Man neemt 'nepbom' mee naar olympisch dorp

De organisatoren van de Olympische Spelen in Londen doen onderzoek naar berichten dat een medewerker een plastic trommeltje met batterijen, een telefoon en modelklei het olympisch dorp binnen heeft weten te smokkelen. Dat heeft het organiserend comité van de spelen (LOCOG) maandag bekendgemaakt.

Dagblad The Sun schreef dat de betreffende medewerker 'doorgelicht en grondig gefouilleerd' werd toen hij het dorp vrijdagochtend binnenging. Nadien kon hij echter zonder problemen het dorp verlaten en weer binnengaan, zonder gefouilleerd te worden. De schandaalkrant beweerde dat het trommeltje eruit zag als een 'Semtexbom' en schreef in chocoladeletters op de voorpagina 'OLYMPIC SECURITY BLOWN APART', dat vrij vertaald zoveel betekent als: bom onder veiligheid olympisch dorp.

Het organiserend comité reageerde gematigder. "Het is duidelijk dat een tupperwaretrommeltje met batterijen, een mobiele telefoon en wat losse draden geen reële bedreiging vormt op een bouwterrein", luidde het commentaar van LOCOG. "Desalniettemin onderzoeken we de aantijgingen om er zeker van te zijn dat onze veiligheidsmaatregelen net zo robuust zijn als ze zouden moeten zijn."

Britse schandaalkranten sturen met enige regelmaat verslaggevers naar gebouwen of grote evenementen om ogenschijnlijke veiligheidsproblemen aan het licht te brengen. Een van de beruchtste voorbeelden is een actie van de Daily Mirror. Een verslaggever van de krant ging aan de slag als livreiknecht, vlak voor een bezoek van de Amerikaanse president George Bush aan Groot-Brittannië.