Hoogervorst: prijs bier en breezers omhoog

Icoon Binnenlands nieuws Minister Hoogervorst van Volksgezondheid wil de prijs van bier en van mixdrankjes als breezers hoger maken. Bovendien wil de minister reclame voor alcoholhoudende dranken in de vroege avond gaan verbieden. De maatregelen zijn bedoeld om jongeren van de drank af te houden. Dat meldt RTL Nieuws vandaag.

Uit een nog niet gepubliceerd onderzoek van het ministerie van Volksgezondheid zou blijken dat jongeren onder 16 steeds meer zijn gaan drinken. Voor jongeren van 13 jaar oud zou het gemiddelde nu zelfs op 6 glazen alcohol per week liggen.

Daarom is de minister in overleg met producenten en gezondheidsorganisaties tot dit plan gekomen. Hij zal binnenkort met minister Zalm van financiën spreken over de precieze invulling van de accijnsverhoging.

De plannen sluiten aan bij de plannen van Europees Commissaris Kyprianou van Volksgezondheid. Hij pleitte er eind vorige week voor de accijnzen te verhogen, de productie van alcoholhoudende limonadedrankjes te verbieden en de leeftijdsgrens voor het kopen van alcohol omhoog te trekken naar 18 jaar.

Vorige week werd nog bekend dat 1 op de 10 Nederlanders tussen de 16 en de 69 jaar oud een probleemdrinker is. Probleemdrinkers drinken minstens vier glazen alcoholhoudende drank per dag, voor minstens 21 dagen in de maand, en ondervinden daar problemen van. Uit het onderzoek bleek ook al dat er vooral veel probleemdrinkers onder mannen van 16 tot 24 zitten; in die groep drinkt 1 op de 3 te veel.