Nederland steekt vier miljoen in Bengalese delta

Nederland gaat samenwerken met Bangladesh om een deltaplan voor het land te ontwikkelen. Nederland steunt het opstellen van het plan de komende twee jaar met vier miljoen euro in de vorm van steun en expertise. De samenwerking werd dinsdag in de Bengalese hoofdstad Dhaka bekrachtigd met een overeenkomst.

Staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Ben Knapen (CDA), die in het Aziatische land is, roemde de veertig jaar intensieve samenwerking op het gebied van watermanagement. Hij ziet in de overeenkomst de start van een langdurige samenwerking met Bangladesh, dat zich in 1971 onafhankelijk van Pakistan verklaarde.

Bangladesh telt bijna vierhonderd rivieren en heeft de grootste delta te wereld. Jaarlijks wordt het land getroffen door grote overstromingen. Soms staat zestig procent van het landoppervlak onder water. De ruim 160 miljoen inwoners zijn voor hun voedselvoorziening en hun veiligheid afhankelijk van goed waterbeheer.

Nederland investeert ook in andere waterprojecten in Bangladesh, bijvoorbeeld op het gebied van duurzaam watermanagement, rivierbeheer, het versterken van overheidsorganisaties en maatschappelijke organisaties en het verbeteren van toegang tot drinkwater en sanitaire voorzieningen. Daarmee is alleen dit jaar al ongeveer 25 miljoen euro gemoeid.