bijna een kilometer breed was. Meer dan vierhonderd hectare bos is verwoest evenals meer dan honderd huizen.

Hoogspanningsmasten werden door het noodweer omver geblazen en honderden brandweerlieden werden ingezet om omgewaaide bomen op te ruimen. Op sommige plekken moesten treinen omrijden, omdat het spoor onbegaanbaar was geworden.

Drukte bij afhalen startbewijs Nijmeegse Vierdaagse

Zondag hebben 17.558 mensen zich ingeschreven voor de 96e editie van de Vierdaagse in Nijmegen. Dat zijn er 64 meer dan vorig jaar, toen zich op de eerste van de twee dagen waarop een startbewijs kan worden opgehaald zich 17.494 deelnemers aanmeldden. Dat meldt de organisatie zondagmiddag.

Vanwege het afhalen van de startbewijzen stond zondag een lange file voor de Waalbrug. Ook op de Wedren was het druk.

De Nijmeegse Vierdaagse gaat dinsdag van start en duurt tot en met vrijdag. Het is het grootste wandelevenement ter wereld.


Drukte bij afhalen startbewijs Nijmeegse Vierdaagse (Foto: Novum)

Extra controles op rondvaartboten

Rondvaartboten worden de komende twee maanden opnieuw tegen het licht gehouden. Dat meldt de Inspectie Leefomgeving en Transport zondag. De inspectie gaat kijken of de regels worden nageleefd en hoe het is gesteld met de veiligheid aan boord van de boten.

Voor particulieren die rondvaarten aanbieden is er 'speciale aandacht', aldus de inspectie. Ook verenigingen en stichtingen die rondvaarten als excursie aanbieden en rondvaartboten die voor speciale gelegenheden worden ingezet worden extra gecontroleerd.

Controles in het hele land wezen vorig jaar volgens de inspectie uit dat wet- en regelgeving op open rondvaartboten onvoldoende wordt nageleefd. Zo bleek geregeld dat regels op het gebied van brandblussers en reddingsmiddelen te veel aan de laars worden gelapt. De afgelopen jaren steeg het aantal bedrijven en organisaties dat met open rondvaartboten steeg flink.

CC2012: Tweemaal Pikmin 3 in beeld

In San Diego is Comic Con bezig en naast comics en films worden ook games steeds belangrijker daar. Nintendo was bijvoorbeeld aanwezig en toont wat gameplaybeelden van een aantal games die op en/of rond de launch van Wii U uit gaan komen.

Nadat de Pikmin-serie Wii eigenlijk heeft overgeslagen (op twee re-releases na) is het tijd om op Wii U een écht nieuwe Pikmin uit te brengen. In onderstaande video's zien we onder andere een boss battle en de time trial.

CC2012: Legendarische Rayman-beelden

In San Diego is Comic Con bezig en naast comics en films worden ook games steeds belangrijker daar. Nintendo was bijvoorbeeld aanwezig en toont wat gameplaybeelden van een aantal games die op en/of rond de launch van Wii U uit gaan komen.

Ubisoft is één van de third party developers die groot inzetten op Wii U en met veel titels komen. Eén van die titels is Rayman Legends die veel gebruik zal maken van de unieke features van de controller.

Clinton bekogeld in Egypte

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton is zondag tijdens haar staatsbezoek aan Egypte bekogeld met tomaten, schoenen en een fles water. Clinton's auto werd niet geraakt.

Het is onduidelijk wie de demonstranten in Alexandrië waren en wat de aanleiding was voor hun actie. In de nacht van zaterdag op zondag hadden demonstranten voor Clinton's hotel anti-islamitische leuzen geroepen. Volgens hen heeft de Amerikaanse regering de Moslim Broederschap geholpen aan de macht te komen.

De demonstranten in Alexandrië riepen onder meer "Monica, Monica". Een verwijzing naar Monica Lewinsky die in de jaren negentig als stagiaire in het Witte Huis een seksuele relatie had met de toenmalige president Bill Clinton, Hillary Clinton's echtgenoot.

