'Brandveiligheid veel zorginstellingen ondermaats'

De brandveiligheid bij veel zorginstellingen is onvoldoende. Zelfs als ze voldoen aan de wettelijke eisen, wordt te weinig rekening gehouden met de beperkte zelfredzaamheid van patiënten. Dat concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid na onderzoek over een brand in een instelling in Oegstgeest.

Bij de brand in psychiatrische instelling Rivierlanden in maart 2011 kwamen drie patiënten om het leven. Het gebouw en de technische installaties waren conform de regels, maar het ging mis omdat bedrijfshulpverleners werden geconfronteerd met patiënten die niet geëvacueerd wilden worden. Ook was in de kamer waar de brand ontstond geen brandvertragend matras, waardoor de brand kon escaleren.

In december 2011 bleek uit een onderzoek van de rijksinspecties al dat het met de brandveiligheid van zorginstellingen niet best gesteld is. Volgens de onderzoeksraad is dat nog steeds een structureel probleem.

De onderzoeksraad adviseert dat zorginstellingen meer rekening moeten houden met de beperkte zelfredzaamheid van patiënten. Zo kan een patiënt te boek staan als 'niet-bedgebonden', maar kan die door bijvoorbeeld een psychische aandoening het gevaar van brand mogelijk niet goed inschatten en daardoor dwars liggen bij een evacuatie.

Ook moet de branche door de overheid worden gedwongen om het brandveiligheidbeleid en het toezicht daarop meer samenhangend te maken. De nieuwe aanpak moet in 2015 worden geëvalueerd.