Muis met menselijke hersenen op komst

Icoon Wetenschappelijk nieuws In een van de meest controversiële wetenschappelijke projecten ooit zal een groep universitaire onderzoekers in Silicon Valley van Californië de voorbereidingen treffen om een muis te creëren waarvan de hersenen volledig uit menselijke cellen zullen worden samengesteld.

De onderzoekers van de Universiteit van Stanford zijn reeds in geslaagd het fokken van muizen met hersenen die uit één procent uit menselijke cellen bestaan. In het volgende stadium zijn zij van plan om stamcellen van geaborteerde foetussen te gebruiken om een dier te creëren waarvan de hersenen volledig uit menselijke cellen bestaan.

Prof. Irving Weissman, hoofd van het universitaire instituut van oncologie en stamcel biologie, gelooft dat de muizen een doorbraak kunnen zijn voor neurologische ziekten zoals Parkinson en Alzheimer. Door de aangepaste ‘muizen’-hersenen te onderzoeken zouden zulke ziekten beter behandeld kunnen worden of zelfs volledig te genezen zijn.

De genetisch aangepaste muis zal er uitzien als een gewone muis, maar voor de wetenschappers van Amerika dreigt het kleine diertje een diepgaand ethisch dilemma aan te wakkeren. Vorige week gaf de universitaire ethiekcommissie het project groen licht, maar echter onder bepaalde voorwaarden. Prof. Henry Greely, het hoofd van de commissie, zei: "Als de muis menselijk gedrag vertoont, zoals toename van het geheugen of wanneer de muis problemen beter kan oplossen, zal het tijd zijn om op te houden."

Een verdediger van dit onderzoek van de Universiteit van Stanford is onder andere de acteur Michael J Fox, die aan de ziekte van Parkinson lijdt.


Mission impossible...?