Het is Clintons eerste bezoek aan Egypte sinds Mohammed Mursi tot president werd verkozen. Mursi won als kandidaat van de islamitische partij Moslim Broederschap de eerste vrije presidentsverkiezingen in Egypte, nadat een volksopstand een einde had gemaakt aan de 30-jarige dictatuur van president Hosni Mubarak.

Clinton bekogeld in Egypte
Clinton bekogeld in Egypte (Foto: ANP)

CC2012: Grote sterren bij New Mario U

In San Diego is Comic Con bezig en naast comics en films worden ook games steeds belangrijker daar. Nintendo was bijvoorbeeld aanwezig en toont wat gameplaybeelden van een aantal games die op en/of rond de launch van Wii U uit gaan komen.

New Mario op Wii U is te spelen op zowel je tv als je controller en in onderstaande video kun je zien hoe dat werkt. De beelden op beide schermen zijn identiek en je moeder kan dus gewoon GTST kijken terwijl jij speelt.

President Olympisch Comité Libië ontvoerd

De voorzitter van het Olympisch Comité van Libië is zaterdag in Tripoli ontvoerd door een groep onbekenden mannen. Dat maakten collega's van hem bekend.

Nabil Elalem zat met een collega in zijn auto toen een groep van ongeveer acht gewapenden mannen de auto tegenhielden en de voorzitter vriendelijk verzochten om uit te stappen. "Ze zeiden dat ze hem nodig hadden en dat hij met hen mee moest komen", aldus een collega van Elalem. De mannen deden alsof ze bij het leger hoorden. De Libische minister van Sport eist de directe vrijlating van Elalem. De verblijfsplaats van Elalem is niet bekend.

President Olympisch Comité Libië ontvoerd
President Olympisch Comité Libië ontvoerd (Foto: ANP)

CC2012: Terug naar Arkham City op Wii U

In San Diego is Comic Con bezig en naast comics en films worden ook games steeds belangrijker daar. Nintendo was bijvoorbeeld aanwezig en toont wat gameplaybeelden van een aantal games die op en/of rond de launch van Wii U uit gaan komen.

Batman Arkham City is een game die we allemaal al lang en breed gespeeld zouden moeten hebben maar hij verschijnt met extra features toch op Wii U. Vooral de controller zou intensief gebruikt moeten gaan worden.

CC2012: P100 is meer dan Pikmin-kloon

In San Diego is Comic Con bezig en naast comics en films worden ook games steeds belangrijker daar. Nintendo was bijvoorbeeld aanwezig en toont wat gameplaybeelden van een aantal games die op en/of rond de launch van Wii U uit gaan komen.

P100 lijkt op het eerste gezicht een beetje op Pikmin, maar doet toch flink wat dingen anders aldus de makers. Een deel van de gameplay kun je zien in de onderstaande video.

Golfer Singh wint Schots Open

Golfer Jeev Milkha Singh heeft het Schots Open gewonnen. De Indiër was in de play-offs te sterk voor de Italiaan Francesco Molinari. Beide golfers waren geëindigd met een totaal van 271 slagen (-17).

Robert-Jan Derksen was de beste Nederlander met een gedeelde 24e plaats. Hij liep een slotronde van 72 slagen en eindigde op een totaal van 277 slagen (-11). Tim Sluiter en Maarten Lafeber liepen beiden een slotronde van 71 slagen (-1), waarmee ze klommen naar respectievelijk een gedeelde 52e en 58e plaats.

CC2012: Scribblenauts gameplaybeelden

In San Diego is Comic Con bezig en naast comics en films worden ook games steeds belangrijker daar. Nintendo was bijvoorbeeld aanwezig en toont wat gameplaybeelden van een aantal games die op en/of rond de launch van Wii U uit gaan komen.

Scribblenauts Unlimited is het derde deel in de serie en kent een nieuwe levelstructuur en de tabletcontroller wordt gebruikt om te schrijven en tekenen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.