Kerk stort zich op exorcisme

Icoon opmerkelijk nieuwsHonderden gelovigen zoeken jaarlijks hun toevlucht tot de kerk om de duivel uit het lichaam te drijven. Een Brusselse abdij, die jaarlijks 900 exorcismeverzoeken te verwerken krijgt, heeft speciaal daarvoor drie exorcisten aangesteld. Binnen de Nederlandse rooms-katholieke kerk zijn zeker zeven duiveluitdrijvers actief, één in elk bisdom.

"Mensen gaan naar hun huisarts en de specialist, maar als de specialist met lege handen staat, doen ze een beroep op de geneesheiligen, bedevaartsplaatsen en in de laatste instantie ook op exorcisten", stelt een woordvoerder van het aartsbisdom Mechelen-Brussel. Echte bezetenheid kenmerkt zich door verklaarbare én onverklaarbare symptomen, zoals een buitengewone krachtontwikkeling, pupilverwijding en het uitkramen van een taal die men niet verondersteld wordt te kennen.

"Het gebeurt wel dat tijdens een exorcisme stoelen of tafels in beweging komen en van plaats verschuiven", zegt een 80-jarige oud-priester van het aartsbisdom Haarlem. De geestelijke stelt dat exorcisten onderscheid moeten kunnen maken tussen psychologische neuroses of psychosen en bezetenheid. "Een indicatie is het radicaal-psychotisch afzweren van Christus en de kerk."